Connect with us

Hrvatska

U Jadranu otkrivena opasna meduza! Stručnjaci savjetuju što učiniti ako napadne

Objavljeno

-

Izvor: Centar za istraživanje mora Rovinj

U Jadranu je uočena nova vrsta meduze.

Vezano uz dojave da se na sjevernom Jadranu pojavila opasna tzv. kompas meduza, iz rovinjskog Centra za istraživanje mora ističu da su od meduza identificirali uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduzu (Aequorea forskalea), morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduzu (Chrysaora hysoscella).

Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenja), ističu iz Centra za istraživanje mora Rovinj IRB. Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati kontakt s njima.

U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje samo će pogoršati ubod.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe, evo za koga je besplatno

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da cijepljenje protiv gripe kreće od 17. listopada 2022. godine. HZJZ je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Iz HZJZ-a mole sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od skupina s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija gripe, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

– osobe životne dobi 65 godina i starije,

– štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

– osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,

– odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju),

– djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),

– u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,

– zdravstveni radnici,

– trudnice.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta, navodi HZJZ.

“Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka”, objavio je HZJZ.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

JE LI VAŠ NA POPISU? Na listi najboljih nastavnika u Hrvatskoj samo četiri iz Zadra!?

Objavljeno

-

By

Na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika Ministarstva znanosti i obrazovanja izabralo je 513 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2021./2022.

Ovim javnim pozivom Ministarstvo znanosti i obrazovanja sustavno nagrađuje istaknute pojedince koji kontinuirano unaprjeđuju odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske, a u povodu Svjetskog dana učitelja u srijedu, 5. listopada 2022. godine, održat će se svečanost na kojoj će ministar Radovan Fuchs dodijeliti priznanja najuspješnijim odgojno-obrazovnim radnicima.

Ovdje možete vidjeti popis svih 513 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u 2021./2022. godini. Među njima je svega četvero iz Zadra.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zašto je sir u Italiji 10 eura, a u Hrvatskoj 149 kuna po kilogramu?

Objavljeno

-

By

Prije mjesec dana Vlada je reagirala na poskupljenja ograničenjem rasta cijena za devet prehrambenih proizvoda. Je li to utjecalo na nestašicu i je li kupnja tih proizvoda ograničena? Poštuju li trgovci Vladinu odluku? Što će biti za tri mjeseca, kada se cijene odmrznu? Zašto je hrana skuplja nego u susjednim zemljama?

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević upozorila je sinoć na HTV-u na nestašicu mjerom zahvaćenog svinjskog mesa, dok je Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a, rekao da su nestašice zasad djelomične, ali da će doći do stvarnih potraje li mjera dugoročno. Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević rekao je pak da “nitko ne razmišlja da će ovo biti dugoročne mjere”. Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac upozorio je da je cijena hrvatskih svinja najniža u Europi te da im proizvodnja pada.

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević rekla je da ograničenje cijena potrošačima puno pomaže jer se radi o devet artikala koji se najčešće kupuju. Međutim, rekla je da, otkako je odluka stupila na snagu, nekih od njih ima znatno manje ili ih uopće nema.

“Potrošači se žale da svinjetine, lopatice s kostima i bez kosti ima jako malo ili je nema”, rekla je Knežević. “Najviše je prijava na ovo svinjsko meso. Svega ostaloga ima”, rekla je također.

Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a, rekao je da će dugoročno doći do stvarnih nestašica, a da je to sada reducirano.

“Naše narudžbe, koje mi šaljemo proizvođačima, ne isporučuju se u stopostotnom obimu i to je djelomična nestašica u kratkom roku. Ako dugoročno potraju ove mjere, bojim se da će doći do stvarnih nestašica i da nećemo imati pojedinih artikala iz ovih paketa mjera”, rekao je Budimir.

Kao moguće rješenje predložio je direktnu pomoć ugroženim građanima, za razliku od ovih mjera kojima se, kako je rekao, pomaže svima – i onima kojima treba, i onima kojima ne treba.

Budimir je također rekao da miješanje u slobodu tržišta nije dobro te da trgovci to ne mogu pozdraviti. Međutim, dodao je, svjesni su situacije u kojoj se nalazimo pa su odluku Vlade prihvatili i provode je, iako bi mogla biti bolja.

“Mi trgovci na neki način smo prisiljeni da imamo neplanirane gubitke, što znači da smo prisiljeni prodavati robu ispod cijena po kojoj smo je nabavili”, rekao je Budimir.

Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević rekao je da je Ministarstvo zadovoljno mjerama i njihovim provođenjem, te da će nakon najavljenog razdoblja ograničavanja oko Nove godine vidjeti kakva je situacija na svjetskom tržištu i Hrvatskoj pa odlučiti što dalje.

“Inflacija je učinila svoje i morali smo reagirati”, poručio je.

Knežević je rekla da u Hrvatskoj oko 30 posto kućnog proračuna ide na prehranu, što je ocijenila izuzetno visokim, te da još toliko ide na režije. S druge strane, navela je, prosjek europskih zemalja je 30 posto za sve skupa.

Budimir je rekao da se trgovci pridržavaju odluke i provode je. Osvrćući se na kritike zbog visokih cijena, istaknuo je da trgovci iz marže financiraju sva svoja davanja – plaće, režije, manipulativne troškove, prostore, parafiskalna davanja… Naglasio je i ulogu konkurencije.

“Mi jedni druge prisiljavamo. Ako jedan trgovac ide s nerealnim maržama, ima veliku cijenu, veliku zaradu, kako bi se to reklo, njega će drugi trgovac odmah ugroziti, srušiti cijenu”, rekao je Budimir.

“Cijena hrvatskih svinja najniža u Europi”
Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac rekao je da je cijena hrvatskih svinja danas najniža u Europi – u odnosu na Njemačku su niže za 15 posto, a u odnosu na Španjolsku za 26. Naglasio je i da su im cijene električne energije i hrane porasle 100 posto.

“Naša marža ne postoji, ona je minus 2 kune po kilogramu. Rezultat toga je da se svinjogojstvo u Hrvatskoj polako urušava i proizvodnja nam pada. Ove godine proizvodnja će nam pasti 10 posto. Uvoz svinjskog mesa vam je u prvih sedam-osam mjeseci bio 13 posto veći nego što je bio prošle godine”, rekao je Kuterovac.

Ustvrdio je da postoji fama da moramo imati jeftinu hranu.

“Jeftinu hranu ćemo imati kad se građani vrate na selo i počnu si je sami proizvoditi. I onda ćete imati realnu cijenu”, rekao je Kuterovac.

Kuterovac je također poručio da je hrana nacionalni strateški interes.

“Pogledajte što se događa u svijetu. Pa sutra ćemo imati rat možda”, dodao je.

Lovrinčević je rekao da se radi o mjerama solidarnosti za građane te da je ideja bila da trgovci i proizvođači podjednako podnesu teret.

“Mislim da smo napravili kompromis oko cijena koje mogu funkcionirati, naravno, jedno kraće vrijeme. Nitko ne razmišlja da će ovo biti dugoročne mjere”, poručio je.

Zašto je u drugim državama jeftinije?
Odgovarajući na pitanje zašto su neki artikli jeftiniji u obližnjim zemljama nego kod nas, Knežević je navela primjer jednog sira uvezenog iz Italije, gdje mu je cijena 10 eura, a u Hrvatskoj 149 kuna po kilogramu.

“PDV na prehranu u Italiji je 4 posto. Kod nas je na taj sir PDV 25 posto”, rekla je Knežević.

“Slovenija ima porez 9,5, Njemačka ima 7, Francuska ima 5,5, a Velika Britanija i Irska imaju nulu. Zato su te cijene povoljnije u tim zemljama nego kod nas”, dodala je.

Poručila je da bi trebalo smanjiti stopu PDV-a te da bismo trebali imati dvije stope – jednu za prehranu i drugu za sve ostalo.

Lovrinčević je pak rekao da, kad god bi Vlada snizila stopu PDV-a na pojedine artikle, to ne bi utjecalo na konačnu cijenu.

“Tako da ispada da smo jednostavno spustili prihod državnog proračuna, a da se to nije odrazilo na konačnu cijenu i da nismo ništa napravili”, rekao je Lovrinčević.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu