Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JADRAN LAZIĆ PRED SUTRAŠNJI DOLAZAK U ZADAR Na izložbi u Zadru i slavna fotografija poljubaca dvojice hajdukovaca: 50 godina je čekala “u naftalinu”

Objavljeno

-

U Kneževoj palači sutra se otvara izložba fotografija svjetski poznatog splitskog fotografa Jadrana Lazića. Osamdesetak radova probranih iz velikog Lazićevog opusa u Zadru se postavlja istovremeno s održavanjem Sunset Sports Media Festivala, s kojim ima dvije važne poveznice – sport i celebrityji.

O burnom profesionalnom i privatnom životu svjedoče fotografije Roberta De Nira, Marlona Branda, Joan Collins, Mille Jovovich, Mickeya Rourkea, Chucka Norrisa, Elizabeth Taylor, Johnnyja Deppa i mnogih drugih.  I sam Lazić je bio dio te scene, prijateljevao je s Jodie Foster, bio je u braku s pjevačicom Magazina Ljiljanom Nikolovskom, no ono odakle je Lazić krenuo, a gdje je i sada još „žestok“, zapravo je sport. Točnije – Hajduk.

– Ja sam krenuo iz Hajduka, igrao sam u pionirima, počeo snimati i tako je sve počelo. Hajduk mi je sve dao i ja ne bih bio danas gdje jesam da nije Hajduka, kaže Lazić, čija je fotografija poljupca hajdukovaca Vilsona Džonija i Dražena Mužinića iz 1973. godine nedavno izazvala veliko zanimanje javnosti. Kada je snimljena, kaže, nije ju bilo moguće objaviti jer tadašnje društvo nije bilo spremno za takvu zafrkanciju. Čekala je „u naftalinu“ skoro svih pedesetak godina Lazićeve karijere i tek sada izazvala nepodijeljeno oduševljenje javnosti i samih igrača, a moći će ju se i ovdje vidjeti. Laziću je kao velikom hajdukovcu posebno zanimljiva činjenica koju je tek nedavno otkrio, kako je Hajduk nakon osnivanja 1911. godine i zahtjeva za registracijom, upisan u matične knjige tadašnjeg Namjesništva Dalmacije u Zadru, 1. siječnja 1912. godine.

U Hajdukovom mjestu rođenja Lazić se predstavlja s osamdesetak fotografija, dijelom bogate građe iz dvotomne monografije, koju je do sada predstavio u Zagrebu, Sarajevu, Dubrovniku, Splitu, Beogradu, Ljubljani… Zadar mu je, kaže, uvijek nekako ostajao sa strane, što se promijenilo kada su monografije došle u ruke direktoru Turističke zajednice Grada Zadra Mariju Paleki. Jedan poziv sve je riješio:
– Nama je velika čast što smo mogli ugostiti jednog fotografa takvog renomea i takvu izuzetno zanimljivu izložbu, pogotovo u vrijeme održavanja Sunset Sports Media Festivala, ali i drugih manifestacija u vremenu početka turističke sezone. Lazićev rad poznat je širom svijeta, vjerujem da će i domaćim ljudima biti zanimljivo vidjeti koga je to on u svojoj karijeri susretao i u kakvim ih je trenucima fotografirao, kaže Paleka.

Kao i mnogi drugi koji su radili s poznatim glumcima, pjevačima, političarima, Lazić kaže da se radi o toplim i susretljivim osobama koje su na zlu glasu zbog okruženosti menadžerima. Kada je on počinjao, vremena su bila puno drugačija.

– Nije bilo PR agenata i tih menadžera kojima je jedini cilj uzimati 15-20 posto od zarade. Mogao si u Parizu nazvati hotel Ritz i reći „dajte mi na telefon Biancu Jagger“ i oni vam je spoje. Ne volim govoriti da su to bila bolja vremena, da je crno-bijela fotografija bolja od današnje, ili da su tadašnji automobili bili bolji, iako ima onih koji ih i danas vole. Svako vrijeme nosi svoje i ja sam uživao u svakom trenutku svoje karijere, iskreno će Lazić.
Najviše žali zbog neuspjelog pokušaja fotografiranja Brigitte Bardot u Saint Tropezu. Sve je bilo spremno za foto-session, ponio joj je i umjetničku sliku za poklon, ali na kraju do nje nije došao. Kažemo mu, možda bi uspio da je ponio psića…

– Eh, tko je tada znao da je ona ljubiteljica životinja…

Izložba će u Kneževoj palači biti otvorena do 24. lipnja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu