Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JADRAN LAZIĆ PRED SUTRAŠNJI DOLAZAK U ZADAR Na izložbi u Zadru i slavna fotografija poljubaca dvojice hajdukovaca: 50 godina je čekala “u naftalinu”

Objavljeno

-

U Kneževoj palači sutra se otvara izložba fotografija svjetski poznatog splitskog fotografa Jadrana Lazića. Osamdesetak radova probranih iz velikog Lazićevog opusa u Zadru se postavlja istovremeno s održavanjem Sunset Sports Media Festivala, s kojim ima dvije važne poveznice – sport i celebrityji.

O burnom profesionalnom i privatnom životu svjedoče fotografije Roberta De Nira, Marlona Branda, Joan Collins, Mille Jovovich, Mickeya Rourkea, Chucka Norrisa, Elizabeth Taylor, Johnnyja Deppa i mnogih drugih.  I sam Lazić je bio dio te scene, prijateljevao je s Jodie Foster, bio je u braku s pjevačicom Magazina Ljiljanom Nikolovskom, no ono odakle je Lazić krenuo, a gdje je i sada još „žestok“, zapravo je sport. Točnije – Hajduk.

– Ja sam krenuo iz Hajduka, igrao sam u pionirima, počeo snimati i tako je sve počelo. Hajduk mi je sve dao i ja ne bih bio danas gdje jesam da nije Hajduka, kaže Lazić, čija je fotografija poljupca hajdukovaca Vilsona Džonija i Dražena Mužinića iz 1973. godine nedavno izazvala veliko zanimanje javnosti. Kada je snimljena, kaže, nije ju bilo moguće objaviti jer tadašnje društvo nije bilo spremno za takvu zafrkanciju. Čekala je „u naftalinu“ skoro svih pedesetak godina Lazićeve karijere i tek sada izazvala nepodijeljeno oduševljenje javnosti i samih igrača, a moći će ju se i ovdje vidjeti. Laziću je kao velikom hajdukovcu posebno zanimljiva činjenica koju je tek nedavno otkrio, kako je Hajduk nakon osnivanja 1911. godine i zahtjeva za registracijom, upisan u matične knjige tadašnjeg Namjesništva Dalmacije u Zadru, 1. siječnja 1912. godine.

U Hajdukovom mjestu rođenja Lazić se predstavlja s osamdesetak fotografija, dijelom bogate građe iz dvotomne monografije, koju je do sada predstavio u Zagrebu, Sarajevu, Dubrovniku, Splitu, Beogradu, Ljubljani… Zadar mu je, kaže, uvijek nekako ostajao sa strane, što se promijenilo kada su monografije došle u ruke direktoru Turističke zajednice Grada Zadra Mariju Paleki. Jedan poziv sve je riješio:
– Nama je velika čast što smo mogli ugostiti jednog fotografa takvog renomea i takvu izuzetno zanimljivu izložbu, pogotovo u vrijeme održavanja Sunset Sports Media Festivala, ali i drugih manifestacija u vremenu početka turističke sezone. Lazićev rad poznat je širom svijeta, vjerujem da će i domaćim ljudima biti zanimljivo vidjeti koga je to on u svojoj karijeri susretao i u kakvim ih je trenucima fotografirao, kaže Paleka.

Kao i mnogi drugi koji su radili s poznatim glumcima, pjevačima, političarima, Lazić kaže da se radi o toplim i susretljivim osobama koje su na zlu glasu zbog okruženosti menadžerima. Kada je on počinjao, vremena su bila puno drugačija.

– Nije bilo PR agenata i tih menadžera kojima je jedini cilj uzimati 15-20 posto od zarade. Mogao si u Parizu nazvati hotel Ritz i reći „dajte mi na telefon Biancu Jagger“ i oni vam je spoje. Ne volim govoriti da su to bila bolja vremena, da je crno-bijela fotografija bolja od današnje, ili da su tadašnji automobili bili bolji, iako ima onih koji ih i danas vole. Svako vrijeme nosi svoje i ja sam uživao u svakom trenutku svoje karijere, iskreno će Lazić.
Najviše žali zbog neuspjelog pokušaja fotografiranja Brigitte Bardot u Saint Tropezu. Sve je bilo spremno za foto-session, ponio joj je i umjetničku sliku za poklon, ali na kraju do nje nije došao. Kažemo mu, možda bi uspio da je ponio psića…

– Eh, tko je tada znao da je ona ljubiteljica životinja…

Izložba će u Kneževoj palači biti otvorena do 24. lipnja.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U SAMOSTANU SV. FRANE PROSLAVLJEN BLAGDAN TOG SVECA Fra Tomislav Šanko: “Dati sebe najviše što možeš, to je oslobađajuće. Nećeš svaki put uspjeti, nije bitno. Ne moraš.”

Objavljeno

-

By

Blagdan sv. Frane proslavljen je u crkvi Sv. Frane u Zadru svečanim večernjim misnim slavljem koje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u zajedništvu s još 13 svećenika.

Sjedište te Provincije je u zadarskom samostanu sv. Frane. Fra Tomislav je pozvao i na molitvu za duhovna zvanja, rekavši da se njihova Provincija nalazi u osobitom trenutku u povijesti svoga djelovanja, s obzirom i na broj zvanja.

Zadarski samostan sv. Frane je prvi franjevački samostan u Hrvatskoj osnovan za života sv. Franje, oko 1221. g. i u svijetu je među najstarijim franjevačkim samostanima izvan Italije, što govori o velikoj tradiciji franjevačke prisutnosti u Zadru i Hrvatskoj.

Fra Tomislav je rekao kako su sveci više isticali svoje nedostatke i mane, svoju grešnost, nego savršenost. No, pukotine u životu osobe ujedno su prostori ulaska Božje milosti i njegovog djelovanja, po čemu su sveci preobražavali sredine u kojima su živjeli.

Primjer svetaca pokazuje kako je bitno služiti, a to se može sa sviješću da sam najprije ja poslužen, rekao je fra Tomislav, potaknuvši vjernike da drugima više  daruju Boga, nego sebe.

Tragom riječi navještenog Evanđelja, „Uzmite jaram moj na sebe, učite od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim“ fra Tomislav je rekao da su spokoj i mir povezani s malenošću, poniznošću i istinom.

„Ono što nas iscrpljuje je laž. Kad si u lažnom okruženju, neiskrenom, oholom, onda se i bojiš. Istina i poniznost daju čovjeku mir, otvaraju ga. Ipak, nekad nam je teško biti iskren, ponizan, pribjegnemo lažima pa se i uznosimo. Meni se čini da je problem u tome jer kad si u istini i poniznosti, ogoljen si, ranjiv si“ rekao je fra Tomislav, smatrajući da takvo ponašanje ima veze s vjerom.

„Čovjek koji ima vjeru, koji Bogu vjeruje, može biti iskren i po cijenu da bude ranjen. To je pitanje svakoga od nas“ rekao je propovjednik.

Istaknuo je i Isusove riječi u njegovoj molitvi: „Slavim te, Oče, gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih i objavio malenima“.

Kada slavi, Isus govori o malenima. „Sv. Franjo, mali brat Franjo, htio je biti malen, manji. Evanđelje kaže da su maleni oni koji vide ono što ne vide veliki. Velikima je sakriveno nešto što maleni vide.

Što više vjeruju, maleni znaju da Bog bolje zna kako će doći do radosti i sreće, nego mi to znamo. I Bogu dopuštaju da odredi njihov put do radosti, da uzmu njegov jaram, a ne svoj“ rekao je fra Tomislav.

Naveo je primjer kako se kaže da je najbolji onaj kuhar koji od namirnica s kojima u danom trenutku raspolaže, napravi najbolje što može, a ne onaj koji ima sve sastojke i ima sve što hoće.

„Svet i malen čovjek je otkrio to otajstvo malenosti, prima stvari kako dođu i od toga napravi najbolje.

Ne ide nam u danu i životu sve kako zamislimo, ali u tome i je tajna svetosti i malenosti – da od stvari i događaja kako nam dođu, napravimo što možemo, taj dan. I da nađemo smisao čak i u boli, križu, da od minusa napravimo plus. Znati biti malen znači znati dopustiti Bogu da dođe“ rekao je fra Tomislav, istaknuvši da se za riječ radost, sreća kaže da je epifenomen.

Epifenomen znači da sreća dođe, nju osoba ne može namaknuti, osvojiti, zadobiti zaradom. „Sreća dođe kada živiš za nekoga, kada daš svoj život. Kada nađeš mjesto i vrijeme. Ljubav ima svoj tajming. To znači da osluškuješ“ rekao je provincijal Šanko, istaknuvši da je tajming jako bitan u sportu, sviranju. Upravo tajming vrhunskima čini neke sportaše, umjetnike.

„Oni koji su u nečemu jako dobri imaju svoj tajming. U Evanđelju se kaže da pravi gospodar kuće zna izdati hranu u pravo vrijeme. To znači da ne daje bilo kada i bilo koliko. To znači da zna osluškivati“ rekao je fra Tomislav.

Opisujući sv. Franu, rekao je i kako je „Franjo shvatio da maleni ljudi dopuste da Bog uđe u njihove snove. Franjo je imao snove, njegov otac je imao snove. Ali je bio malen po tome što je dopustio da Bog uđe u njegov san. Kada Bog uđe u tvoj san, on ga neće uništiti. Mi se nekad toga bojimo. Kada Bog pobjeđuje, on preobražava, a ne uništava. Mi kad pobjeđujemo, skloni smo nekoga uništavati. Takvi smo mi ljudi. Ako želimo pobijediti, gledamo drugoga poniziti. A kada Bog pobijedi, on preobrazi“ istaknuo je fra Tomislav, usporedivši to sa slikom gorućeg grma koji gori, a ne sagorijeva.

„Bog ne uništava, ali ti daje svjetlo. Franjo je to shvatio. Kad se netko naglo obrati, ima krivu predodžbu da mora odbaciti sve što je bilo prije. To je krivo. Milost pretpostavlja narav. Bog te ne uništi, nego ti da svjetlost i toplinu da vidiš ono lijepo što imaš, a ne da sve uništiš, odbaciš. Bog ti otkrije koliko je u tebi zapravo dobra“ rekao je fra Tomislav.

Upozorio je da u odgoju treba postaviti granice. „Granice su jako bitne za djecu. Dijete traži granicu. Ali da znaš naći i toplinu, obasjati suncem, da dijete vidi koliko vrijedi. Onda možeš posluživati. Franjo je posluživao druge zato što je sam doživio da je on poslužen“ rekao je provincijal Šanko.

Istaknuvši da smo, po primjeru Isusa, drugima pozvani prati noge, citirao je jednog biskupa da mi „često ljudima peremo više glavu i uši nego noge. Onda se ništa ne događa. Oprati noge znači postati otac. Tu zadaću svi imamo. To znači da voliš nekoga usprkos njegovim napadima, neistinama i lažima koje o tebi kaže. Usprkos svemu tome, da to izdržiš, moliš za tu osobu i pokušaš to usmjeriti za dobro. To znači postati otac“ istaknuo je provincijal, rekavši da se i za sv. Franu kaže otac Franjo.

„Ali Franjo se promijenio. Od egoističnog dječaka koji je bio malo i narcisoidan, postao je otac koji gleda više druge nego sebe. I postao je služitelj. Otkrio je da je tajna u služenju. Služenje oslobađa i daje ti mir.

Služenje te oslobađa od krivih mjesta. Ako čovjek služi sa srcem, ako da najbolje od sebe, on se tu nahrani. Ne trebaju mu druga mjesta. Pitanje je kako služim. Služenje otkriva kakav sam – biti sluga“ potaknuo je fra Tomislav, citirajući sv. Majku Tereziju: „Plod ljubavi je služenje, plod služenja je mir“.

„Svi težimo za mirom. Franjo je to otkrio. Znao je naći malenost, poniznost, ono što veliki nemaju. Znao je naći da je Bog velik. Neka nam Gospodin daruje tu malenost, jednostavnost, služenje, sve što je Franjo otkrio“ poželio je fra Tomislav, rekavši da će nas Bog pitati što smo učinili u onome što smo i koliko smo mogli učiniti, a ne za ono gdje nismo mogli ništa učiniti.

„Dati sebe najviše što možeš u onome što možeš. To je oslobađajuće. Nećeš svaki put uspjeti, nije bitno. Ne moraš. Pa i to te oslobađa. Kad bismo svaki put uspjeli, bili bismo jako oholi. Dobro je da nekad ne uspijemo, da smo malo poniženi. Nekad si se trudio, nije ti baš išlo. Bog te želi osloboditi i na taj način. Franjo se nije bojao jer mu je Bog dao vjernost. Neka nam Gospodin da slobodu i mir“ poručio je provincijal Tomislav Šanko.            

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV Pedikura, frizura, mjerenje tlaka i šećera, ručak… Umirovljenicima na dar

Objavljeno

-

By

U organizaciji Općine Sv. Filip i Jakov, projekta Zaželi te Obrtničke škole Gojka Matuline akcija “Umirovljenicima na dar”.

Održat će se u utorak, 11. listopada 2022., u staroj školi, a u ponudi su: pedikura, frizura, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi… Sve, dakako, besplatno i namijenjeno svim umirovljenicima Općine Sv. Filip i Jakov.

Organizirana će biti i zakuska, dakako, a uključuje fritule i rižoto.

Palac gore za Općinu Sv. Filip i Jakov.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANO U SUBOTU City Galleria slavi rođendan!

Objavljeno

-

Posjetite ovu subotu, 08. listopada 2022. godine centar City Galleria i pridružite im se u proslavi još jednog rođendana uz veliko slavlje, brojne pogodnosti, super nagrade i odličnu zabavu za sve uzraste!

Već od jutra pridružit će nam se animatori i klaunovi kako bi vas nasmijali, podijelili balone i slikali se s vama;  u 11 sati slijedi nastup lutkarske skupine Produkcija Z s predstavom za djecu „TRI MAČKE“; a Foto Show Zadar omogućit će vam besplatnu šaljivu fotografiju za uspomenu na ovaj dan.

U popodnevnim satima cijeli vanjski trg centra prekrit će besplatni napuhanci za djecu,  dok se slavlje nastavlja u 16 sati nastupom Sportskog plesnog kluba BELLUS – znamo da sigurno ne želite propustiti podržati nastup ovih malih plesača!

Nijedna rođendanska proslava ne može proći bez odličnih popusta – trgovine centra će vam kroz cijeli dan nuditi mnoštvo odličnih popusta i promotivnih akcija za najbolji rođendanski shopping, adetaljan popis akcija i popusta potražite na http://citygalleria.hr/rodendanski-popusti/

Kao i svake godine, City Galleria vam cijeli dan omogućava besplatan parking u garaži centra, besplatnu kavu u odabranim kafićima uz kupone, a uz svaku kupnju u centru u minimalnom iznosu od 50,00 kn možete zavrtiti KOLO SREĆE sve dok se ne podijeli više od 600 nagrada!

Zato zabilježite subotu, 08.10. u vaš kalendar i ne propustite ovu super zabavu uz vrijedne nagrade u centru City Galleria!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu