ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST IZ “ČISTOĆE”: Više nema žutih i plavih vrećica! Reciklabilni otpad odsad se odvozi svaki drugi tjedan, po kvartovima! Evo detalja…
Obavještavaju se građani da Čistoća d.o.o započinje s primjenom novog sustava prikupljanja reciklabilnog otpada.
Pražnjenje spremnika s narančastim poklopcem za reciklabilni otpad na području Grada Zadra započeo je 16. svibnja 2022.
Uvođenjem novog sustava skupljanja reciklabilnog otpada, prestaje dosadašnji način skupljanja otpada putem žutih i plavih vrećica.
Odvoz navedenog otpada bit će organiziran po mjesnim odborima, svaki drugi tjedan, prema sljedećem rasporedu:
Prvi tjedan:
MO PUNTAMIKA: ponedjeljkom (od 16. svibnja 2022.)
MO DIKLO i MO MASLINA: utorkom (od 17. svibnja 2022.)
MO ARBANASI i MO RIČINE: srijedom ( od 18. svibnja 2022.)
MO JAZINE I i II, MO VIŠNJIK, MO VOŠTARNICA i MO BILI BRIG: četvrtkom (od 19. svibnja 2022.)
MO SMILJEVAC i MO CRVENE KUĆE: petkom (od 20. svibnja 2022.)
MO KOŽINO: subotom (od 21. svibnja 2022.)
Drugi tjedan:
MO BRODARICA: ponedjeljkom (od 23. svibnja 2022.)
MO BOKANJAC i MO NOVI BOKANJAC: utorkom (od 24. svibnja 2022.)
MO DRAČEVAC, MO PLOČA i MO SINJORETOVO: srijedom (od 25. svibnja 2022.)
MO VIDIKOVAC i MO PLOVANIJA: četvrtkom (od 26. svibnja 2022.)
MO STANOVI i MO CRNO: petkom (od 27. svibnja 2022.)
MO PETRČANE: subotom (od 28. svibnja 2022.)
Korisnici koji još nisu preuzeli spremnik od 240 l za reciklabilni otpad mogu ga zatražiti pozivom na broj 023 221 607 ili osobno dolaskom u upravnu zgradu Čistoće, na adresi Stjepana Radića 33.
Popis reciklabilnog otpada koji se odlaže u spremniku s narančastim poklopcem:
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024
Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.
Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.
Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara – u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.
Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.
Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.
Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.
Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.
Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.
Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!
Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.
ZADAR / ŽUPANIJA
PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti
Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.
Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.
Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:
-
ZADAR / ŽUPANIJA16 sati prije
PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti
-
ZADAR / ŽUPANIJA21 sat prije
ŽUPANIJSKI DANI / Večeras u sv. Donatu Smotra klapa Zadarske županije
-
magazin1 dan prije
20. TRAVNJA / PROLJETNA SUBOTNJA ŠPICA U CITY GALLERIJI
-
magazin2 dana prije
Deset najboljih voća i povrća za dugovječnost