Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NIJE ŠALA Večeras u Biogradu vatromet, Bebek i božićni ukrasi – Doček 2021. godine. Evo o čemu se radi…

Objavljeno

-

Pandemija koronavirusa zaustavila je sva događanja pa tako i Slovenski vikend. Nakon nešto više od dvije godine u Biogradu na Moru odlučili su ponovno organizirati Slovenski vikend koji je namijenjen gostima iz Slovenije, no dobro došli su svi. Narednih tri dana sve goste očekuje bogat zabavni te sportski program.

Izložbom „Susjedi Slovenci-Slovenci u Hrvatskoj“ u Zavičajnom muzeju Biograd otvoren je Slovenski vikend. Na izložbi se može saznati koja slovenska društva djeluju diljem Hrvatske te naučiti ponešto o povijesti povezanosti između Slovenaca i Hrvata. Nedugo nakon otvorenja izložbe na glavnoj pozornici u ribarskoj luci popularna slovenska pjevačica Tanja Žagar brzo je rasplesala mnogobrojnu publiku, a u publici se našlo gostiju od jedne godine pa sve do osamdeset godina starosti. Ovo dokazuje da je manifestacija popularna među mlađom, ali i među starijom populacijom.

U 21:00 h na pozornicu će stići legendarni Željko Bebek koji će otpjevati mnogobrojne hitove te s publikom dočekati 2021. godinu! U 22:00 h predviđen je i veliki vatromet za sve posjetitelje!

Kako se ove godine organizira propušteni doček iz 2021. godine, cijela riva ukrašena je i prigodnim božićnim ukrasima pa se tako možete fotografirati i napraviti neponovljive fotografije. Podijelite svoje fotografije na Instagramu ili Facebooku te obavezno označite Slovenski Vikend! Vidimo se na Slovenskom Vikendu u Biogradu na Moru!

Nadoknadimo izgubljeno, vidimo se u Biogradu na Moru!

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Agencija za ruralni razvoj ZŽ provela misiju društvenog poduzetništva plave ekonomije

Objavljeno

-

By

Proteklog tjedna u sklopu EU projekta eLabHauSE.rur, financiranog iz Programa SMP COSME, u organizaciji AGRRA-e proveden je BLUE SEM (Social Economy Mission) misija, kojoj je cilj potaknuti zajedničko stvaranje ideja za rješavanje problema plavog sektora u ruralnim područjima. Program prvog dana misije održan je u prostorijama Hotela Kolovare, gdje su sve partnerske zemlje (Španjolska, Italija, Hrvatska i Irska) predstavile svoje primjere dobre prakse projekata iz područja plave ekonomije. Program je vodila Mara Krpina Knežević, voditeljica projekta eLabHauSE.rur.  

Predstavnik Sveučilišta u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), Dubravko Pejdo, upoznao je sudionike misije s projektom Adri.SmArtFish, kao primjerom dobre prakse, u sklopu kojeg je instaliran prvi umjetni greben na hrvatskoj obali Jadrana, osmišljen s ciljem očuvanja podmorskog života.

Provedena je i “Design Thinking” radionica tijekom koje su sudionici na interaktivan način osmišljavali inovativna rješenja za problem zagađenja okoliša na primjeru plaže Sakarun. Radionicu je vodila studentica Diplomskog studija Poduzetništvo u kulturi i turizmu, Vlatka Košta.

BLUE SEM misija nastavljena je terenskim aktivnostima na lokacijama od Zadra do Biograda na moru, Pašmana i Ugljana.

Potom je uslijedio posjet  Zavičajnom muzeju u  Biogradu na Moru. Tajnica udruge za istraživanje i zaštitu maritimne baštine „Kanata“, Katarina Batur provela je grupu kroz kolekciju brodoloma kod Gnalića te je predstavila opremu i teret broda potonulog 1583. godine na izlazu iz Pašmanskog kanala.

Program je nastavljen posjetom Interpretacijskom centru pomorske baštine u Tkonu,  gdje su sudionike ugostile predstavnice Općine Tkon i Turističke zajednica Općine Tkon- Bruna Vojvodić i Taki Rudić. Sudionici su razgledavanjem kolekcije pribora za ribolov i plovidbu i drugih alata korištenih u starim zanatima, ovdje imali priliku upoznati pomorsku baštinu naše regije i naslijeđe proisteklo iz zavičajne kulture.

Goran Vlajnić iz Udruge „Kanata i Joso Zrilic iz „Brodogradilišta Filipi“upriličili su interaktivnu radionicu pletenja pandula. Sudionici SEM-a bili su vrlo strpljivi i zainteresirani u svladavanju ove tradicionalne vještine. Na odmoru od pletenja pandula gđa Rajna Brzić razveselila je sudionike svojim nadaleko poznatim „fritama“, koje nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda.

Roko Šoša omogućio je da se terenske aktivnosti misije zaključe prelaskom kanala iz Preka do Zadra latinskim jedrom na drvenoj brodici. Vremenski uvjeti su bili idealni da sedam sudionika zajedri na gajeti Rosandi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KONCERTNA SEZONA / U ponedjeljak Gordana Pavić i glazbeni trenuci Mozarta i Rahmanjinova

Objavljeno

-

By

Koncertna sezona nastavlja se u ponedjeljak, 3. 4. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u 19:30, koncertom Gordane Pavić, Zadranke koja djeluje i živi u Šibeniku. Na programu su djela Mozarta i Rahmanjinova.

Gordana Pavić je rođena u Zadru gdje 1994. godine završava srednju glazbenu školu u klasi mr. Zlate Eterović. Godine 1998. završava studij klavira na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Jakše Zlatara. Za vrijeme studija učestalo ostvaruje suradnje s kolegama glazbenicima što je rezultiralo i nagradom za najbolju umjetničku suradnju na poznatoj Tribini Darko Lukić 1997. godine. Nakon završenog studija kratko živi u Zadru gdje započinje svoje pedagoško djelovanje kao nastavnica klavira u Glazbenoj školi Blagoje Bersa. Od 1999. godine živi u Šibeniku i radi kao nastavnica klavira u Glazbenoj školi Ivana Lukačića. Godine 2006. završava poslijediplomski studij umjetničkog usavršavanja u klasi prof. Jakše Zlatara.

Za Gordanu Pavić se može reći da podjednakim umjetničkim žarom pristupa pedagoškom radu s mladim glazbenicima s kojima postiže značajne rezultate i sudjeluje u njihovom umjetničkom oblikovanju kao i neprestanom radu na planu koncertne djelatnosti koju njeguje svirajući solistički, komorno i kao umjetnički suradnik – klavirist.

Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, u petak od 11 do 13 i od 17:30 do 19:30, u subotu od 11 do 13 sati, te na dan koncerta od 11 do 13 i od 17:30 do 18:30, a od 18:30 ispred koncertnog prostora.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Dio Vrsi u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 03.04.2023. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Vrsi, predio Mulo, u ulici kneza Višeslava.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici kneza Višeslava, kod kuć.br.1.

 
Nastavi čitati

U trendu