Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROŠLOST I BUDUĆNOST KULTURE ZADRA Otvorenje Providurove palače 20. travnja!

Objavljeno

-

Providurova palača, koja s Kneževom čini kompleks Dvije palače, u srijedu 20. travnja ove godine svoja vrata otvara svim Zadranima i posjetiteljima našega grada. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen kulturni program povodom otvorenja:

– U srijedu, 20. travnja, obnovljene i suvremeno opremljene Dvije palače vraćaju se u kulturni život našega grada. Ovaj objekt nije nešto za danas, nije za 20. travnja kad će palače postati kulturna pluća grada. Ovo je za budućnost, istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, i nastavio:

– Stavit ću dvije palače u širi kontekst s uređenim bedemima i još tri aktualna gradilišta – kompleksom samostana Svetog Nikole, zgradom bivše Tehničke škole te novim Centrom za mlade. U nepunih sedam godina u Zadru neće biti samo sanirane ratne i povijesne ruševine, nego je stvoren potpuno novi kulturni identitet. Stvorili smo prostor koji će postati kulturni dnevni boravak dostupan i otvoren za svakog našeg sugrađanina i posjetitelja kroz cijelu godinu. A napokon su stvoreni i svi preduvjeti kako bi Zadar konačno mogao imati svoj gradski muzej. Dvije palače otvaraju Zadranke i Zadrani, oni koji su u njoj stvarali umjetnost i prije njihovog rušenja – Zoranićevci, Glazbena škola, plesni ansambl, Gradska glazba, Narodni muzej sa zanimljivim spojem Brkana i Špralje…poručio je gradonačelnik Dukić.

Pročelnica za kulturu i sport, Dina Bušić kazala je kako je većina prostora Providurove palače namijenjena izložbeno – galerijskoj djelatnosti:

– Djelatnosti za koju nam je svih ovih godina u gradu nedostajalo ne samo kvadrata, već adekvatnog, atraktivnog i privlačnog i opremljenog prostora u kojemu će umjetnine biti prezentirane na najvišim kustoskim standardima. Uz izložbe koje će uslijediti kroz suradnju s NMZ, ali i NMMU, pred nama je veliki posao rada na postavu muzeja Grada Zadra, odnosno likovnoj prezentaciji njegove turbulentne povijesti.

Što se glazbenog programa tiče, pročelnica Bušić navela je kako će osim manje koncertne dvorane Braće Bersa u Kneževoj palači, dovršetkom Providurove glazba ući i u još jednu, kapacitetom puno veću, polivalentnu dvoranu:

– Idealna za razvoj klupske scene, jazz glazbe, world musica, dvorana je osim toga opremljena jedini DCP filmskim projektorom i platnom. I tu ćemo realizirati suradnju s još jednom zadarskim potencijalom kojega podržavamo od začetaka – a to je Kino Zona odnosno nezavisni filmski program sa svojim projekcijama i programima.

Pročelnik za Eu fondove, Ante Ćurković podsjetio je kako je u zadnjih sedam godina u revitalizaciju kulturne baštine i kulturni sektor u gradu Zadru uloženo je preko 244 milijuna kuna, uz prosječnu stopu financiranja iz EU fondova od 85%.

– Veliki i strateški projekt obnove Kneževe i Providurove, ove naše Dvije palače, jedan je od najvažnijih projekata povezanih sa kulturnim sektorom, te ukupnim razvojem grada Zadra, čiji realizaciju sada privodimo kraju. Kneževa palača, Providurova palača, UNESCO Bedemi, Centar za mlade, MCPA, Stara tehnička škola, sve su to donedavno bili „crne točke“ grada sa izrazitim potencijalom za revitalizaciju. Uspješno smo osigurali financiranje i obnovu svih tih važnih zadarskih projekata i na tom polju napravili više od svih drugih gradova u RH te uistinu možemo biti zadovoljni, naglasio je Ćurković.

Svečanost otvorenja Providurove palače bit će u srijedu, 20.travnja 2022.god. u 19 sati, a program povodom otvaranja pripremio je Grad Zadar u suradnji s Narodnim muzejom, Koncertnim uredom i Gradskom knjižnicom. Ravnateljice ovih ustanova kulturi, Renata Peroš, Melita Ivković i Doroteja Kamber Kontić detaljno su upoznale javnost s izložbama, radionicama, koncertima, književnim događanjima i brojnim drugim aktivnostima bogatog programa koji će trajati deset dana.  

Na kraju susreta gradonačelnik Dukić pozvao je sve sugrađane na svečanost otvorenja i na praćenje svega što je tim povodom pripremljeno:

– Ovo je zadarska kuća kulture, obnovljena je i opremljena za sve građane zadarskom vizijom, idejom, kreativnošću, radom te, uz europske, i novcima svih Zadrana. I baš zato pozivam sve sugrađane neka budu ovdje, u svojoj kući, u srijedu, 20. travnja, od 19 sati. Stvarajmo zajedno nove kulturne navike, oživimo ovaj prostor, obogatimo Zadar. Neka naša djeca i djeca njihove djece žive kulturu svaki dan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA ZADAR: Važnost edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom

Objavljeno

-

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Međutim, trebamo si postaviti pitanje koliko mi danas ostvarujemo to pravo, i ako ne, tko je krivac tomu?

Osvrnemo li se oko sebe, promotrimo li dobro okoliš u kojem živimo, uočit ćemo jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu – otpad. Veoma je rasprostranjen, svakoga dana nastaju sve veće količine, a njegov štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš tjera nas da što hitnije poduzmemo neke korake u rješavanju problema.

I opet se zapitajmo: što je uzrok tome? Svima je jasno da sami utječemo na uvjete u kojima živimo. Otkuda onda toliko otpada oko nas? Jesmo li nemarni? Ponašamo li se nemarno prema prirodi? Poznajemo li dobro problematiku otpada? Jesmo li svjesni posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi? Što će biti sutra?

Mi u Čistoći d.o.o. ne želimo samo postavljati pitanja niti davati gotove odgovore, već potaknuti građane da uoče probleme koji se javljaju kod gospodarenja otpadom te da se zajedno prihvatimo njihova rješavanja. Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te načina postupanja s otpadom može rezultirati ostvarenjem postavljenih ciljeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je moguće postići samo sustavnom edukacijom svih dobnih skupina, počevši od onih najmlađih.

Otuda i naš projekt pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima u Zadru. Polazeći od toga da smo mnoge navike koje imamo stekli kao djeca, za početak smo se detaljnije posvetili djeci predškolske dobi. Cilj nam je kod njih razviti pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.).

Svi su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, a njima im nastojimo omogućiti da aktivnim učenjem, doživljavanjem, izravnim susretom s okolišem usvoje nova znanja o otpadu i njegovom zbrinjavanju, uoče probleme i pronalaze načine njihova rješavanja. Također ih nastojimo potaknuti da ispravno reagiraju na posljedice ljudskog nemara te da prihvate vlastitu odgovornost.

Obrazovanje za okoliš traje cijeli život, stoga nastojimo uključiti i mladež i odrasle na način prilagođen njima.

Jedan od glavnih uzroka nepravilnog odnosa ljudi prema otpadu slaba je informiranost, neupućenost u posljedice nepravilnog odlaganja i postupanja s otpadom, neosviještenost vezana za potrebu smanjenja, odvojenog sakupljanja, recikliranja. Trudimo se što detaljnije informirati ljude, i to edukativno-promidžbenim materijalima (letci, brošure…), organizacijom društvenih aktivnosti ili preko medija, potičemo međusobnu kvalitetnu komunikaciju čime im želimo omogućiti sudjelovanje u zaštiti okoliša.

Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te promjena načina postupanja s otpadom može rezultirati sprječavanjem daljnje degradacije i narušavanja prirodnog okoliša.

I nama u Čistoći i građanima Zadra i okolice čist i lijep okoliš u kojem živimo treba biti prioritet, a zajedno ćemo to lakše ostvariti.

Svaki građanin ima pravo na život u zdravom okolišu, pravo na informaciju te na sudjelovanje u procesima odlučivanja glede upravljanja i gospodarenja otpadom i okolišem.

Upravo zbog toga vrlo nam je bitan odnos naših djelatnika i građana Zadra, tako da ćemo i ubuduće nastojati da on bude još brži i kvalitetniji, na obostrano zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu