Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI GRADA, MINISTARSTVA I NACIONALNOG MUZEJA MODERNE UMJETNOSTI Gradonačelnik Dukić: “Zadar će uskoro postati novi centar moderne umjetnosti!”

Objavljeno

-

Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija i Nacionalni muzej moderne umjetnosti potpisali sporazum o suradnji.

U prostoru Providurove palače danas je potpisan Sporazum o suradnji na organizaciji postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u prostoru Dvije palače. Potpisali su ga Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija i Nacionalni muzej moderne umjetnosti, postavljajući time nove smjernice u razvoju prezentacije zadarske i hrvatske kulture i umjetnosti. Ovim sporazumom Zadar u svojim obnovljenim palačama imati će  prigodu ugostiti hrvatsko nacionalno blago moderne umjetnosti iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. 

Koncepciju postava sa popisom izabranih radova osmislit će i sastaviti kustoski tim Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. NMMU osigurava umjetnine i kustose, a Grad Zadar će pokrivati troškove programa, prijevoza i osiguranja umjetnina, sve uz suglasnost  Ministarstva kulture i medija. Zadar će tako, uz pomoć ponajboljih hrvatskih stručnjaka i muzeja čiji fundus sadrži preko 12.000 umjetnina, osigurati programski sadržaj za Providurovu i Kneževu palaču u čiju je obnovu uloženo više od 100 milijuna kuna. Dvije palače u povijesnoj  jezgri dobit će vrhunski umjetnički sadržaj s kojim će Zadar nedvojbeno zauzeti novo i istaknuto mjesto na kulturnoj mapi Hrvatske.

Gradonačelnik Branko Dukić u ovoj prigodi je rekao: Na temeljima naše spomeničke baštine stvarali smo i stvaramo suvremenu i trajnu vrijednost i njome smo započeli novo doba prezentacije zadarske i hrvatske kulture i umjetnosti. Uz dvije palače, danas imamo obnovljene bedeme kao dio svjetske spomeničke baštine, uskoro i kompleks Svetog Nikole, novi Centar za mlade. Svoj doprinos tome daje Ministarstvo kulture i medija, a od danas i Nacionalni muzej moderne umjetnosti, naši suradnici koji su prepoznali potencijal Zadra i Dviju palača. U zajedničkoj suradnji uskoro u ovim prostorima predstavljamo hrvatsko nacionalno blago moderne umjetnosti iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, autor ideje o ovoj suradnji, opisao ju je na način da ova situacija pokazuje da minus i minus daju plus jer, s jedne strane, imamo ono što je završeno i izgrađeno u Zadru, Providurovu i Kneževu palaču, a s druge strane veliku muzejsku zbirku NMMU od 12 000 umjetnina, ali ona nema adekvatan smještaj, a zgrada muzeja vjerojatno ide u obnovu. Spontano se javilo rješenje za oba problema. Možemo imati reprezentativan postav moderne umjetnosti i u Zadru i u Zagrebu, jer NMMU, kao i mnogi svjetski muzeji, predstavlja javnosti samo oko 10% svog fundusa, a ostalo je u čuvaonicama. Ovako predstavljamo drugačiji pogled na tretman kulturne baštine koju naši muzeji čuvaju.

Na kraju, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rezimirala je kako se radi o zaista pionirskom sporazumu koji potvrđuje ideju koju smo potpisali i u novom zakonu, da prezentaciju kulturne baštine promatramo u širem kontekstu, u prvom redu s pozicije javnosti. Nadam se da će ovaj sporazum inspirirati i druge ustanove da krenu ovim putem. Ovaj projekt će biti uz potpunosti na korist građana, dobit ćemo vrhunski postav s reprezentativnim djelima moderne umjetnosti. Za Ministarstvo kulte i medija ovo je još samo jedan u nizu uspješno realiziranih projekata s Gradom Zadrom, a suradnju, naravno, nastavljamo.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo da danas i službeno mogu potvrditi da će Zadar uskoro postati novi centar moderne umjetnosti! Zahvaljujući sporazumu s Nacionalnim muzejem moderne umjetnosti / National Museum of Modern Art, Zagreb, uz ponajbolje hrvatske stručnjake i muzej čiji fundus sadrži preko 12.000 umjetnina, osigurat ćemo programski sadržaj za Providurovu i Kneževu palaču. Dvije palače u povijesnoj jezgri dobit će tako vrhunski umjetnički sadržaj s kojim će Zadar zauzeti novo i istaknuto mjesto na kulturnoj mapi Hrvatske. Kultura jest građenje, ali njome se ne grade zidovi nego ljudi. Ona nas odgaja, obrazuje, širi nam vidike, budi osjećaje, potiče na kreativnost i sudjelovanje. Hvala svima koji su to, kao i Zadar, prepoznali. Ovaj je sporazum sjajan početak umjetničkog života u naše dvije palače”, stoji u poslijepodnevnoj objavi gradonačelnika Dukića.

DSC072532

Image 8 of 8

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

MEMORIJAL BOJNIK DAVOR JOVIĆ – NATJECANJE PRVI ZA HRVATSKU / Međunarodno vojno natjecanje u srijedu na području Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Međunarodno vojno natjecanje „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“ održat će se u srijedu 8. svibnja 2024. godine.

Natjecanje će započeti ispred bivše vojarne u Šepurinama kod Zadra s početkom u 6 sati, a završit će kod crkve Svetog Donata u gradu Zadru u 12 sati, kada će se održati svečanost povodom završetka natjecanja i proglašenje pobjednika.

Svečani program povodom završetka natjecanja i proglašenja pobjednika natjecanja uključuje:

–          taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Oružanih snaga RH,

–          nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“ –  predviđen početak oko 12:45 sati,

–          pokaznu vježbu vojno – akrobatske skupine Počasno – zaštitne bojne,

–          koncert klape „Sveti Juraj“ – predviđen početak u 15 sati,

–          završetak hodnje – dolazak umirovljenih djelatnika SG SOD „Damir Tomljanović – Gavran“ i

–          dodjelu odličja Red „Bana Jelačića“ Središtu „Damir Tomljanović – Gavran“.

Ovogodišnje natjecanje provodi se u čast obilježavanja 30. godišnjice pogibije brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana i 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović – Gavran“.

Ukupno 80 sudionika, 72 natjecatelja i osam natjecateljica, od toga 40 pripadnika/ca Hrvatske vojske, 10 Ministarstava unutarnjih poslova, 30 iz savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 12 država i jednog NATO zapovjedništva prolaze stazu dugu približno 34 kilometra na kojoj savladavaju sedam vojničkih zadaća.

PRELIMINARNI PROGRAM:

–       9:00 do 17:00 sati – taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Oružanih snaga RH

–       12:00 sati –   pokazna vježba vojno-akrobatske skupine Počasno – zaštitne bojne

–       12:45 sati  nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“

–       15:00 sati   koncert klape „Sveti Juraj“.

Pozivamo građane da dođu kod crkve Svetog Donata u gradu Zadru u 12 sati gdje će biti dočekani natjecatelji i proglašeni pobjednici međunarodnog vojnog natjecanja „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVA IZ GRADA ZADRA: Popis korisnika stanova s osnova najma socijalne kategorije

Objavljeno

-

By

Popis korisnika stanova u vlasništvu Grada Zadra  s osnova najma socijalne kategorije objavljen je danas na sljedećoj poveznici: 

https://www.grad-zadar.hr/popis-korisnika-stanova-s-osnova-najma-socijalne-kategorije-1283/ 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ VODOVODA: U srijedu bez vode Alfirevićeva i Branimirova u Zadru; a u noći na četvrtak Nin, Privlaka, Zaton, Petrčane i Kožino!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Strabag d.o.o., dana 08.05.2024. godine (srijeda), u vremenu od 22:00h pa do dana 09.05.2024. godine (četvrtak) do 06:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Ninu, te mjestima Privlaka, Zaton, Petrčane, te Kožino.             

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene:

u gradu Ninu na Trgu Braće Radića, kod kuć.br. 3.,

u mjestu Petrčane u Ulici V, kod kuć.br. 26.,

u mjestu Privlaka u Ulici Ivana Pavla II, kod kuć.br. 96.,

u mjestu Kožino u ulici Put Sv Bartula, kod kuć.br. 85., te

u mjestu Zaton u Ulici zatonskih pomoraca, kod kuć.br. 1.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 08.05.2024. godine  (srijeda) u vremenu od 08:00 h do 10:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u ul.:

Ulica Frane Alfirevića

Obala kneza Branimira

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Obala kneza Branimira, kod kućnog broja 14.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu