Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZADRU PREDSTAVLJENA KNJIGA “CJEPIVO: DA ILI NE? MORALNO RASUĐIVANJE U VRIJEME KORONE” Dr. Mužić: “Društveno stanje je takvo da se ne smije kritizirati. Svaka znanost koja se usudi drukčije interpretirati znanstvene činjenice postaje teorija zavjere”

Objavljeno

-

Knjigu „Cjepivo: da ili ne? Moralno rasuđivanje u vrijeme korone“ čiji je autor prof. dr. sc. Josip Mužić, pročelnik Katedre za filozofiju na splitskom KBF-u, predstavili su u subotu 27. studenog u dvorani župe sv. Josipa na Plovaniji u Zadru dr. sc. Damir Šehić, profesor moralne teologije i bioetike na Teološko – katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru i neurolog dr. Anton Marović, dr. med. iz Splita. Prigodnu riječ uputio je i autor knjige, dr. Josip Mužić.

To je prvo predstavljanje te nove knjige u Hrvatskoj čiji sadržaj „ulazi u najinteresantniji trenutak ljudskog društva i doprinosi javnoj raspravi iz filozofsko-teološke perspektive, otvarajući široku interdisciplinarnu raspravu“ rekao je dr. Šehić.

Knjiga na 240 stranica sadrži Predgovor čiji je autor dr. Šehić, uvod i tri dijela naslovljena: Cjepivo i pobačaj, Sloboda i odgovornost i Odbijanje cijepljenja. Slijede Zaključak i Prilozi – Posluh u doba korone. Navedena je i Bibliografija prema kojoj je dr. Mužić koristio citate iz 243 knjige i studije te iz 120 članaka, što govori o temeljitosti i suvremenosti te sistematski napisane knjige.

„Autor Mužić progovara iz pozicije sveučilišnog profesora, teologa ali i svećenika pastoralca koji je blizak svakom čovjeku. Pokušavajući ući u svačiju dilemu, nudi put u pronalasku adekvatnih odgovora na moralne dvojbe. Motiv za nastajanje te knjige je stanje u kojem se pronašlo cjelokupno društvo. Zaključavanje, restrikcije, socijalne distance, nefunkcionalne javnozdravstvene mjere i sl., prouzročile su mnoštvo moralno-etičkih dvojbi koje su bile poticaj autoru da kao sveučilišni profesor – teolog i filozof sagleda cjelokupni fenomen te ponudi odgovore na moralno-etičke dvojbe trenutka u kojem se nalazimo“ rekao je dr. Šehić, poručivši: „Odvažnost i znanstvena sigurnost dr. Mužića očituje se u spremnosti ulaženja u delikatne teme u kojima će oko pažljivog i dobronamjernog čitatelja uvijek pronaći jasnu nit ljubavi prema Objavi i učiteljstvu“.

Istaknuvši autorovu poruku da „razborita prosudba nije jednaka za svakoga i u svim okolnostima“, dr. Šehić je rekao kako dr. Mužić napominje da „katolički nauk pokušava ne upadati u krajnosti laksizma, koji odobrava uporabu moralno okaljanih cjepiva bez ikakvih uvjeta i rigorizma, koji kategorično odbija moralno okaljana cjepiva u svakom slučaju“.

Knjiga dr. Mužića je „zasada najobuhvatniji prikaz teološko-moralnog vrednovanja svih moralno-etičkih dilema covid krize na hrvatskom govornom području, od slobode i savjesti do korištenja cjepiva protiv virusa Sars-Cov2. Profesor Mužić je iz perspektive moralne teologije vrednovao sve aspekte moralno kompromitiranih cjepiva, počevši od njihove proizvodnje i predumišljaja proizvođača, okaljanošću pobačajem i suradnje sa zlom, uvjeta koje Crkva postavlja za primanje takvih cjepiva, sve do slobode savjesti, moralne ucjene te diskriminacije i zdravstvene diktature“ rekao je dr. Šehić, istaknuvši da se tom knjigom dr. Mužić, kako sam kaže, „otvara pohvalama i kritikama sa svih strana“.

Knjiga „govori o društvenom stanju i realnim pojavama o kojima se može razgovarati, ali je se ne smije kritički propitkivati ili kritizirati. Svaka znanost koja se usudi ući u konfrontaciju s podacima i statistikama te interpretirati drugačije znanstvene činjenice ili ih vrednovati u svjetlu načela koje donose neki drugi odgovor, postaje uskoro pseudoznanost, teorija zavjere, a oni koji stoje iza takve interpretacije postaju neinformirani, retrogradni, oni koji zbunjuju, te su na koncu etiketirani kao antivakseri. Unatoč takvom ozračju netolerancije i segregacije te unaprijed etiketiranom statusu svih koji odabiru ući u aeropag diskusije i izložiti se braneći vlastita stajališta, autor odabire teži put moralnog rasuđivanja u svjetlu Kristova nauka“ rekao je dr. Šehić.

U prvom dijelu knjige, Cjepivo i pobačaj, autor„artikulira moralno rasuđivanje o cjepivima kompromitiranima pobačajem, pri čemu promišljanjeutemeljuje na znanstvenim činjenicama o cjepivu koje prosuđuje teološko-moralnim kriterijima Kristovog moralnog zakona. U skladu s naučiteljstvom Crkve i temeljem crkvenih dokumenta, prvi put na hrvatskom govornom području precizno i jasno artikulira uvjete koje je postavila Crkva za primanje moralno okaljanih cjepiva pobačajem. Treće poglavlje prvog dijela temeljem relevantnih i recentnih znanstvenih istraživanja sabire sve važne elemente proizvodnje cjepiva i ciljanih pobačaja, čime na jednom mjestu sabire sve informacije nužne za donošenje ispravne moralne odluke u duhu kršćanskog moralnog zakona i njene moralne posljedice“ istaknuo je dr. Šehić.

U drugom dijelu, Sloboda i odgovornost, „autor problematizira slobodu mišljenja i izbora u pitanju cijepljenja, britko uočavajući društvene prijetnje i ugroze slobodi pojedinca. Treći dio, Odbijanje cijepljenja, analizira sporne elemente nepovjerenja u nametnuta cjepiva argumentirajući zauzeti moralni stav“ rekao je dr. Šehić. Autor u teološko-bioetičkoj analizi prijepornih točaka raščlanuje pojmove i obuhvatno ih kontekstualno sagledava te „precizno i vrlo izravno pristupa najdelikatnijim pitanjima vezanim za pandemiju Sars-Cov2“.

„Očigledno je autorovo dubinsko poznavanje teme, sustavno i kontinuirano ažurirano praćenje sadržaja i događaja, iznimno dobra sposobnost kontekstualizacije i iznimno uklapanje fragmenata u zaokruženu razumljivu stvarnost. Izniman bioetički doprinos autor donosi konfuznoj i nekritički divergentnoj javnoj diskusiji u covid krizi, uvijek polazeći od dostojanstva i integriteta ljudske osobe i njenih fundamentalnih prava, slobode i savjesti. Sloboda i moralna odgovornost svakog pojedinca, zdrav razum i autonomija, savjest i sloboda izbora, čiji je govor autor ukorijenio u Kristovom moralnom zakonu i učiteljstvu Crkve, čine bedem kršćanskog stava neuništivog pred naletom novog totalitarizma ili ‘puzajuće diktature’, kako je autor argumentirano naziva“ upozorio je dr. Šehić.

Interdisciplinarno primjenjujući i propitujući načela medicinske etike, autor analizira aktualno stanje u Hrvatskoj i pojedine segmente korištenja cjepiva. „Pritom se ne libi vlastito razmišljanje čvrsto utemeljeno u katoličkoj doktrini, odvažno usmjeriti prema kritici pojedinih postupaka koji su, inaugurirani pandemijskim resetom, postali nova svepristuna društvena načela. Jasno staje u obranu slobode i prava na odabir po savjesti pojedinca koju smatra stožerom ljudske osobe, nasuprot prisili cijepljenja i svih drugih ograničenja koja čovjeku ugrožavaju ili oduzimaju inherentna prava i slobode. Autor smjelo i bez zadrške raskrinkava moralna zla koja se latentno i vješto prikrivaju i podvlače pod lažnim imenom. Pritom je izbjegao opasnosti paušalnih ocjena i generalizirajućih opaski, držeći se uvijek tvrdih znanstvenih činjenica i nepromjenjivog kršćanskog nauka i morala“ poručio je dr. Šehić.

Moralno – teološkim prosuđivanjem etičkih dilema, autor daje „kršćanskom čitatelju siguran smjerokaz utemeljen na Božjoj riječi, nauku Katoličke Crkve, tradicije i učiteljstva“ rekao je dr. Šehić, istaknuvši da je autor Mužić „početak svih problema iznimno dobro detektirao u dijelu Gubljenje osjećaja za grijeh. Teologija je već ranije detektirala gubitak osjećaja za grijeh postmodernog čovjeka, a time i osjećaj za sveto te govori o relativizaciji svih vrednota, počevši od ljudskog života. Takav mentalitet moralnog permisivizma je pridonio, a donekle i oblikovao suočavanje s novonastalom situacijom pandemije te se ne vidi problem. Činjenica da postoji potreba braniti autonomiji savjesti, pa i u crkveno-teološkom krugu, ukazuje da se nalazimo u ozbiljnim vremenima te nas vrlo malo dijeli od totalitarizma, zaključuje autor. Ova knjiga može biti referentna točka promišljanju i osobnom moralnom prosuđivanju moralnih dilema“ poručio je dr. Damir Šehić.

Dr. Anton Marović rekao je da brojnost citata u toj aktualnoj knjizi „ukazuje na ogroman uloženi napor i želju da knjiga  bude ažurna, ukorak s vremenom u kojem se nevjerojatnom brzinom oko nas odvijaju neočekivani događaji“. Uz upućenost u materiju poznavanjem niza činjenica, knjiga odaje autorovu „uvjerenost u ispravnost postupanja“ koje temelji i na dubokoj vjeri.

„Znanost ne umanjuje vjeru, naprotiv, vjera jača znanost, utvrđujući sklad između znanosti i vjere. Iz ove knjige izvire Božji naum i moralni zakon, od Boga usađen u čovjeka kao putokaz prema njemu“ rekao je dr. Marović, naglasivši da je napisani sadržaj „tvrd govor“. Autor piše „bez zadrške i akademske ili diplomatske uvijenosti“, upozorava na „moralnu reviziju učenja Crkve“, smatrajući da se „ne može proglašavati moralna zastara za zlodjelo“ pobačaja, u kontekstu promicanja cjepiva čije je porijeklo u stanicama namjerno pobačenih fetusa.

„Autor upozorava na privikavanje pučanstva na novi način razmišljanja gdje se pobačeno dijete naziva ‘biološkim materijalom’, počinitelj pobačaja i proizvođač cjepiva ‘opskrbljivač’, naručitelj cjepiva ‘dobavljač’. Autor se jasno i bezrezervno, brojnim argumentima temeljenim na znanstvenim dokazima i referencama, jasno bori za kulturu života“ poručio je dr. Marović, rekavši da se svako drugo mišljenje od onoga koje ne smatra da je cjepivo moralno okaljano, smatra „suvišnim i štetnim moraliziranjem i demonizira se“. Korištenje cjepiva koje vuče porijeklo u stanicama pobačenog fetusa autor smatra „kršenjem i prezirom svetog Božjeg reda stvaranja“. Dr. Marović smatra da sadašnje stanje „jako sliči na totalitarizam, kamufliran u ideju ograničavanja sloboda i prava u ime brige za zdravlje drugih. Nije dovedena u pitanje i propitivana nijedna donesena mjera, nije se dalo prostora drugačijim mišljenjima struke, nije se pokušalo ukazati na negativne posljedice mjera ili osvijetliti njihovu dimenziju“.

Autor promatra vrijednost slobode „u najširem smislu vjere, odgovornosti, želje za poboljšanjem stanja, a ne slobode koja bi mogla postati bahatost i anarhija, egoizam i egzistencijalizam. Vodeća ideja knjige nije produbljivanje podjela, nego dominira želja za poboljšanjem stanja, za potvrdom prava na slobodan izbor, za obnavljanje i jačanje snage vjere i za odgovorno provođenje medicinskih postupaka na temelju istine i objektivnih, objektivno pripravljenih, procijenjenih i u odluke ugrađenih podataka“ rekao je dr. Marović, citirajući Kristovu riječ: „Istina će vas osloboditi“.

U toj knjizi „ne suprotstavljaju se razum i vjera, nego istina i ljubav. Svjedočeći i boreći se za istinu, vjernik se bori za Isusa Krista. S druge strane, ljubav se danas olako shvaća, kao da je samoodređujuća i neupitna, kao da je apsolut koji ni u kojem slučaju ne može biti zloupotrijebljen. U knjizi se nudi rješenje: to je pomirenje Istine i Ljubavi, što najbolje izražava načelo ‘Ljubiti grešnika, a mrziti grijeh“ rekao je dr. Anton Marović, istaknuvši da je knjiga referentna za moralna i stručna pitanja u odnosu vjere i medicinske struke te unutar medicinske struke.

Autor knjige, dr. don Josip Mužić, rekao je kako je iz želje da služi Bogu ušao i u temu covid krize, jer to smatra i „pitanjem svoga osobnog odnosa s Bogom“. „Što sam ja spreman učiniti za Istinu? ‘Ja sam Put, Istina i Život’ – to je Krist. On je Bog. U vremenima kad se gazi istina, to proziva moju osobnu vjeru. Jesam li ja Kristov ili sam se omekoputio, uklopio, spreman na razne kompromise, bojim se za sačuvati posao, bojim se da se neću imati gdje liječiti jer nemam covid propusnicu, pa neću moći ići u bolnicu ili sam spreman ići do kraja za Onim s kojim sam pošao, kao što su išli toliki sveti u prošlosti“ upitao je dr. Mužić.

„Knjiga se obraća vjernicima, ali može poslužiti i onima koji nisu vjernici. Svi imamo zdrav razum i slobodnu volju, to nas čini ljudima, to nam je svima dano od Boga. U knjizi se zdravorazumski govori kroz prizmu dostojanstva čovjeka. Govori se da se čovjek ima pravo odrediti slobodno hoće li primiti cjepivo ili ne. To se danas gazi, temeljna sloboda, gazi se savjest. Dočekali smo da imamo Izjavu Stalnog vijeća HBK koja daje jako uporište kod nas Hrvata; biskupi su se javno izložili, založili za dobrovoljnost po pitanju cjepiva. I to pokazuje da su donijele plod i urodile plodom molitve, žrtve i rad onih koji su ustrajali sve ovo vrijeme, koji se nisu dali pokolebati u svojoj privrženosti istini. Moramo ih podržavati da nastave tim putem“ potaknuo je dr. Mužić.

Dr. Mužić je rekao da je moralna okaljanost cjepiva nedvojbena. „Kad Crkva danas kaže da je dopušteno uzeti takva cjepiva, Crkva ne niječe da su ona moralno okaljana. Jer kaže, tu postoji materijalna, daleka i stvarna suradnja. Ta daleka, pasivna suradnja je uvijek suradnja. No, zaboravilo se da Crkva unutar toga ostavlja slobodu. Ako je dopušteno, ne znači da je obavezno. Svatko od nas ima slobodu ne posegnuti za takvim cjepivom. Pitanje cjepiva nije samo pitanje cjepiva, nego je pitanje naše budućnosti, tiče se naše budućnosti, budućnosti naše djece i nas kao vjernika“ poručio je dr. Mužić, upozorivši da se „agresivno i bahato rađa totalitarno društvo i traži da mi kao ljudi i vjernici na to damo odgovor“. Potaknuo je vjernike da se bore mirnim, dopuštenim sredstvima te molitvom i pokorom.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK U GRADSKOJ LOŽI Predstavljanje nove knjige Julienne Eden Bušić

Objavljeno

-

By

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, uz obilježavanje obljetnice akcije Maslenica 93, Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata prikazuju dvojezičnu knjigu koju je uredila Julienne Eden Bušić: Uskrsla lica Vukovara 1991. – 2021./ The Resurrected Faces of Vukovar 1991 – 2021

Prikaz će se održati u Gradskoj loži, u Zadru.

Petak, 21. siječnja 2022. godine, s početkom u 12 h.

Za ulazak su potrebne COVID potvrde ili negativan COVID test ne stariji od 48 sati. Zbog ograničenoga broja sudionika, potrebna je prethodna najava na e-mail: mh@zd.t-com.hr

Knjiga je objavljena u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Iz recenzija:

Da bismo shvatili razloge i razmjere zla kojim su velikosrbi počinili hrvatskom gradu-heroju Vukovaru i čitavoj Hrvatskoj, povijesne činjenice u ime istine valja nam neprekidno ponavljati, vjerodostojno potkrepljivati, hermeneutički iščitavati i umjetnički interpretirati. A nizu relevantnih publikacija o Domovinskom ratu i o Vukovaru upravo se pridružuje i najnovija dvojezična knjiga Uskrsla lica Vukovara 1991.–2021. Julienne Eden Bušić, trajno nastanjene u Republici Hrvatskoj – njezinoj drugoj voljenoj domovini.” –  Dr. sc. Lidija Bajuk

Vukovar, knjiga urednice Julienne Bušić, u sadržajnom smislu sastoji se od niza tekstova, slikovnih prikaza, dokumentacijskog gradiva, nastalih u razdoblju koje se odnosilo na događaje stradanja grada Vukovara u Domovinskom ratu, proizišlo kao rezultat agresije velikosrpskih paravojnih snaga potpomognutih jedinicama JNA. U tom pogledu izdvojena su zbivanja koja su ostala u trajnom kolektivnom sjećanju hrvatskoga naroda, ali jednako tako i ona koja su obilježila pojedinačna stradanja njegova stanovništva. Slijedom toga može se kazati kako je, napose u ovome primjeru, prošlost nešto što odražava stanje sadašnjosti zbog čega su do danas nerazriješena pitanja i nadalje ostala teretom koji ometa neopterećena promišljanja o budućnosti. Upravo zbog toga silno je važno pristupiti pogledu na prošlu zbilju s pozicije razložnoga prosuditelja, oslobođenog bilo kakvih oblika svjetonazorskih ili ideoloških predrasuda, što omogućava prodor činjenica u prostor koji se sustavno i ciljano pokušava onečistiti raznim oblicima začudnih interpretacija s nakanom relativizacije agresije i tako nastalim razaranjima Vukovara, kao i stradanjem njegovog civilnog stanovništva i hrvatskih branitelja.” –  Doc. dr. sc. Zlatko Begonja

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIKEND NA CESTAMA ZADARSKE ŽUPANIJE: 16 pijanih vozača, 17 na mobitelu, 13 bez pojasa…

Objavljeno

-

By

Proteklog vikenda, policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u prometu kontrolirali 399 vozila i vozača, a poduzeli su 173 represivne mjere

Tijekom provođenja kontrole prometa alkotestirano je 192 vozača, od kojih je 16 bilo pod utjecajem alkohola, dok su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcionirana i :

  • 43 vozača zbog prekoračenja brzine,
  • 17 vozača zbog korištenja mobitela u vožnji,
  • 13 vozača zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 2 vozača zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i registracije,
  • 2 vozača zbog odbijanja testa na droge
  • te 80 vozača zbog ostalih raznih prometnih prekršaja.

Iz prometa je isključeno 18 vozača i 2 vozila.

U tom se vremenu dogodilo 7 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Vožnja pod utjecajem alkohola

U subotu, 15. siječnja u 00,04 sati u Gračacu, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 30-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim vozilom karlovačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,64 promila.

Vozač je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije do otrežnjenja, te je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja sankcioniran zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zaustavljen zbog više prometnih prekršaja

Sinoć, oko 22.30 sati policijski službenici Policijske postaje Biograd zatekli su u počinjenju prekršaja u prometu 21-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Upravljajući osobnim vozilom marke Peugeot, zadarskih registarskih oznaka, na D-08 u Biogradu prešao je vozilom preko neisprekidane uzdužne crte na suprotnu stranu prometnice pred policijskom ophodnjom. Vozač se pri tome oglušio na svjetlosne i zvučne znakove za zaustavljanje policijskih službenika i nastavio vožnju prema središtu Biograda, te je ubrzo zaustavljen u Ulici fra Lina Pedišića.

Vozač je osim navedenih prekršaja, vozilom upravljao prije stjecanje prava na upravljanje te je priveden na postupanje u Policijsku postaju Biograd gdje je odbio test na droge.

Po završetku postupanja, zbog počinjenih prekršaja 21-godišnji vozač je uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

“Mladi vozači često podcjenjuju opasnost na cesti i precjenjuju svoje sposobnosti, a skloni su se i dokazivati. Takvim ponašanjem u prometu najviše ugrožavaju vlastitu sigurnost, ali i sigurnost drugih sudionika u prometu.

Policija će i tijekom narednih dana, kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima kao i prema mladim vozačima”, stoji u priopćenju iz PU zadarske.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“GOLUBICA IZ CRNOGA MASLINIKA” Knjiga posvećena 100. rođendanu Vesne Parun. Tomislav Marijan Bilosnić potpisuje portret pjesnikinje

Objavljeno

-

By

U izdanju Hrvatske sveučilišne naklade iz Zagreba i Sveučilišta u Zadru u prvim danima 2022. godine iz tiska je izašla monografija izv. prof. dr. sc. Sanje Knežević „Golubica iz crnoga maslinika“. Riječ je o studijama o književnom djelu Vesne Parun posvećenima 100. godišnjici rođenja i 10. obljetnici smrti najveće hrvatske pjesnikinje.

Knjiga „Golubica iz crnoga maslinika“ podijeljena je u dvije veće cjeline – „U crnom masliniku poezije“ i „Golubica je svila gnijezdo“. Kroz tematske cikluse obrađuje se pjesnički opus Parunove nastao tijekom sedam desetljeća njezina plodna rada. Vesna Parun pisala je u gotovo svim književnim žanrovima, neumorno književnosti posvećujući cijeli život.

Sanja Knežević iz različitih filozofskih, književno-teorijskih ali i tematsko-motivskih aspekata istražuje opus Vesne Parun (specifičnosti mediteranskoga teksta: metaforika, simbolizacija prostora, platonizam, sonetno i satiričko pjesništvo, interpretacija motiva ptica, autobiografski zapisi). Stvaralaštvo Vesne Parun nedvojbeno je obilježilo cjelokupan razvitak modernog i suvremenog hrvatskoga pjesništva. Svojim osebujnim životom, ali prije svega iznimnim književnim ostvarenjima opus ove pjesnikinje otvara se novim književno-teorijskim analizama kao što istodobno nudi otvoreniji i slobodniji pogled na književnu povijest 20. stoljeća.

U predgovoru monografije „Golubica iz crnoga maslinika“ autorica univerzalnost književnoga poslanja Vesne Parun i njezin opus koji nadrasta vrijeme i prostor nastanka objašnjava kroz simboličnu sliku Vesne Parun kao „Penelope, od Homerova rebra“:

„Vesnu Parun vidim kao Penelopu od Homerova rebra, pjesnikinju i umjetnicu čije će stvaralaštvo nadživjeti kulturu u kojoj je nastalo. Vidim je u slici Platonove Diotime koja tumači da su pjesnici i umjetnici „trudni po svojim dušama“ te da po svojim stvaralačkim plodovima, u svojoj duhovnoj djeci, poput Homera, traju daleko izvan vlastitoga vremena. Ona je Penelopa jer je tijekom punih sedam stvaralačkih desetljeća ostala odana umjetnosti i to žrtvujući ljubav, građansku ugodnost i ugled; ostala je odana umjetnosti odričući će se svega materijalnog i zemaljskog što bi energijom posjedovanja narušilo njezino osjećanje slobode kao temeljne životne i stvaralačke vrijednosti.“

Recenzije knjizi „Golubica iz crnoga maslinika“ potpisuju akademkinja Dubravka Oraić Tolić koja je istakla specifičnost fenomenološko-simboličke interpretacije poezije u poznatom ključu „mediteranskoga teksta“, što i jest središnji znanstveni interes Sanje Knežević. Uz akademkinju Dubravku Oraić Tolić, recenziju knjizi potpisuje doc. dr. sc. Mirela Šušić koja je kao osobitost interpretacija Sanje Knežević istaknula njezinu posvećenost filozofskoj dimenziji platonizma u pjesničkom stvaralaštvu Vesne Parun. Urednice ovoga vrijednog izdanja za hrvatsku kulturu i znanost su Anita Šikić i prof. dr. sc. Nives Tomašević.

Knjiga je opremljena slikama iz pjesnikinjine grafičke mape „Slikom i stihom“ koju je na korištenje ustupila Općina Šolta.

Tomislav Marijan Bilosnić autor je portreta Vesne Parun u kombiniranoj tehnici na naslovnici knjige.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu