Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Šime Erlić: “Zadar nema vremena za politička nadmudrivanja. Ispred nas je prilika generacije!”

Objavljeno

-

Danas poslijepodne iz zadarskog HDZ-a objavljen je još jedan osvrt na posljedice posljednje održane sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra. Potpisuje ga predsjednik GO Šime Erlić, a evo što poručuje:

“Premda su kao povod prošlotjednog neizglasavanja rebalansa proračuna označena 3 milijuna kuna za KK Zadar, ovim putem moram istaknuti kako su rebalansom “srušene” puno važnije stvari od vitalne važnosti za funkcioniranje grada. 

Među brojnim programima u kulturi, obrazovanju, socijalnoj skrbi i komunalnim poslovima ističu se sredstva namijenjena plaćama za odgojiteljice u privatnim vrtićima, sredstva za Crveni križ, teniski balon na ŠRC Višnjik, ali i važni EU projekti: “Inclusive play” kroz kojeg je previđeno uređenje parka Vruljice te dugo pripremani kapitalni projekt zone Crno koji napokon treba krenuti s realizacijom… To je važno pojasniti da naši sugrađani dobiju potpunu informaciju. 

Nije bilo potrebe za rušenjem cjelokupnog prijedloga rebalansa proračuna, jer su se eventualna razmimoilaženja u stavovima oko budućnosti KK Zadar, mogla riješiti amandmanom za sredstva predviđena klubu. No, većina u Gradskom vijeću je ipak odlučila izglasati nepovjerenje kompletnom rebalansu proračuna. 

Zadar treba ovaj rebalans proračuna

Takav scenarij najgori je za građane, jer onemogućava da se izvršavaju redovni programi koji su bitni za funkcioniranje grada.

Ovim putem apeliramo prema svim strankama i nezavisnim listama u Gradskom vijeću da se pronađe razum i kompromis za izglasavanje rebalansa proračuna, jer je on nužan, a za neke skupine građana prijeko potreban. 

Ovdje se ne radi o političkom nadmudrivanju, nego o dizanju ruke za tehničku izmjenu proračuna koja je bitna da se projekti i programi nesmetano provode. 

Nemojmo dozvoliti da zbog nefunkcionalnosti Gradskog vijeća Zadar izgubi razvojni korak

Svjedoci smo najave iz Vlade RH o procjeni iznimno visokog rasta BDP-a od 9 posto, što znači da se gospodarstvo nakon prvotnog šoka prouzročenog pandemijom koronavirusne bolesti uspješno oporavlja. 

Iza nas je odlična turistička sezona, ponovno se diže minimalna plaća i pred vratima su nam povijesno velika sredstva iz EU fondova.

S tim sredstvima imamo priliku kroz sljedećih sedam godina izgraditi moderno, uključivo i održivo društvo uz bok najrazvijenijim zemljama u EU.  

Zadar uz pomoć ovih sredstava može napraviti generacijski iskorak i postati jedan od najprivlačnijih gradova za život u Hrvatskoj i šire!

Upravo sada pri ministarstvima i Vladi RH se radi na programiranju nove omotnice iz koje se posebno velike mogućnosti nude za gradove, među kojima je i Zadar. Već od početka sljedeće godine ta će se sredstva staviti na raspolaganje jedinicama lokalne samouprave i drugim javnim subjektima. 

Vjerujem kako Zadar s već dobro izgrađenim kapacitetima za provedbu EU projekata može biti ponovo među najboljima i osigurati građanima nove kvalitetne sadržaje i viši standard, ali to neće moći ukoliko bude vladala nesloga i kaos u Gradskom vijeću.

Zato ne smijemo dopustiti da se ostrašćeni politički stavovi stave ispred potreba građana. Ovdje nema mjesta isključivostima, ultimatumima i politikantstvu. To je krivi put i ne dopustimo da taj put prevlada naspram onog što Zadar uistinu treba i može, a to je nastavak rasta i razvoja – poručuje Šime Erlić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ČESTITKA / Gradonačelnik Dukić: “Kristovo uskrsnuće pruža nam vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo Uskršnju čestitku gradonačelnika Branka Dukića:

“Drage Zadranke i Zadrani,

najveći kršćanski blagdan je pred  nama. Uskrs je simbol nade, dan kada slavimo Kristovo uskrsnuće koje nam pruža vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro.

Svima želim zdravlje, mir i blagostanje, uz puno ljubavi i veselja u vašim domovima i s vašim najdražima.  

U ime cijele gradske uprave i svoje osobno, sretan i blagoslovljen Uskrs!”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu