Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Završio je Meat Me 2.0: Finale za pamćenje s preko tisuću mesnih porcija i velikim večernjim plesnjakom na Staroj pijaci

Objavljeno

-

Foto: Bojan Bogdanić

Sjajan je to bio završetak drugog zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0: subota je bila najposjećeniji dan festivala. Jela od svinjskog mesa, gulaši, pečenke, svima omiljeni ćevapi, burgeri, jutarnja glazba uživo i završna večernja zabava s XXL gradelama i sjajnom retro svirkom, zapravo pravim plesnjakom iz ’50-tih i ’60-tih godina, puno dobre, ali ne i skupe hrane i još više dobre zadarske pozitivne energije – sve je to skupa učinilo da taj sunčani jesenski dan u Zadru bude finale mesnog festivala za pamćenje.

Subotnje jutro na Staroj pijaci počelo je uobičajeno, s odličnom ponudom marendi na temu svinjetine. Chef Karlo Bugarija iz Malog mista i kolega mu iz restorana Kaštel Ivan Turković skuhali su odlična jela za duboke tanjure: tjesteninu punjenu kremom od crne svinje s umakom od gljiva te svinjski gulaš s vrganjima dok je Piazza Catering Nene Nadinića donio izvrsnu porchettu, otkoštenog i sporo pečenog cijelog odojka. Doba je bundeva pa je najčešći prilog uz jela bio pire od tikve, a oni pažljiviji posjetitelji su na vrijeme otkrili da se nešto dalje od stola zadarskih kuhara, na štandu sa suhomesnatim proizvodima OPG Bačić može dobiti i pravi ravnokotarski gastronomski biser, Benkovačka vara, zapravo lokalni maneštrun od više vrsta grahorica i žitarica skuhan sa suhim mesom.

Ipak, kad je ekipa iz restorana Stari most na čelu s vlasnikom Goranom Radićem upalila dva roštilja i počela peći ćevape i lepinje ispred njihovog stola počeo se stvarati red pa je vrlo brzo planulo nekoliko stotina porcija tog, očito globalno popularnog specijaliteta.

Jutarnju subotnju priču na Staroj pijaci začinili su voditeljica Nikolina Radić, DJ Mate Kokić, sjajni Varaždinci iz Scifidelity Orchestra te vina vinara iz Udruge vinara Zadarske županije s tim da su zvijezde tog dijela ponude bila vina zadarske Vinarije Poljak.

Jutarnji dio je završio oko 14 sati, ali stanka nije dugo trajala. Već prije 18 sati majstori gradela iz Udruge mladih Puntamika upalili su svoj veliki roštilj na kojem su do kraja večeri ispekli preko 70 kg svinjskog, junećeg i pilećeg mesa te odličnih kobasica iz proizvodnje zadarskih mesnica Paleka, Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin i Poličanka koje su sve dane festivala donirale mesne namirnice za tisuće obroka.

Svoj vatreni grill show s probranim komadima odležanog mesa od goveda s američkih i japanskih pašnjaka imao je lanac Beef Shop, točnije njegov vlasnik Mišo Pešić, a na drugoj strani su svoje vrhunske burgere slagali putujući fast food majstori u Picnic Mingle&Funtrucku.

Ivan Stiblik iz Zadar Wine Festivala vodio je računa da ne nedostaje vina zadarskih vinara ni Mashtelovih rakija i svega iz Maraskine ponude, a svima je nadohvat, kao i svih prethodnih dana, bila zadarska voda Santa. Ta je tvornica darovala sve količine vode za potrebe festivala.  

Za glazbu je bio zadužen DJ Denis, a prepuni plato Stare pijace zapalio se negdje iza devet navečer kad je na pozornicu izašao osmeročlani bjelovarski band Swingers. Njihov retro program, rock’n’roll, twist i rockabilly evergreeni zapalili su publiku koja je do tad bila i sita i napita i željna dobre zabave. Bio je to sjajan kraj još jedne odlične zadarske fešte u kojoj su podjednako uživali i domaći ljudi i turisti kojih očito još ima dosta i u ovom posezonskom mjesecu.

Turistička zajednica grada Zadra će već u ponedjeljak, kao organizator Festivala mesa Meat Me 2.0, znati konačan humanitarni efekt manifestacije, odnosno iznos donacije koja je skupljena na festivalu za potrebe Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar. Ali je već i nakon završne večeri jasno da će on gotovo dvostruko premašiti iznos od 32 000 kuna koliko je prikupljeno na prvom Meat Me Festivalu 2019. godine.

02-Zadar-Meat-Me-2.0-6.-dan-23.10.2021-Photo-by-Bojan-Bogdanic

Image 4 of 31

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(NYIOOC 2024) ZADARSKI MASLINARI SJAJNI U NEW YORKU: Pakoštanci osvojili pet od ukupno 80 hrvatskih odličja

Objavljeno

-

By

Pakoštanci: Ante Vulin, Danijela Lalin i Tomislav Čudina. Na forografiji nedostaje  Mario Barešić iz Draga

Treći smo na svijetu, a kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli, kaže Ante Vulin, nagrađivani maslinar iz Pakoštana

Hrvatski maslinari mogu početi slaviti  uspjeh postignut na upravo završenom najvećem i najprestižnijem  svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2024 (World Olive Oil Competition  New York).

“Treći smo na svijetu. Iako s manje uzoraka ponovili smo uspjeh iz prošle godine kada smo također osvojili treće mjesto”, prokomentirao je upravo objavljene rezulate Ante Vulin, maslinar iz Pakoštana u Dalmaciji. On je i ove godine za svoju robnu marku Antino Santa Lucija  od sorte Oblica dobio zlatno odličje.

Ispred Hrvatske samo Italija i Amerika

Ponosni su i ostali hrvatski maslinari.  U konkurenciji 913 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere sa svojih 97 ekstra djevičanskih ulja, osvojili  su ukupno 80 nagrada od kojih 62 zlatne i 18 srebrnih.

Ispred Hrvatske su samo Italija  i SAD. Talijanski maslinari su ove  godine na NYIOOC prijavili  217 uzoraka i osvojili 140 nagrada (95 zlatnih i 45 srebrnih). Po prvi put na visoko drugo mjesto probile su  se Sjedinjene američke države.  Sa  140 prijava američki maslinari osvajaju 93 nagrade (60 zlatnih i 33 srebrne). Četvrta Španjolska  124 uzorka 80 nagrada (61 zlato i 19 srebro).

“Kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli”, kaže Vulin.  Od još nekolicine hrvatskih maslinara čuli smo slične prijedloge. Neki misle da bi, kao na Olimpijadi i sličnim sportskim natjecanjima,  zlatne medalje trebale biti glavni kriterij za plasman svake pojedine države.

  Već i letimičan pogled na ostvarene rezultate govori da su hrvatski maslinari  po stopi uspješnosti daleko najbolji. Od 97 prijava  dobivenih 80 nagrada uspješnost iznosi  iznosi  82 posto, dok Italija ima  65 posto uspješnosti, SAD 66, Španjolska 65, Grčka 52, Portugal 50 itd.

Ante Vulin: Po uspješnosti mi smo ispred svih

“Mi nemamo velike površine  ni količine ulja. Nemamo ni rafinerije.  Ali imamo, tradiciju, sortiment, prirodni način uzgoja, zdrave plodove i vrhunsko  ulje.  poručuje Vulin.

Doprinos maslinara Zadarske županije

Iz Pakoštana,  uz Vulina,  su njih još trojica  osvojili nagrade na upravo završenom NYIOOC-u: Tomislav Čudina sa uljem Olea Viola,  Mario Barešić sa robnom markom Skiper i OPG Lalin sa  svojima Dalma Oleum Oblica i Dalma Oleum Premium. Znači,  četiri Pakoštanca  osvojila  pet od ukupno 80 hrvatskih odličja

Svoj doprinos velikom hrvatskom uspjehu u New Yorku dali su  i maslinari iz drugih mjesta u  Zadarskoj županiji. Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada sa dva zlatna odličja za svoja ulja Forticu Šoltanku i Forticu – Coratina/Leccino,  OPG Morović iz Sali na Dugom Otoku sa robnom markom  Nai 3.3. zatim Miodrag Deša iz Zadra sa svojom Oblicom  iz  maslinika na području općine Poličnik, Grupa Nida sa  robnom markom Grgur iz maslinika na području Nina te PZ Maslina i vino iz Tinja za svoju Light Selektion od sorti Oblica, Istarska Bjelica, Lecino, Buža, Frantoio, Ascolana tenera i Carolea.

“Možemo biti zadodoljni doprinosom maslinara iz Zadarske županije velikom uspjehu Hrvatske  na najvećem svjetskom natjecanju u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku”, kaže dr. Ivica Vlatković i dodaje: “ Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, što se potvrđuje iz godine u godinu”.

 Uspjeh je tim veći ako se zna  s kakvim su se sve problemima  naši maslinari borili  u 2023. malinarskoj godini, počevši od vremenskih nepogoda do štetnika.  “Sve se to odrazilo na količini pa i kvaliteti maslinovih ulja, ali oni najbolji su dokazali da i u najtežim uvjetima mogu proizvesti vrhunska ekstra djevičanska ulja”, kaže Vlatković.

Od 2017. godine otkad sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku njegova ulja su dosad osvojila  ukupno 15 nagrada što ga svrstava među četiri najuspješnija proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja  u Hrvatskoj.

Obećavajuća  situacija u maslinicima

Vlatković kao i ostali hrvatski maslinari zadovoljni su dosadašnjim tijekom ove maslinarske godine. “ Situacija u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu kampanju. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja  na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete u New Yorku”, poručuje Ivica  Vlatković, kojega smatraju   najboljim maslinarom među liječnicima i najboljim liječnikom među maslinarima.

Dr. Ivica Vlatković zadovoljan doprinosom maslinara Zadarske županije

A Vlatković i ostali uspješni hrvatski maslinari ne kriju  da “žive za dan” kad će Hrvatska   na NYIOOC-u osvojiti još više  nagrada. Najviše od svih zemalja sjeverne  hemisfere gdje se preradi više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinovog ulja.   Ako je suditi po obećavajućem stanju u maslinicima  možda im se snovi ostvare već iduće godine  na NYIOOC 2025. Do tada, držimo im palčeve da proizvedu još više vrhunskih ulja i popnu se na vrh svijeta ispred Italije, SAD,  Španjolske, Portugala, Grčke, Turske  i ostalih maslinarskih velesila.

N.J./Dani masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIDEO / Na potopljenom lokalitetu kod Korčule ljudi su prije 6.900 godina uzgajali bademe i masline

Objavljeno

-

By

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru nastavlja s istraživanjima 7.000 godina starog neolitičkog potopljenog lokaliteta Soline na otoku Korčuli. Sustavna istraživanja vodi izv. prof. dr. sc. Mate Parica.

Iako još traju istraživanja, otkriveni su ostatci veće kamene arhitekture unutar nalazišta, s jasno definiranom linijom obalnoga zida. Uz izvrsno sačuvani suhozid, na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje te se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije, izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo.

U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina, te mnoštvo ljuštura badema. Radiokarbonske analize su učinjene direktno na koštici masline i ljušturi badema i pokazuju okvirnu starost od 6.900 godina.

– U vrijeme prije gotovo 7.000 godina na ovom prostoru evidentan je uzgoj bajama, dok su masline najvjerojatnije trgovinom uvezene s istočnog Mediterana, i to su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu, ističe Parica.

Istraživanja financiraju Hrvatska zaklada za znanost (Potopljena neolitička nalazišta u podmorju hrvatskog dijela Jadrana) i udruga Lipa rič (sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije). Uz Sveučilište u Zadru, sudjeluju arheolozi iz različitih institucija i tvrtki: Dubrovački muzeji, Muzej grada Kaštela, Muzej grada Korčule, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru te Kantharos d.o.o.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRED VRATIMA PROMJENA VREMENA! / Nakon sunčane nedjelje, u ponedjeljak naoblaka, od utorka kiša i pljuskovi s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas većinom sunčano, mjestimice uz promjenljivu naoblaku. Osobito sredinom dana lokalno će biti pljuskova praćenih grmljavinom, ponajviše na istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 21 i 26 °C.

U ponedjeljak promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito na istoku i jugu. Mjestimice kiša već prijepodne u Gorskoj Hrvatskoj, popodne i u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, osobito na zapadu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 12, na obali i otocima između 13 i 17 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito na jugu, a povremena kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom bit će češći na kopnu i na sjevernom Jadranu, u oblačniju srijedu i drugdje. Vjetar slab i umjeren jugoistočni, na moru će postupno jačati jugo. Temperatura uobičajena za doba godine, neće se bitno mijenjati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu