magazin
FOTOGALERIJA / Meat Me 5.0 opravdao očekivanja: turisti su bili oduševljeni ponudom svih pet dana festivala
Završen je PETI PO REDU festival mesa Meat Me, koji je na staroj pijaci na Poluotoku od srijede do nedjelje pružio pet dana gastronomskog užitka posjetiteljima iz zemlje i inozemstva. Od tradicionalnih mesnih delicija do modernih interpretacija s roštilja, posjetitelji su imali priliku isprobati raznolike specijalitete koje su trojica chefova pripremala od divljači, teletine, junetine, pačjeg mesa, svinjetine i janjetine. Uz bogat kulinarski program, festival je ponudio i edukativne radionice o vinu, slikanju u tehnici vinorel te glazbene nastupe, čime je stvorena jedinstvena atmosfera koja je privukla široku publiku.
Od prvog dana gosti su mogli uživati u tematskoj ponudi po vrstama mesa. Svaki od tri izlagača – konoba Martina iz Zaglava s Dugog otoka, Hedonist Dining & Hangout i tvrtka Tabay – gostima su ponudili specijalitete koje je teško pronaći u gastronomskoj ponudi, poput muflona s njokima, burgera s pašticadom, tacca s janjetinom i paškim sirom…
– Bilo je jako zanimljivo jer smo se približili našem gradu. Ljudi nisu dosad možda toliko znali o nama ili nisu imali priliku kušati proizvode jer nemamo restoran. Vjerujem da smo ostavili dobar dojam i da smo dobili njihovo povjerenje. Sama manifestacija je zanimljiva, donijela je nešto novo, turisti su vidjeli da se nešto simpatično i u desetom mjesecu događa, tako da vjerujem da je bilo dobro svima, kaže Tomislav Tabaj iz manufakture Tabay.
S obzirom da se ova nagrađivana tvornica bavi proizvodnjom skoro zgotovljenog mesa, želja im je da na sljedećem izdanju Meat Me festivala nastupe u partnerstvu s nekim zadarskim restoranom.
Hedonist je posljednji dan otvorio jelom ribollita della nonna, najbližim čobancu, s trganom junetinom, buncekom, kobasicom kuhanima u kiselom kupusu, grahu, pomodorinu… Večer je bila posvećena klasičnom jelu za ovaj restoran.
– Hedonist je poznat po burgerima, na kraju smo htjeli pokazati gdje smo najbolji i kako izgledaju burgeri s kvalitetom namirnica koje imamo. U Zadru sam dvije godine i drago mi je vidjeti da se ljudi okupljaju u deseti mjesec te da je sezona još živa, kaže Ivan Tartaro, najavljujući zimski meni i okretanje nove stranice u Hedonist Dining & Hangoutu.
Svi dani bili su praćeni radionicama u obližnjem Wine Gardenu Zadar, vođenom kušanju vina sommeliera Ivan Stiblika te glazbom DJ-a i bendova uživo. Događanje je bila prilika i za promociju zadarskih mesnica Gobin, Paleka, Biloglav i Lukin, koji su osigurali dio mesa za pripremu jela.
Naravno, ne može se zaobići važnost ovakvih gađanja za turističku ponudu, s obzirom da festivali poput Meat Me 5.0 privlače posjetitelje i u mjesecima izvan uobičajenog ljetnog razdoblja.
– Posjetitelji s kojima sam razgovarala bili su jako zadovoljni. Jedan par Nijemaca mi je rekao da su na putu saznali za festival i došli izravno na njega. Bili su vrlo zadovoljni raznolikom ponudom svakog dana te činjenicom kako se ne plaća posebna kotizacija za ulazak, što je kod njih običaj. Drago mi je što su nam se ove godine pridružili ugostitelji koje ranije nismo imali i koji su svoje tradicionalne recepte oplemenili nekim novitetima. Glazbeni program bio je zanimljiv i donio je dobar sadržaj u razdoblju godine kada se pomalo sve smiruje, komentirala je Ivan Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra, organizatora manifestacije.
Meat Me 5.0 pridonio je nastavku dobrih rezultata u posezoni u Zadru, nakon što je u rujnu ostvareno četiri posto noćenja više nego prošle godine. Takav blagi rast je ono što odgovara zadarskom turizmu, jer je jasno da je u srcu sezone gostiju toliko da je za njih teško naći slobodnih kapaciteta i pružiti im kvalitetnu uslugu.
U pripremi i serviranju jela i ove godine sudjelovali su učenici Hotelijersko-turističke škole sa svojim mentorima. Festivalske porcije prodavale su se po pristupačnim cijenama, a dio prihoda bit će doniran u humanitarne svrhe, odnosno za unaprjeđenje uvjeta praktičnog rada učenicima ove škole.
magazin
Na Adventu u Zadru večeras Ivana Orlić!
Novi tjedan na Adventu u Zadru večeras otvara zanosna Biograjka sa splitskom adresom Ivana Orlić. Pjevačica koju mlađa populacija dobro poznaje po nastupima u zadarskim klubovima, sada prvi put sa svojim bendom dolazi na adventsku pozornicu na kojoj će otpjevati svoje autorske pjesme i obrade popularnih zabavnih i pop hitova.
– Svi koji nam se večeras pridruže mogu računati na pravu zabavu u dalmatinskom štimungu. Nastupi u Zadru uvijek su naravno posebni, a u ovom adventskom raspoloženju svi zračimo optimizmom i veseljem, pa se nadam da će u tom duhu proći i naše večerašnje druženje, najavljuje Orlić.
Ivana se kao osamnaestogodišnjakinja preselila u Split zbog studija te je u njemu zakoračila u profesionalnu glazbenu karijeru. Široj publici poznata je po uspješnicama „Crna kosa, crno oko”, „Egoist”, ali i brojnim suradnjama. U posljednjoj od njih s Igorom Cukrovom interpretirala je veliku Doris Dragović u duetu „Baklje ivanjske”.
Naravno, bit će tu i blagdanskih pjesama, uz nezaobilaznu „All I Want For Christmas Is You”. Početak koncerta na Trgu Petra Zoranića je u 19:30 sati.
magazin
FOTOGALERIJA / Gastronomska ponuda na Adventu u Zadru 2024., treći dio
Obišli smo svaku kućicu i u nekoliko nastavaka donosimo vam selekciju ponude vrijednih i maštovitih ugostitelja koju su ove godine spremili za Zadrane i goste.
Christmas Colonna
Ova kućica predstavlja Colonnu, jedini zadarski mixology bar u kojem se može uživati u vrhunskim koktelima pa nije nikakvo čudo da su za svoje božićno izdanje zadarskoj publici pripremili četiri koktela i prvi put doveli visoku miksologiju na Advent. Primamljivi bojama, oblicima i okusom, to su Limun-đumbir, Trešnja, Jabuka-cimet i Crni. Christmas Colonna nudi impresivnu selekciju burgera, a nama su se predstavili burgerom Schwarz&Negro, popularnijim kao Schwarzenegger. Pecivo je crno zbog crnila od sipe u njemu, meso je premium angus od 200 grama, u njemu su i karamelizirana kapula, tartufi i čvarci i vrlo je zasitan. A kad smo već kod crnila, u ponudi imaju i Crnu Slavonku, blago pikantnu kobasicu od crne slavonske svinje. Ove godine imaju i brioche sa sladoledom, što u Zadru dosad nismo imali prilike probati i već je postao veliki hit.
Jeti fritule
Ove fritule oduševljavaju publiku na Adventu godinama i za to je jako puno razloga. Prvi je taj što se pripremaju u kućici i poslužuju ih tople. Jako su mekane i tope se u ustima, svaki zalogaj zove na još. Možete birati koji ćete preljev, a mi bismo rekli da su najbolje one najjednostavnije, samo uvaljane u malo šećera. Ova kućica razveselit će i sve koji imaju poteškoće zbog konzumacije laktoze ili jaja jer u njima nema ni mlijeka ni jaja i mogu ih jesti do mile volje. Uz fritule, na ovoj kućici možete naručiti i tople, hrskave i slatke churrose, omiljeni desert koji potječe iz španjolske i portugalske kuhinje.
Adventura
U njihovom najpopularnijem burgeru je pljeskavica sa dimljenim sirom, domaći umak, krastavci, kapula, panceta, rikola i sastojak koji čini razliku – čvarci. Ovaj burger zove se Uncle’s Burger, a mladi Ante Ražov objasnio nam je i zašto. Njegov ujak Ivan, naime, sjetio se toga da u burger dodaju i svoje domaće čvarke i to se odmah svidjelo cijeloj obitelji pa su ga odlučili ponuditi na Adventu. Uz hrskavost, čvarci su burgeru dodali i masnoću, što se pokazalo punim pogotkom. Ova mlada ekipa prvi je put na Adventu i u ponudi ima i Wild Jersey Girl, inspiriran pjesmom Brucea Springsteena sa jalapeno papričicama, burger sa tartufima, dvije vrste kobasica, fritule i tost.
Grinch II
Drugi je put na Adventu kućica Grinch II koja privlači poglede i posjetitelje s puno detalja među ukrasima, ali i mirisom zimskih delicija koje u njoj spremaju. I ove godine bazirali su se na jednostavna, brza i ukusna jela bez kojih Advent ne bi bio to što jest.
Njihov Grinchburger je s junećom pljeskavicom, sirom, kobasicom, salatom i umakom. Uz hamburger i cheeseburger, u ponudi imaju i hot dog, debrecinku, domaću kobasicu, pomfrit i fritule, a pohvalili su se domaćom kobasicom, odnosno divenicom u svježem pecivu. Sve meso nabavljaju iz domaćih mesnica, a i fritule i peciva su od lokalnih proizvođača.
Jadova
Kućica koja je zadnja u nizu na Trgu Pet bunara na strani Perivoja kraljice Jelene Madijevke ima specijalitet kuće kojim su nam se odmah pohvalili. To je dimljeni svinjski vrat sa dinstanim kiselim kupusom i senfom. Nakon što je meso dimljeno kuha se s kupusom preko dva sata, a prije posluživanja ide na vrući roštilj 30 sekundi, ništa više od toga. Poslije toga stavljaju ga na toplo brioche pecivo, dodaju dinstani kupus i senf i nakon svega imamo pravo zimsko jelo puno okusa kojem rijetki mogu odoljeti. U ponudi imaju i Kresburger sa junetinom, pancetom, cheddar sirom, salatom i prženom kapulom, domaću divenicu, jela s piletinom i fritule.
Sve informacije o zadarskom Adventu možete popratiti ovdje: www.advent.zadar.travel
magazin
Horoskop za 2. prosinca 2024.
Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Vaša pozitivna ljubavna faza nastavlja se kroz ugodne razgovore i povećana kretanja među ljudima.
KARIJERA: Danas će vam na radnom mjestu biti zanimljivo. Osvježenje će donijeti novi suradnici s kojima ćete komunicirati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete dobre volje.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Poželjet ćete unijeti malo izazova u svoju vezu, pa ćete se potruditi malo isprovocirati voljenu osobu, no s dobrim namjerama.
KARIJERA: Ako vam prigovore da niste dobro finiširali posao, ne uzimajte to k srcu. Sagledajte što se može popraviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male emotivne napetosti.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Vaša ljubaznost pokazat će se kao izvještačena jer se ispod nje kriju interesi da zavladate drugom stranom.
KARIJERA: Noviteti koji se pojavljuju na vašem radnom mjestu uznemirit će duhove koji su vam radili o glavi ili iza leđa.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nasmijat ćete se.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Kompromise u odnosima naći ćete uz pomoć svojih prijatelja. Oni će vas znati posavjetovati i uputiti.
KARIJERA: I dalje idete u bolje, ali vam je sve više naporno. Služite se znanjem, humorom i dosjetkama da si olakšate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba se pošteno naspavati.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Bit ćete konstruktivni u svim diskusijama s partnerom koje će usput, biti obojane humorom.
KARIJERA: Mnogi će se potruditi da se izraze na pravi način ili će ono to su dugo pripremali izaći na vidjelo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uspjet ćete u svojim namjerama.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Pred vama je dan u kom ćete imati priliku pokazati svoj smisao za praktično u privatnom životu.
KARIJERA: Bit ćete zadovoljni kako stvari napreduju. Danas uređujete neke sitnice u svom poslu i to vam ide dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male probavne smetnje.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Dok će vas voljena osoba poticati na otvaranje čak i kroz provokacije, vi ćete imati potebu za povlačenjem.
KARIJERA: Odlično će vam ići svi poslovi za koje treba aktivirati intuiciju ili umjetničke sposobnosti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čitajte između redova.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Dok vi maštate o nježnosti i pažnji, partner vas iznenađuje otkačenim prijedlozima koji donose nemir.
KARIJERA: Bit će prolaznih problema u usaglašavanju mišljenja između vas i vaših poslovnih partnera.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba biti strpljiv.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Popustljivost u kombinaciji s povećanim samopouzdanjem bit će potvrda da se vaši osobni odnosi razvijaju dobro.
KARIJERA: Zanemarit ćete sitnice i dopustiti sebi malo ležerniji tempo rada. No to će potrajati samo danas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Provjerite krvnu sliku.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Osjećat ćete se vrlo sigurno u svojim osobnim odnosima. Oni koji su još sami imat će petlje i učinit će nešto hrabro u svojim osvajanjima.
KARIJERA: Nastavljate raditi predano i temeljito. Uporni ste, a rezultati su već vidljivi. To vas ispunjava.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete radosni i mirni.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Povezanost s društvom i prijateljima danas će vam biti važniji nego veza s voljenom osobom.
KARIJERA: Uz pomoć drugih vi možete krenuti u nova poslovna poduzimanja. Sami malo možete napraviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prebrojte kalorije.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 02.12.2024.
LJUBAV: Humorom ćete pobjeđivati emotivne frustracije koje će danas biti malo jače nego neki dan. Izdržite.
KARIJERA: Zanemarit ćete zahtjeve svojih nadređenih i radit ćete po svom. U pravu ste samo djelomično.
ZDRAVLJE&SAVJET: Umor vas sustiže.
-
magazin1 dan prije
PRVA JE NEDJELJA ADVENTA Počinje došašće, vrijeme iščekivanja Božića
-
magazin1 dan prije
SIMBOLI ADVENTA / Što predstavljaju četiri svijeće na adventskom vijencu?
-
magazin2 dana prije
Špica!
-
Svijet4 dana prije
Zemlju paralizirala najveća snježna oluja u studenom: Ovo se nije dogodilo 100 godina