ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTOGALERIJA) Prvi dan Festivala mesa Meat Me 2.0
Već prvi dan Festivala mesa „Meat Me 2.0“, kojeg u suradnji s brojnim partnerima organizira Turistička zajednica grada Zadra, bio je odlično posjećen mada se u ponedjeljak ujutro, kada je Festival otvoren, činilo da to tako neće biti. Obavezno predočenje COVID potvrde je nakratko izgledalo kao prepreka zbog koje će posjet biti slabiji od očekivanog. No, nije bilo tako. Do kraja dana u 14 sati prodano je preko 300 porcija jela od janjetine, jer je ta vrsta mesa bila tema prvog dana, te otprilike isto toliko bonova za kupnju pića, vina zadarske Vinarije „Fiolić“, žestica destilerije „Mashtel“ te sokova i cocktaila zadarske „Maraske“. Cocktaile su spravljali učenici zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koji su i inače sa svojim profesorima bili sve prisutni na južnom platou Stare pijace, jednako marljivi i veseli.
Jela od janjetine spravljali su chef zadarskog Restorana „Foša“ Saša Began, koji skuhao veliku zdjelu janjećeg gulaša s bižima i ispekao otkoštenu i rolanu janjeću potrbušinu, te chef Trattorie „Mediteraneo“ Robert Pinto koji je skuhao dvije zdjele, jednu s proljetnim, a drugu s jesenskim janjećim gulašom. Bez obzira na količinu, sve vrste gulaša su planule već do podne, a onda su se učenici – budući kuhari škole na Boriku uhvatili okruglog Ofyr roštilja, inače dijela opreme pokretnog fast fooda „Picinic Mingle&Fun“, na kojem su pekli komade janjetine. Tada se na Staroj pijaci stvar zahuktala, a u velikom broju su došli i turisti kojih, očito, u Zadru i u ovim jesenskim danima još uvijek ima podosta.
Janjetinu za prvi dan „Meat Me 2.0“ osigurale su zadarske mesnice, Biloglav, Paleka, Ikić, Gobin, Lukin i „Poličanka“, kruh je osigurala Tvornica kruha Zadar, a na Festivalu su bili prisutni i sljedeći partneri: „Paška sirana“ sa svojim sirevima, OPG Butić sa sjajnim pršutima i pancetama, Ninska solana i „Kotany“ sa svim vrstama začina te Trgovački lanac „Metro“. Animatori prvog dana festivala bio je odličan dvojac s Antene Zadar, voditelj Jakov Mađarić i DJ Adam Abramović.
„Meat Me 2.0“ se nastavlja u utorak s novim mesnim programom – jelima od peradi, točnije od pulastra. Kuhar moderator drugog će dana biti chef Tomislav Karamarko, a u gastronomskom programu će sudjelovati zadarski restorani „Zadar-Jadera“, „Malo misto“ i „Kornat“. Predstavljanje svojih proizvoda će imati zadarska tvrtka „Marikomerc“, sa svojim pićima će i u utorak biti prisutni „Mashtel“ i „Maraska“ te voda „Santa“, a točit će se vina „Kraljevskih vinograda“.
Animator drugog dana bit će DJ Davor, koji će puštati najbolju glazbu iz svoje fonoteke do kraja Festivala.
Slasne mesne porcije moći će se kupiti uz bon koji stoji 20 kn, piće uz bon od 10 kn, a sav prihod s „Meat Me 2.0“ je namijenjen Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar.
I, naravno, bez COVID potvrde, bilo trajne ili privremene na Festival se ne može ući.
ZADAR / ŽUPANIJA
KONCERT U DOŠAŠĆU / Učenici OGŠ Sv. Benedikta u srijedu sviraju na Sveučilištu. Ulaz je besplatan
Nakon nedavnog gostovanja u Domu za starije i nemoćne Zadar, učenici, učitelji i ravnatelj Osnovne glazbene škole sv. Benedikta, jedine katoličke umjetničke škole u Republici Hrvatskoj, pozivaju sve zainteresirane na tradicionalni Koncert u došašću, u srijedu, 17. prosinca 2025. u 19 sati, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Koncert u došašću jedan je od tri velika učenička koncerta u organizaciji Osnovne glazbene škole sv. Benedikta i njihovih osnivačica, Benediktinki svete Marije. Na ovogodišnjem Koncertu u došašću predstavit će se polaznici predškolske glazbene skupine, školski zbor i orkestar te čitav niz najboljih solista na raznim instrumentima i nekoliko komornih sastava, ukupno preko 60 učenika. Prilika je to pokazati uspjehe rada i vježbanja kroz proteklo prvo polugodište tekuće nastavne godine, ali i veliku ljubav prema glazbi.
Učenici Osnovne glazbene škole sv. Benedikta na početku svog glazbenog školovanja odabiru između pet ponuđenih instrumenata: flaute, gitare glasovira, klarineta i violine te uz svesrdnu podršku svojih roditelja, stručno i kolegijalno vođeni od strane svojih učitelja svladavaju vrlo izazovne, ponekad naizgled nemoguće zadatke za djecu te dobi, napredujući i razvijajući sposobnosti u poticajnoj atmosferi. Najbolji od njih, a to ne ovisi samo o darovitosti, već i o pažljivom slušanju uputa stručnjaka, sustavnom radu i pozitivnom stavu, dobiju priliku predstaviti se na javnim koncertima, kakav je i Koncert u došašću, koji najavljujemo.
U vremenu koje nudi površnu zabavu, privid instant nagrađivanja u hiperdigitaliziranom svijetu i sve veću otuđenost djece od sebe samih, ovaj koncert je živi prikaz kako se zdravi interes, pretočen u još zdraviju interakciju, koja korespondira s razvijanjem redovitih radnih navika, a što u konačnici rezultira neprocjenjivim osjećajem uspješnosti kod osnovnoškolske djece, višestruko isplati ne samo kratkoročno, već postaje sastavni dio života budućih generacija.
Ulaz na koncert je slobodan!
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST / Dio Kožina u srijedu bez vode!
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Europrojekt d.o.o., dana 17.12.2025. (srijeda) u vremenu od 08:00 h do 15:00 h opskrba vodom će biti privremeno obustavljena u mjestu Kožino, predio Primorje.
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEČANA ZVONJAVA / Sudjelujte u jednom od najstarijih božićnih običaja Zadra i Dalmacije – Luncijanju u Arbanasima
Župa Gospe Loretske uputila je poziv na tradicionalno Luncijanje u Arbanasima 17./18. prosinca:
“Pozivamo sve vjernike, mještane i medije na praćenje i sudjelovanje u jednoj od najstarijih božićnih običaja Zadra i Dalmacije – Luncijanju, svečanoj zvonjavi koja naviješta dolazak Božića.
Luncijanje je svečana zvonjava koja se u Arbanasima održava u osmini prije Božića, neprekinuto više od stoljeća.
Program uključuje božićno bdjenje, pjevanje prigodnih pjesama ulicama Arbanasa te druženje uz fritule, čuvajući jedinstvenu lokalnu tradiciju pred kojom iduće godine obilježavamo 300. obljetnicu dolaska Arbanasa.
Kratka povijest Luncijanja:
Običaj Luncijanja potječe iz daleke dalmatinske prošlosti. U želji za očuvanjem svoje vjere i arbanaškog identiteta ukorijenjen je običaj Luncijanja (svečane zvonjave) koja se odvija 17. prosinca u osmini pred Božić, kao znak bdjenja, molitve i radosnog iščekivanja Kristova rođenja. Toga dana, navečer, u kućama su se obvezno pripremala prigodna jela, a u ponoć bi zvonila crkvena zvona, narod bi se okupljao ispred crkve, iz kuće bi se donosilo vino i jelo. Posvuda bi se čula pjesma. Ova dalmatinska tradicija, sačuvana neprekidno više od sto godina, danas je jedan od najprepoznatljivijih simbola Arbanasa i dio bogate baštine koju s ponosom prenosimo budućim naraštajima.
Program:
19:00 sveta misa
23:00 – okupljanje na Trgu Gospe Loretske ispred ulaza u crkvu
procesijski ulazak u župni dvor
druženje u Oratoriju i bdijenje uz pjevanje prigodnih pjesama
00:00 – svečana zvonjava – Luncijanje
druženje u župnom dvoru i Oratoriju uz tradicionalne fritule
Luncijanje – ova izvorna Božićna vjerska tradicija se neprekidno održava u gradskom predijelu Arbanasi, koji dogodine pune 300 godina nastanka.
Usprkos uvozu svjetovnih običaja, ova naša izvorna dalmatinska tradicija se uspjela održati zahvaljujući predanosti stanovnika Arbanasa i ljubavi prema vlastitim korijenima i zato ju ovim putem promoviramo.”
-
magazin3 dana prijeŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijePLANIRAJTE NA VRIJEME / Danas u Zadru rade samo ove trgovine…
-
Tech4 dana prijeDolazi pomrčina stoljeća: 15.000 kilometara tame prekrit će Zemlju
-
Sport5 dana prijeFOTOGALERIJA / Prvaci Hrvatske iz “RK Zadar 2013” na prijemu kod gradonačelnika Erlića







