Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Šime Erlić: “U Zadru se trenutno odvija potpuna i povijesno nezapamćena nadogradnja javnih sadržaja i usluga na pogon sredstava iz EU fondova”

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru je održana početna konferencija projekta “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001”, čiji će rezultat biti obnovljena stara Tehnička škola na Poluotoku.

Konferenciji je prethodio kratki obilazak objekta u kojemu se nastava izvodila do 2004. godine, nakon čega je bio prepušten propadanju. Na početnoj konferenciji premijerno je prikazana 3D vizualizacija rezultata projekta.

Obnova stare tehničke škole je “točka na i” odlične suradnje Sveučilišta, Vlade, Grada i Županije

Okupljenima u Svečanoj dvorani sveučilišta obratio se i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji je istaknuo da do ovakvih projekata ne dolazi slučajno, kao ni do sedam preostalih preko kojih se u Gradu kroz ITU mehanizam ulaže preko 173 milijuna kuna.

–        Ovo je “točka na i” odlične suradnje Sveučilišta, Vlade, Grada i Županije. Nakon ulaganja u studentski smještaj i niza otvorenih gradilišta, kreće gradnja dugoočekivanog projekta, s velikim simbolikom i emocijom za Zadar, rekao je Erlić te nastavio:

–        Stara Tehnička škola pretvara se u suvremeni znanstveno nastavni centar za studente i profesore zadarskog sveučilišta…, upravo studenti i profesori čine ovaj grad onim sto on jeste – povijesnim, razvojnim i sveučilišnim gradom.

Projekti ne dolaze sami od sebe niti se razvoj Zadra događa stihijski

–        Neki kažu da bi sve ovo došlo samo od sebe. Ja smatram da ne bi! Ne bi došlo samo od sebe. Niti u ovolikoj mjeri niti u ovom sadržaju. Ovo je osmi kapitalni projekt koji se provodi kroz gradsku strategiju urbanog razvoja i EU ITU mehanizam i uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 173 milijuna kuna. Uz njega tu su još Centar za mlade, okoliš centra za mlade, obnova crkve sv. Nikole, zona Crno, novi poduzetnički inkubator, uređenje Tuđmanove ulice sa ITS-om i projekt ZUM 4.0…

U Zadru se trenutno odvija potpuna i povijesno nezapamćena nadogradnja javnih sadržaja i usluga pogonjena sredstvima EU fondova

–        Međutim nije to sve – to je samo dio ITU sredstava, a ako pogledamo širu sliku onda vidimo kako se na području grada provodi 2,09 milijardi kuna EU projekata! I tu imamo niz projekata od vodne aglomeracije, bolnice, bedema, Providurove palače, rive, Liburnske obale, Centra za gospodarenje otpadom, itd. To je nevjerojatan niz javnih projekata, podsjetio je državni tajnik Erlić i naglasio kako se trenutno u Zadru odvija potpuna i povijesno nezapamćena nadogradnja javnih sadržaja i usluga na pogon sredstava iz EU fondova:

–        Nazovimo to kako god želimo: reforma, povijesni investicijski ciklus ili desetljeće rasta, ali činjenica jest da se nikad nije ovoliko javnih sadržaja gradilo u gradu! To je ujedno poruka onima koji govore da se stvari rade stihijski, bez strategije, da se ne razvija planirano i smišljeno. Smatram da je to deplasirano.

Strategija urbanog područja Zadra je donesena prije pet godina i vezana je uz EU izvore financiranja

–        Strategija urbanog područja Zadra je donesena 2016. godine i vezana je uz EU izvore financiranja te ITU program, tako da je već tada pomno planirano i promišljeno utrt put ka razvoju i realizaciji svih ovih projekata, a ne treba zaboraviti ni da su u izradu te Strategije vrlo transparentno sudjelovali brojni Zadrani iz javnog civilnog i privatnog sektora i da ju je naposljetku usvojilo tadašnje Gradsko vijeće, podsjetio je državni tajnik i predsjednik GO HDZ Zadar, Šime Erlić te za kraj poručio:

Podizanjem kvalitete javne infrastrukture ulažemo u razvoj suvremenog, progresivnog i otvorenog društva

–        ŠTO VIŠE BUDEMO PODIZALI RAZINU I KVALITETU JAVNE INFRASTRUKTURE, GRADILI KAPACITETE – ZNANSTVENE, SVEUČILIŠNE, OBRAZOVNE, ALI I KULTURNE, POSLOVNE I PROMETNE INFRASTRUKTURE BRŽE ĆEMO SE PRETVARATI U SUVREMENO, PROGRESIVNO I OTVORENO DRUŠTVO…

–        Zadar je sa svojom strategijom i svim nabrojanim projektima definitivno na tom putu i možemo slobodno kazati da je predvodnik, zaključio je Erlić i čestitao svima – gradonačelniku, rektorici, županu, Vladi te svim građanima koji na bilo koji način doprinose kontinuiranom i beskompromisnom razvoju našega Zadra.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Grad Zadar i ove godine osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Grad Zadar četvrtu godinu za redom osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola.

Zakonom o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (“Narodne novine”, br.  116/18) Ministarstvo znanosti i obrazovanja je propisalo kako se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu.

Kako je Republika Hrvatska osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RH od školske 2019./2020. godine, Grad Zadar je u 2019., 2020. i 2021. godini financirao nabavu drugih obrazovnih materijala (odabrane radne bilježnice od 1. do 8. razreda i geografski atlas za učenike 5. razreda)  za sve učenike osnovnih škola grada Zadra, u cjelokupnom iznosu.

     Sukladno Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu Grada Zadra za 2022. godinu, u Proračunu Grada su osigurana sredstva za program financiranja nabave radnih bilježnica za školsku 2022./2023. godinu.

Sve osnovne škole u gradu Zadru će tijekom ljetnih praznika provesti postupke nabave te će učenike na početku nastavne godine na školskim klupama dočekati nove radne bilježnice.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

22. KOLOVOZA Na Stanarskoj fešti Ivica Sikirić Ićo, 023 Band i DJ Davor Valčić

Objavljeno

-

By

Društvo Stanaraca i ove godine feštom obilježava blagdan Kraljice mira na Stanovima.

Program će trajati tri dana, od 20. do 22. kolovoza, a evo što donosi:

20. kolovoza

20,00 / u prostorijama Mjesnog odbora Stanovi priređuje se izložba „50 godina nogometnih susreta DINARSKI I DEVIZNI“ (slike i video) autora Miljenka Dujele

21. kolovoza

Finale u boćama za žene i muškarce
20,00 / predstava za djecu „ALADIN“ teatra Dragon u dvorištu Osnovne škole Stanovi

NOGOMET:
19,00 / mladi i stari MNK Stanovi
20,00 / Poglavarstvo Grada Zadra i doktori

22. kolovoza

8,00 / Budnica kroz Stanove – Gradska glazba Zadar
21,00 / Predgrupa „023 BAND“
23,00 / Ivica Sikirić Ićo
DJ Davor Valčić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KORONAVIRUS: 57 novozaraženih na zadarskom području.

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 57 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirana su 184 uzorka. 

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 8 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu