Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KRONOLOGIJA JEDNE POLITIČKE PROTEKCIJE Veterinarski inspektor ne dolazi na posao, vrijeđa, kleveće, prijeti… Ministarstvo poljoprivrede: “Njegov ostanak u službi ne šteti interesima službe”

Objavljeno

-

Nakon višemjesečnog odugovlačenja, ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković, odnosno Ministarstvo poljoprivrede RH, službeno je odlučilo još jednom čvrsto stati iza svog veterinarskog inspektora u Zadru, Marka Pupića Bakrača. Već bogatom opusu vrijeđanja, diskriminacije, klevetanja, izostajanja s posla, pa “prigodnim” bolovanjima, ovaj je u novije vrijeme pridodao i pravomoćnu optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, i to zbog prijetnje smrću zadarskom županu.

MINISTARSTVO “NEMA SAZNANJA” NI O ČEMU

Prvih dana nakon prijetnje županu o inspektoru Pupiću Bakraču izvještavali su svi nacionalni mediji. Pretresen mu je dom i, taman što se vratio s tromjesečnog bolovanja, opet je izostao s radnog mjesta. Prvo jer je priveden, a potom i jer je morao održati tiskovnu konferenciju i to ispod prozora općinskog državnog odvjetnika.

Iz Ministarstva su svejedno tvrdili da “nemaju informacija ni o čemu”.

I nakon što su se informirali, izostao je bilo kakav komentar situacije, ali je u zamjenu najavljeno “postupanje u skladu sa Zakonom o državnim službenicima”, a koji kaže:

“Rješenjem čelnika tijela službenika se može udaljiti iz služ­be ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe.”

TKO (NE) GOVORI ISTINU?

Uz napomenu da je protiv našeg junaka pokrenut i kazneni postupak i postupak zbog teške povrede službene dužnosti, u nastavku donosimo faksimil e-maila ministrice Vučković, odnosno njezine glasnogovornice na dan 1. veljače 2021.:

Ovo je očitovanje od 17. veljače 2021.:

… pa 15. lipnja 2021.:

… zatim 28. lipnja

I tako dalje, i tako dalje… Sve dok konačno nismo odlučili provjeriti “službene informacije” jednog Ministarstva.

I, evo što su 2. srpnja odgovorili iz Općinskog državnog odvjetništva:

Nakon neinformiranosti, pa nepravomoćnosti, potom i prebacivanja loptice na ODO Zadar, ministrici Vučković preostalo je tek konačno dati jasan odgovor na pitanje – je li normalno i je li (njoj) prihvatljivo da jedan inspektor RH, nakon svega dosad viđenog, ide dotle da čak i javno (pisanim putem!) prijeti, i to jednom županu.

Je ili nije, sve je što je preostalo reći.

OŠTRA OSUDA”

Odgovor smo dobili danas poslijepodne.

Potpisuje ga Služba za informiranje Ministarstva poljoprivrede i u nastavku ga u cijelosti prenosimo:

“Ministarstvo poljoprivrede, kao što je i u više navrata iskazivalo, oštro osuđuje istupe g. Pupića Bakrača na način da je apsolutno neprihvatljiv i nedopustiv bilo kakav diskriminatoran govor u društvu i javnom prostoru, neovisno o tome tko ga je uputio i kome je upućen. Svaki državni i javni službenik je dužan svojim primjerom, biti uzor našim građanima, poštivati integritet i dostojanstvo svakog građanina bez diskriminacije ili povlašćivanja na osnovi dobi, nacionalnosti, etničke ili socijalne pripadnosti, jezičnog i rasnog podrijetla, političkih ili vjerskih uvjerenja ili sklonosti, invalidnosti, obrazovanja, socijalnog položaja, spola, bračnog ili obiteljskog statusa, spolne orijentacije ili na bilo kojoj drugoj osnovi. Slijedom iznijetoga, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo postupak radi teške povrede službene dužnosti  u skladu s odredbama Zakona o državnim službenicima. Postupak je u tijeku i vodi se pred Službeničkim sudom.

OBRANA I ZAŠTITA

U odnosu na odredbu članka 112. stavak 1. Zakona o državnim službenicima, gdje se rješenjem čelnika tijela službenika može udaljiti iz službe ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe, razmatrajući vrstu teške povrede službene dužnosti kao i kazneni postupak koji je protiv njega pokrenut,  neposredno nadređeni državni službenici i rukovoditelji zaključili su kako u ovome trenutku nemamo dovoljno elemenata kojima bismo mogli jasno utvrditi, dokazati  i obrazložiti da je povreda takve prirode da bi, njegov ostanak u službi, dok traje postupak, mogao šteti interesima službe.

Nastavno na gore navedeno, Ministarstvo poljoprivrede činilo je, čini i činit će sve ono na što je zakonom ovlašteno.”

U prijevodu, Marko Pupić Bakrač ostaje inspektor Ministarstva poljoprivrede, pa i nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak. Preostaje samo uputiti mu čestitke. Ono što nije dozvoljeno nikome, njemu jest.

Za HDZ-ove vlasti, u HDZ-ovom ministarstvu – tema za neki drugi put…

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Bumbishta

    27. srpnja 2021. at 11:59

    Lipo san van reka jema tome puuno vrimena….da mu morete puvat, to triba nadrugi pas cinit po onoj, locirat, ujitit i tako dalje…evala

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Na Sveučilištu u Zadru promovirano 28 prvostupnica i prvostupnika anglistike 

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru jučer je promovirano 28 prvostupnica i prvostupnika Odjela za anglistiku.

Uoči svečane podjele diploma promotorica Leonarda Lovrović prisjetila se vremena u kojem su tadašnji brucoši prvi put došli u zgradu u kojoj primaju diplomu, svatko sa svojim ciljem i vizijom budućnosti, ali i strahovima koji obično prate nove životne okolnosti. Na prijediplomskog studija trebali su se prilagoditi novom načinu rada koji nam je svima bio nepoznat te je zahtijevao poseban angažman i razvijanje nekih drugih vještina i zato danas mogu biti ponosni jer su, unatoč svim preprekama, uspješno prešli prvi dio svog akademskog puta.

– Ne samo da ste svojim trudom, upornošću i disciplinom ispunili određena očekivanja koja je pred Vas stavio ovaj studijski program, nego ste se i hrabro nosili sa svim problemima. Danas ste ovdje jer ste pronašli načina i snage da se uhvatite ukoštac sa svim poteškoćama, a zato ćete primiti diplomu kao krunu svog dosadašnjeg uspjeha, rekla je Lovrović, čestitajući i nazočnim roditeljima i bližnjima koji su im bili najveća potpora i oslonac.

Izrazila je uvjerenje kako su profesori uspjeli na njih prenijeti svoje znanje, potaknuti ih na kritičko promišljanje te pomogli razviti vještine koje će im biti potrebne u budućnosti.

-Pozivam Vas da svojim djelovanjem mijenjate svijet oko sebe i da promičete istinske vrijednosti kojima smo Vas učili jer vi ste budućnost i pokretačka snaga našeg društva. Nemojte nikad prestati raditi na sebi jer ovo je tek prva stepenica koja Vam je osigurala ulazak u akademsku zajednicu. Obrazovanje je proces koji traje i nadam se da smo u Vama uspjeli zapaliti iskru radoznalosti koja će vas tjerati da se cijeli život usavršavate, poručila im je promotorica.

Nakon svečane prisege v. d. pročelnice Odjela za anglistiku prof. dr. sc. Sanja Škifić podijelila je diplome nazočnim promoventima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 20

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu