Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MILJENIK HDZ-a Marko Pupić Bakrač pod neprobojnom je zaštitom ministrice Vučković i vladajuće stranke. Evo detalja…

Objavljeno

-

Imate radno mjesto? Pokušajte svom šefu u lice reći da je magarac. Ili cigan. Ili kriminalac, narkoman, lopov… Ili, recimo, pokušajte tijekom radnog vremena, u ponedjeljak u 9 na primjer, ustati od stola i – prošetati psa Kalelargom? Ili koji sat zaplivati na Višnjiku? Ili tražiti šefa da vam da svaki drugi dan slobodno jer imate privatnih poslova pa ako ovaj skrene s uma i dopusti vam pozovite novinare i saspite cijelu vreću znamo čega po istom tom šefu ili njegovoj materi i ocu?

Nećete? Niste ludi. Ne samo da biste istog trena mogli u potragu za novim poslom (držimo fige!), već je pitanje i – ne biste li, već – koliko godina biste proveli na sudu nakon toga.

To ste vi.

Čovjek koji se predstavlja kao pedesetinebrojimoviše-godišnji član Akcije mladih, Marko Pupić Bakrač, on nije vi.

Sve što vama ni pod najvećom temperaturom, u najtežem deliriju, ne bi nikada palo na pamet, on radi po defaultu.

Istina, on prima plaću i sve beneficije kao inspektor za ribu Ministarstva poljoprivrede, ali pravu je karijeru zapravo izgradio plešući na rubu cijele sile domaćih zakona, kućnog odgoja i zdrave pameti, vješto računajući na političku naivnost birača i dionika političke scene, ali primarno na – zaštitu HDZ-a.

Istog onog HDZ-a za čije je vladavine prva direktorica stranke, njegova supruga Katica, sagradila nekretninsko carstvo o razmjerima kojega je poznato tek to da se mjeri u milijunima eura i da ga prije Zračne luke Zadar nije bilo.

Sad kad smo razjasnili da ste vi jedno, a Marko Pupić Bakrač drugo, ponešto je lakše shvatiti cijelu sliku i to zbog čega je inspektoru Ministarstva poljoprivrede dozvoljeno:

– javno vrijeđanje integriteta i dostojanstva građana i drugih državnih službenika, i to na osnovi dobi, nacionalnosti i svega sličnog;

– javno spaljivanje Etičkog kodeksa suparničke stranke – na više izbora uzastopno;

– nazivanje dužnosnika (poimenično) budalama, magarcima, narkomanima, lopovima…, a predstavnika romske zajednice “cigićem”;

– javno poručivanje Županijskoj skupštini da se “j**e” (u više navrata i Etičkom povjerenstvu);

– u konačnici, i pisane prijetnje i to jednom županu.

Inspektor Ministarstva poljoprivrede svuda je osim na radnom mjestu; manipulira sa svima – s novinarima, sa koalicijskim i vlastitim stranačkim partnerima, s biračima; podmeće; teško i namjerno kleveće svakoga tko se usudio postaviti mu pitanje koje on nije predvidio; vrši pritisak na pravosudni sustav u cilju samozaštite od bilo kakvih posljedica… Popis je beskonačan. Pretresa mu se dom, biva privođen, upleten je u desetak najmanje sudskih postupaka… I… nikomu ništa.

Ministrica poljoprivrede do ovog je tjedna odugovlačila s bilo kakvim kategoričkim izjavama o eventualnom sankcioniranju svog inspektora, sve pod izlikom da “optužnica za prijetnju nije pravomoćna”. Nakon 21. lipnja i pravomoćnosti, njezin je ured za odnose s javnošću čak uhvaćen i u laži. Izostanak reakcije na ekskurzije u ponašanju inspektora Pupića Bakrača pravdao se “nesuradnjom zadarskog pravosuđa”, što se pokazalo kao notorna neistina. Nakon toga, više nitko iz Ministarstva o Marku Pupiću Bakraču nema ništa za reći. Pa čak ni to.

Ministrica, njezina glasnogovornica i svi redom državni tajnici Ministarstva poljoprivrede suglasni su, proizlazi, da njihov inspektor u Zadru nosi službenu iskaznicu, predstavlja Republiku Hrvatsku i prima plaću i sve benefite koji ga idu za sve gore opisano. Za povlačenje po sudovima, za to da o njemu raspravlja optužno vijeće i DORH, da mu se pretresa osobna imovina, da prijeti po Facebooku, po lokalnim portalima i listovima… Ili to, ili…? Nema ili zapravo. U jednom se trenutku činilo da će Pupić Bakrač, kao i vi, odgovarati makar za nešto – izrečeno, prekršeno, propušteno…

Potpuno pogrešno. Ovom formalnom članu “Akcije mladih” u raljama HDZ-ovog ministarstva čini se da uopće nije loše.

Zakon o državnim službenicima propisuje da se istima može izreći mjera udaljavanja s radnog mjesta već kod teške povrede službene dužnosti koju je Pupić Bakrač službeno počinio prošlog ljeta. Umjesto toga, on galantno izbjegava sva redom ročišta, rugajući se sa svime i svima. I nitko niti riječ. Ni ministrica Marija Vučković ni zadarski HDZ-ovac Šime Mršić, tajnik u Pupićevom Ministarstvu.

Što mislite, zbog čega? I za čiju momčad točno igra naš junak?

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA ZADAR: Važnost edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom

Objavljeno

-

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Međutim, trebamo si postaviti pitanje koliko mi danas ostvarujemo to pravo, i ako ne, tko je krivac tomu?

Osvrnemo li se oko sebe, promotrimo li dobro okoliš u kojem živimo, uočit ćemo jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu – otpad. Veoma je rasprostranjen, svakoga dana nastaju sve veće količine, a njegov štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš tjera nas da što hitnije poduzmemo neke korake u rješavanju problema.

I opet se zapitajmo: što je uzrok tome? Svima je jasno da sami utječemo na uvjete u kojima živimo. Otkuda onda toliko otpada oko nas? Jesmo li nemarni? Ponašamo li se nemarno prema prirodi? Poznajemo li dobro problematiku otpada? Jesmo li svjesni posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi? Što će biti sutra?

Mi u Čistoći d.o.o. ne želimo samo postavljati pitanja niti davati gotove odgovore, već potaknuti građane da uoče probleme koji se javljaju kod gospodarenja otpadom te da se zajedno prihvatimo njihova rješavanja. Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te načina postupanja s otpadom može rezultirati ostvarenjem postavljenih ciljeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je moguće postići samo sustavnom edukacijom svih dobnih skupina, počevši od onih najmlađih.

Otuda i naš projekt pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima u Zadru. Polazeći od toga da smo mnoge navike koje imamo stekli kao djeca, za početak smo se detaljnije posvetili djeci predškolske dobi. Cilj nam je kod njih razviti pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.).

Svi su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, a njima im nastojimo omogućiti da aktivnim učenjem, doživljavanjem, izravnim susretom s okolišem usvoje nova znanja o otpadu i njegovom zbrinjavanju, uoče probleme i pronalaze načine njihova rješavanja. Također ih nastojimo potaknuti da ispravno reagiraju na posljedice ljudskog nemara te da prihvate vlastitu odgovornost.

Obrazovanje za okoliš traje cijeli život, stoga nastojimo uključiti i mladež i odrasle na način prilagođen njima.

Jedan od glavnih uzroka nepravilnog odnosa ljudi prema otpadu slaba je informiranost, neupućenost u posljedice nepravilnog odlaganja i postupanja s otpadom, neosviještenost vezana za potrebu smanjenja, odvojenog sakupljanja, recikliranja. Trudimo se što detaljnije informirati ljude, i to edukativno-promidžbenim materijalima (letci, brošure…), organizacijom društvenih aktivnosti ili preko medija, potičemo međusobnu kvalitetnu komunikaciju čime im želimo omogućiti sudjelovanje u zaštiti okoliša.

Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te promjena načina postupanja s otpadom može rezultirati sprječavanjem daljnje degradacije i narušavanja prirodnog okoliša.

I nama u Čistoći i građanima Zadra i okolice čist i lijep okoliš u kojem živimo treba biti prioritet, a zajedno ćemo to lakše ostvariti.

Svaki građanin ima pravo na život u zdravom okolišu, pravo na informaciju te na sudjelovanje u procesima odlučivanja glede upravljanja i gospodarenja otpadom i okolišem.

Upravo zbog toga vrlo nam je bitan odnos naših djelatnika i građana Zadra, tako da ćemo i ubuduće nastojati da on bude još brži i kvalitetniji, na obostrano zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIVNICA / Dan otvorenih vrata Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića

Objavljeno

-

By

Pozivamo učenike, roditelje i sve zainteresirane sugrađane da nas posjete u petak, 26. travnja 2024., u vremenu od 10 do 13 sati na adresi ulica dr. F. Tuđmana 24/h povodom Dana otvorenih vrata, stoji u objavi iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Tijekom Dana otvorenih vrata svi posjetitelji imat će priliku obići Školu i upoznati se sa svim smjerovima i njihovim zanimljivostima. Ovo se osobito tiče osnovnoškolaca pred kojima je odabir upisa srednje škole te im je ovo mogućnost da se pobliže informiraju o svom mogućem izboru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu