Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Dodijeljene nagrade i priznanja učenicima i mentorima zadarskih osnovnih škola

Objavljeno

-

U dvorištu OŠ Šime Budinić održana je svečanost dodjele priznanja i nagrada učenicima i mentorima osnovnih škola Grada Zadra koji su ostvarili prva tri mjesta na državnim i međunarodnim školskim natjecanjima u 2021.godini. Čestitke na postignutim uspjesima uputili su pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso Nekić i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić koji je ovom prigodom naglasio:

– Bila je ovo po svemu izazovna, ali i plodonosna godina naših mladih. Od pročelnika Nekića čuli smo na koje sve načine i mi u gradskoj upravi potičemo učeničku kreativnost i izvrsnost. Sve su to programi kojima uvodimo učenike u svijet znanja, istraživanja, kreativnosti, ali i druženja i zabave. Jer škola ne smije biti obaveza. Škola je izazov, škola je prilika i budućnost. Pred nekima od vas sada je izbor srednje škole. Slatke su to brige. I tamo vas čekaju brojne mogućnosti i prilike za nove uspjehe. A onda opet slijedi nova odluka o studiju. Do tada će i naše Sveučilište imati nove programe koji će vas dodatno vezati za svoj grad. Ako se odlučite za neko drugo sveučilište, reći ću vam samo ono što su nama govorili naši roditelji: svugdje pođi, doma dođi!, poručio je gradonačelnik Dukić uputivši zahvalu nastavnicima i roditeljima na trudu i požrtvovnosti koju ulažu u dobrobit djece i mladih.

Popis nagrađenih učenika i mentora:

DRŽAVNA I MEĐUNARODNA NATJECANJA 2021. GODINE

1., 2. i 3. mjesto

PRVO MJESTO:

 1. Masha Bajlo

Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, Zadar

za osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju iz francuskog jezika

 1. Mentorica: Daniela Pijaca
 1. Antonela Žuža

Osnovna škola Stanovi, Zadar

za osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika

 1. Mentor: Vilko Dujmović

DRUGO MJESTO:

 1. Lovro Kličković

Osnovna škola Šime Budinića, Zadar

za osvojeno 2. mjesto (1. nagrada) na državnom natjecanju iz matematike

 1. Mentorica: Marie-Claire Bešlić
 1. Samuel Oles

Osnovna škola Zadarski otoci, Zadar

za osvojeno 2. mjesto na državnom natjecanju iz informatike

 1. Mentor: Darko Vulin

TREĆE MJESTO:

 1. Ivan Tudorović

Osnovna škola Smiljevac, Zadar

za osvojeno 3. mjesto na državnom natjecanju iz geografije

 1. Mentorica: Manuela Margetić Longin
 1. Ena Tokić

Osnovna glazbena škola Sv. Benedikta, Zadar

za osvojena 3. nagrada na državnom natjecanju u kategoriji glasovira

 1. Mentorica: Tatjana Jergan Botunac
 1. Tonina Kolega

Osnovna škola Šime Budinića, Zadar

za osvojeno 3. mjesto na državnom natjecanju iz tehničke kulture

 1.   Mentorica: Tamara Valčić

MEĐUNARODNA NATJECANJA:

 1. Ema Stipčević, OŠ Krune Krstića,
 2. mjesto Literarni natječaj Europa u školi
 3. Mentorica Dina Milat

Međunarodno natjecanje iz informatike Dabar, OŠ Krune Krstića

 1. Loreta Zelanto
 2. mentorica Anita Nikić
 3. Luka Mustać
 4. Marko Dinarina
 5. Mirta Olić
 6. mentorica Branka Bajo
 7. Mihaela Matešić
 8. Ivano Parić
 9. Lola Kolega
 10. Marko Lovrović

SMOTRE I NATJECANJA:

1. mjesto na državnoj smotri GLOBE škola, OŠ Zadarski otoci

27. Samuel Oles

28. Roko Vučetić

29. Lucija Jurjević

30. Mentorica: Irina Kozličić Juraga

31. Mentorica: Martina Matić Ćakić

3. mjesto na državnoj smotri GLOBE škola, OŠ Šime Budinića

32. Petra Marušić

33. Bartol Cuković

34. David Pejdo

35. Mentorica: Zrinka Klarin

SUDJELOVANJA NA DRŽAVNIM NATJECANJIMA:

 1. Mirta Zubčić, OŠ Krune Krstića

LIDRANO- pojedinačni nastup, dramsko scenski izričaj

 1. Mentorica Dolores Vipotnik

PROJEKTI:

Oš Petra Preradovića

STEM4Change – Nagrada COMET za najbolji eTwinning projekt

 1. Lucia Zorica
 2. Antonija Perin
 3. Anastasija Repak
 4. Lana Grbin
 5. Romana Ražov
 6. Andrea Kovač
 7. Mentorica : Anita Šimac
 

ZADAR / ŽUPANIJA

NADIN / RADIONICA O ISHRANI VINOVE LOZE I MASLINA Vlatković: “U poljoprivredno je tlo nužno znati ulagati”

Objavljeno

-

By

“Ne možemo nemilice eksploatirati naše poljoprivredno tlo, a da ga ne oplemenjujemo. Ako nema u tlu, onda nema ni u biljci, ako nema u biljci onda nema ni u čaši”, istaknuo je dipl.ing.agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministartsva poljoprivrede RH za Zadarsku županiju na stručnoj radionici i tematskom predavanju pod nazivom ” Ishrana vinove loze i maslina – kvaliteta, zelena tradicija i uštede”, koje su u Nadinu u petak,3.2.2023. navečer organizirali Udruga vinogradara i vinara Nadin i tvrtka Ecovit 1989. u sklopu serije raznih tematskih susreta, koji slijede u narednom razdoblju, kako je istakao Tomislav Glavić, predsjednik Udruge.

Zadarska županija raspolaže, inače, prema dostupnim podacima, sa oko 214 tisuća ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 68 tisuća ha obradivog tla, na kojem se, uz ostale kulture, uzgaja 1 milijun stabala maslina i na 1200 ha oko 4,8 – 5 milijuna trsova vinove loze.

Vlatković je iskoristio ovu priliku da podsjeti okupljene vinogradare i maslinare na daljnje davanje naglaska na ekološku proizvodnju u fokusu sadašnjih i budućih europskih usmjerenja i direktiva te dinamiziranje potrebe njihovog što striktnijeg poštivanja i praćenja od strane domaćih poljoprivrednika, koji primaju poticaje.

Biološki stresovi i posljedice

Dr.sc. Davorin Bažulić, voditelj razvoja tvrtke Ecovit 1989. ukazao je, između ostalog, na ekstremne temperaturne razlike i proizlazeće biološke stresove, zbog kojih je, primjera radi, Tunis između 1999. i 2002. izgubio oko 90 % maslinovog ulja.

Obzirom na niz dosad izvršenih analiza na više tipova tla upozorio je i na nekoliko najčešćih uočenih ekstremnih stanja poput tzv. gladovanja biljaka i proizlazećih fizioloških bolesti uslijed nedostatka lako pristupačnih hranjiva u tlu, prekomjernog korištenja odnosno unošenja klasičnih gnojiva, koja zbog toga znaju toksično djelovati na biljke odnosno općenito ponekad preobilne opskrbe zemlje te ispiranja hranjiva. Pod pojmom ”tlo”, na što zaboravljaju mnogi, naglasio je, podrazumijevamo četverofazni strukturirani sustav kojeg čine čvrsta faza + otopina + zrak + živi organizmi.

Zakon minimuma

Jedan je od mogućih pristupa kvalitetnom rješenju uočenih nepovoljnih stanja, prema Bažuliću, u primjeni Justus fon Liebigovog zakona minimuma po kojem nedostatak bilo kojeg hranjiva uzrokuje ograničeni prinos, što se rješava ili dodavanjem veće količine potrebnog elementa ili primjenom dostupnosti onog što je prisutno te potom proizlazećom racionalnom gnojidbom i sustavnom kontrolom plodnosti tla. Time se postupno nastoji doći do modela strukture tzv. idealnog tla.

Govoreći o tridetogodišnjoj povijesti Ecovita 1989., Goran Štimac posebno je napomenuo da su Agrovit i Agrovit HSF izvorno plod dugogodišnjeg domaćeg znanja i istraživanja te da kao eko poboljšivači tla sadrže tri vrste prirodnih sastojaka i to anorganske spojeve (mineralne komponente), organske (bilje) i bio-aktivne spojeve (bilje).To dokazuje 17 do sad provedenih stranih i stručnih istraživanja u 17 znanstvenih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Agrovit i Agrovit HSF pospješuju tako rast vinove loze, maslina, voćaka, bobičastiog voća i hortikulture od 20% do 80%, smanjuju nitrate u tlu za 47%, što je izuzetno značajno u agro okruženjima održivosti koje nastojimo doseći i održati i, obzirom na sve izraženija sušna razdoblja, čuvari su vlage u tlu. To je i razlog zašto su kroz niz godina do danas korak po korak, osim u Hrvatskoj, ostvareni plasman i izvoz ovih proizvoda u Sloveniju, Francusku, Portugal, Nizozemsku ili čak u Južnafričku Republiku.

”U poljoprivredno tlo nije dovoljno samo ulagati, treba znati što, kada i koliko unijeti, i o tome se stalno educirati, inače takva nedovoljno stručno potkrepljena ulaganja postanu novac bačen u vjetar. I nemojmo se zavaravati sa prošlogodišnjim relativno dobrim prinosima grožđa i maslina na pojedinim lokacijama sa minimalnim ili čak nikakvim ulaganjem u obradivu zemlju. Priroda zna potom debelo naplatiti naše nečinjenje”, zaključio je Štimac.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica (by Saša Čuka)

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Policijskoj upravi zadarskoj

Objavljeno

-

By

Foto: PU zadarska/Gradsko društva Crvenog križa Zadar

Ovom humanitarnom akcijom prikupljene su 22 doze krvi, a darivateljima su uručene zahvalnice za prvo i druga jubilarna darivanja

U organizaciji Policijske uprave zadarske i Gradskog društva Crvenog križa Zadar, uspješno je provedena prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama policijske uprave. Humanitarna akcija u kojoj su ukupno prikupljene 22 doze krvi, trajala je od 10 do 12 sati.

“Policijski službenici i zaposlenici Policijske uprave zadarske iznova su na djelu pokazali humanost i plemenitost darivajući dragocjenu tekućinu. Za troje djelatnika danas je to bilo prvo darivanje krvi za koja su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa uručili zahvalnice. Zahvalnice su uručene i drugim zaposlenicima i policijskim službenicima Policijske uprave zadarske za 5,10, 20, 25, 30 i 40 darivanje krvi.

Posebno možemo istaknuti kako se policijski službenici i tijekom cijele godine odazivaju na zaprimljene pozive Gradskog društva Crvenog križa za izvanrednim potrebitim dozama dragocjene tekućine.

Zahvaljujemo svim sudionicima što su se pridružili ovoj hvalevrijednoj akciji darivanja krvi”, stoji u objavi iz PU Zadarske.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu