Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

LJETO MOŽE POČETI! Mirjana Mikulec, Lana Pavić i brojni drugi na otvaranju Maree i Portusa u marini D-Marin Dalmacija

Objavljeno

-

Foto: Filip Brala

Jedva smo dočekali otvaranje jednog od najljepših mjesta na Jadranu Marea lounge & Portus beach restauranta. Prekrasan dan u marini D – Marin Dalmacija u Sukošanu i Bibinju novim ruhom budi maštu i poziva na ljetne radosti. Studio Interior Design Mirjane Mikulec pobrinuo se da se u ovom prekrasnom ambijentu ovoga ljeta osjećamo kao kod kuće.

Ljetnu oazu među prvima su posjetili Mirjana Mikulec, TV urednica Lana Pavić, operna diva Antonella Malis, sportska menadžerica Zdenka Zrilić, zadarska glazbenica Marina Tomašević te brojni drugi. 

Portus & Marea prostiru se na više od 1000 m2 vanjskog i unutranjeg prostora. Ovaj prostor kao da se spaja s morem. U samom uređenju vanjskog dijela korišteni su prirodni materijali. Beton i njegova bijela boja zadržani su u izvornom obliku. Iz tog razloga nova izvedba je mnogo svjetlija s detaljima jute, lana, drva, ratana i ostalih prirodnih materijala. Prostor je upotpunjen biljkama od kojih dominiraju moćne masline te nas podsjeća na dnevne boravke na otvorenom u kojima se već na prvu osjećamo kao kod kuće.

Posebna pažnja posvećena je detaljima. Ljudi u sterilnim prostorima često uživaju, ali nemaju konekciju sa samim prostorom ili im često treba duže kako bi se povezali. U ovom slučaju prostorom dominira mnoštvo detalja. Okruženi smo biljkama i nekim dekoracijama koje imamo i u vlastitom domu poput side stolića, tepiha, lampi i dekica te se posjetitelj samim time brže poveže s prostorom. Ljetni jastuci složeni su modularno kao bi izgledali kao prostrane sofe. Drveni stolovi podsjećaju na one s otoka u zadaraskom arhipelagu. Koncept kuhinje je po principu ulova dana te svježeg povrća iz okolnih mjesta. Marea kao a la carte restoran nudi tradicionalu mediteransku hranu s daškom svjetskih gastro trendova. Suradnja s domaćim OPG-ovima ovog će ljeta biti zasigurno prava dobrodošlica gostima koji će tek otkriti jedno od najljepših mjesta Dalmacije.

U nadolazećim ljetnim mjesecima ova ljetna oaza bez sumnje će privući brojne posjetitelje. Hrvatska gastro i zabavna scena obogaćena je jednom novom energijom koja oduševljava na prvu i poziva na ponovni susret i nova druženja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu