Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JOŠ JEDNA LAŽ MARKA VUČETIĆA? Zadarska nadbiskupija: “Svećenici znaju da im Crkva izričito zabranjuje prihvatiti javnu službu!”

Objavljeno

-

“Zadnjih nekoliko dana stizali su upiti na ured Zadarske nadbiskupije – može li svećenik biti angažiran u lokalnoj zajednici kao voditelj nekog od gradskih resora“, stoji u objavi iz Nadbiskupije.

Naime, kandidat SDP-a za gradonačelnika grada Zadra izjavio je kako će „svećenik čije ime nije objavio biti dio njegovoga kadra u vodstvu Grada“.

Evo što o toj “mogućnosti” kažu u Zadarskoj nadbiskupiji:

“Svećenici Zadarske nadbiskupije znaju da Crkva klericima zabranjuje prihvatiti javnu službu koja uključuje sudjelovanje u vršenju svjetovne vlasti. Stoga je svećenicima izričito zabranjeno  aktivno se uključivati i sudjelovati u političkim strankama i sindikatima (Quidam episcopi 1982. i Zakonik kan. prava, kan. 285 i 287).

Crkva, naime, traži da svećenici propovijedaju Evanđelje i slave svete sakramente, pa bavljenje politikom i sudjelovanje u svjetovnoj vlasti ne spada u njihovo poslanje.

U tom vidu očekuje se i od civilnih institucija neka u duhu sklopljenih Ugovora između Svete Stolice i RH, gdje se ističe ‘poštivanje načela neovisnosti i samostalnosti’, ne nude klericima poslove koji se kose s njihovom službom.

U protivnom, crkvena vlast će biti primorana prema svećeniku koji prihvati politički angažman, primijeniti sankcije ‘zabrane vršenja svećeničkih dužnosti’ (suspenzija).”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

DOBRE VIJESTI / Dijagnostika poremećaja iz spektra autizma od sada i u zadarskoj bolnici!

Objavljeno

-

By

Dijagnostika poremećaja iz spektra autizma sada se može dobiti na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar i to putem uputnice. Vijest je ovo koju je, nakon nabave i provedbe ADOS-2 instrumenta, s ponosom objavio naš tim psihologa i logopeda, priopćeno je iz Bolnice.

Do sada su roditelji bili primorani na ovakve oblike dijagnostičkih postupaka odlaziti u veće gradove, gdje su za navedenu procjenu dugačke liste čekanja.

Opservacijski protokol za dijagnostiku autizma (ADOS-2) je standardizirani protokol koji se koristi u postupku dijagnostike pojedinaca kod kojih postoji sumnja na poremećaj iz spektra autizma. Prije samog početka provedbe zadarska je bolnica trebala nabaviti dijagnostički set, ali i osigurati kvalificirane zdravstvene radnike za provođenje ADOS-2 instrumenta. Stručnjaci koji u Općoj bolnici Zadar sudjeluju u izvođenju samog protokola su psihologinje Anita Čačić i Antica Petričić, spec. kliničke psihologije te logopedinja Anamarija Jurin, spec. rane intervencije.

Sve informacije vezane za naručivanje možete zatražiti putem e-mail adrese logoped@bolnica-zadar.hr.

Grad Zadar i Zadarska županija, ostale jedinice lokalne uprave i samouprave te brojna trgovačka društva prepoznali su regionalni značaj Opće bolnice Zadar te su financijskim sredstvima pomogli u nabavi ADOS-2 instrumenta i sufinanciranju obvezne edukacije zaposlenih djelatnika za njegovo provođenje.

“Smatramo kako ovaj način rada predstavlja veliki kvalitativni iskorak u području dijagnostike Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar te se ovim putem zahvaljujemo svim donatorima koji su udruženim snagama omogućili sveobuhvatnu dijagnostiku djece s poremećajem iz spektra autizma!”, poručuje tim psihologa i logopeda iz OB Zadar.

Iz zadarske bolnice upućene su ovom prilikom i zahvale, i to:

Grad Zadar                                                                     Julijana Begonja

Zadarska županija                                                         B. N. Invest d.o.o.

Grad Nin                                                                         Dobre vibracije d.o.o.

Općina Zemunik Donji                                                 NISA d.o.o.

Općina Sukošan                                                             Profil gradnja d.o.o.

Općina Sveti Filip i Jakov                                             Teodolit d.o.o.

DVORINA d.o.o.                                                            Dječji vrtić Maslačak

AMPLUS-INŽENJERING d.o.o.                                     INEL-PROJEKT d.o.o.

ORBIS d.o.o.                                                                   Mikeli Trade d.o.o.

IBIS 92 d.o.o.                                                                  Partner d.o.o.

JADERA d.o.o.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U ponedjeljak bez vode čak 10 ulica u Zadru! Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 20.05.2024. godine  ( ponedjeljak), u vremenu od 08:00 pa do 14:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru u ulicama:

Admirala Jakova Šubića od Cezana,

Pere Čingrije,

Vukšićki prilaz,

Viktora Vide,

Privlačka ulica,

Luke Botića,

Poličnička ulica.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Admirala Jakova Šubića od Cezana  kod kućnog broja 15.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 20.05.2024. godine  (ponedjeljak) u vremenu od 8:00 h pa do 13:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama : Ulica Galica, Put groblja, te ulica Put bunara.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Galica kod kućnog broja 14.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Pet odličja za zadarske učenike na državnom natjecanju srednjih strukovnih škola

Objavljeno

-

By

Fotografije: World Skills Croatia

Na zagrebačkom velesajmu od 13. do 15. svibnja održano je državno natjecanje srednjih strukovnih škola World Skills Croatia 2024. na kojem su zadarski učenici osvojili čak pet odličja. Na završnici je sudjelovalo 15 učenika iz srednjih škola Zadarske županije, a iz Zagreba se vraćaju s dva prva, dva druga i jednim trećim mjestom. 

Prvo mjesto na državnom natjecanju osvojili su Helena Karić, učenica Obrtničke škole Gojka Matuline u kategoriji Frizerstvo te Luka Špralja iz Strukovne škole Vice Vlatkovića, kategorija Automehatronika.

Drugo mjesto na razini RH zaslužili su Zara Vrlika iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u kategoriji Slastičarstvo te Jure Božić, učenik Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića u kategoriji Veterina. Učenik Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Luka Ožaković osvojio je treće mjesto u kategoriji Kuharstvo.

Sjajan uspjeh na državnim natjecanjima ostvarili su i učenici zadarske Gimnazije Franje Petrića. Marin Mlinarić državni je prvak iz geografije, a Ivan Klarin iz hrvatskoga jezika. Obojica su učenici prvih razreda gimnazije. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu