Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KONCERTNI URED ZADAR: Koncert poljskog virtuoza na kontrabasu, Sławomira Grende

Objavljeno

-

U Ciklusu Zadarskog komornog orkestra u ponedjeljak, 24. svibnja 2021. nastupa poljski virtuoz na kontrabasu Sławomir Grenda, a za dirigentskim pultom bit će zagrebački dirigent i violončelist Pavle Zajcev. Koncert će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta od 20 sati, a ulaznice po cijeni od 40 kuna mogu se rezervirati na e-mail info@kuzd.hr ili telefon 023 62 77 62.

Programom se obilježava trideseta obljetnica smrti Borisa Papandopula (1906. – 1991.), jednog od najplodnijih hrvatskih skladatelja, autora nepresušne invencije i želje za istraživanjem. Kompoziciju je diplomirao u Zagrebu, u razredu Blagoja Berse, a dirigiranje kod Dirka Focka na bečkom Konzervatoriju. Stvarajući snažnim intenzitetom gotovo šest desetljeća, stvorio je opus od gotovo 450 djela, u rasponu od nacionalnog izraza, preko klasicizma i neobaroka, do avangarde, jazza i popularne glazbe.

Kao što je violina najboljeg predstavnika imala u Paganiniju, tako je zasigurno kontrabas svojega našao u talijanskom skladatelju Giovanniju Bottesiniju (1821. – 1889.) čiju dvjestotu obljetnicu rođenja slavimo ove godine. Napisao je dva koncerta za kontrabas i orkestar, koja su se u njegovo doba smatrala gotovo nemogućima za izvođenje zbog tehničke zahtjevnosti. Prvi koncert u fis-molu rjeđe se izvodi na koncertnim pozornicama, stoga je prava povlastica imati priliku čuti ga u Zadru!

Karijeru i život poljskoga skladatelja Mieczysława Karłowicza (1876. – 1909.) obilježile su nesretne okolnosti. Kao strastveni planinar poginuo je 1909. u dobi od 32 godine u Visokim Tatrama, a trideset godina kasnije, tijekom bombardiranja Varšave, većina je njegovog opusa uništena. Ostalo je tek nekoliko skladbi prema kojima možemo zaključiti da se radi o jednome od najtalentiranijih poljskih skladatelja svoje generacije.

Poljski kontrabasist Sławomir Grenda (1968.) školovao se na Peabody Conservatory of Music u Baltimoreu (SAD), u klasi Harolda Robinsona. Nakon magisterija u Baltimoreu dolazi u Berlin, gdje kao dobitnik Karajanove stipendije svira u Berlinskoj filharmoniji i studira kod prof. Reinera Zepperitza. Od 1994. do 1996. djeluje kao solo kontrabasist Berlinske državne opere, a zatim odlazi u Minhensku filharmoniju, čiji je solo kontrabasist i danas. Od 2018. godine vodi Državnu katedru kontrabasa u Santiago de Chileu.

Pavle Zajcev (Zagreb, 1976.) diplomirao je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Valtera Dešpalja. Usavršavao se na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Baselu, u klasi Ivana Monighettija. Od 2002. do 2010. godine bio je solo čelist u Simfonijskom orkestru HRT-a, od 2005. radi kao docent, a od 2013. kao izvanredni profesor za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prvi dirigentski nastup ostvario je 2011., a 2017. godine upisao je studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Mladena Tarbuka i Tomislava Fačinija. Kao dirigent ostvaruje zapažene suradnje s ansamblom HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, Simfonijskim orkestrom HRT-a, ansamblom Antiphonus i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu