Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) PROJEKT STOLJEĆA Potpisan ugovor u sklopu “Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture AGLOMERACIJE Zadar-Petrčane“

Objavljeno

-

Ugovor je potpisan u sklopu „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“, a s ovom fazom za koju se danas ugovaraju radovi obuhvatit će se 16 gradskih četvrti od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada. 

Ugovor su potpisali direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja i direktor tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG  Ludwig Pfeiffer, koja je izvođač radova.

Potpisivanju su nazočili i gradonačelnik Branko Dukić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković,  zamjenik veleposlanika Republike Njemačke Harald Seibel, župan Božidar Longin, zamjenik gradonačelnika Ante Babić te pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

Po provedenom postupku javne nabave njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG odabrana je za izvođača radova na ovom kapitalnom infrastrukturnom projektu izgradnje. Projekt Aglomeracija Zadar/područje grada Zadar predstavlja jednu od ukupno tri gradbene cjeline u sklopu kapitalnog infrastrukturnog projekta financiranog sredstvima EU „Projekt poboljšanja vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“ — KK.06.4.2.40.0001. U sklopu tog zahtjevnog građevinskog zahvata nalazi se 20 potprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 9 potprojekata rekonstrukcije vodoopskrbne mreže te obuhvaća 112 ulica, a ugovorena cijena radova iznosi 323.379.614,98 kuna s PDV-om.

Ovim projektom obuhvaćeno je 112 gradskih ulica u sljedećih 16 gradskih četvrti: Arbanasi, Bili brig, Brodarica,  Crvene kuće,  Diklo, Maslina (Skročini), Novi Bokanjac,  Plovanija, Puntamika, Stanovi, Vidikovac,  Višnjik, Belafuža, Bokanjac, Kožino, Petrčane.

Gradonačelnik Branko Dukić, prije samog potpisivanja naglasio je koliko je projekt aglomeracije ogroman i složen posao te da se radi o projektu stoljeća za koji je trebalo vremena da bi se došlo do ovog trenutka.

– EU procedure, dokumentacija, natječaji i na koncu izvedba. Nitko ovo ne može zaustaviti, ali traži do kraja ozbiljnost, znanje i koordinaciju kako bismo završili u rokovima i kako spada. Samo ovaj projekt čini 20 podprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 9 podprojekata vodoopskrbne mreže, a obuhvaća ukupno 112 gradskih ulica. Ukupno ulazimo u preko 317 ulica, cijeli jedan godišnji proračun grada i to nikako nije šala niti se događa samo od sebe.

S ovom fazom za koju danas ugovaramo radove obuhvatit će se 16 gradskih četvrti od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada.  Ovo je jedan od velikih trenutaka za zelenu budućnost Zadra. Zatvaranje 3.500 crnih jama, dogodine zatvaranje odlagališta Diklo. Uz novi pristup uređenju javnih zelenih površina budućnost Zadra je čista, rekao je gradonačelnik Dukić.

Župan Božidar Longin:

-Naša infrastruktura je temelj našeg gospodarstva, pogotovo kad znamo da je turizam njegova najjača grana. Bez odvodnje i čistog Jadranskog mora nema ni turizma. Danas smo, i s ovim projektom,  na najboljem putu prema tom čistom moru.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda također se osvrnuo na aspekt zaštite okoliša:

– Trudimo se raditi što više možemo na očuvanju okoliša, pogotovo mora. Završetkom ovog projekta preko 14 000 stanovnika bit će priključeno na odvodnju, te smo time korak bliže ka cilju od 95% priključenosti.

Zamjenik njemačkog veleposlanika, Harald Seibel svojim je dolaskom podržao početak suradnje hrvatskih i njemačkih tvrtki. – Raduje me što je jedna njemačka tvrtka zadovoljila sve potrebne uvjete na natječaju te je kao takva odabrana za izvođača radova na gradnji sustava odvodnje otpadnih voda. Prije gotovo 90 godina tvrtka Pfeiffer osnovana je u Kasselu i ima dugogodišnje nacionalno i internacionalno iskustvo na području visoko i niskogradnje. Siguran sam zato da će i ovaj projekt dovesti do uspjeha uz puni angažman i stručnost.

Ministar Tomislav Ćorić došao je dati podršku zadarskom projektu riječima:

– Silno se veselim svakom novom metru kanalizacije izgrađene na području Zadra i Zadarske županije, kao i cijele Hrvatske. Čestitam Zadru što iskoračuje još jedan korak u ovom smjeru.

Grgo Peronja, direktor Odvodnje i potpisnik ugovora osvrnuo se na tijek cijelog projekta
Aglomeracije: 

– Potpisivanjem ugovora za najveću i najzahtjevniju cjelinu Zadar u sklopu Aglomeracije Zadar i Petrčane okončana je priprema za deset od ukupno dvanaest cjelina. Za jedanaestu cjelinu Dogradnja UPOV-a Centar u Zadru obavljen je izbor najpovoljnijeg ponuđača, a posljednja cjelina Petrčane je u evaluaciji. Slijedi zahtjevna izgradnja u nizu gradskih četvrti, pa ovom prilikom molim građane za strpljenje. Po donošenju Operativnog plana Izvoditelja za cjelinu Zadar, obavijestiti ćemo javnost o rokovima i ulicama u kojima će se vršiti izgradnja.

Ludwig Pfeiffer, direktor tvrtke koja će izvoditi radove uvjeren je u uspjeh projekta:

– Obzirom na dugogodišnju povijest tvrtke i preko 90 godina iskustva rada na infrastrukturnim projektima, čast mi je potpisati novi Ugovor koji spada u sferu većih infrastrukturnih projekata na području Republike Hrvatske. Glavna djelatnost naše tvrtke je izgradnja infrastrukturnih objekata te je tvrtka spremna i ekipirana da radove na izgradnji započne u skladu s ugovorom u najkraćem mogućem roku, a što je i interes svih sudionika u projektu.  Imajući na umu da se radovi izvode u gradskoj jezgri Grada Zadra, već smo pristupili organizaciji, pripremi i izradi ugovorne dokumentacije nužne za neometani početak izgradnje, te očekujemo dobru suradnju sa svim sudionicima projekta.

 U okviru izvođenja ovih radova provest će se i sanacija sustava odvodnje metodama bez raskopavanja u duljini od 1.500 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka, rekonstrukcija sustava odvodnje zamjenom gravitacijskih cjevovoda u duljini od 1.286 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka te rekonstrukcije 865 m’ tlačnog cjevovoda, nadogradnja CS Borik sa cjelovitom automatikom, izvedba spojnog cjevovoda UPOV Borik – UPOV Centar – 1.854 m gravitacijskih cjevovoda, 1.021 m tlačnih cjevovoda i 2 crpne stanice te neizbježne rekonstrukcije sustava vodoopskrbe uslijed proširenja sustava odvodnje grada Zadra – 21.476 m vodoopskrbnih cjevovoda i 1.720 priključaka na vodoopskrbu.

Vizualizacija projekta:

 

ZADAR / ŽUPANIJA

LJETO NE POPUŠTA / Sunčano i vruće i u novom tjednu. Nešto niže temperature tek za vikend?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, u unutrašnjosti ujutro mjestimice više oblaka, a lokalno i magla. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena bura, ponegdje na udare jaka, rijetko i olujna, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 22 do 27 °C, u Dalmaciji malo viša.

U ponedjeljak će prevladavati sunčano te u većini krajeva danju vrlo toplo. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, lokalno s jakim udarima, popodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, na moru od 16 do 21 °C. Najviša dnevna između 24 i 29 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Početkom radnog tjedna prevladavat će sunčano vrijeme. Na kopnu će ujutro mjestimice biti magle, osobito u utorak. U srijedu zatim u unutrašnjosti porast naoblake i ponegdje malo kiše. U utorak će u unutrašnjosti zapuhati umjeren jugozapadnjak koji će u srijedu okrenuti na sjeverac. Na moru će nakon burina i maestrala u utorak zapuhati jugo i već u srijedu okrenuti na buru. U srijedu malo niže dnevne vrijednosti temperature osobito u unutrašnjosti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) RAŽANAC / Obilježena 30. godišnjica utemeljenja općine – priznanja bivšim načelnicima i predsjednicima Vijeća

Objavljeno

-

By

U Ražancu je uoči blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija svečano proslavljen Dan Općine.

Uz načelnika Općine Ražanac Damira Jordana i predsjednika Općinskog vijeća Petra Miočića okupljanjima su se obratili župan Božidar Longin, saborski zastupnik Rade Šimičević, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Povodom 30. obljetnice osnutka Općine Ražanac, Grb općine dodijeljen je svim bivšim načelnicima i predsjednicima Općinskog vijeća. Godišnje nagrade uručene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ražanac, učiteljici OŠ Jurja Barkovića Lidiji Rudić, posthumno pok. Ljubomiru Tičku, dok su Grb Općine Ražanac dobile učenice osmog razreda O.Š. Jurja Barakovića Petra Jović i Mija Gruban, za uzorne uspjehe tijekom školovanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TJEDAN FILANTROPIJE U ZADARSKOJ BOLNICI: Učenici oslikali mural, izrađivali igračke i posadili stabla

Objavljeno

-

By

Naš je grad jučer bio centar svita, barem što se filantropa tiče, objavljeno je iz OB Zadar.

Zadar je ugostio središnje događanje Tjedna filantropije 2023.godine, a niz aktivnosti tim je povodom organiziran u okrugu Opće bolnice. Sve je, dakako, usmjereno djeci i mladima kako bi ih se potaknulo na filantropski angažman, na pomaganje drugima i na vjerovanje u dobrotu čovjeka.

Tjedan filantropije obilježava se od 23.rujna do 1.listopada, a sve uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj.

U jučerašnje aktivnosti uključile su se tri škole s područja naše županije: Osnovna škola Stanovi, Osnovna škola Sveti Filip i Jakov i Klasična gimnazija Ivana Pavla II.

Učenici su, u suradnji s uličnim umjetnikom Mirom Petkovićem Modulom, oslikali zidni mural kod Službe za ginekologiju i opstetriciju. Oni najmlađi učenici su na radionicama u IMPACT centru izrađivali igračke koje su potom darovali malim pacijentima na Odjelu pedijatrije. Svi su pak zajedno uljepšali zeleno srce našeg grada. Posadili su donirana stabla u bolničkom okrugu i tako zazelenili naš okoliš.

Iz Zadra su danas odaslane predivne slike djece i mladih koji se ne ustručavaju djelovati i zalagati za druge. Oni su naša bolja budućnost!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu