Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) PROJEKT STOLJEĆA Potpisan ugovor u sklopu “Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture AGLOMERACIJE Zadar-Petrčane“

Objavljeno

-

Ugovor je potpisan u sklopu „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“, a s ovom fazom za koju se danas ugovaraju radovi obuhvatit će se 16 gradskih četvrti od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada. 

Ugovor su potpisali direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja i direktor tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG  Ludwig Pfeiffer, koja je izvođač radova.

Potpisivanju su nazočili i gradonačelnik Branko Dukić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković,  zamjenik veleposlanika Republike Njemačke Harald Seibel, župan Božidar Longin, zamjenik gradonačelnika Ante Babić te pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

Po provedenom postupku javne nabave njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG odabrana je za izvođača radova na ovom kapitalnom infrastrukturnom projektu izgradnje. Projekt Aglomeracija Zadar/područje grada Zadar predstavlja jednu od ukupno tri gradbene cjeline u sklopu kapitalnog infrastrukturnog projekta financiranog sredstvima EU „Projekt poboljšanja vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“ — KK.06.4.2.40.0001. U sklopu tog zahtjevnog građevinskog zahvata nalazi se 20 potprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 9 potprojekata rekonstrukcije vodoopskrbne mreže te obuhvaća 112 ulica, a ugovorena cijena radova iznosi 323.379.614,98 kuna s PDV-om.

Ovim projektom obuhvaćeno je 112 gradskih ulica u sljedećih 16 gradskih četvrti: Arbanasi, Bili brig, Brodarica,  Crvene kuće,  Diklo, Maslina (Skročini), Novi Bokanjac,  Plovanija, Puntamika, Stanovi, Vidikovac,  Višnjik, Belafuža, Bokanjac, Kožino, Petrčane.

Gradonačelnik Branko Dukić, prije samog potpisivanja naglasio je koliko je projekt aglomeracije ogroman i složen posao te da se radi o projektu stoljeća za koji je trebalo vremena da bi se došlo do ovog trenutka.

– EU procedure, dokumentacija, natječaji i na koncu izvedba. Nitko ovo ne može zaustaviti, ali traži do kraja ozbiljnost, znanje i koordinaciju kako bismo završili u rokovima i kako spada. Samo ovaj projekt čini 20 podprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 9 podprojekata vodoopskrbne mreže, a obuhvaća ukupno 112 gradskih ulica. Ukupno ulazimo u preko 317 ulica, cijeli jedan godišnji proračun grada i to nikako nije šala niti se događa samo od sebe.

S ovom fazom za koju danas ugovaramo radove obuhvatit će se 16 gradskih četvrti od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada.  Ovo je jedan od velikih trenutaka za zelenu budućnost Zadra. Zatvaranje 3.500 crnih jama, dogodine zatvaranje odlagališta Diklo. Uz novi pristup uređenju javnih zelenih površina budućnost Zadra je čista, rekao je gradonačelnik Dukić.

Župan Božidar Longin:

-Naša infrastruktura je temelj našeg gospodarstva, pogotovo kad znamo da je turizam njegova najjača grana. Bez odvodnje i čistog Jadranskog mora nema ni turizma. Danas smo, i s ovim projektom,  na najboljem putu prema tom čistom moru.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda također se osvrnuo na aspekt zaštite okoliša:

– Trudimo se raditi što više možemo na očuvanju okoliša, pogotovo mora. Završetkom ovog projekta preko 14 000 stanovnika bit će priključeno na odvodnju, te smo time korak bliže ka cilju od 95% priključenosti.

Zamjenik njemačkog veleposlanika, Harald Seibel svojim je dolaskom podržao početak suradnje hrvatskih i njemačkih tvrtki. – Raduje me što je jedna njemačka tvrtka zadovoljila sve potrebne uvjete na natječaju te je kao takva odabrana za izvođača radova na gradnji sustava odvodnje otpadnih voda. Prije gotovo 90 godina tvrtka Pfeiffer osnovana je u Kasselu i ima dugogodišnje nacionalno i internacionalno iskustvo na području visoko i niskogradnje. Siguran sam zato da će i ovaj projekt dovesti do uspjeha uz puni angažman i stručnost.

Ministar Tomislav Ćorić došao je dati podršku zadarskom projektu riječima:

– Silno se veselim svakom novom metru kanalizacije izgrađene na području Zadra i Zadarske županije, kao i cijele Hrvatske. Čestitam Zadru što iskoračuje još jedan korak u ovom smjeru.

Grgo Peronja, direktor Odvodnje i potpisnik ugovora osvrnuo se na tijek cijelog projekta
Aglomeracije: 

– Potpisivanjem ugovora za najveću i najzahtjevniju cjelinu Zadar u sklopu Aglomeracije Zadar i Petrčane okončana je priprema za deset od ukupno dvanaest cjelina. Za jedanaestu cjelinu Dogradnja UPOV-a Centar u Zadru obavljen je izbor najpovoljnijeg ponuđača, a posljednja cjelina Petrčane je u evaluaciji. Slijedi zahtjevna izgradnja u nizu gradskih četvrti, pa ovom prilikom molim građane za strpljenje. Po donošenju Operativnog plana Izvoditelja za cjelinu Zadar, obavijestiti ćemo javnost o rokovima i ulicama u kojima će se vršiti izgradnja.

Ludwig Pfeiffer, direktor tvrtke koja će izvoditi radove uvjeren je u uspjeh projekta:

– Obzirom na dugogodišnju povijest tvrtke i preko 90 godina iskustva rada na infrastrukturnim projektima, čast mi je potpisati novi Ugovor koji spada u sferu većih infrastrukturnih projekata na području Republike Hrvatske. Glavna djelatnost naše tvrtke je izgradnja infrastrukturnih objekata te je tvrtka spremna i ekipirana da radove na izgradnji započne u skladu s ugovorom u najkraćem mogućem roku, a što je i interes svih sudionika u projektu.  Imajući na umu da se radovi izvode u gradskoj jezgri Grada Zadra, već smo pristupili organizaciji, pripremi i izradi ugovorne dokumentacije nužne za neometani početak izgradnje, te očekujemo dobru suradnju sa svim sudionicima projekta.

 U okviru izvođenja ovih radova provest će se i sanacija sustava odvodnje metodama bez raskopavanja u duljini od 1.500 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka, rekonstrukcija sustava odvodnje zamjenom gravitacijskih cjevovoda u duljini od 1.286 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka te rekonstrukcije 865 m’ tlačnog cjevovoda, nadogradnja CS Borik sa cjelovitom automatikom, izvedba spojnog cjevovoda UPOV Borik – UPOV Centar – 1.854 m gravitacijskih cjevovoda, 1.021 m tlačnih cjevovoda i 2 crpne stanice te neizbježne rekonstrukcije sustava vodoopskrbe uslijed proširenja sustava odvodnje grada Zadra – 21.476 m vodoopskrbnih cjevovoda i 1.720 priključaka na vodoopskrbu.

Vizualizacija projekta:

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PREVRTLJIVO VRIJEME Za vikend pretežno sunčano i hladno. U nedjelju bura u slabljenju. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

U većini krajeva unutrašnjosti danas oblačno, mjestimice uz malo snijega. Na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, osobito podno Velebita gdje može biti i orkanskih. Najviša temperatura zraka većinom od -1 do 3, a na Jadranu od 6 do 11 °C.

U nedjelju na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. U ostalim krajevima pretežno oblačno, s malo snijega uglavnom u gorju. Popodne sa sjevera razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni, a na moru umjerena i jaka bura, popodne u slabljenju. Minimalna temperatura zraka od -4 do 1, a na Jadranu uglavnom između 2 i 6 °C. Najviša dnevna u gorju oko 0, drugdje u unutrašnjosti od 2 do 5, a na obali i otocima između 7 i 12 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Na kopnu još u nedjelju oblačnije, moguće i malo snijega. U ponedjeljak ujutro hladnije, osobito na kopnu, a mjestimice i magla. Vjetar slab ili umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u utorak u gorju jugozapadni. Na moru umjerena, u nedjelju ujutro na sjeveru i jaka bura, u utorak slab sjeverozapadni, u Istri i jugozapadni vjetar. Jutra hladna, dnevna temperatura u blagom porastu, osjetnijem na kopnu u utorak.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Odana počast poginulima na Ražovljevoj glavici – Denisu Špiki i Draganu Gulanu

Objavljeno

-

By

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, odana je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu.

Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage. Prema riječima zapovjednika Otočnog bataljuna Joška Pulje Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su tri mrtva i 27 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odale su obitelji poginulih te njihovi suborci, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u hrvatskom Saboru Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić, župan Zadarske županije Božidar Longin u čijoj su pratnji bili i zamjenik župana Šime Vicković te pročelnici Josip Vidov, Ivan Šimunić, Krešimir Laštro i Ante Sjauš, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić s izaslanstvom, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, predstavnici hrvatske vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na obilježavanju godišnjice bila su nazočna i djeca iz škola Zadarske županije, a himnu su izveli  učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Obraćajući se nazočnima župan Božidar Longin je rekao kako je VRO Maslenica  u sam početak 1993. godine, ponajprije nama, žiteljima Zadarske županije, ali i čitavom hrvatskom narodu, ulila sigurnost u skoru slobodu i mir.

„Pokazala je da hrvatske vojno-redarstvene snage izrastaju u respektabilnu silu i nagovijestila daljnje vojne pobjede, sve do konačne slobode u Oluji.

Ljudska je povijest, nažalost, povijest ratovanja. Domovinski rat najteži je dio novije hrvatske povijesti. A povijest je, kaže izreka, učiteljica života. Iz nje moramo učiti kako se nikada više ne bi ponovile one teške godine. No povijest ne smijemo zaboraviti, osobito oni koji su ju pisali, a hrvatski branitelji jedni su od njih.“, istaknuo je župan dodajući kako upravo njima zahvaljujemo što smo danas ovdje, što nam je pružena prilika živjeti u svojoj zemlji, govoriti svojim jezikom i svojoj djeci stvarati priliku za sretan i miran život.

Zajedništvo je tih dana bila najvažnija snaga kojom je trebalo pobijediti neprijatelja pa su tako i naši Boduli ostavili svoje školje i stvorili postrojbu u koju su ušli i oni koji nisu otočani.“ Dodao je još župan u prigodnom obraćanju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U LICI SNIJEG, UZ MORE BURA Sv. Rok i Maslenica otvoreni samo za osobna vozila

Objavljeno

-

By

Za sve skupine vozila, javlja HAK, otvoreni su:

  • stara cesta kroz Gorski kotar (DC3);
  • Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i
  • Paški most.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca, DC50-DC27);
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Delnice-Kikovica (obilazak za sve ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i
  • Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8).

Na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99), lokalnoj cesti između Kraljevice i Križišća te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Jak vjetar puše i na riječkoj obilaznici (A7) na mostu Rječina te se vozi uz ograničenje brzine.

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Moguća je poledica. U unutrašnjosti, Lici i Gorskom kotaru povremeno i mjestimice pada snijeg. U priobalju puše jaka, na udare i olujna bura. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i na put ne kreću bez zimske opreme, poruka je iz HAK-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu