Connect with us

Vijesti

FIJASKO CIJEPLJENJA Pfizerova priča s tvornicom je pokriće. U pitanju je nešto drugo?

Objavljeno

-

Kod nas se cijepilo otprilike 65.000 osoba, a umjesto da se broj cijepljenih povećava, brojka stagnira – doze koje stižu tek mogu poslužiti za procjepljivanje, a Pfizerovo cjepivo mora se davati dva puta u razmaku od 21 dana

Premda su mnogi cjepivo protiv koronavirusa vidjeli kao svjetlo na kraju tunela kada je u pitanju zauzdavanje epidemije i vraćanje normalnom životu, nastupili su problemi s isporukom cjepiva. Kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama.

Hrvatska trenutačno bilježi pad novozaraženih koronavirusom, no pitanje je do kada jer novi soj uzrokuje povećanje novih slučajeva u većini europskih zemalja. Mutirani virus širi se brže, a britanski premijer Boris Johnson poručio je svojoj naciji da bi novi soj mogao biti čak 30 posto smrtonosniji.

Kašnjenje Pfizerovog/BioNTechovog cjepiva stvara dodatne probleme. Kod nas se cijepilo otprilike 65.000 osoba, a umjesto da se broj cijepljenih povećava, brojka stagnira. Doze koje stižu tek mogu poslužiti za procjepljivanje, a Pfizerovo cjepivo mora se davati dva puta u razmaku od 21 dana. U tom slučaju je njegova učinkovitost 95 posto.

Nedostatak novih količina cjepiva natjerao je države da razviju taktiku prilagodbe. Primjerice, Velika Britanija, odgodila je cijepljenje drugom dozom jer pokušava povećati broj ljudi kojima će dati prvu dozu.

Tako svaki cijepljeni građanin ima zaštitu od 50 posto od Covida. Ugledni domaći znanstvenik Ivan Đikić mišljenja je da to nije dobro.

“To nije preporučljivo niti od proizvođača, niti Svjetske zdravstvene organizacije, niti od liječničke struke. Trebali bi se držati preporuka”, rekao je Đikić za 24sata.

Službene informacije kažu da Pfizer s dozama kasni jer šire proizvodne kapacitete te ulažu u tvornicu u SAD-u. Đikić misli da je puno bolje da to odrade na početku procjepljivanja, dok je prve doze primio manji broj osoba. Međutim, neslužbeno tumačenje kašnjenja cjepiva, iz pouzdanih političkih izvora, iznosi drugačiju teoriju.

“Priča s tvornicom je samo pokriće. Morate stvari gledati u širem političkom kontekstu. Kao prvo, Amerikanci gledaju da pokriju sebe, da procijepe svoje ljude, što je iznimno bitno novom predsjedniku Bidenu, osobito da se demonstrira u odnosu na Trumpa. No to nije politički korektno na glas reći pa smišljaju druga opravdanja. No kad procijepe Amerikance, onda će se stabilizirati dostava ostatku svijeta”, rekao je dobro upućen izvor za 24sata.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglašava kako je Hrvatska po pitanju primitka naručenih doza daleko od onoga o čemu je bilo riječi u dogovorima. S isporukom kazne i Pfizer i Moderna.

“I još nam se dodatno otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine pa se sad smanjuje. Mi ćemo uspjeti cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva Pfizera jer nemamo dovoljno. Smanjili su nam isporuku za 30 posto u sljedećih mjesec dana. Moderna je isto dala manju količinu i obavijestili nas da će kasniti s isporukom. Obećali su da će iza 1. veljače isporučiti sve, nešto više od 11 tisuća doza. Imamo naznake i da će nam nešto od donacija stići koje su nam obećane zbog potresa”, veli Capak.

Kada je u pitanju cjepivo AstraZenece, Capak kaže da i dalje vrijedi da će se vjerojatno 29. siječnja registrirati. Pitanje je koliko će tog cjepiva stići u Hrvatsku. Visoki europski dužnosnik je agenciji Reuters rekao da je AstraZeneca poručula dužnosnicima EU da će smanjit isporuke cjepiva protiv korone za 60 posto kada je EU u pitanju. Smanjenje znači 31 milijun doza u prvom tromjesječju 2021.

Navode da imaju problema s proizvodnjom. Upravo je cjepivo tvrtke AstraZeneca najvažnije Hrvatskoj jer smo ga naručili najviše – čak 2,7 milijuna doza.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jučer se novinarima požalio na probleme s nabavkom cjepiva. Iako je njegova zemlja započela masovno cijepljenje, predsjednik ističe da doza imaju za još možda sedam ili osam dana:

“Srbija je četvrta u Evropi po stopi cijepljenja u odnosu na broj stanovnika, a deveta na svijetu. Ipak, u ovom trenutku gotovo je nemoguće doći do novih doza. Kao da se po nekoj zapovjedi sve događa, da dođe do nekog sukoba u svijetu. Ja ne znam o čemu se radi, ništa ne razumijem”, rekao je Vučić dodavši kako je i iz Rusije “stalo sve”.

 
Nastavi čitati
3 komentara

3 Comments

  1. covid 21

    24. siječnja 2021. at 15:34

    Biznis i cirkus na globalnoj razini.
    “Izmislim virus, ustrašim te, umrijeti ćeš ako ne kupiš Moje cjepivo a onda malo ti dam pa ne dam…”

    Dokaz: Tulum medicinskih radnika u bolnici Dubrava, kao virus nije opasan van radnog vremena. Ili ima zaraze ili nema? Po ponašanju osoblja NEMA.

    Osim toga, ako teško nastradaš u prometu, sa teškim ozljedama opasnim po život (slučaj nesreće kod naplatnih kućica), pa onda dospiješ u istu bolnicu, pozitivan si na C-19. Ako umreš, umro si od korone a ne od teških ozljeda.
    To je to!

     
    • GTJ

      25. siječnja 2021. at 8:12

      Potpisujem u cijelosti,a što se pak tiče tuluma medicinskih sestara,mene osobno zaboljela je KOLIČINA njihove radosti i sreće što jedna od njih NAPUŠTA našu zemlju i odlazi.. Istina je uvijek u očima promatrača,davno su rekli neki pametni ljudi….. Ugodan dan,gospodo!

       
  2. hehe..

    25. siječnja 2021. at 13:14

    Ludilo na globalnoj razini! Podijelit ću ih na dva načina razmišljanja: prvi potpuno negiraju postojanje ili opasnost i drugi koji smatraju da je virus ciljano proizveden kako bi se zaradilo na cjepivo! Mnogi iz navedenih skupina stvaraju zaključke po svom “intelektualnom kapacitetu”, na temelju navoda teoretičara urota, bez većeg praćenja izjava onih koji su stručnjaci u tom području. Naravno, pri tom ne mislim na disidente iz znanstvene struke, antivaksere i ostale prolupane tipove (Sladoljev i kompanija)…

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Svijet se priprema na odgovor Izraela: “Na rubu litice smo”

Objavljeno

-

By

Pozivi na suzdržanost dolaze sa svih strana svijeta unatoč tome što je Izrael obećao odgovoriti na napad Irana.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je: “Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova, na izraelski teritorij imat će odgovor.”

Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Siriji, 1. travnja.

Izraelski ratni kabinet raspravljao je o nizu opcija na sastanku u ponedjeljak, s namjerom da se odgovori Iranu, ali bez izazivanja globalnog rata, izvijestio je jučer izraelski kanal 12.

“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova Lord Cameron uputili su slične apele. Washington i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također su pozvali na suzdržanost.

Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News.

Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.

Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.

Podsjetimo, Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, a prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

Izrael poziva na jače sankcije protiv Irana

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.

“Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran”, rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.

Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da “uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran”.

“Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno”, kaže Katz.

Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.

 
Nastavi čitati

Svijet

Wall Street u minusu, pale dionice Applea i Tesle

Objavljeno

-

NA WALL Streetu su jučer burzovni indeksi oštro pali zbog geopolitičkih napetosti i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0.65 posto, na 37.735 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1.20 posto, na 5061 bod, a Nasdaq indeks 1.79 posto, na 15.885 bodova.

Napad na Izrael i kamate

Oštar pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran je u subotu navečer lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju, a Izrael najavio osvetu.

Osim toga, sve je jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku porastao 0.7 posto na mjesečnoj razini, znatno više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da potrošači ne posustaju, unatoč povišenoj inflaciji, i da bi se rast potrošačkih cijena mogao nastaviti.

Zbog toga su gotovo sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

Oštar pad dionica Applea i Tesle

S&P 500 i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog oštrog pada cijena dionica Applea i Tesle.

Cijena Applea pala je nakon što je objavljeno da je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju pala oko 10 posto, a Tesle nakon objave da će zbog pada prodaje ta kompanija otpustiti oko 10 posto zaposlenih u svijetu.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0.38 posto, na 7965 bodova, n frankfurtski DAX ojačao je 0.54 posto, na 18.026 bodova, a pariški CAC 0.43 posto, na 8045 bodova.

 
Nastavi čitati

Svijet

Rusi napali Harkiv

Objavljeno

-

Ruske snage ubile su dvije osobe i ranile još četiri kad su pogodile obrazovnu ustanovu u regiji Harkivu, rekao je njezin guverner. Ruska vojska ispalila je navođenu zračnu bombu na selo Lukiantsi blizu ruske granice, rekao je guverner regije Oleh Sinjehubov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Sinjehubov je dodao da su četiri osobe u napadu zadobile ozljede od eksplozija i rane od gelera te da su prevezene u bolnicu.

Kako je Rusija intenzivirala svoje napade u proljeće, regija Harkiv sve je više na udaru. Nedostaci protuzračne obrane Ukrajine i blizina istočne regije ruskoj granici učinili su je posebno ranjivom na udare na energetsku infrastrukturu, što je uzrokovalo velike redukcije struje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu