Connect with us

Arijana Baraba

KOLUMNA Dvostruka blagajna ili dvostruki blef?

Objavljeno

-

Tri godine od otkrića, godinu i pol dana od početka istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u ponedjeljak je podiglo optužnicu u predmetu „dvostrukih blagajni na Zračnoj luci Zadar“. Rezultat jednoipolgodišnje opsežne istrage, objavili su, jest taj da su kaznene prijave zaradili 55-godišnja voditeljica službe ugostiteljstva i avioprodaje Vesna Bačić, te 51-godišnji voditelj konobara toliko bitan da mu nitko ne zna ni ime.

U finalu istrage koja je šepala od starta (u jednom su trenutku vještačenje preuzeli riječki krimovci, jer su zadarski omašili u pronalaženju dokaza bilo kakvog kaznenog djela), ODO Zadar pronalazi da su šefica ugostiteljstva i šef konobara „po prethodnom dogovoru i u nakani da se okoriste i za sebe zadrže veću količinu utrška od prodaje pića i hrane u caffe baru“ od 7. siječnja 2013. do 20. svibnja 2016. utržili – „najmanje 91.026,00 kuna”!?

Drugim riječima, proizlazi da je Bačićeva, prema opisu ODO-a, šefu konobara predala šifru potrebnu za promjenu rada fiskalne blagajne pomoću koje je ovaj mijenjao podatke u bazi i izdavao račune koji nisu bili evidentirani u blagajni, sve da bi u finalu ponaosob u džep spremili – 37 kuna na dan?!

Zanimljivije od ovog melodramatičnog završetka istrage jest ono što se događalo paralelno s njome.

Direktorica u čije je vrijeme ideja o duploj blagajni nastala i provedena smijenjena je, a otkriće “kriminala” u ugostiteljstvu prijavila je policiji tek njezina nasljednica Irena Ćosić.

Smijenjena direktorica u međuvremenu je sagradila i treću zgradu u istoj ulici na zadarskim Petrićima, a na otkriće medija i o prodaji famozna dva stana u Zagrebu nikada se nije očitovala.

Cijela ova stvar zakotrljala se svojedobno zbog sumnje nove direktorice u visinu dnevnog utrška ugostiteljstva Zračne luke Zadar, a koje se odmah po pokretanju istrage trenutačno povećalo za kakvih 30 do 40 posto.

Iz rezultata istrage zadarskog ODO-a proizlazi da tom postotku odgovara, na mjesečnoj bazi, iznos od oko 2.000 kuna? Odnosno da je, ako ćemo i dalje, direktorica Ćosić posumnjala u rad blagajne na ZL – zbog 74 kune koje su dnevno nedostajale?

U konačnici ove tragikomedije, Bačićeva i konobar će kazneno odgovarati zbog „krađe“ koju premašuje iznos dnevne manče u svakom kvartovskom kafiću u Zadru, dok porijeklo milijunske imovine Pupić Bakračeve, sve stečene u vrijeme njezina mandata na ZL Zadar, ne predstavlja nikakav problem za zadarsko pravosuđe.

Ante Gotovina zbog zapovjedne je odgovornosti sedam godina odležao u Haagu. Direktorica Pupić Bakrač niti nije bila u obradi Državnog odvjetništva.

 

 
Nastavi čitati
6 komentara

6 Comments

 1. mendulo

  29. kolovoza 2019. at 11:02

  Očito je našem pravosuđu bitnije što prije pozatvarati medijski prenapuhane incidente i sve podvesti pod nasilje iz mržnje prema srpskoj ili bilo kojoj drgoj naciji, odmah moram istaći da osuđujem bilo kakvo nasilje, jer nasilje nema opravdanje, a naše pravosuđe u dodvoranju medijskoj histeriji nije briga što u pritvoru i zatvoru završe i bolesni koji i umru u zatvoru, i oni koji na temelju upitnih svjedoka, završe u pritvoru zbog vjerojatno kršenja javnog reda i mira, što zadnja događanja u Splitu i Rijeci to jasno pokazuju. Pa valjda će onda konačno i kriminalci i razni sumnjvi bogataši doći na red.

   
 2. Htz

  29. kolovoza 2019. at 14:32

  Porijeklo imovine obavezno provesti i eto dokaza ..

   
 3. Konobar

  30. kolovoza 2019. at 7:46

  A je..dok van se pila kava i glumatali neki jet-set porid duty-free shopa,nije van nista smetalo. Da ste bar malo vise mance ostavili sad bi Bakracevi imali jos koju stambenu jedinicu na Petricima 😉

   
 4. Ovo je prava istina

  8. ožujka 2020. at 17:13

  Da i nigdje nije objavljeno da je i Riječka policijska forenzika dokazala da uopće nije bilo duple blagajne. Da na kasi nikad nije izdan niti jedan predračun i da po zakonu svaki šef mora imati vlastitu šifru da bi mogao s njom kontrolirati ostale konobare. Znakovite je da je i Ćosićka dobila crno na bijelo o napuštaju Zračne luke na isti datum 03.06.2019,kad je Bačićka od te iste dobila otkaz,3. 06.2016,tri godine poslije. Dala joj otkaz 03.06.2016. a `manjak’ otkrila 31.12.2016.Manjak koji uopće ne postoji. Da nije jadno bilo bi smiješno.Za vrijeme te tri godine dok je D.M. novinarsko dno dna pljuvala po Bačićki, Pupićka je sa gradila tri zgrade sa tri krovna bazena (bazene je dobila uz potporu bespovratnih sredstava Evropske Unije.To joj je omogućio prijatelj iz Županije koji odlučuje kome će županija odobriti sredstva. Pupić glumi svetog Petra i busa se u poštenje a s druge strane pored ove tri viletine u Zadru ovo ljeto nikla još jedna zgrada, ovaj put u Lici, ogromna vila za zimski turizam.To je naša stvarnost.

   
  • Lika

   8. ožujka 2020. at 20:25

   E, i ??

    
 5. haha

  8. ožujka 2020. at 23:38

  Kad MPB napadne mafiju, Arijana dobije od šefova zadatak…to je tako providno!

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Arijana Baraba

ONLINE (Na)opaki svijet Antuna Novoselovića Baje

Objavljeno

-

Životni put našeg prijatelja Antuna Novoselovića Baje, privremenog podstanara u Zrinsko frankopanskoj 20, nadnaravna je priča s elementima misterije i znanstvene fantastike koja će gledatelja u neizvjesnosti držati prikovana za stolac sve do samoga kraja.

Kod njega ništa nije onako kako se čini, sve je drukčije od onoga u što bi se čovjek zakleo, ono što jest, ustvari nije, i na kraju je sve isto, osim stalnih obrata u svemu i ničemu.

Mnoge smo situacije i ljude do sada uspoređivali sa kultnim američkim serijalom „Zona sumraka“, ali nikad ovoliko osnovano.

Redom…

Koliko god se to danas činilo nevjerojatnim, Baja je nekad bio šef zadarske Krim policije.

Kao i sada, u medije je češće dospijevao zbog skandala, no zbog rezultata posla.

Slučajno ili ne, usred mnogih skandala o kojima se iscrpno pisalo, Baja je…

Dobio otkaz?

Nečastan otpust iz Policije?

Ne.

Orden, pa umirovljenje.

U naponu snage, u ranim četrdesetima, tek što je u rujnu 2009. dobio nagradu MUP-a zbog “iznimno visoke profesionalnosti i predanosti poslu”, u ljeto 2010. naš je Baja – prijevremeno umirovljen.

Tako “predan” policajac, netko bi pomislio, iscrpljen je od “posvećenosti” poslu pa će ostatak će života uživati u miru i tenisu, recimo?

Ne. Ovaj “profesionalni” policajac odlazi istog časa u – SDP.

Otamo grmi protiv nepotizma i raznoraznih društvenih nepravdi, tvrdi da se bez stranačke iskaznice HDZ-a ne može ništa…

Ali samo dotle dok u javnost nije procurila informacija da upravo on, točnije njegova obiteljska tvrtka, bogato posluje s državnim – HEP-om!?

Novoselović se povlači sa javne scene, nema više ništa reći ni o nepotizmu, ni o pogodovanju, još manje o javnim tvrtkama, zapošljavanju i natječajima. Nestaje sa lokalne i nacionalne političke scene i iz Gradskog vijeća, s Trga 5 bunara… Nema ga nigdje.

Ako ga tko traži, sad je u Zrinsko frankopanskoj 20. Izbacio je kamere pred ured obiteljske “Lav zaštite” i, piše na stranicama iste, bavi se zaštitom ljudi i imovine, odnosno detektivskim poslovima.

Točno kako i priliči nagrađenom, pa prijevremeno umirovljenom policajcu.

Opet – ne.

Policajac Baja niti koga štiti niti osigurava, koliko je poznato niti ne uhodi i ne provjerava.

On – čisti!?

Sa pola gradskog SDP-a, da ne zaboravimo, i očitava brojila potrošnje električne energije stanovnicima Zadra, a s metlom je došao i do Ploča, Bjelovara, Koprivnice… Do danas moguće da je pokrio i Sloveniju, nismo provjeravali neko vrijeme.

Ured od cca 20 kvadrata, zaposlenih malo i ništa, poslovno iskustvo nula, klijentela uglavnom policija i DORH… Kao da ništa nije.

Policajac Baja se reklamira kao detektiv, a u praksi čisti, na natječaje izlazi sa jednom, pobjeđuje sa desetom brojkom, direktor firme mu je sin, ali za sve se zove tatu…

Ništa ne smeta.

Inspektor prerušen u spremačicu, službeno je, ne zna proste radnje dijeljenja i množenja, ali sasvim dobro uspijeva.

Dapače. Dok se domaće gospodarstvo uslijed pandemije strmoglavo srozava, Bajina Lav zaštita doživljava poslovno proljeće.

Kako smo uvodno rekli, Baja je oživotvorena Zona sumraka.

Jedva čekamo novu epizodu.

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

Župan nije jedini. Svi se trebaju bojati Marka Pupića Bakrača, odavno!

Objavljeno

-

Najveća laž koju je Sotona prosuo jest ta da – ne postoji. Baš kao što je najveća laž koju je izrekao Marko Pupić Bakrač ona da se “njega nitko ne treba bojati”.

Kako pogrešno. Markom Pupićem Bakračem trebali smo biti užasnuti svi, odavna.

Tu je, međutim, jedna moguće još i gora njegova izjava:

“Shvaćaš li da mi je zbog tvog idiotizma izmaltretirana cijela obitelj?” – kazao je obraćajući se putem medija županu Longinu, istom onomu kojemu je par dana prije i ozbiljno zaprijetio.

Njemu je izmaltretirana cijela obitelj!?

Istom onome koji od ženinog otkaza naovamo ništa drugo ne radi ni na radnom mjestu ni kod kuće ni u krevetu, osim što maltretira i smišlja kako izmaltretirati svakog za koga mu se pričini da je korisno.

Njegova je obitelj izmaltretirana!?

Tko točno? Punica, radnica iz Maraske koja je nakon umirovljenja (prema njegovom iskazu) “u dva dana” digla zgradu sa osam apartmana na Pagu? Ili žena? Smijenjena direktorica javne tvrtke sa milijunima eura vrijednim nekretninama? Sin i nevjesta zaposleni u Bolnici dan nakon što su izašli s fakulteta? Svaki u svojoj vili s bazenom ispred, iznad i oko svakog apartmana… Sve ih vidimo kako shrvani i izmaltretirani plaču nad svojom sudbinom uz tropske koktele i roštilj okupljeni na krovnom bazenu najnovije, treće obiteljske vile u Josipa Kosora.

Kakve li nesretne sudbine. Da namakneš milijune eura, nabiješ ih svima na nos, ponosno, kao da si ih nakon 45 godina muke i znoja donio iz Njemačke, pa u istoj ulici nanižeš čak tri vile jer tebi nitko ništa ne može. Zar to nije svima jasno?

I, taman kad si mislio da je gotovo, da si prošao “lišo”, da te nitko ništa neće pitati – ni kako ni odakle, ono puna kuća policije. Ispada da ne smiješ ni prijetiti!? Kakve li nesreće.

Marko Pupić Bakrač već osam godina ne radi ništa drugo osim što maltretira, zlostavlja i nasrće na sve moguće načine na random odabrane adrese, sve sa samo jednom premisom, prvom i zadnjom koju je zapamtio iz djetinjstva – “reci joj dok ti ne kaže”.

Galami, provocira nerede i sukobe, vrijeđa, kleveće, podmeće i rovari sa sve redom sličnima sebi kao neka neuka i podla baba kakvu svijet nije vidio. Pod platformom, dakako, “drž’te lopova”.

Hoće li ga netko pitati konačno – gdje su lopovi bili prije 2013., kad je “izmaltretirana obitelj Pupić Bakrač” nogom u dupe izbačena sa Zračne luke Zadar?

Do tada je sve bilo ok?

Kakva glupost.

Jednaka onoj da je “kineski ražanj” nakon policijske posjete sve sem ražnja na kojem Kinezi okreću pse (a pas sa slike je zadarski župan).

Sad je “kineski ražanj” – “sintagma“, “vic”, “stari narodni izraz”… Ni prijetiti ne zna kako treba. Što je donekle i u skladu sa svim ostalim aspektima njegova života. Na terorističkim (nikako ne političkim!) tiskovnima se predstavlja kao inspektor RH, na radnom mjestu ga nema, kod kuće je rogonja… Pa jasno da na kraju nije niti onaj tko bi prijetio?

Istovremeno, MPB je jedini sudionik političkog života u Zadru otkad pamtim, a koji je u kratkom periodu više puta “imao posla” s oružjem. Te mu je bačena bomba, te prodaje oružje, te mu je u kući pronađen cijeli arsenal…

Učinak sudjelovanja MPB u društvenopolitičkom životu Zadra ravan je savezničkom bombardiranju grada. Trebat će desetljeća da nakon ove predstave ovdje izraste opozicija vrijedna slušanja, rasprave i komentiranja.

U pravu je Longin kada kaže da čak niti nije pitanje vlastitog straha kad prijavljuje prijetnju Marka Pupića Bakrača na čijem je Facebooku i dan danas “obećanje” da će biti nabijen na kolac.

Marko Pupić Bakrač je možda bio nebitan, pa je možda poželio postati bitan, možda je u nekim trenucima to i mogao biti, ali danas je krajnje opasan, suočen sa drugom starom narodnom – “dabogda imao, pa nemao”.

U jednom je trenutku imao sve – gradilišta, stanove, punu kesu i medijski mir.

Danas je obrnuto. Žena je bez posla, njemu se ozbiljno trese stolica u Ministarstvu poljoprivrede, pod povećalom je čak i opravdanost bolovanja na kojemu je skoro tri mjeseca, na zadnjim je izborima potvrdio biračko tijelo u težini 128 glasova. Umjesto pilota s aerodroma, horde turista i građevinskih radnika, kućama mu sad šetaju DORH, porezni inspektori i policija.

Sad je pravi trenutak za ispeći kokice, zavaliti se i gledati. Tko mu je sljedeći kriv i tko će platiti?

Jedini je problem što se komedija s elementima krimića naglo pretvara u ratni film.

Neugodna poruka svih predstava u režiji Marka Pupića Bakrača jest – “mene ne dirajte jer ćete požaliti” i vrlo brzo će to biti jasno svima.

On stoji na prvoj crti obrane krajnje sumnjivo stečenog obiteljskog bogatstva i ni metar dalje. Do sada mu je sve pošlo za rukom, pa misli da će i prijetnje.

Na potezu je Ivica Škara i ODO Zadar.

Može li Marko Pupić Bakrač što nitko ne može?

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

MADE IN KLOKOČEVCI Je li Glasovac zadarska Slavonka, slavonska Zadranka ili – zagrebačka karijeristica?

Objavljeno

-

Netko je strašno zamjerio jer je u zadnjoj kolumni o rasulu u SDP-u Zadar kao krivo napisano da je Sabina Glasovac “sa sjevera Hrvatske”.

Jer da Slavonija nije na sjeveru nego na istoku. Toliko smo veliki. Da nam je malo i četiri strane svijeta.

Uz duboke isprike, dopuštamo da je Glasovac i sa samog zenita iznad Slavonije, Dalmacije i Zagreba, pa da je to predisponira za političko čudo koje je danas kandidat za gradonačelnicu Zadra, sutra za saborskog zastupnika iz Slavonije, dogodine za međimursku županicu (?)…

Najpreciznije moguće, aktualni glas Slavonaca u Saboru i članica Predsjedništva socijaldemokrata u Zadru nije ni sa sjevera ni sa juga nego – iz Klokočevca.

Selo je to površine 33,58 km², sa oko 160 kuća. Je li presudno jesu li Klokočevci na jugozapadu, sjeveroistoku, sjeveru ili nadiru Republike Hrvatske… čini se da i nije.

Bitnije pitanje jest kako je žena iz Klokočevca uspjela postati članicom Predsjeništva SDP-a Zadar 2020. godine?

Tri dana nakon što je dospjela u Sabor zahvaljujući glasovima “rodne” Slavonije.

I kako je došla u poziciju da žica glasove “svojih” Slavonaca tri godine nakon što se nudila za gradonačelnicu – Zadranima?

Istina, nije da ne odgovara smjeru kojim zadarski SDP tone već godinama.

Članica Predsjedništva iz Slavonije ustvari se sjajno uklapa u vodstvo koje čine fetivi Zadrani Radeta, Mrčela i Gaši.

Radi se o tome da se još od mandata Antuna Novoselovića Baje Slavonci dobro zabavljaju sa zadarskom političkom scenom, sa SDP-om Zadar i sa samim biračima.

Baja je izgradio milijunski biznis na plećima poreznih obveznika, a Glasovac saborsku plaću i mirovinu.

Krajnje je pogrešno nazivati je i zadarskom Slavonkom i slavonskom Zadrankom. Nakon svega viđenog, sa sigurnošću se može reći tek to da je njena prava adresa – Zagreb, a jedina domovina – matična banka.

Zadar se i bez navedenih od neovisnosti zaista nagledao kojekakvih igrokaza na sceni koju zovemo političkom, ali ova se čini posebno iskarikirana.

Ovo nisu političke igre u SDP-u. Prije igre gladi.

 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu