Četiri jahača zadarske opozicijske apokalipse

Objavljeno: 04.4.2018. u 16:47
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Prvo je trebao biti prosvjed. Pa se prosvjed pretvorio u skup, a par sati iza pozvalo se “na bdijenje”.

Brojčano i sadržajno, “bdijenje” je ispalo akcija slabija od one koja se svakodnevno odvija ispred “mog” Bakmaza, gdje od otvaranja do zatvaranja lokalna ekipa ispija pive.

“Kraj”, “ustanak Zadra i Zadrana”, “demonstracije”… oživotvoreno na kraju u njih – šestorici. Niti sedam da ih je došlo, pa bi tu možda bilo neke simbolike.

Kolovođa ovog kolosalnog pokreta koji nikoga nije pomjerio s mjesta, Marko Pupić Bakrač, znao je bolje od nas koliko će jaka akcija biti, pa je nije ni pokušao prijaviti policiji. Što ćeš prijavljivati zaustavljanje na ulici par poznanika i malo ćakule? Dulje traje prosječna kava na Kalelargi nego što je trajalo ovo “bdijenje”. Ispalo da par ljudi nije imalo gdje dok su se doma pekle pogače, pa su sat dva ubili u Medulićevoj.

A nije da nisu sve na vrijeme najavili. Zapravo bi ovo, uz Grašu na Višnjiku, mogao biti najnajavljivaniji događaj (u pokušaju) od početka godine. Nema medija valjda koji nije prigrlio najavu “bdijenja” i držao je bar 24 sata na svojoj naslovnici, te tako Pupiću i društvu napravio medvjeđu uslugu. Ni besplatna reklama ni neradni dan, čak ni to što je i dragi Bog izašao u susret pa prekinuo kišu, nisu pomogli da Pupić na prosvjed pridobije ijednog pristalicu?

Je li previše očekivati da iz ovoga izvuče makar kakav lucidan zaključak?

Da se razumijemo, napravio bi Pupić vrlo rado “prosvjed kakvog svijet nije vidio”, ali je shvatio makar toliko – da nema s kime. Pa je brzo prestao o prosvjedu i pustio kolegu Rubešu da istrči pred metak i završi s tom temom najavljujući da će “prosvjedovati, makar i sam”.

Da se nekim ozbiljnim čudom okupilo još makar šestero u subotu u Medulićevoj, Pupić bi s njima bdio do jutra. Pa bi u šest sazvao tiskovnu, i svi bi došli vjerojatno, onda bi danima iza toga slao priopćenja, zvao Plenkovića, Kolindu… Čak nije teško ni razumjeti ga. Bio bi to prvi dokaz da je netko popušio njegovu priču.

Ali nije.

Da priču završi makar kako, Pupić je prosvjed pretvorio u bdijenje. Fotografi svih valjda zadarskih redakcija došli su odmah iza 22, saznavši da šest zadarskih vijećnika ne može naći put do doma, pa vileni nasred ceste.

Do 23 su izmolili krunicu već dvaput, noge počele boljeti, i čim je prvi progovorio da bi mogli sad lagano put kuće – okončali bdijenje.

Doma su žene još farbale jaja dok su šestorica tonula u san pravednika. Na Uskršnje jutro probudili su se odmoreniji nego ovi što nisu bdjeli.

Sve u svemu – na kraju ni prosvjeda ni skupa, a bome ni bdijenja. Samo šestorica egomanijaka kojima je netko utuvio u glavu da akreditirani sami od sebe, za sebe, imaju pravo zlostavljati i sramotiti cijeli jedan grad.

Sve ovo je još jedna potvrda političke nepametnosti društva koje je već kod odabira članstva samo sebe osudilo na neuspjeh.

U kojoj to fantazmagoriji sin liječnika, čovjek čije se bogatstvo vezuje izravno za mandat supruge u Zračnoj luci, državni službenik bez dokaza da je proveo i dana u službi, sa prijavom za krađu konja; sveučilišna djelatnica, introvertirana Botić; Rubeša naoružan jedino bezobrazlukom, ali nedovoljnim i za članstvo u Tornadu; te falsifikator Malta – mogu biti vođe i kakve društvene revolucije i promjena?

A ako je stvar već tako i postavljena, jel se to ovako radi?

Pupić ne samo da je otišao “do kraja ulice”, kako je pjesnički poentirao jedan kolega ovih dana. Otišao je on do kraja ulice, pa raskrčio još par metara ceste i prešao i njih, pa naletio na zid, popeo se, i ne gledajući gdje se baca, skočio na glavu. Skupa sa petoricom, šestoricom preostalih istomišljenika.

Doći na ideju da možeš posredovati kod Boga vezano ma za koje pitanje posljednji je znak da je došao kraj.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.7/5 (9 votes cast)
Četiri jahača zadarske opozicijske apokalipse, 3.7 out of 5 based on 9 ratings

1 komentar za “Četiri jahača zadarske opozicijske apokalipse”

  1. Kakvi su takvi su ali su časniji i pošteniji od ZNA SE.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.6/5 (5 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program