Connect with us

Nekategorizirano

Raspad

Objavljeno

-


Hrvatska se raspada po šavovima. Nema niti jednog segmenta koji se ne urušava. Industrija je svedena na rane pedesete. Poljoprivreda na šezdesete. Usluge na kasne osamdesete. Tehnologija… tehnologija, što je to? Sveučilište, koje bi trebalo biti ključni pokretač, postalo je, uslijed nepotizma, veza i podvezica, gotovo obiteljski biznis. Instituti u pravilu daju toliki doprinos znanosti kao da su ekspoziture zavoda za zapošljavanje. Jedino što se u njima manje čeka. Znanstveni članci su brojni kao i gospodarski i vanjskopolitički uspjesi Vlade Jadranke Kosor. Tvornice su dodijeljene podobnima, a oni su s njima postupili kao tsunami s nuklerkama u Funushimi. Još se utvrđuje gdje je šteta veća.
U Hrvatskoj se već kao vic pripovijeda da imamo tri vrste studija: redovni, izvanredni i prometni. Koliko je to istina, utvrđivao je i sud u kojem su, gle slučajnosti, i suci izabrani po moralno-političko-obiteljskoj podobnosti. Ili možda nisu?  U vrtićima ista priča: od čistačice preko odgojteljice do ravnateljice – sve po zakonu. To je izgleda usud Hrvatske – sve se zna i svi se uredno prave da ništa ne znaju. Kritizira se kad se netko drugi ubaci preko veze, ali ne zato što je to bilo preko veze, nego zbog ljubomore i valstitog neuspjeha (slabije veze!).
Kapilarna korumpiranost je bolest od koje se Hrvatska ne može izlječiti, niti je itko može izliječiti. Čak kad bi se i našao netko tko bi to pokušao, zaustavili bi ga njegovi najbliži, jer ne treba talasati i biti nezahvalan prema onima koji su nam dosad pomagali. Najgore se događa kad se oktroirani počinu ponašati kao da su na toj poziciji zato što nešto znaju. A upravo su došli tamo jer ništa ne znaju! Kako je ono izabran premijer u Hrvatskoj? Pardon, premijerka? Kad su bili ti izbori?!
Netko u Hrvatskoj slučajno i može završiti u zatvoru, ali samo kao stari isluženi kadar. Pritom, naravno dokazi i nisu baš neki uvijet za presudu. Dovoljno je da postoji politički konsenzus o eliminaciji i utamničenju i „odrani“, koji po difoltu ionako nije nevin, guli zatvorsku kaznu po političkoj odluci, a ne zbog dokazane kaznene odgovornosti. Takva praksa pokazuje da je Hrvatska, stvarno,  pravna država. Po tom pravu Jadranka Kosor je pazarila i stan. Tito bi rekao da se ne moramo baš držati zakona kao pijan plota! Pogotovo kad je plot već odavno „privatiziran“.
Hrvatska – zemlja koja je rekonstituirana početkom novog milenija kao zemlja trećeg svijeta? Većina političara, sveučilišnih profesora, a i mnogi drugi, obijaju bilo kakvu pomisao o potrebi osmišljavanja hrvatske sadašnjosti i budućnosti. Umjesto toga oni se dodvoravaju i uspostavljaju novi moralno-politički kurs zvan – „europejstvo“. To je upravo mjerilo svih mjerila. Ukoliko se netko od tih europejaca uspije ukrcati u Europski parlament ili neku drugu birokratsku strukturu – eto ti životnog uspjeha!
To što je Hrvatska poharana dvadesetogodišnjom kohabitacijom HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSS i ostalih trabanata bes smisla i ideje – nikome nije važno. O pljački što je prethodila pretvaranju Hrvatske u klaoku – nikom ništa. Najvažnije je da imamo medije koji sustavno dezinformiraju javnost i hrabre novinare koji pišu o svemu i svačemu samo ne o kriminalu vlastitih poslodavaca. A ti su poslodavci uglavno to poslali nakon temeljite pljačeke svega i svačega, pjevajući – Ustani bane Hrvatska te zove!
E, a taj “bane” danas bi trebao imati veliki pendrek i jedan veliki zatvor kako bi pozatvarao te hrvatine koji su do kosti opljačkali hrvatski narod. Ali kao to nije dovoljno, guraju se – ne kao guske u magli – nego kao bezglave guske u Europu. Bez ikakve ozbiljne analize, bez rasprave o koristima i štetama, plusu i minusu. I koliko god sadašnja ili buduća garnitura bude gurala u Europu – Hrvatska neće u Europu kada to Hrvati budu htjeli, nego kad o tome odluče London i Amsterdam. Toliko o suverenosti!
Kako stvari danas stoje, izgleda da je Josip Broz zvani Tito ipak bio u pravu kad je rekao: prije će Sava poteći uzvodno nego li će Hrvatska postati suverena država. Navodno, Sava još uvijek teče nizvodno, zagrijana koji stupanj više, zahvaljujući hlađenju NE Krško. Usput, koliko su elektrana hrvatske vlade sagradile od 1990.?

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. Ana

    8. travnja 2011. at 10:58

    Bravo, svaka čast.

     
  2. HDZLOVESDSS

    8. travnja 2011. at 20:38

    kaliniću nadmašio si sam sebe, seciranje raspada hrvatske, odlčan tekst

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu