Connect with us

Nekategorizirano

Pravnici

Objavljeno

-


Nekada davno, u nekom prošlom stoljeću, mileniju, spominjala se nekakva samostalna, suverena i demokratska Hrvatska. Što je od toga ostalo – teško je reći danas, kad se niti ne zna dokle seže srbijansko, a dokle hrvatsko pravosuđe. Bio je jednom davno neki rat kojeg se ne sjeća skoro nitko, osim onih koji su u njemu sudjelovali, bili ranjeni ili onih koji su u tom ratu ostali bez nekog sebi bliskog.
Imamo danas oktroiranu premijerku koja je kao miistrica branitelja okljaštrila Braniteljski fond i sudjelovala u prodaji ključnih sedam posto dionica MOL-u. Ne bi to bilo čudno da danas nije, barem za javnost, zabrinuta zbog pokušaja MOL-a da postane natpolovični vlasnik Ine. Nije, naravno, tu bez grijeha ni bivši predsjednik Stipe Mesić koji je također oktroirao Dragičevića koji je uredno figurirao kao fikus s visokim primanjima.
Mnoge naftne kompanije su gradile benzinske crpke, samo je Ina imala nekog važnijeg posla. Usput su nam s Inom u nepovrat otišli i mnogi izvori pitke vode. Ma što o tome trkeljala Vlada.
A možda Dragičević nije imao dobar pregled situacije iz svoje vikendice u Rokfellerovoj? Možda su mu zvonici katedrale zakljanjali pogled?
Ali, što je bilo bilo je! Ina je za Hrvatsku više-manje izgubljena, kao i PLIVA, HT, DIOKI…
Koliko je Stipe Mesić bio izgubljen i zaigran trebao bi znati Mladen Bajić, ali on radi tek kad mu se to naredi, a dotle se smješka i mudro zbori kroz istinoljubiva izdanja Europapressholdinga. Mišljenja razmjenjuje s ambasadorima jer oni od kojih prima plaću nisu mu dovoljno reprezentativni. Njegov mandat je duži od Mesićevog, ali rezultat i jednom i drugom je duboko ispod nule. Kad se vide rezultati i nula stupnjeva Kelvina – nije puno (-273.6 C).
Čudni se pravnici proizvode i u Zagrebu i Splitu. Sve znaju samo su malo previše samozatajni i povučeni, ili previše podvučeni. Sve dok ih netko ne izvuče na čistinu, a onda im je neugodno svoje dojučerašnje sudrugove sa svečanih večera, pretvorbi i premijera trpati u Remetinec.
To je manje-više stalna situacija unutar Hrvatske. Novi moment je da Srbija insistira na procesuiranju zločina počinjenih na teritoriju Republike Hrvatske. Ne ulazeći u pojedina djela za koja se traži procesuiranje, a svaki zločin treba biti pravno obrađen, zanimljivo bi bilo saznati na osnovu kojih sporazuma Republika Srbija ima ingerencije nad pravnim sustavom Republike Hrvatske? Događajima koji su se događali u Hrvatskoj za vrijeme agresije trebao bi biti nadležan pravni sustav Republike Hrvatske, a ni u kom slučaju Republike Srbije koja je bila nositelj te iste agresije.
Ono što se događalo u Vukovaru treba razriješiti pravosuđe Republike Hrvatske. Pravosuđe Republike Srbije s tim nema ama baš ništa ukoliko je Hrvatska suverena država. To je, naravno, veliko pitanje. No, da Hrvatska nije pravna država to vidimo po slijedu privatizacije koja je bila ordinarna pljačka, a kriv je Polančec za osvjetljavanje seoskog stadiona i Sanader za Fimi mediju. Ostali „industrijalci“ su svoje tvornice naslijedili od Partije koja ih je školovala.
Također je vrlo zanimljivo da je najlakše šikanirati i hapsiti branitelje i opravdano i neopravdano. Istovremeno nitko iz Hrvatske nikada nije pokrenuo postupak za procesuiranje Kadijevića, Adžića, Dudakovića itd. Istovremeno po Zagrebu mirno hoda otac ex-Mesićevog i sadašnjeg Josipovićevog savjetnika Josip Perković. Ima uredno izdanu međunarodnu Interpolovu potjernicu. I nikom ništa. Naravno da ga se ne može izručiti Saveznoj Republici Njemačkoj, ali bi ga trebalo procesuirati u Hrvatskoj.
No, o tome šuti i oktroirana premijerka Jadranka Kosor, državni odvjetnik Mladen Bajić, a ne čuje se ni glas ministra pravosuđa. Možda je u Hrvatskoj to sve igrokaz u kojem se proigravala lustracija koja nikada nije provedena da bi upravo Hrvatska bila jedna od zadnjih zemalja u Europi u kojoj su svi pred zakonom jednaki – samo su neki jednakiji od drugih. A sve pravnik do pravnika: Josipović, Mesić, Kosor, Milanović…     
I svi ti pravnici šute, dok oktroirana premijerka poziva na red javnu televiziju i novinara Šprajca. Nije Šprajc sveto pismo, ali za onaj cirkus šepirenja sa svojom dvorskom pratnjom koji je priučena pravnica upriličila u dječjoj bolnici treba je procesuirati – zbog ugrožavanja života teško bolesne djece. Ako neće Bajić, po službenoj dužnosti, onda ravnatelj Klaićeve bolnice Roić, iako ga to može koštati mjesta, a potom kao zadnja linija – roditelji.
Jer, djeca su im kao i svima nama ono najvažnije: bit života samog.
Jadranka Kosor to sigurno nije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu