Connect with us

Sport

Sestra Paola i Iva Borović žive sport punim plućima

Objavljeno

-


Dvije Zadranke sigurno su zaslužile sve pohvale zadarskog sportskog svijeta. Nižu odlične rezultate, počele su vrlo mlade i svijetla je budućnost pred njima. Sestre Paola i Iva Borović zasigurno su ponos svoje obitelji, a i Zadra budući da svojim rezultatima predstavljaju svoj grad u najboljem svjetlu.
Mlađa, 15-godišnjakinja, Paola trenira atletiku i to disciplinu skok u dalj, dok Iva već 11 godina trenira košarku i sa svoje nepune 23 godine iza sebe ima pozamašan broj hrvatskih klubova.
Kako su obje rekle, pomažu si savjetima, Iva više Paoli jer ipak je starija i iako se bave s dva različita sporta jedna drugoj su velika podrška. Svoje uspjehe pripisuje i genima:
– Otac se bavio rukometom, a nona je i dan danas aktivna u svemu tako da nam je u obitelji sportski duh, složile su se sestre.
Iva je počela trenirati davne 1999. godine kod Gordane Ivković:
– Uvijek me zanimao sport. Od malih nogu sam uvijek imala loptu u ruci, a košarku sam izabrala jer je Zadar grad košarke i to me najviše zanimalo, rekla nam je Iva i dodala kako nitko u obitelji nije mislio da će Paola završiti u sportu.
– Paola nikada nije bila u sportu dok je bila mlađa, za razliku od mene, a sada je tu gdje je, pohvalno je Iva rekla o svojoj mlađoj sestri.
Naime, Paolu je profesor tjelesnog u osnovnoj školi molio da se počne baviti sportom jer je vidio da je brza te da ima dobre fizičke predispozicije.
– Najprije me odveo da probam trenirati košarku, tako to ide u Zadru. Čim sam zapucala na koš bilo je jasno da to nije za mene, kroz smjeh će mlađa sestra Borović. Onda sam otišla na atletsku stazu i probala sa skokom u vis, no ni to nije išlo baš najbolje.
Srećom, otkrila je svoju disciplinu, skok u dalj. I dobro da je budući da je već oborila dva državna rekorda, a u svojoj kolekciji ima zavidan broj medalja. Na dvoranskom državnom prvenstvu 2010. godine “skinula” je rekord i to za 10 centimetara, skočivši 5,72 metara. Na državnom prvenstvu na otvorenom također je popravila najbolji nacionalni rezultat, 5,89 metara.
Paola je skupila mnogobrojna priznanja, a neka od njih su: 2008. godine viceprvakinja na dvoranskom i prvakinja na otvorenom prvenstvu. Na 150 metara istrčala je dovoljno za broncu. Te godine bila je i ekipna prvakinja Hrvatske. Slijedeće godine ponovno je bila viceprvakinja države u dvorani, a broncu je osvojila na otvorenom državnom prvenstvu za starije kadetkinje.
– Najdraža od svih medalja mi je ona koju sam osvojila 9. svibnja prošle godine u Varaždinu na državnom prvenstvu za mlađe juniorke kada sam i oborila rekord.
U 2010. održavale su se Olimpijske igre mladih, a Paola nam je rekla kako žali što nije sudjelovala i na tom natjecanju:
– Imala sam normu za Igre, ali bila sam premlada pa se nisam mogla natjecati. Ove godine je Svjetsko prvenstvo za mlađe juniorke u Francuskoj, a tu sam već skočila normu samo je još trebam potvrditi.
Dok je Paola bila još daleko od sportskog svijeta Iva je već skupljala dragocjeno iskustvo. 2004. godine sa ŽKK Zadar bila je kadetska državna prvakinja, dok je slijedeće godine osvojila broncu u juniorskoj konkurenciji.
– To juniorsko će mi uvijek ostati u sjećanju i nikada neću prežaliti što nismo osvojili zlato jer smo izgubile dobivenu utakmicu u polufinalu protiv Montmontaže, istaknula je Iva.
Prije šest sezona, na čelu s Marijom Mazijom i Branimirom Perinčićem Zadranke su ušle u prvu ligu, a Iva je bila kapetanica. U Zadru se zadržala do 2007. kada je predala kapetansku vrpcu Ani Vrsaljko i otišla u Zagreb na studij kineziologije, a obukla je dres Croatie. Jednu sezone odigrala je u ekipi s Pešćenice, a nakon toga potpisuje za Agram gdje se zadržala dvije godine.
– Ovu sezonu igram za Medvešćak i smatram da mi je to korak naprijed u karijeri. Igramo IWBL ligu i tu skupljam iskustvo za dalje. Trener je odličan, odgovara mi to što puno radimo individualno tako da imam još mjesta za napredak, rekla je Iva.
Paola je u školi odlikašica i može se pohvaliti da ima sve petice osim kemije. Iva je treća godina na fakultetu.
– Nije baš lagano uskladiti treniranje i školu, ali profesori imaju razumijevanja, rekla je mlađa sestra, dok je Iva rekla kako joj je u Zagrebu u početku bilo malo teže, ali da se sada već uhodala s usklađivanjem obveza u klubu i na fakultetu.
Pred Paolom su još minimalno četiri sezone u Zadru, a kad završi srednju školu vjerojatno će otići, na žalost, u Zagreb. Iva je rekla kako bi se jednog dana voljela vratiti u Zadar:
– Naravno da bih voljela ponovno obući dres Zadra, tu mi je bilo najdraže igrati. U Zagrebu sam sigurno dok ne završim studij, a poslije bi bilo lijepo zaigrati ponovno za Maziju.
Za kraj pitali smo Paolu koji su joj ciljevi za nadolazeću sezonu:
– Osvojiti naslov državne prvakinje među mlađim juniorkama na dvoranskom te napasti državni rekord. Na otvorenom želim ići na Svjetsko i nadam se finalu. Ove godine pokušat ću osvojiti i seniorsku medalju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

ZLATNI ORLANDO / PK Jadera iz Dubrovnika sa četiri medalje!

Objavljeno

-

By

10./11.05.2024. na Međunarodnom plivačkom natjecanju Zlatni Orlando 2024 koje se održalo na 50m bazenu Gruž u konkurenciji 334 natjecatelja iz 43 kluba koji su došli  iz 10 zemalja: Hrvatske, BiH, Srbije, Crne gore, Mađarske, Sj. Makedonije, Njemačke, Ukrajine, Kosova, Albanije pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. boje PK Jadere branili su:  Andrija Kačanić (2007) i Mate Molnar (2008).

Mate Molnar (2008) je nastupio u 4 discipline i doplivao do 2 medalje. Na najvišu stepenicu postolja po zlatnu medalju penjao se u najdužoj disciplini programa 1500m slobodno (18:02.15) dok je do srebrne medalje stigao u disciplini 400m slobodno s vremenom 4:27.59., na 200m slobodno (2:05.09) plasirao se na 5.mjesto, a u disciplini 100m slobodno (57.24) zauzeo je 6.mjesto.

Andrija Kačanić (2007) je također nastupio u 4 discipline i doplivao do 2 medalje. U disciplini 50m leđno doplivao je do zlatne medalje s vremenom 28.56, dok se na dionici 100m leđno (1:02.95) izborio za brončanu medalju, dok je 10.mjesto zauzeo u disciplinama 50m slobodno (26.08) i 100m slobodno (55.75)

 
Nastavi čitati

Sport

Hajduk je jedini klub u SHNL-u koji osvaja više bodova u gostima nego doma

Objavljeno

-

Hajduk je proteklog vikenda odigrao još jednu utakmicu ispod očekivanja u SuperSport HNL-u. Remi 1:1 na stadionu Aldo Drosina protiv Istre, s imenima kao što su Ivan Perišić i Josip Brekalo u prvom sastavu, još je jedan razočaravajuć rezultat za splitsku momčad.

Hajduk je najveće razočaranje u SHNL-u u proljetnom dijelu sezone, koji je započeo na vrhu ljestvice. Jedna od zanimljivosti je da je splitski klub i jedini u ligi koji bolje igra u gostima nego na domaćem terenu. Bodom protiv Istre Hajduk je na gostovanjima ove sezone skupio 32 boda, dok je doma upisao tek 30.

Dinamo, koji je osigurao naslov prvaka, te drugoplasirana Rijeka skupili su po 41 bod u domaćim utakmicama. Dinamo je bio dosad najbolji na gostovanjima, skupio je 37 bodova, dok je Rijeka skupila 30 na stadionima koji se ne zovu Rujevica. 

 
Nastavi čitati

Sport

Hrvatski tenisač je bio pred pobjedom. Onda su na teren uletjeli prosvjednici

Objavljeno

-

Hrvatski tenisač Mate Pavić i Salvadorac Marcelo Arevalo plasirali su se u četvrtfinale parova na ATP turniru iz serije Masters 1000 u Rimu. U susretu drugog kola s uvjerljivih 6:1, 6:2 savladali pete nositelje, Meksikanca Santiaga Gonzaleza i Francuza Edouarda Roger-Vasselina.Meč je trajao oko sat vremena, ali jednako toliko je trajao i prekid koji su uzrokovali prosvjednici kada su pri rezultatu 6:1, 4:2 upali na teren te po njemu prosuli kemikalije. Čišćenje terena nije potrajalo dugo, ali osiguranje je moralo isprazniti tribine i uvjeriti se kako su svi “aktivisti” uklonjeni s područja kompleksa Foro Italica gdje se održava turnir.

Pavić i Arevalo dominirali su od početka, osvojili su prvih pet gemova, a kod izjednačenja u šestom imali i prvu set-loptu. Nisu je iskoristili, ali su mirno na vlastitom početnom udarcu priveli dionicu kraju. Neposredno uoči prekida napravili su i break za 3:2 u drugom setu, a nakon stanke su osvojili oba gema i dovršili posao. U četvrtfinalu će igrati protiv trećih nositelja, Amerikanca Rajeeva Rama i Britanca Joea Salisburyja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu