Connect with us

Nekategorizirano

Nagradno pitanje: O kojoj je državi riječ?

Objavljeno

-


Država je korupcijska, autokratska kleptokracija, koncentrirana na vodstvo premijera/premijerke …… ….., u kojoj su odličnici, tajkuni i organizirani kriminal povezani zajedno i stvaraju “virtualnu mafijašku državu”. Sve to navedeno je u jednom od mnogih dokumenata koji diskvalificiraju sposobnost američkog obavještajnog sustava da zaustavi curenje informacija koje američku vanjsku politiku detektiraju kao školski primjer ocvale imperije. I to imperije koja je u stanju skupiti sve informacije s bilo koje strane, ali nije u stanju istovremeno ih preraditi i kanalizirati u sustav kako bi sa samog vrha takve informacije bile okosnica donošenja pravovaljanih i pravovremenih odluka.
Istovremeno, razlivene informacije ukazaju da se više-manje sve zna. A ono što se zna koristi se isključivo – po potrebi. Tko iskoči izvan zadanih gabarita, dobije po ušima, pod uvjetom da nije dovoljno jak i opasan protivnik. Poglavito onaj koji može uzvratiti. Bilo vojnim odgovorom bilo blokiranjem vitalnih interesa za SAD, npr. blokada Hormuškog tjesnaca.
Lupanja po ušima zasigurno nema i neće biti prema Kini i Rusiji. Kina je u međuvremenu postala respektabilni gospodarski subjekt u međunarodnim odnosima, dok je Rusija jedini potencijalno ozbiljni vojni protivnik. Naravno, lupanja će biti, ali po koljenima jer otvoreni sukob, tj. njegov rezultat mogao bi biti vrlo riskantan i za neupitno danas prvu silu svijeta. Natezanje o pitanjima „demokracije, ljudskih prava“ i ostalih prigodničarskih pitanja i potpitanja od strane američkih kontroliranih medija nešto je što traje još od kraja Drugog svjetskog rata. No, to su pitanja koja Kina ne čuje, a Rusiju ne zanimaju, ma tko tamo bio trenutno na vlasti.
Činjenica je da je situacija u potpunosti izmakla kontroli. Ne samo u ex-istočnoeuropskim „demokracijama“ koje su rekonstituirane kao zemlje trećeg svijeta u Europi, već i u SAD što je pokazao i kolaps „virtualnog financijskog tržišta“. Primjer No. 1 je Manhattan Bank koja se uslijed „prenapuhanih kredita“ prepolovila da bi na prvo mjesto izbila Morgan Bank koja je izgubila „samo“ trećinu vrijednosti. Simplifikantno je da su sve dubioze prouzročene pohlepom za što većim profitom posušene novcem poreznih obveznika. Uostalom, tako su banke i u Hrvatskoj više puta sanirane novcem poreznih obveznika, a zatim prodane pod još uvijek tajnovitim ugovorima, ali nesporno po puno nižim iznosima nego su stajale sanacije.
Trgovina oružjem, pranje novca, osobno bogaćenje, zaštita gangstera (u Hrvatskoj kolokvijalno hrabri novinari koriste termin – kontroverzni poduzetnik), iznuđivanje, torbe pune novca, zlata i dijamanata, tajni računi u off-shore bankama na Djevičanskim otocima, Lihtensteinu, Cipru, poneki sef u Švicarskoj – crna su slika političkih sustava u kojima samo na mito, prema skromnim procjenama, godišnje ode više od 1000 milijardi dolara. Iako se to sve zna najveći problem je u tome što je vrlo teško napraviti razliku, povući crtu, između aktivnosti suvremenih vlada i organiziranog kriminala. I nije to problem vezan za takozvane tranzicijske zemlje nekadašnjeg Istoka. U tom smislu nema razlike između Istoka i Zapada. Osim što je Zapad još uvijek daleko bogatiji i igra koliko toliko u rukavicama.
No neki su izgubili pravo na odnos u „rukavicama“. Poglavito vlasnik WikiLeaksa Julian Assange koji je odlučio tajnu dokumentaciju SAD prezentirati putem interneta. Njegova stranica napadana je sa svih strana, uglavnom američkih. Interpol je izdao tjeralicu, a informacije se i dalje objavljuju ma gdje se server nalazio. Život Juliana Assangea je itekako ugrožen. Kako prolaze „neprilagođeni“ vidjeli smo kad je svojevremeno ruskom ex-agentu Litvinenku, poslužen polonij i to u Londonu. Ubojstvo s potpisom uz poruku – Tko nam što može? A ako su mogli FSB-ovci što li tek mogu branitelji ljudskih prava i demokracije iz CIA-e?

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu