Connect with us

Hrvatska

Željko Predovan: "Nemojmo grad pretvoriti u muzej jer muzeji su loše posjećeni!"

Objavljeno

-


Na aktualnom satu današnjeg Gradskog vijeća, vijećnici su raspravljali o mnogim “bolnim” točkama. Josip Vlahović iz DSU-a postavio je pitanje o formiranju regija u RH, naknadama  članovima Nadzornih odbora, te pitanje o energetskoj bilanci Županije i Grada.
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić još jednom je ponovio kako ne postoji službena inicijativa o preustroju i da je za sada suvišno razgovarati o istome. Također je dodao kako su članovima NO-a smanjene naknade te da se po pitanju energetske bilance već pripremaju planovi za budućnost.
SDP-ovu vijećnicu Ingrid Antičević Marinović zanimalo je kada će Grad isplatiti građane kojima je deposedirano zemljište te o kojim se iznosima radi. Ujedno je zapitala zašto Grad Zadar nije iskoristio niti jednu lipu iz pretpristupnih fondova.
– Imamo potpisane ugovore s tim ljudima, no zbog nedostatka novca nisu do sada isplaćeni. S obzirom da Grad ima sve veću likvidnost, uskoro ćemo isplatiti deposedirana zemljišta, rekao je Vrančić te dodao kako Grad priprema šest projekata za kandidaturu u pretpristupne fondove.
Curenje informacija iz Gradske uprave
Vijećnik SDP-a Željko Ivančević zapitao je hoće li uskoro krenuti izgradnja “skate parka” koji zadarska mladež toliko željno isčekuje, no gradonačelnik je kratko odgovorio kako izgradnja takvog objekta nije u prioritetima Gradske uprave.
HSLS-ov Željko Predovan osvrnuo se na problematiku sa zadarskim štandovima.
– Bili su na Kalelargi, sad su na rivi a uskoro bi mogli završti u moru… Treba naći razumijevanja i negdje smjestiti te ljude. Nemojmo ih potjerati iz grada. Nemojmo grad pretvoriti u muzej jer muzeji su loše posjećeni, kazao je Predovan.
Vrančić je u svom odgovoru rekao kako je to veliki problem te da je potrebno pronaći odgovarajuću lokaciju kako ne bi oskrvnjivali povijesnu jezgru, a sve u dogovoru s konzervatorima.
Po odluci Gradskog vijeća nagradu za životno djelo dobit će akademik Ante Stamać te košarkaš Giuseppe Giergia. Dobitnici godišnjih nagrada su glumica HNK-a Jasna Ančić, klapa Intrade, pjesnik Slavko Govorčin, arhitekt Ante Uglešić za kreaciju trga Poljane Ivana Pavla II dok će se Lučanu Karloviću nagrada dodijeliti posthumno Grb Grada Zadar.
Posebnom odlukom Gradonačelnika Zvonimira Vrančića Grb Gradonačelnika dodjeljuje se tvrtki HSTEC d.o.o., što je gradonačelnik otkrio tek na samoj sjednici.
– Tko je dnevnoj novini VOX otkrio dio imena dobitnika ovogodišnjih priznanja Grada Zadar unatoč dogovoru Odbora da će se to znati tek na sjednici Gradskog vijeća na kojoj će vijećnici odlučivati o predloženim lauretima?, zapitala je Sabina Glasovac, predsjednica kluba vijećnika SDP-a i članica tog odbora. Ona, kao i predsjednika HDZ-ova kluba vijećnika Nediljko Pavlović ustvrdili su kako ni svojim vijećnicima nisu otkrili imena. Riječi se držao i predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega koji je na tom Odboru od 11 članova tražio da se imena odmah objave po završetku njihove sjednice.
– Ovo je primjer koji pokazuje kako oko nas sjede ljudi kojim se ne može vjerovat. Vi se gradonačelniče čudite što informacije cure iz policije , a cure također i iz gradske uprave. Na ovakve dogovore o šutnji ubuduće nemojte na nas računati, poručila je Glasovac.

Vrančić: “PU ne češlja Gradsku upravu!”
SDP-ova vijećnica Sabina Glasovac, u ime javnosti ali i ostalih vijećnika zamolila je gradonačelnika da pojasni nedavnu policijsku intervenciju u zgradi Gradske uprave.
“PU ne češlja! Inspektor se najavio i rekao koji ga dokumenti zanimaju te su isti predani. Državno odvjetništvo je smatralo spornim izvješće o reviziji te je zatražilo istragu o nenaplati obveza i koja su sredstva upotrebljena u naplati potraživanja – plaćanje čovjeka koji vodi Klub Zadrana u Zagrebu, završetak ŠC Višnjik, otkup i deposedacija zemljišta na Višnjiku te informacije o naručivanju oglasa koje svoma jednako plaćamo pa se nemamo što opravdavati”, zaključio je Vrančić.

Centar Mocire “zapeo” u podzemnim kanalima
SDP-ova vijećnica Irena Dragić otvorila je pitanje o Centru Mocire čije otvaranje se već neko vrijeme prolongira.
Gradonačelnik je dodao kako je izvođač radova “zapeo” u sanaciji podzemnih kanala što iziskuje dodatna novčana sredstva, a što će se pokušati dogovoriti u narednim tjednima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TIJEKOM OBUKE Srušio se avion HRZ-a MIG-21!

Objavljeno

-

By

ilustracija: MORH

Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na područje u Virovitičko-podravskoj županiji

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, potvrdio je MORH.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima, stoji u priopćenju MORH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od 1. siječnja velike promjene vezane za policu dopunskog osiguranja

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u utorak je izvijestio da je povisio prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćenu premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a u idućoj godini.  

Osiguranicima kojima ove godine, po članu obitelji, mjesečni prihod nije prelazio 2251,71 kunu, imat će 2023. pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje plaćeno iz državnog proračuna.

Ovo pravo ostvarivat će i samci ako im mjesečni prihod ove godine nije bio veći od 2814,64 kune.

Navedeni cenzusi primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. godine, navodi HZZO.

U odnosu na ovu godinu, cenzus se za članove obitelji povisuje za 186,11 kuna, a za samce  232,64 kune.

Iz Zavoda su priopćili i da su uskladili cijene lijekova koje se propisuje na liječnički recept te su za 260 pakiranja snizili cijenu. Nove liste lijekova stupaju na snagu petnaestog dana od objave.

Na Osnovnu listu pomagala stavljena su nova istovrsna pomagala iz skupina obloge za ranu i pomagala za urogenitalni sustav. Nove liste pomagala stupaju na snagu 20. prosinca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zbog uvođenja eura gase se bankomati: Evo kako možete doći do gotovine

Objavljeno

-

By

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Njih 50-ak ugašeno je u ponedjeljak, a neki su već dočekali i eure.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune”, pojasnio je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu. “Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Ogroman posao čeka i zaštitarske službe. “Da prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto-plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”, rekla je za RTL predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana. “Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine. “Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu