Connect with us

Hrvatska

Grad i Euroing zajedno prevarili vlasnike!

Objavljeno

-

Zemljište Borik (foto: Žeminea Čotrić)
Najmanje petero bivših vlasnika deposedirane zemlje na Boriku o kojoj je Z NET jučer pisao nije nikada isplaćeno i još uvijek zbog toga vode sudski spor s Gradom Zadrom i tvrtkom Ining, pravnim nasljednikom Euroinga s kojim je Grad potpisao sporni ugovor 2001. godine, tvrdi pravni opunomoćenik pet oštećenih osoba, odvjetnik Frane Grbić.
Tako dolazimo do novih okolnosti u slučaju malverzacije vrijedne zemlje na Boriku. U ugovoru, koji je tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta potpisao s vlasnikom tvrtke Euroing 2001., naime, konstatira se kako su “svi bivši vlasnici zemlje obeštećeni”.
Oštećeni bivši vlasnici tvrde da su prevareni u više navrata. Prvo su 1991. godine potpisali sporazum s tadašnjom Mjesnom zajednicom Borik, u kojoj pristaju na deposedaciju svojeg zemljišta, ali za nju nisu isplaćeni. Devet godina kasnije tražili su konačnu isplatu od novog vlasnika zemljišta, tvrtke Euroing koja se prema ugovoru s Gradom Zadrom obvezala da će ih isplatiti. Ni tada nisu isplaćeni, pa ni 2007. kada su neki od njih ponovno pokrenuli sudski postupak i potpisali novi ugovor o isplati s pravnim nasljednikom tvrtke Euroing.
– Ni ovoga puta ugovor nije ispoštovan, kao nijedan dosad, rekao je opunomoćenik oštećenih.
Podsjećamo, na 20.000 kvadrata spornog zemljišta na Boriku, koje je, čini se, prijevarom oduzeto vlasnicima, i dalje stoji neiskorišteno, a u međuvremenu je na njega “sjela” Zagrebačka banka s hipotekom od 50 milijuna kuna.
Jedna od oštećenih stranaka u ovom sporu najavljuje podizanje kaznene prijave protiv Željka Žnidarića, tadašnjeg vlasnika tvrtke Euroing i tadašnjeg gradonačelnika, a sadašnjeg ministra Božidara Kalmete.
Uskoro više…

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. mate

    3. prosinca 2010. at 13:47

    Evo kako funkcionira naše pravosuđe i stalno spominjana ”borba protiv korupcije”: Dotični Željko Žnidarić je u suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom grad Zagreb zakinuo za milijunske naknade u vidu neplaćenih komunalnih doprinosa za stambene objekte koje je gradio na Vrbiku, prevario je državu za PDV, prevario je brojne tvrtke i još brojnije građane kojima je prodavao stanove bez valjane dokumentacije ili je jedan te isti stan prodao više puta. Zbog toga su građani Zagreba koje je prevario Žnidarić bili prisiljeni osnovati i službeno registrirati Udrugu kako bi se na taj način pokušali boriti protiv njegovih nedjela (sve ovo može se naći i na internetu, ako samo malo ”googlate” tu spodobu). No Željko Žnidarić ne samo da je još uvijek na slobodi, nego sa svojim tvrtkama Ining, Ivar, Euroing,…..itd. i dalje dan danas bez problema posluje i što je najgore, još uvijek se bahati. Osim gradonačelnika Zagreba i Zadra, dotični ima zaštitu i od ministrice zaštite okoliša. Njezin je suprug projektirao njegove stambene vile na Goljaku, koje nisu sagrađene u skladu s potrebnim dozvolama. No, građevinski inspektori koji su to ustanovili, nagrabusili su, a Žnidarić je opet ostao netaknut. Do državnog zemljišta na Goljaku za gradnju privatnih stambenih vila, također je došao na nezakonit način, ali naravno to nikoga od institucija ne zanima. Sve navedeno može se naći i u medijima, puno je novinara istraživalo njegov lik i djelo te isto objavilo, ali naravno da mu se do danas ništa nije desilo, jer su očito privatni interesi pojedinaca u vlasti neusporedivo jači od nacionalnih.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

LJETNO RAČUNANJE VREMENA / Evo kad se pomiču kazaljke na satu…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem ožujka. U noći sa subote, 30. ožujka, na nedjelju, 31. ožujka, kazaljka će se pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro. To znači da navečer ostaje svijetla dulje.

Za pomicanje kazaljke sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson.

Naime, on je na temelju svojih istraživanja o prilagodbi životu u različitim uvjetima došao do zaključka kako čovjeku više odgovara život danju nego noću, piše Fenix Magazin.

Zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomaknu dva sata unaprijed kako bi se tijekom ljeta iskoristilo više danjeg svjetla nego u popodnevnim satima.

Praksu pomicanja sata uveli Nijemci

Prvi put su praksu pomicanja sata uveli Nijemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD.

Hrvatska je započela s ljetnim računanjem vremena 1983. Trenutačno većina zemalja u Europi i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomiču kazaljke na satu dva puta godišnje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Spremite se, sutra u Hrvatsku stiže “prljava kiša” sa saharskim pijeskom

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Vremenske prilike i dalje su bez znatnijih promjena, nastavlja se razmjerno toplo i promjenjivo vrijeme, u srijedu i četvrtak i uglavnom suho, zatim uz opet češću povremenu mjestimičnu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje je u četvrtak i najveća vjerojatnost “prljave” kiše zbog saharske prašine, a grmljavina je pak najvjerojatnija u petak.

Umjereno i jako jugo u srijedu će oslabjeti te samo prolazno i kratkotrajno okrenuti na buru i levanat – istočni vjetar, prenosi HRT.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te najvišom temperaturom oko 18 °C. Ujutro oko 7 °C, lokalno uz mogućnost kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab.

U središnjoj Hrvatskoj uglavnom suho uz promjenjivu naoblaku, ujutro vjerojatno ponegdje i maglu. Najniža jutarnja temperatura između 3 i 7 °C, a danju malo toplije nego u utorak.

Najoblačnije i dalje na zapadu zemlje, ali ipak uz kraća sunčana razdoblja i rjeđe kišu, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Jugo na sjevernom Jadranu, u početku na otvorenom još jako, postupno će slabjeti i okretati na istočni vjetar i buru. Potkraj dana podno Velebita bura može lokalno biti jaka. Najviša dnevna temperatura većinom od 13 °C u gorskim područjima do 18 °C na obali.

U Dalmaciji poslijepodne oko 18 °C, a uz više oblaka lokalno može pasti i malo kiše, ponajprije na otocima. Sunčaniji sati izgledniji su prijepodne i sredinom dana. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će slabjeti u drugom dijelu dana i okretati na istočnjak, navečer i buru.

Na krajnjem jugu Hrvatske jugo još u noćnim i jutarnjim satima, zatim slabije. Uglavnom će biti suho i djelomice sunčano uz najvišu dnevnu temperaturu između 18 i 20 °C.

U četvrtak na Jadranu još malo toplije, pogotovo na srednjem i južnom dijelu, a zatim temperatura malo niža. Uz i dalje promjenjivo vrijeme kiše će najčešće i najviše biti tijekom petka kad je na jugu moguća i grmljavina. Osobito u četvrtak moguća je mutnoća, kao i prljava kiša zbog saharske prašine. Nakon bure i istočnjaka, prema kraju četvrtka ponovno će zapuhati umjereno jugo, u petak ponegdje i jako.

Na kopnu povremeno kiša uglavnom u gorskim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije, a u prvim danima ožujka i drugdje na kopnu, najmanje ili nimalo na istoku. Vjetar većinom slab, u petak mjestimice jači jugoistočnjak. I dalje toplije od prosjeka iako će od petka dnevna temperatura ponegdje biti niža.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PROGNOZA / Nakon olujnog juga stiže bura, evo kad su mogući pljuskovi s grmljavinom

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Pretežno oblačno je u većem dijelu zemlje, ima i slabe oborine na moru sjevernog i srednjeg Jadrana, u gorskoj Hrvatskoj. I u nastavku srijede treba računati na povremenu oborinu duž Jadrana i u područjima uz Jadran.

Zbog snažnog juga u prekidu su i jutros neke katamaranske linije u splitskom okružuju, “Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Milna-Split, Jelsa-Bol-Split”, prema jutrošnjem izvješću Hrvatskog autokluba.

U nastavku dana slabjet će vjetar, u drugom dijelu dana zapuhat će bura, najprije pod Velebitom. I tijekom četvrtka treba računati na mogućnost povremene oborine na Jadranu i u područjima uz Jadran uglavnom.

Petak donosi češću oborinu, ne samo u gorskoj Hrvatskoj, nego i u središnjim predjelima unutrašnjosti, na Jadranu može biti i lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Posve stabilno neće biti ni tijekom vikenda. U nedjelju je veća vjerojatnost za više suhih i sunčanih perioda.

Dakle, bez nekih većih promjena nastavljamo i u prvim danima ožujka.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu