Connect with us

Hrvatska

Grad i Euroing zajedno prevarili vlasnike!

Objavljeno

-

Zemljište Borik (foto: Žeminea Čotrić)
Najmanje petero bivših vlasnika deposedirane zemlje na Boriku o kojoj je Z NET jučer pisao nije nikada isplaćeno i još uvijek zbog toga vode sudski spor s Gradom Zadrom i tvrtkom Ining, pravnim nasljednikom Euroinga s kojim je Grad potpisao sporni ugovor 2001. godine, tvrdi pravni opunomoćenik pet oštećenih osoba, odvjetnik Frane Grbić.
Tako dolazimo do novih okolnosti u slučaju malverzacije vrijedne zemlje na Boriku. U ugovoru, koji je tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta potpisao s vlasnikom tvrtke Euroing 2001., naime, konstatira se kako su “svi bivši vlasnici zemlje obeštećeni”.
Oštećeni bivši vlasnici tvrde da su prevareni u više navrata. Prvo su 1991. godine potpisali sporazum s tadašnjom Mjesnom zajednicom Borik, u kojoj pristaju na deposedaciju svojeg zemljišta, ali za nju nisu isplaćeni. Devet godina kasnije tražili su konačnu isplatu od novog vlasnika zemljišta, tvrtke Euroing koja se prema ugovoru s Gradom Zadrom obvezala da će ih isplatiti. Ni tada nisu isplaćeni, pa ni 2007. kada su neki od njih ponovno pokrenuli sudski postupak i potpisali novi ugovor o isplati s pravnim nasljednikom tvrtke Euroing.
– Ni ovoga puta ugovor nije ispoštovan, kao nijedan dosad, rekao je opunomoćenik oštećenih.
Podsjećamo, na 20.000 kvadrata spornog zemljišta na Boriku, koje je, čini se, prijevarom oduzeto vlasnicima, i dalje stoji neiskorišteno, a u međuvremenu je na njega “sjela” Zagrebačka banka s hipotekom od 50 milijuna kuna.
Jedna od oštećenih stranaka u ovom sporu najavljuje podizanje kaznene prijave protiv Željka Žnidarića, tadašnjeg vlasnika tvrtke Euroing i tadašnjeg gradonačelnika, a sadašnjeg ministra Božidara Kalmete.
Uskoro više…

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. mate

    3. prosinca 2010. at 13:47

    Evo kako funkcionira naše pravosuđe i stalno spominjana ”borba protiv korupcije”: Dotični Željko Žnidarić je u suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom grad Zagreb zakinuo za milijunske naknade u vidu neplaćenih komunalnih doprinosa za stambene objekte koje je gradio na Vrbiku, prevario je državu za PDV, prevario je brojne tvrtke i još brojnije građane kojima je prodavao stanove bez valjane dokumentacije ili je jedan te isti stan prodao više puta. Zbog toga su građani Zagreba koje je prevario Žnidarić bili prisiljeni osnovati i službeno registrirati Udrugu kako bi se na taj način pokušali boriti protiv njegovih nedjela (sve ovo može se naći i na internetu, ako samo malo ”googlate” tu spodobu). No Željko Žnidarić ne samo da je još uvijek na slobodi, nego sa svojim tvrtkama Ining, Ivar, Euroing,…..itd. i dalje dan danas bez problema posluje i što je najgore, još uvijek se bahati. Osim gradonačelnika Zagreba i Zadra, dotični ima zaštitu i od ministrice zaštite okoliša. Njezin je suprug projektirao njegove stambene vile na Goljaku, koje nisu sagrađene u skladu s potrebnim dozvolama. No, građevinski inspektori koji su to ustanovili, nagrabusili su, a Žnidarić je opet ostao netaknut. Do državnog zemljišta na Goljaku za gradnju privatnih stambenih vila, također je došao na nezakonit način, ali naravno to nikoga od institucija ne zanima. Sve navedeno može se naći i u medijima, puno je novinara istraživalo njegov lik i djelo te isto objavilo, ali naravno da mu se do danas ništa nije desilo, jer su očito privatni interesi pojedinaca u vlasti neusporedivo jači od nacionalnih.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Izbjegnite prevare kod prelaska eura: Osam savjeta da vas ne opelješe…

Objavljeno

-

By

Brojimo sitno do početka korištenja eura kao nove službene valute u Hrvatskoj. Dvojne cijene proizvoda i usluga gledamo već od rujna, a od 1. siječnja počinjemo i plaćati eurima te ćemo isključivo eure dobivati kao ostatak.

Da se Hrvati naveliko pripremaju za ovu značajnu promjenu u svakodnevnom životu svjedoči i navala na pakete euro kovanica koje su puštene u prodaju s prvim danom prosinca. Iako se do kovanica može lako, tek šetnjom do obližnje poslovnice Fine ili Hrvatske pošte, ono što brojne građane uistinu žulja oko uvođenja eura jest strah da u cijelom procesu ne ostanu kratkih rukava. Iz tog razloga istražili smo na što posebno trebamo obratiti pažnju nakon što sat otkuca prve minute 2023. godine.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i voditeljica projekta Tajni kupci, izdvojila je za N1 osam najvažnijih savjeta kako se zaštititi.

Nabavite paket kovanica
“Poželjno bi bilo da si građani već sada polako pripremaju određene količine eura kako bi izbjegli gužve kojih će sigurno biti pred kraj godine”, kaže naša sugovornica, koja također podsjeća i da se kovanice mogu kupovati od 1. prosinca u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine.

“Bilo bi dobro da svatko ima tih kovanica te da odmah nakon 1. siječnja plaća u eurima i izbjegne moguće zabune. Dakle, naš savjet je kupiti paket ili dva kovanica i pripremiti se”, kazala je Knežević.

Kusur samo u eurima
Prva dva tjedna, odnosno od 1. do 14. siječnja moći će se plaćati u kunama i eurima, ali vodite računa da povrat ostatka novca uvijek mora biti u eurima.

“Ne treba pristajati na izgovore trgovca da nema eura i da će vratiti kune”, ističe predsjednica HUZP-a.

Bankomati bez provizije
Knezović ističe i da je važno znati da neće svi bankomati moći odmah od ponoći 1. siječnja 2023. davati eure te je stoga važno znati da se od 15. prosinca do 15. siječnja može na svim bankomatima podizati novac bez provizije.

Automatska konverzija najjednostavnija opcija
“Kune koje građani imaju kod kuće mogu položiti na račun u svojoj banci ili otvoriti račun, ako ga nemaju, i položiti kune koje će se automatski 1. siječnja zamijeniti u eure bez ikakve naknade”, pojašnjava Knezović.

Lažne novčanice
Ističe da se treba čuvati mijenjanja novca po primamljivim ponudama jer, kako objašnjava, postoji mogućnost da se radi o krivotvorenim novčanicama.

Lažni službenici na vratima
Osim uvaljivanja krivotvorenih novčanica, za očekivati je da će prevaranti novonastale okolnosti na koje građani nisu naviknuti iskoristiti i za druge vrste prevara, primjerice prilagođavajući već ustaljeni oblik prevara na kućnom pragu.

“Ne otvarati vrata osobama koje se predstavljaju kao bankarski ili policijski službenici i hoće pomoći oko zamjene kuna. Niti bankarski, niti policijski službenici ne hodaju po stanovima i kućama. U slučaju telefonskog poziva treba provjeriti identitet osobe koja se javila”, kazala nam je Knezović koja savjetuje u tom slučaju nazvati banku ili policiju.

Samo jedan tečaj, razlike nedozvoljene
Dobro je znati i da je samo jedan tečaj ispravan te prema njemu 1 euro iznosi 7,53450 kn. Ne pristajte na zamjenu koja se vrši prema tečaju koji se razlikuje od ovog jer se fiksni tečaj ne mijenja.

Bunite se!
Sve što nije u skladu s prethodno navedenim informacijama nelegalno je i lovce u mutnom trebate prijaviti. Predsjednica HUZP-a Ana Knezović građane poziva da sve uočene nepravilnosti i nezakonitosti prijave Državnom inspektoratu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Porezna uprava upozorava građane: Ne nasjedajte na ovu poruku!

Objavljeno

-

By

Porezna uprava RH u ponedjeljak je upozorila da je posljednjih dana primjećen povećan broj lažnih poruka (phishing)​ kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Kako ističu, lažni mailovi imaju naslov: “Vaš zahtjev za automatski povrat poreza je odobren” te se pretvaraju da dolaze iz sustava ePorezna, dok im je stvarna domena ​​porezna-uprava@eidurs-edavki.com. U mailu se također navodi da dolaze od Financijske uprave Republike Hrvatske, što ne postoji.

Porezna Uprava moli građane da ne otvaraju te poveznice i da ne upisuju osobne podatke na lažnim web stranicama/portalima. Napominju da je ispravna stranica/domena Porezne uprave: https://www.porezna-uprava.hr/​

Također, građane kojima stignu takve poruke mole da ih izbrišu te s oprezom postupaju prema sumnjivim linkovima, osobito onima s dozom hitnosti.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija savjetuju da građani izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, kao i da budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i podatke te pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja, zaključuje se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz Pepca povlače kalupe za kolače! Ne koristite ih

Objavljeno

-

By

Izvor: Ilustracija/Unsplash

Opozivaju se silikonski kalupi za muffine iz Pepca, podrijetlom iz Kine, zbog povećane količine hlapljivih organskih spojeva, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata RH.

Kalupi oznake SKU31053101, ORD00600442_01, STYLE310531, A/Y22 nisu u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom i stavljanju izvan snage direktiva 80/590/EEZ i 89/109/EEZ.

Kalupe za muffine proizvodi kineska tvrtka Ningbo General Union CO.,LTD., uvoznik je  Pepco Poland, a proizvod stavlja na tržište: Pepco Croatia d.o.o., , Zagreb.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu