Connect with us

Nekategorizirano

Manastiru Krupa vraćene 33 ikone

Objavljeno

-

Manastir Krupa (Foto: Ivan Katalinić)
U Ministarstvu kulture Republike Srbije u Beogradu završen je sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije uz primopredaju 33 ikone iz manastira Krka, Krupa i pravoslavne crkve u Dalju.
Na sastanku je potvrđen nastavak rada na povratu i restauriranju preostalih kulturnih dobara, u ovoj i sljedećoj godini, prema skupno, na sastancima ovoga Povjerenstva, utvrđenoj i vođenoj visokoj stručnoj i funkcionalnoj proceduri.
Od 2001. do 2010.g. u Republiku Hrvatsku je u koordinaciji Ministarstva kulture RH vraćeno 25. 238 pokretnih kulturnih dobara – u muzeje, galerije, katoličke i pravoslavne crkve te manastire. Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara RH i RS na sastanku je potvrdilo nastavak rada osnovom popisa iz Procjene ratne štete na spomenicima kulture Ministarstva kulture RH  i odgovarajuće dokumentacije Ministarstva kulture Republike Srbije kao i izradu konačnoga popisa preostalih kulturnih dobara za povrat u ovoj i sljedećoj godini ( iz manastira, crkava, samostana te privatnih zbirki kao i arhivskog gradiva).
Iznova je potvrđena iznimno kvalitetna međudržavna suradnja i po ovoj temi te posebno otvorenost u radu i rješavanju svih do sada neriješenih pitanja oko povrata kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku.
Nakon sastanka obavljena je i primopredaja dijela restauriranih ikona (33) i to: iz manastira Sv. Arhanđela Mihaila, Krka (4), dijela ikonostasa iz manastira Uspenja Bogorodice Krupa i dijela sakralne građe iz bogate Riznice manastira Krupa (27) – koja su vraćena u već prije nekoliko godina sredstvima Ministarstva kulture RH obnovljenu Riznicu sa svim sustavima zaštite a očekuje se njezino ponovno otvaranje najširoj javnosti.
Ikona Bogorodice sa ikonostasa pravoslavne crkve Sv.Dimitrija u Dalju, dio je cjeline koja je preuzeta a radi se o kulturnim dobrima koja su od ranih 90-tih bila u Republici Srbiji. Odobrenje za povrat ovih kulturnih dobara SPC dao je i Sinod SPC-a.
Umjetnine su više godina restaurirane u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu i danas i preuzete uz cjelovitu restauratorsku dokumentaciju i stručni nadzor restauratora i članova navedena Povjerenstva uz odgovarajuće Protokole o primopredaji i za transport. Ministarstvo kulture RH je organiziralo transport kulturnih dobara suradnjom sa zagrebačkom Galerijom Klovićevi dvori.
Istoga dana obavljena je primopredaja ikone u Dalju a kulturna dobra iz manastira Krka i Krupa vraćena su na izvorne lokacije uz puni stručni nadzor Povjerenstva za povrat kulturnih dobara RH i pročelnika Konzervatorskih odjela Ministarstva kulture RH u Osijeku, Zadru i Šibeniku.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu