Connect with us

Nekategorizirano

AZRA "Uživo: Banjaluka i Mostar 1990."

Objavljeno

-

AZRA CDCover
Na ogromno zadovoljstvo brojne Štulićeve fan populacije u Ex-Yu zemljama, uz monumentalna knjiška izdanja, o kojima ste već upoznati, izdavačka kuća “Plato” upriličila je i dvostruki koncertni CD Azre snimljen tijekom 1990. godine. Jedno CD izdanje sadrži snimke sa koncerta u Mostaru, a drugo sa koncerta u Banja Luci. Kako je izvijestilo samo osoblje iz spomenute izdavačke kuće, Štulić je osobno insistirao na spomenutim snimkama, koje je posjedovao / posjeduje u svojoj osobnoj arhivi, i želja autora je u tom smislu maksimalno bila ispoštovana.
Snimci su istina remasterizovani, očišćeni, i uloženo je puno truda, da u što boljoj tehničkoj opremljenosti izađu pred slušalački auditorij.
Svi oni koji su bili tijekom godina egzistiranja grupe na koncertima Azre, dobro znaju da bi Štulić uvijek upriličio duge koncertne happeninge, koji su znali trajati i više od 3 puna sata. Repertoara je bilo napretek, a on je naročito u onoj drugoj fazi znao biti mijenjan, od slučaja do slučaja, odnosno od koncerta do koncerta. “Banjaluka i Mostar” 1990. godine uključivali su posljednju fazu benda, kada je postava djelovala u formi kvarteta. Riječ je o dva potpuno drugačija nastupa u svakom smislu, bilo po atmosferi u publici, ili unutar samog sastava, bilo po energiji, raspoloženju…
Također je upriličen i gotovo u potpunosti drugačiji repertoar, odnosno izbor pjesama, koji ne mora značiti da je bio takav u potpunosti i na samim nastupima, ali je u finaliziranoj selekciji ostao takav kakav je utisnut na dvostruki CD. Bilo je tu i određenih studijskih dodavanja, ali autentičnost je utisnuta na relevantan način. Banjalučki koncert osobno me je podsjetio na period rane Azre i koncerata koji su održavani 1981. i 1982. godine. Raspoložen i maksimalno uigran bend, smjenjuju se pjesme kao na filmskoj traci, publika i izvođač su jedno, a oduševljenje preplavljuje koncertni prostor. Sam repertoar sastavljen je najvećim djelom od kombinacije pjesama s prvih sedam albuma, i jedna izraženija uvjetno rečeno rockerskija dimenzija prevladava. Džoni s bendom iza sebe, zvučao je kao u najboljim danima. Nasuprot Banjlučkom koncertu, nastup u Mostaru bio je posve drugačiji. Grupa je imala problema sa publikom, koja se “penjala” na binu i oko bine, pa je postojala opasnost da se koncert možda i prekine zbog učestalijih prekida. Izabran je nešto mirniji repertoar, uz prisustvo većeg broja pjesama tzv. ethno tematike, naročito prisutnih na posljednjim Štulićevim albumima, a naravno ima i iznenađenja. No, sam nastup nije imao preko potrebnu spontanost, bend nije zvučao kao koherentna cjelina i samo na trenutke postojala je ona prepoznatljiva energičnost. Ali i sama struktura izvedenih pjesama, kao i atmosfera sasvim su drugačiji od onih priređenih na banjalučkom nastupu.
Činjenica je da dvostruki CD koji ide uz komplet knjiga, najvjerojatnije i ne treba smatrati kao u potpunosti reprezentativna koncertna izdanja, realizirana od strane Štulića i grupe u posljednjoj fazi djelovanja. Najvjerojatnije je sam autor više željeo da autentičnost kao takva, i trenutak “raspoloženja” budu uhvaćeni i prepoznati. Samo tehničko pakovanje izdanja je skromne opremljenosti – kartonska kutija, bez puno podataka, a zanimljivo je da naslovna strana covera, prikazuje Štulića ispred beogradskog “Doma Omladine” fotografiranog s nekolicinom fanova. Za sad, kao što je već naglašeno, distribucija duplog CD-a ide samo uz komplet knjiga, a vidjet ćemo da li će se u skorijoj budućnosti eventualno pojaviti i u posebnoj prodaji.

Popis pjesama :
CD 1: Banjaluka
1. Voljela me nije nijedna
2. Ravno do dna
3. Proljeće je u decembru
4. Vrijeme odluke
5. Svijet se okrenuo naopačke
6. Lađa bez dna
7. Anđeli
8. Reket roll iz šume Striborove
9. Bed rok
10. Kada stvari krenu loše
11. Vaše veličanstvo
12. Džoni budi dobar
13. Klinček stoji pod oblakom ( narodna )
14. Marina
15. Jablan
16. Svi se trude oko moje male
17. Tople usne žene
18. E pa što
19. Tko to tamo peva
20. Užas je moja furka
21. Nemir i strast
22. A šta da radim
23. Balkan
CD 2 : Mostar
1. Gracija
2. Kao ti i ja
3. Plavi golub
4. Gluperde lutaju daleko
5. Bez mene
6. Ako znaš bilo što
7. Meni se dušo od tebe ne rastaje
8. Melankolija
9. Odlazak u noć
10. Usne vrele višnje (trad.)
i druge pjesme :
11. Marš na Drinu (S. Binički)
12. Zajdi, zajdi (narodna)
13. Bitola, moj roden kraj (narodna)
14. Španski je jezik lijep (trad.)
15. Ajde dali znaeš pametiš Milice (narodna)
16. Zvira voda iz kamena (narodna)
17. Karanfil se na put sprema (narodna)
18. Okreni se u đul baštu (narodna)
19. Blagunjo dejče (narodna)
20. Volim te bre
21. Kako što e ta čaša (narodna)
C / o : www.plato.rs

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. PetrovicPetar

    3. ožujka 2016. at 22:45

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu