Magazin
Stručnjaci: Što jesti i piti prije, a što nakon cijepljenja protiv gripe
Sve međunarodne i nacionalne zdravstvene organizacije, uključujući i Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) slažu se da je važno i korisno svake godine cijepiti se protiv gripe u jesensko-zimskoj sezoni da bi se, osim obolijevanja koje uzrokuje infekcija virusom gripe, spriječile i potencijalno ozbiljnije komplikacije koje mogu završiti i smrtnim ishodom. Cjepiva protiv gripe sigurna su i učinkovita, ali dio građana strahuje od potencijalnih nuspojava. Najčešće nuspojave su blage i ne traju dugo, a riječ je o manjoj temperaturi, glavobolji, bolovima u mišićima i mučnini.
Očekivane su i često su znak da cjepivo djeluje – ono uči imunosni sustav organizma da se bori protiv virusa gripe, što može rezultirati ovakvim blagim i privremenim upalnim reakcijama, piše porta Medial News Today.
Druga skupina strahuje od nesvjestice u vrijeme cijepljenja, što je najčešće posljedica straha od igle i tjeskobe zbog cjepiva.
Što možete učiniti kako biste spriječili ili ublažili ovakve reakcije za vrijeme i nakon cijepljenja protiv gripe? Britanske nutricionistice smatraju da bi vašem organizmu od velike pomoći moglo biti ono što jedete i pijete prije i nakon cijepljenja.
Što jesti i piti prije cijepljenja protiv gripe?
Za one koji strahuju od vrtoglavice i nesvjestice tijekom ili neposredno nakon cijepljenja protiv gripe, Michelle Routhenstein, američka kardiološka dijetetičarka (tvrtka EntirelyNourished) preporučuje dobru hidrataciju i konzumaciju lagane, cjelovite hrane.
“Da biste spriječili vrtoglavicu ili omaglicu, budite dobro hidrirani i pojedite laganu, uravnoteženu užinu prije cijepljenja”, savjetovala je.
“Konzumacija vode ili biljnog čaja podržava cirkulaciju i održava volumen krvi, što pridonosi tomu da se u pojedinaca spriječi nesvjestica i da se održi stabilna razina energije. Međuobrok koji sadrži proteine i složene ugljikohidrate, poput banane i orašastih plodova stabilizira šećer u krvi, dajući mu kontinuiranu energiju i smanjujući rizik od osjećaja slabosti ili vrtoglavice tijekom i nakon cijepljenja.”
“Kao genetska inženjerka često proučavam na koji način prehrana može podržati naš imunosni sustav na staničnoj razini, posebno kad je riječ o cijepljenju. Iako hrana i piće ne mogu promijeniti učinkovitost samog cjepiva protiv gripe, određeni izbori mogu pomoći organizmu da lakše reagira i da se ublaže uobičajene nuspojave”, pojasnila je Şebnem Ünlüişler, genetska inženjerka i voditeljica Odjela za proučavanje dugovječnosti u Londonskome regenerativnom institutu Ujedinjenog Kraljevstva. Istaknula je i važnost stabilizacije razine šećera u krvi prije cijepljenja, “posebno za one koji su skloni vrtoglavici ili imaju iracionalan strah od igle”.
Upozorila je da “čak i blaga dehidracija može pojačati osjećaj vrtoglavice” te preporučila konzumaciju “vode ili napitka bogatog elektrolitima kao jednostavnu preventivnu mjeru”.
Što biste trebali jesti nakon cijepljenja protiv gripe i zašto?
Nutricionistica Elena Rolf smatra da je nakon cijepljenja protiv gripe važno konzumirati uravnotežen i hranjiv obrok.
“Nakon cijepljenja protiv gripe imunosni sustav pokreće upalni odgovor da bi obradio antigene cjepiva, nakon čega slijedi stvaranje antitijela, a to čine B stanice koje omogućuju zaštitu od virusa. Taj proces uključuje oksidativni stres i upalu kao dio imunološke aktivacije i razvoja memorijskih stanica, koji su bitni za učinkovit imunitet, ali istodobno mogu privremeno ugroziti ravnotežu u organizmu”, kazala je nutricionistica.
“Ključni nutrijenti igraju različite uloge u podržavanju ovih putova: proteini su ključni za sintezu antitijela i imunoloških stanica, beta-glukani (vrsta topljivih vlakana) i dijetalna vlakna moduliraju urođene i adaptivne imunološke odgovore, poboljšavajući otpornost imunosnog sustava, probiotici podržavaju crijevnu mikrobiotu koja utječe na sustavni imunitet, a vitamin C djeluje kao snažan antioksidans, smanjujući oksidativna oštećenja i podržavajući funkciju imunoloških stanica”, pojasnila je Rolf.
“Uravnotežen obrok koji bi se sastojao od svih navedenih hranjivih tvari je pileći temeljac bogat lako probavljivim proteinima, češnjakom, lukom, mrkvom, brokulom ili bilo kojim drugim lisnatim povrćem i gljivama (izvrstan izvor beta-glukana), zajedno s napitcima na bazi bobičastog voća poput čaja od brusnice s medom, koji organizmu osigurava vitamin C i polifenole da bi se spriječila upala i oksidativni stres”, predložila je Rolt.
Nutricionistica ističe kako “ovakva kombinacija pomaže u oporavku imunosnog sustava, smanjuje potencijalne nuspojave i optimizira odgovor tijela na cjepivo”.
Ünlüişler je preporučila “kurkumu i masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama”, koje pomažu da se ublaži upala, a pritom ne umanjuju adaptivan odgovor imunosnog sustava. “Prehrana s dovoljno proteina, poput nemasnog mesa, mahunarki ili tofua također osigurava dovoljno aminokiselina potrebnih za proizvodnju antitijela”, dodala je.
Zašto biste nakon cijepljenja protiv gripe trebali ostati hidrirani?
Premda je hidratacija ključna prije cijepljenja, jednako je važna i nakon njega. “Održavanje hidratacije važno je zbog optimalne cirkulacije krvi. Pridonosi učinkovitoj isporuci hranjivih tvari i imunosnih stanica potrebnih za učinkovit odgovor na cjepivo. Hidratacija može smanjiti težinu nuspojava poput glavobolje, umora i bolova u mišićima, a istodobno pomaže tijelu da regulira temperaturu”, rekla je Rolf.
“Voda, biljni čajevi ili juhe mogu pomoći tijelu u regulaciji temperature i učinkovitijem podnošenju blagih simptoma nakon cijepljenja”, kazala je Ünlüişler.
Treba li se tijekom čitave sezona gripe držati određenog režima prehrane?
Routhenstein je istaknula značaj zdrave prehrane i konzumaciju cjelovitih, hranjivih namirnica tijekom sezone gripe.
“Premda cjepivo protiv gripe može pomoći u smanjenju vjerojatnosti da obolite ili utjecati na blaže simptome bolesti, nije vam zajamčeno da će ono kod svakoga i spriječiti infekciju, pa je stoga konzumacija hranom bogatom hranjivim tvarima za vrijeme sezone gripe vrlo važna.”
“Hrana bogata polifenolima, cinkom, selenom i vitaminima A, C i E podržava proizvodnju antitijela, funkciju imunoloških stanica i ukupnu otpornost imunološkog sustava”, rekla je dijetetičarka.
Uz cijepljenje je za smanjenje rizika od virusne infekcije i za potporu imunosnom sustavu organizma, ako se oboli od gripe važan zdrav prehrambeni izbor.
Magazin
Znakovi koji sami sebi najviše odmažu u životu
Neki znakovi stalno preispituju svoje odluke, sumnjaju u sebe i sabotiraju vlastiti napredak. Iako imaju sve potrebne sposobnosti, njihova unutarnja borba sprečava ih da uspiju.
Djevica
Djevica je perfekcionist koji se rijetko zadovoljava postignutim. Umjesto da cijeni ono što ima, neprestano vidi ono što nedostaje. Kritična prema sebi više nego prema ikome, često odustaje od stvari jer nisu “dovoljno dobre”.
Ribe
Ribe znaju što žele, ali ne i kako to ostvariti. Lako ih preplave emocije, izgube se u maštanjima i često ne djeluju kad bi trebale. Sumnjaju u sebe, čak i kad im drugi vjeruju.
Blizanci
Blizanci imaju mnogo ideja, ali rijetko koju provedu do kraja. Njihova unutarnja rastrganost, strah od pogreške i stalno preispitivanje odluka često ih zakoče u ključnim trenucima.
Magazin
Znanstvenici: Jedna krvna grupa nosi znatno veći rizik od opasnog oštećenja jetre
Osobe s krvnom grupom A mogle bi imati veći rizik od razvoja autoimune bolesti jetre – ozbiljnog stanja koje može dovesti do opasnog oštećenja organa. Suprotno tome, osobe s krvnom grupom B pokazuju znatno manju vjerojatnost da će oboljeti od primarnog bilijarnog kolangitisa (PBC), bolesti koja postupno može uzrokovati zatajenje jetre.
Krvna grupa određena je genetikom, odnosno prisutnošću A, B ili H antigena na površini crvenih krvnih stanica. Postoje četiri glavne krvne grupe, A, B, AB i O. U analizi provedenoj na više od 1200 sudionika, među kojima je 114 imalo dijagnosticiranu autoimunu bolest jetre, upravo je krvna grupa A bila najzastupljenija među oboljelima. Slijedile su je O, B i AB.
Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Medicine, usporedila je krvne grupe dviju skupina, 114 oboljelih od autoimune bolesti jetre te 1167 zdravih pojedinaca. Od pacijenata, 44 su imala autoimuni hepatitis, a 70 PBC.
“Može se reći da su osobe s krvnom grupom A imale veću vjerojatnost za razvoj PBC-a nego osobe s krvnim grupama AB i O”, izjavio je dr. Yi Hong, stručnjak za transfuzijsku medicinu i vodeći autor rada.
Razlika je bila osobito izražena kod pacijenata s PBC-om, dok kod autoimunog hepatitisa ta povezanost nije bila tako jasno vidljiva. Istaknuto je i da su osobe s krvnom grupom B bile najmanje sklone razvoju ove bolesti.
Zašto baš krvna grupa A? Moguće genetsko objašnjenje
Znanstvenici smatraju da je objašnjenje skriveno u genetici. Osobe s krvnom grupom A češće nose alele HLA-DRB103:01 i DRB104:01, gene koji su u prethodnim istraživanjima povezani s većim rizikom od autoimunih bolesti jetre.
Ovi geni imaju ključnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava jer pomažu tijelu da razlikuje vlastite stanice od patogena. No ako sustav zakaže, imunološki odgovor može krenuti u pogrešnom smjeru i napasti vlastito tkivo. Autori studije napominju i da su žene znatno podložnije autoimunim bolestima jetre od muškaraca, što bi moglo biti povezano sa spolnim hormonima, fetalnim mikrohimerizmom i genetikom. Rizik raste i s godinama.
Podmukla bolest koju je teško prepoznati
Kad se spomene bolest jetre, mnogi prvo pomisle na prekomjernu konzumaciju alkohola ili pretilost. No kod autoimunih bolesti jetre problem nastaje kad imunološki sustav napada vlastite stanice jetre, uzrokujući ožiljke, odnosno cirozu.
Primarni bilijarni kolangitis (PBC) razvija se kada imunološki sustav napada žučne kanale, što dovodi do nakupljanja žuči i oštećenja jetre.
Rani simptomi često izostaju, a najčešći prvi znakovi su umor, svrbež kože, suhe oči i usta, bolovi u kostima i zglobovima te nelagoda ili bol u trbuhu.
Kod mnogih se bolest sasvim slučajno otkrije na rutinskim krvnim pretragama. Do trenutka dijagnoze, čak trećina pacijenata već ima razvijenu cirozu.
Ograničene mogućnosti liječenja
Liječenje bez transplantacije svodi se na terapiju steroidima i lijekovima koji smanjuju upalu i imunološku aktivnost, no ti se lijekovi moraju uzimati cijeli život i mogu uzrokovati nuspojave poput bolova u trbuhu i proljeva. U nekim slučajevima mogu čak pogoršati stanje.
Kada jetra počne otkazivati, pacijentu često preostaje vrlo malo vremena. Transplantacija je jedina preostala šansa, no broj potrebnih jetri dvostruko nadmašuje broj dostupnih donora.
Stručnjaci ističu da su i PBC i autoimuni hepatitis u porastu, a među mogućim okidačima navode se virusne infekcije i izloženost toksinima iz okoliša.
Magazin
Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije i zašto ih nikada ne smijemo ostavljati u sudoperu?
Klasična kuhinjska spužvica popularan je pribor za pranje posuđa. Nažalost, upravo spužvice stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija. Objašnjavamo kako najbolje očistiti kuhinjske spužvice, kada je vrijeme za novu i koje higijenskije alternative postoje.
Zašto su kuhinjske spužvice raj za bakterije?
Kuhinjske ručnike i krpe većina kućanstava redovito pere, no spužvicu često zanemarimo. Upravo se u njoj nalazi ogromna količina bakterija. Razlog je jednostavan: porozna struktura s mnogo šupljina zadržava vlagu, toplinu i ostatke hrane – idealno okruženje za mikrobe. Prema podacima njemačke studije iz 2017., jedan kubični centimetar spužvice može sadržavati do 50 milijardi bakterija. Ukupno su istraživači pronašli više od 350 različitih vrsta bakterija, piše govorise.si.
Kako očistiti kuhinjsku spužvicu?
Njemački Savezni institut za procjenu rizika (BfR) preporučuje da kuhinjske krpe mijenjate barem jednom tjedno. Spužvice, međutim, nisu posebno prikladne za čišćenje kuhinjskih površina.
Ključni savjeti:
Nakon svake uporabe operite spužvicu deterdžentom i dobro je osušite.
Spužvicu držite na prozračnom mjestu kako bi se mogla osušiti, a ne u sudoperu gdje obično uvijek ima vode.
Nakon kontakta sa sirovim mesom, jajima ili ribom odmah je zamijenite ili očistite.
Radije koristite papirnate ručnike za brisanje ostataka hrane.
Operite spužvicu u perilici rublja
Spužvice možete oprati na 60 °C uz sredstvo za pranje koje sadrži izbjeljivač. Nakon pranja trebaju se sušiti na zraku. Kako biste zaštitili ostalu odjeću, perite ih u vrećici za pranje.
Napomena: Blaga sredstva bez izbjeljivača ne uklanjaju dovoljno bakterija. Sredstva s izbjeljivačem uništavaju mikrobe već na 30 °C – ovaj savjet vrijedi u slučaju veće mikrobiološke kontaminacije.
Zašto pranje nije trajno rješenje?
Studija njemačkih znanstvenika pokazala je da pranje spužvica samo privremeno smanjuje broj bakterija, koje se potom brzo ponovno razmnože. Rezultat: oprana spužvica nije ništa čišća od neopranе.
Mikrovalna pećnica – opasan mit?
Čest kućanski trik je staviti spužvicu u posudu s vodom i zagrijati je u mikrovalnoj pećnici. No to se ne preporučuje – određene bakterije preživljavaju i zatim se mogu proširiti i po mikrovalnoj pećnici. Stručnjaci preporučuju da spužvicu mijenjate barem jednom tjedno.
Koje su bolje alternative spužvicama?
Zamjena spužvice bolja je i održivija opcija:
Kuhinjske krpe od pamuka
Krpe od mikrovlakana
Lufa spužve (biljnog podrijetla)
Najbolja alternativa je: četka za pranje posuđa.
Studija iz 2021. pokazala je da se na četkama bakterije razmnožavaju mnogo sporije nego na spužvicama. Razlog je glatka struktura vlakana i brže sušenje ako su obješene. Bakterije poput salmonele presuše preko noći.
Plastične četke možete prati i u perilici posuđa. Možete ih očistiti i mješavinom octa ili sode bikarbone.
Nova opcija su i silikonske spužvice koje su antibakterijske i otporne na plijesan. Ne upijaju tekućinu i prikladne su za manje zaprljano posuđe.
Međutim: proizvodnja silikona energetski je zahtjevna, a materijal nije razgradiv.
Kako postupati s otpadnim spužvicama?
Iskorištene spužvice i krpe spadaju u miješani otpad (ne u biootpad ili plastiku).
Posebno upozorenje: osobe oslabljenog imuniteta
Većina bakterija na spužvicama bezopasna je za zdrave ljude, no za osobe oslabljenog imuniteta mogu predstavljati ozbiljan rizik – npr. bakterije poput:
Acinetobacter johnsonii
Moraxella osloensis
Chryseobacterium hominis
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
magazin2 dana prijeFOTOGALERIJA / Blagdanski Đir gradom sa Sašom Čukom
-
magazin2 dana prijeDOČEKAJTE I OVE GODINE SV. NIKOLU U CITY GALLERIJI!
-
Hrvatska5 dana prijePROGNOZA / Stiže jače pogoršanje s obilnom kišom, u gorju izgledan snijeg







