magazin
FOTOGALERIJA / Meat Me 5.0 opravdao očekivanja: turisti su bili oduševljeni ponudom svih pet dana festivala
Završen je PETI PO REDU festival mesa Meat Me, koji je na staroj pijaci na Poluotoku od srijede do nedjelje pružio pet dana gastronomskog užitka posjetiteljima iz zemlje i inozemstva. Od tradicionalnih mesnih delicija do modernih interpretacija s roštilja, posjetitelji su imali priliku isprobati raznolike specijalitete koje su trojica chefova pripremala od divljači, teletine, junetine, pačjeg mesa, svinjetine i janjetine. Uz bogat kulinarski program, festival je ponudio i edukativne radionice o vinu, slikanju u tehnici vinorel te glazbene nastupe, čime je stvorena jedinstvena atmosfera koja je privukla široku publiku.
Od prvog dana gosti su mogli uživati u tematskoj ponudi po vrstama mesa. Svaki od tri izlagača – konoba Martina iz Zaglava s Dugog otoka, Hedonist Dining & Hangout i tvrtka Tabay – gostima su ponudili specijalitete koje je teško pronaći u gastronomskoj ponudi, poput muflona s njokima, burgera s pašticadom, tacca s janjetinom i paškim sirom…
– Bilo je jako zanimljivo jer smo se približili našem gradu. Ljudi nisu dosad možda toliko znali o nama ili nisu imali priliku kušati proizvode jer nemamo restoran. Vjerujem da smo ostavili dobar dojam i da smo dobili njihovo povjerenje. Sama manifestacija je zanimljiva, donijela je nešto novo, turisti su vidjeli da se nešto simpatično i u desetom mjesecu događa, tako da vjerujem da je bilo dobro svima, kaže Tomislav Tabaj iz manufakture Tabay.
S obzirom da se ova nagrađivana tvornica bavi proizvodnjom skoro zgotovljenog mesa, želja im je da na sljedećem izdanju Meat Me festivala nastupe u partnerstvu s nekim zadarskim restoranom.
Hedonist je posljednji dan otvorio jelom ribollita della nonna, najbližim čobancu, s trganom junetinom, buncekom, kobasicom kuhanima u kiselom kupusu, grahu, pomodorinu… Večer je bila posvećena klasičnom jelu za ovaj restoran.
– Hedonist je poznat po burgerima, na kraju smo htjeli pokazati gdje smo najbolji i kako izgledaju burgeri s kvalitetom namirnica koje imamo. U Zadru sam dvije godine i drago mi je vidjeti da se ljudi okupljaju u deseti mjesec te da je sezona još živa, kaže Ivan Tartaro, najavljujući zimski meni i okretanje nove stranice u Hedonist Dining & Hangoutu.
Svi dani bili su praćeni radionicama u obližnjem Wine Gardenu Zadar, vođenom kušanju vina sommeliera Ivan Stiblika te glazbom DJ-a i bendova uživo. Događanje je bila prilika i za promociju zadarskih mesnica Gobin, Paleka, Biloglav i Lukin, koji su osigurali dio mesa za pripremu jela.
Naravno, ne može se zaobići važnost ovakvih gađanja za turističku ponudu, s obzirom da festivali poput Meat Me 5.0 privlače posjetitelje i u mjesecima izvan uobičajenog ljetnog razdoblja.
– Posjetitelji s kojima sam razgovarala bili su jako zadovoljni. Jedan par Nijemaca mi je rekao da su na putu saznali za festival i došli izravno na njega. Bili su vrlo zadovoljni raznolikom ponudom svakog dana te činjenicom kako se ne plaća posebna kotizacija za ulazak, što je kod njih običaj. Drago mi je što su nam se ove godine pridružili ugostitelji koje ranije nismo imali i koji su svoje tradicionalne recepte oplemenili nekim novitetima. Glazbeni program bio je zanimljiv i donio je dobar sadržaj u razdoblju godine kada se pomalo sve smiruje, komentirala je Ivan Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra, organizatora manifestacije.
Meat Me 5.0 pridonio je nastavku dobrih rezultata u posezoni u Zadru, nakon što je u rujnu ostvareno četiri posto noćenja više nego prošle godine. Takav blagi rast je ono što odgovara zadarskom turizmu, jer je jasno da je u srcu sezone gostiju toliko da je za njih teško naći slobodnih kapaciteta i pružiti im kvalitetnu uslugu.
U pripremi i serviranju jela i ove godine sudjelovali su učenici Hotelijersko-turističke škole sa svojim mentorima. Festivalske porcije prodavale su se po pristupačnim cijenama, a dio prihoda bit će doniran u humanitarne svrhe, odnosno za unaprjeđenje uvjeta praktičnog rada učenicima ove škole.
magazin
VEČERAS NA ADVENTU: Na Zoraniću Kuzma & Shaka Zulu; na Tržnici DJ Boris i DJ Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac
Prije više od tri desetljeća izašao je prvi album kultnog splitskog benda „Kuzma & Shaka Zulu”, a večeras u 21 sati nastupit će na Trgu Petra Zoranića na „Adventu u Zadru”. Iako Sašu Kuzmića i Galilea Tajča glazbeni kritičari opisuju kao rap-reggae-italo i disko izvođače, pokušavajući opisati prepoznatljivi zvuk splitskog dvojca te partijanersku ekipu, đireve i sitne splitske kriminalce kao junake i ambijent njihovih pjesama, za prepoznavanje je dovoljno samo nabrojati neke od njihovih najvećih hitova koji su obilježili domaću estradu. „Jedna mala Iva”, „Ruke gore”, „Vozimo se, vozimo”, „U mojoj ulici”, „Prva liga”, „Puknuta ekipa”, pa do najnovije „Tutapatike”, već tri desetljeća na radost fanova svih generacija nude slatki ekstrovertirani eskapizam „Kuzme & Shaka Zulua”. Nižu se slike Splita iz osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća, bezbrižan život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more ili sve ono što je potrebno da prohladnu prosinačku večer učini posebnom i toplijom.
„Bolje prolazimo u Zadru nego u Splitu”, kazao je jednom Kuzmić opisujući atmosferu na zadarskim nastupima od klupskih koncerata do lanjskog Meat Me festivala. Evo ih i na zadarskom Adventu u 21 sati. Ulaz je slobodan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.
Večerašnji program nudi još predstavu Sveti Nikola u 18 sati na Tržnici, dok u sklopu Božićnog gramofona, također na pijaci, od 20.30 sati nastupaju DJ Boris (Hedera) te pionir hrvatske house scene i DJ veteran Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac.
magazin
FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru
magazin
PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral”
Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića i Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.
“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”, prisjeća se Duško Lokin.
Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.
Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”, kaže Duško.
Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.
“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”, objašnjava Lokin.
Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.
Pjesmu možete poslušati ovdje.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







