magazin
FOTOGALERIJA / Meat Me 5.0 na staroj pijaci: mesne specijalitete moći će se kušati i za vikend
Treći dan Meat Me 5.0 festivala, koji se u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra organizira na staroj pijaci na Poluotoku, donio je šaroliku ponudu jela kojima je svima, naravno, osnova meso. Svoju sklonost prema jelima od mesa posjetitelji mogu iskazati u sjajnoj atmosferi, glazbi, odličnoj hrani te druženju uz chefove zadužene za ponudu.
Hedonist Dining & Hangout posjetiteljima festivala ponudio je dušena juneća rebra s demi-glace umakom i pireom od mrkve. Kako otkriva Ivan Tartaro, radi se o termički obrađenom zafoliranom mesu, koje se uz dodatak malo juneće masti kuha tri sata. Umak u kojemu je meso bilo se reducira i koristi u pripravi demi-glacea, uz što ide pire od mrkve uz dodatke mrkve, kapule i malo kurkume.
Manufaktura Tabay danas se predstavila piletinom u meksičkoj tortilji s cheddar umakom te rijetko viđenim jelom – burgerom od pašticade.
– To je jelo koje nije planirano da bi završilo u burgeru, ali probali smo ga posložiti tako da dobro funkcionira. Uz to ide i crveni kupus s umakom od pašticade, vjerujem da smo uspjeli napraviti nešto drugačije, kaže Tomislav Tabaj.
Mlađe generacije rijetko imaju priliku kušati slanutak, čičvardu, a nju je sa suhim mesom na Meat Me donijela konoba Martina iz Zaglava.
– Nama na Dugom otoku to je tradicionalno jelo. U ovom receptu je s buncekom i dugo se kuhalo, ali htjeli smo se potruditi kako bismo mlađoj generaciji predstavili nešto što je teško naći u restoranima, kaže Ante Toni Ramov iz konobe Martina.
Kako je zbog lošeg vremena odgođen program od srijede navečer, festival je produžen na nedjelju te su tako preostala još dva dana održavanja manifestacije. Subota je dan posvećen janjetini. Tabay će se predstaviti paškim taccom, odnosno trganom janjetinom s paškim sirom i karakterističnim paškim začinima. Hedonist radi janjeću jetricu na venecijanski način, a konoba Martina popularno otočko jelo janjetinu s bižima.
U nedjelju Tabay priprema svinjska rebarca po kojima su prepoznatljivi. Hedonist će ponuditi dva jela: ribollita della nonna, starinsku sporo kuhanu talijansku juha s područja Venecije i sjevernog dijela Italije, u koju između ostalog idu kobasica i kelj te navečer burgere. Konoba Martina za oproštaj od Meat Me 5.0 festivala priprema dugokuhani teleći rižoto s parmezanom i svježim peršinom.
Svaku večer do kraja festivala večer donosi nastupe izvođača uživo. Večeras od 21 sat na Staroj pijaci nastupaju Swingersi, u subotu Kuzma & Shaka Zulu te u nedjelju navečer od 19 sati Lucija Marcelić & Pink Noise. Festival prate vođene degustacije vina u Wine Gardenu Zadar te ponuda autohtonih proizvoda na štandovima izlagača.
Magazin
Kardiokirurg ne konzumira 4 vrste hrane i pića kako bi spriječio razvoj bolesti srca
Zdravlje srca važno je za opće zdravlje jer su bolesti srca i dalje među vodećim uzrocima smrti širom svijeta. Iako čimbenici poput vježbanja i genetike igraju ulogu, prehrana ima značajan utjecaj na zdravlje srca, utječući na krvni tlak, kolesterol i razinu upala.
Osim onih koje mogu pridonijeti zdravlju srca, postoje i one namirnice koje čine potpuno suprotno, a najčešće sadrže visok udio zasićenih masti, dodanih šećera i natrija. Kardiokirurg dr. Jeremy London izdvojio je koje vrste hrane i pića gotovo nikad ne konzumira, s jednim ciljem – kako bi spriječio razvoj srčanih bolesti.
Brza hrana
Kao prvu vrstu hrane, dr. London je izdvojio brzu hranu, popularnu vrstu obroka koja je vrlo ukusna, ali i vrlo loša ako se pretjerano konzumira. Pretjerana konzumacija brze hrane može povećati rizik od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masti, transmasti, natrija i dodanih šećera. Mnogi od tih obroka su prženi u puno ulja i prerađeni.
“Ime govori sve. Većina onoga što se nudi u lancima brze hrane zapravo nije prava hrana”, rekao je on, prenosi She Finds. Pod time što nije masna hrana, dr. London mislio je kako je hrana u restoranima brze hrane toliko prerađena, “umjetna” i svaki put identičnog okusa.
Mliječni proizvodi, ponajviše mlijeko
Ovo bi mnoge moglo iznenaditi, ali na popisu kardiokirurga nalaze se i mliječni proizvodi. Liječnik ne konzumira ovu vrstu proizvoda jer smatra da nema potrebe da u odrasloj dobi pijemo mlijeko.
“Mi smo jedini sisavci koji piju mlijeko izvan razdoblja dojenja, i to mlijeko druge vrste. Razmislite o tome”, dodao je dr. London. Kako prenosi She Finds, istraživanja o konzumaciji mliječnih proizvoda i bolestima srca su različita. Neka istraživanja sugeriraju da mliječni proizvodi, poput mlijeka, sadrže zasićene masti koje mogu povećati LDL, odnosno loš kolesterol. No, to može ovisiti o osobi i vrsti mliječnog proizvoda koji se konzumira. Fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira, hvaljeni su zbog svojih zdravstvenih prednosti, dok neki zdravstveni stručnjaci preporučuju konzumiranje proizvoda s niskim udjelom masti.
Gazirana pića
Naručivanje gaziranih pića uz hranu možda zvuči kao odlična ideja, ali time zapravo povećavate rizik od srčanih bolesti. Gazirana pića su poznata po visokom sadržaju dodanih šećera, posebno fruktoze i saharoze. Pretjerana konzumacija šećera može dovesti do pretilosti, koja je glavni čimbenik rizika za bolesti srca.
Sve to odnosi se i na dijetalna pića koja mnogi odabiru zbog manjka šećera i kalorija, ali liječnik je sve vrste gaziranih pića nazvao lošima te “tekućom smrti”, prenosi She Finds.
Alkohol
Na posljednjem mjestu nalazi se alkohol. Ova vrsta pića štetna je za gotovo svaki važan dio vašeg tijela. Prvo, ta su pića kalorična, što može dovesti do debljanja i pretilosti. Redovito konzumiranje velikih količina alkohola može povisiti krvni tlak, što je zabrinjavajuće jer je hipertenzija poznati čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani i moždani udar.
“Alkohol je apsolutno toksičan za svaku stanicu u našem tijelu. Čak i umjerena ili povremena upotreba zapravo je štetna”, ističe liječnik i zaključuje: “Ako se toliko trudimo optimizirati zdravlje srca, najmanje što možete učiniti jest prestati aktivno trovati svoje tijelo.”
Magazin
Kako biste smanjili rizik od demencije, svaki dan jedite jednu vrstu bobičastog voća
Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti razvoja demencije, bolesti koja se prvenstveno odnosi na oštećenje pamćenja, a potom i drugih intelektualnih sposobnosti i osobnosti, niste sami. Međutim, možete poduzeti određene korake kako biste smanjili rizik, poput konzumacije određenih namirnica koje pozitivno utječu na zdravlje mozga.
Kako prenosi Parade, prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, postoji jedna vrsta bobičastog voća koju možete jesti za smanjenje rizika od razvoja demencije. Istraživanje je pokazalo da borovnice mogu zaštititi od kognitivnog opadanja kod osoba koje su identificirane kao rizične u ranijoj fazi.
Kako borovnice smanjuju rizik od demencije?
Borovnice pozitivno utječu na zdravlje mozga na nekoliko načina, tvrdi neurolog dr. David Perlmutter. “Konzumiranje bobičastog voća, posebno borovnica, može smanjiti rizik od demencije poboljšanjem kognitivne sposobnosti i utjecajem na metabolizam mozga. Problemi s metabolizmom mozga izravno povećavaju rizik od demencije”, pojašnjava za Parade. Objašnjavajući detalje istraživanja, dr. Perlmutter ističe kako borovnice mogu poboljšati sposobnosti izvršnih funkcija u mozgu, performanse memorije i još mnogo toga. To je zahvaljujući spojevima antocijanina i proantocijanina koji utječu na sposobnost mozga da proizvodi energiju.
Također, borovnice su bogate antioksidansima koji pružaju dodatne zdravstvene koristi. “Imaju snažno protuupalno djelovanje koje pomaže u suzbijanju upale u mozgu. Kronična upala je čimbenik rizika za demenciju i druge neurodegenerativne bolesti”, objašnjava nutricionistica Catherine Gervacio. Dodaje da za zdravlje mozga možete jesti i ove vrste bobičastog voća: jagode, maline i acai bobice.
Što se tiče količine bobica koje treba konzumirati za zdravlje mozga, ovisi o osobi. Međutim, Gervacio vjeruje da će između pola šalice i jedne šalice bobica dnevno biti dovoljno. Dr. Perlmutter sugerira donji raspon – pola šalice dnevno.
Magazin
Popularni jutarnji napitak mogao bi smanjiti rizik od demencije, pokazuje studija
Espresso bi mogao imati iznenađujuće zaštitne učinke protiv demencije, pokazuje novo istraživanje. Znanstvenici sa Sveučilišta u Veroni otkrili su da ispijanje jednog espressa dnevno može smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.
Voditeljica istraživanja, profesorica Mariapina D’Onofrio, proučavala je utjecaj espressa na mozak, posebno njegovu sposobnost da spriječi nakupljanje tau proteina. Ti proteini poznati su po tome što se nakupljaju u mozgu osoba s neurodegenerativnim bolestima poput Alzheimerove bolesti, uzrokujući oštećenje neurona i kognitivni pad.
U zdravom mozgu tau proteini igraju važnu ulogu u stabilizaciji moždane strukture. Međutim, kod osoba s neurodegenerativnim bolestima, oni se grupiraju u štetne fibrile koji ometaju rad neurona, što dovodi do simptoma demencije. U laboratorijskim eksperimentima, znanstvenici su otkrili da espresso može značajno spriječiti stvaranje ovih fibrila, što bi moglo pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija.
Studija, objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, naglašava kako spojevi u espressu djeluju na razgradnju tau proteina prije nego što oni uzrokuju oštećenje. Čak su i omiljeni kokteli, poput espresso martinija, pokazali potencijalno zaštitne učinke jer sadrže te korisne spojeve.
Espresso kao tajno oružje u borbi protiv demencije?
Zanimljivo je da oko 96% Talijana svakodnevno pije espresso, a istraživanja su pokazala manju incidenciju demencije u nekim regijama Italije. Znanstvenici su koristili naprednu tehnologiju za analizu kemijskog sastava espressa, uključujući nuklearnu magnetsku rezonancu, kako bi utvrdili koje su tvari zaslužne za ove korisne učinke. Profesorica D’Onofrio objašnjava: “Espresso može biti prava energetska bomba. No, osim što vas razbuđuje, espresso može spriječiti nakupljanje tau proteina, što se povezuje s početkom Alzheimerove bolesti.”
Prethodna istraživanja potvrđuju: Kofein štiti od demencije
Ove rezultate podupire i jedno važno američko istraživanje iz 2012. godine koje je pratilo osobe s blagim kognitivnim poremećajem tijekom četiri godine. Sudionici koji nisu razvili demenciju imali su dvostruko višu razinu kofeina u krvi od onih koji su naposljetku dobili dijagnozu.
No, iako rezultati djeluju obećavajuće, stručnjaci iz britanske Udruge za Alzheimerovu bolest upozoravaju da treba biti oprezan s tumačenjem ovih podataka. Nije potpuno jasno doprinosi li kofein odgađanju pojave demencije ili osobe s predispozicijom jednostavno imaju drugačije razine kofeina u organizmu.
-
magazin5 dana prije
OBROVAC – GRAČAC / Ne propustite prvi GO! Festival i otkrijte ljepote Južnog Velebita!
-
Sport5 dana prije
PK JADERA U SPLITU / Odlični rezultati najmlađih plivača sa 31. Zlatnog dupina!
-
Hrvatska3 dana prije
Varaždin proširio uvjete za isplatu božićnica, ove godine dobit će ih više ljudi
-
Svijet3 dana prije
Što sve u danu jede Donald Trump? Iznenadili biste se njegovim odabirom