Connect with us

magazin

Zašto se posti na Veliki petak i što se smije jesti?

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Kršćanski spomendan Isusove muke i smrti se slavi u petak prije Uskrsa, na Veliki petak.

Veliki petak prije Uskrsa je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na taj dan se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti.

To je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Zbog toga što je sveta misa nekrvna žrtva Isusa Krista te je na taj dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu, Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu.

Veliki petak s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje.

Zašto se posti na Veliki petak?

Post i nemrs na Veliki petak simbolični su izrazi pokore, skromnosti i solidarnosti s Isusovom patnjom. Kroz post i odricanje, vjernici izražavaju kajanje za svoje grijehe, približavajući se Bogu u duhu pokore. Post na Veliki petak služi kao duhovna priprema za proslavu Uskrsa, najvažnijeg kršćanskog blagdana, koji slavi Isusovo uskrsnuće i pobjedu nad smrću, piše Net.hr.

Za razliku od svih drugih dana liturgijske godine, post i nemrs obvezni su jedino na Veliki petak. Za Badnjak ili petkom preporučuje se izbjegavati meso, no nije obvezno, dok je Veliki petak prije Uskrsa kršćanski spomendan Isusove muke i smrti i na taj dan se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti te trebaju postiti.

Koliko je taj dan važan pokazuje i to što je to jedini dan u kojem se ne služi misno slavlje, a šute čak i crkvena zvona (ili, ponegdje, zvone ‘na kant’, udarajući klatnom samo na jednu stranu, kao kod pogreba).

Što se smije jesti na Veliki petak?

Kod katolika je post obvezan na Veliki petak i to za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obvezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso, dok post znači da se osoba treba suzdržati od pića i hrane.

U mnogim kršćanskim tradicijama, riba i morski plodovi nisu kategorizirani kao meso, stoga su često prihvatljivi za konzumaciju na Veliki petak. Općenito, hrana koja se konzumira na Veliki petak trebala bi biti jednostavna i skromna, odražavajući duh pokore i samoodricanja.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske se na Veliki petak najčešće jede grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom, ali se jede i riba, najčešće šaran i štuka, dok se u Istri, Primorju i Dalmaciji jedu morska riba i plodovi mora.

Do kada traje post na Veliki petak?

Tradicionalno, post na Veliki petak traje cijeli dan, od ponoći do ponoći. Međutim, prakse mogu varirati ovisno o pojedinačnim vjerskim uputama i lokalnim običajima unutar različitih kršćanskih zajednica.

Neki tako smatraju da se jesti smije kada padne mrak, odnosno, kada se na nebu pojave zvijezde.

Običaji na Veliki petak

U prijepodnevnim satima se puk obično okuplja u crkvama, kapelicama i drugim mjestima kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, točnije u 15 sati, kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikoga petka, čitanje Svetoga pisma i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz Evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa te svetu pričest.

Na taj dan je oltar bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusovu ogoljenost, ali i znak povučenosti, tišine, žalosti i tuge za umrlim Učiteljem. Đakon ili svećenik prilikom poklona križu najprije otkriva pokriveno raspelo pjevajući: “Evo drvo križa, na kom’ je Spas svijeta visio!”. Na to narod odgovara: “Dođite, poklonimo se!”

Sveta misa se ne održava jer je na taj dan Krist žrtvovao sebe na križu i tako otkupio čovječanstvo, a svećenici vode obrede Velikog petka, koji su odjeveni u crveno ruho kojim simboliziraju mučeničku smrt. Taj dan ne zvone crkvena zvona. Obredi započinju u šutnji i bez pjesme, obično oko 15 sati kad je Isus izdahnuo.

Križa, cvijeća ni svijećnjaka nema na oltaru jer se tako simbolizira žalost zbog Isusove smrti i činjenica da su ga prije razapinjanja ogoljeli i svukli mu odjeću.

Pokriveno drveno raspelo se donosi tijekom obreda i otkriva se u tri stupnja, a na obredima vjernici čitaju Sveto pismo i sudjeluju u svetoj pričesti hostijama koje su blagoslovljene dan ranije na Veliki četvrtak.

Među brojnim običajima u hrvatskome narodu su i žudije, čuvari Kristova groba u dalmatinskom tradicijskom običaju uprizorenja događaja oko Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Taj običaj je donio sjemeništarac Ante Gluščević iz talijanskoga Loreta 1857. u svoju župu sv. Ilije u Metkoviću, otkuda se proširio dolinom Neretve, a kasnije i Dalmacijom i Dalmatinskom zagorom. Do kraja 19. stoljeća je ovaj tradicijski običaj raširen po cijeloj Dalmaciji.

Žudije čine 12 stražara predvođenih zapovjednikom, tzv. judom kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje.

Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak kada žudije izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdjenja. Žudijski običaji završavaju na Veliku subotu kada se pjevaju “Gloria” i “Slava Bogu na visini”.

Nakon što se ugase sva svjetla, začuje se jak zvuk i uzvik: “Isus je uskrsnuo”, nakon čega se ponovo pale sva svjetla, žudije padaju na pod i preplašene pobjegnu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

HOROSKOP ZA 09.05.2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vraćate romantiku u svoju vezu. Partner(ica) je oduševljen(a). Neki to čine putem fine večere. Udvarači udvaraju.
KARIJERA: Danas ćete imati sreće sa kolegama. Oni će vam biti skloni progledati kroz prste, pa ćete raditi lakše.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte se stalno provlačiti.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vaša plus ljubavna faza nastavlja se i danas. Oni koji su još sami neka izađu van bez obzira što je radni dan.
KARIJERA: Prihvatit ćete svaki posao i biti zahvalni što je tako. Postajete svjesni da ste sretnik kojem se nešto nudi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dva put daje, tko brzo daje.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Inspiraciju za ljubav nalazit ćete u filmovima, na zabavama ili u romanima. Neki će pokazati svoju romantičnu stranu.
KARIJERA: Shvatili ste što vam je cilj, svrha i zadatak, pa sad u miru možete razrađivati buduće poslovne planove.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sve je pod kontrolom.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Zanimljivi susreti, ugodni razgovori uz ponešto vaše samokontrole, humor i dobre vibracije – sve to možete doživjeti danas.
KARIJERA: Bit ćete fokusiratni na tajne u poslu. Kako ste okrenuti drugima, postoji opasnost da se izlanete u nezgodan čas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vaša intuicija danas će vas ispravno voditi i govoriti vam da li krenuti ili stati. Oslonite se na nju.
KARIJERA: Mali tekući poslovi razvijaju se dobro, a danas vas promatraju osobe koje bi željele uložiti sredstva u ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Oni u stabilnim vezama danas će poraditi na svom erotskom životu i tako se nastojati opet zbližiti s partnerom.
KARIJERA: Učinit ćete ono što morate, jer se od vas očekuje da igrate po pravilima igre. To ne znači da gubite nešto svoje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Postajete uredniji.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Imat ćete snažan osjećaj sigurnosti i povjerenja u voljenu osobu. Činit će vam se da ovaj put sve može potrajati.
KARIJERA: Mogli biste se upustiti u posao koji obećava krupniju financijsku dobit. Još malo istražujete oko toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Danas ćete osmisliti ugodan zajednički izlazak ili ćete voljenoj osobi priuštiti posebna zadovoljstva.
KARIJERA: Bavit ćete se tajnama ili onim područjem rada koje nije opipljivo. Neki se zanimaju za alternativu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Istražujete podsvijest.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam biti spremna popustiti, no u isto vrijeme imat će veliku potrebu za nježnostima.
KARIJERA: Dobri poslovni odnosi bit će potkrijepljeni i jednom ponudom u obliku ugovora ili dogovora.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Bit ćete potpuno usredotočeni na partnera i njegove želje. Neće vam smetati što je tako jer ćete se osjećati dobro.
KARIJERA: Na dnevni red odlaze poslovi koji su kreativni. Vi ste zbog toga radosni i radite s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Udružite se s istomišljenicima.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Ni danas nećete biti potpuno sigurni što je to što očekujete od ljubavi i osobe do koje vam je stalo.
KARIJERA: Prepoznat ćete financijske nestabilnosti s kojim se treba nositi uz pomoć znanja. Poradit ćete na tome.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osjetljivost grla.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Bez obzira na sve male zagonetke, danas ćete biti puni vjere i optimizma, pa tako i u svoju ljubav.
KARIJERA: Odlično ćete se povezati s drugima, a primijetit ćete da ste danas i popularni. O vama se priča.
ZDRAVLJE&SAVJET: Raste vaš apetit.

 
Nastavi čitati

Magazin

Ultraprocesirana hrana je povezana s ranom smrću, pokazuje 30-godišnje istraživanje

Objavljeno

-

Konzumacija ultraprerađene, odnosno ultraprocesirane hrane povezana je s rizikom od rane smrti, prema istraživanju koje je trajalo 30 godina, s time da različita hrana ima različite učinke. Prerađeno meso te slatka hrana i pića ne nose isti rizik kao ultraprocesirane cjelovite žitarice, rekao je epidemiolog i stručnjak za prehranu Mingyang Song s Harvardskog fakulteta T.H. Chan School of Public Health, a prenosi CNN.

Što je visoko prerađena hrana? 

Ne postoji konsenzus oko odgovora na pitanje što je točno ultraprocesirana hrana. No, stručnjaci se uglavnom slažu da u nju, među ostalim, spadaju peciva od visoko rafiniranog brašna, brza hrana koja uključuje procesirano i dimljeno meso poput hrenovki ili kobasica, zaslađeni gazirani napici, kolači i razne grickalice. 

Jedan od znakova da je hrana ultraprerađena je ako njezin sastav uključuje tvari koje se uobičajeno ne mogu pronaći u kuhinji, poput fruktozno-glukoznog kukuruznog sirupa, hidrogeniranih ulja ili aditiva poput umjetnih boja, pojačivača okusa, emulgatora, sredstava protiv zgrudnjavanja i zgušnjivača. 

Rizik od rane smrti 

Studija je analizirala podatke više od 100.000 zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama koji nisu bolovali od raka, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Sudionici su od 1986. do 2018. svake dvije godine davali informacije o svom zdravlju i životnim navikama, a svake četiri ispunjavali detaljan upitnik o hrani. 

Oni koji su konzumirali najviše ultraprocesirane imali su generalno gledajući 4% veći rizik od smrti, s time da su imali čak 9% veći rizik od neurodegenerativnih oboljenja sa smrtnim ishodom. 

No Song navodi da rizik od ranije smrti nije jednak kod svake kategorije ultraprocesirane hrane, odnosno da je najsnažnija koleracija između konzumacije i rane smrti uočena kod prerađenog mesa i zaslađenih pića (što uključuje i ona s umjetnim sladilom). 

Trebamo li iz prehrane izbaciti svu ultraprocesiranu hranu? 

Song ne smatra da bi se trebali “riješiti” sve ultraprocesirane hrane s obzirom da se radi o raznim podkategorijama s drugačijim utjecajem na zdravlje. “Primjerice, kruh od cjelovitog zrna se također smatra ultraprerađenom hranom, no u sebi sadrži razne korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina i minerala”, rekao je.  

“S druge strane, mislim da bi ljudi trebali pokušati izbjegavati ili ograničiti konzumaciju prerađenog mesa i zaslađenih pića, potencijalno i onih s umjetnim sladilom”, dodao je. 

Treba imati i na umu da se ovdje radi o opservacijskom studiji, u kojoj se analizira  korelacija (povezanost), ali ne i uzrok. Odnosno, tijekom istraživanja je kod onih koji su konzumirali više ultraprocesirane zabilježen veći rizik od rane smrti, no nema definitivnog dokaza da je uzrok tome bila ultraprerađena hrana. 

Važna kvaliteta ukupne prehrane

“Znanstvenici bi također trebali više istražiti razne komponente ultraprocesirane hrane i njihov utjecaj na zdravlje, bilo da se radi o dodacima hrani, emulgatorima ili aromama”, rekao je Song i dodao kako je u biti najvažnija kvaliteta ukupne prehrane. 

“Ako se uglavnom hranite zdravo, sa što više povrća, voća i cjelovitih žitarica, ne bi se trebali previše bojati. Ukupni obrazac prehrane je još uvijek dominantan čimbenik kada se gleda utjecaj na zdravlje”, navodi Song. 

Song napominje da je bitna i uravnotežena prehrana. Čisti voćni sok bez dodanog šećera nudi tijelu korisne vitamine, minerale i antioksidanse ako se konzumira u umjerenim količinama. Ako se pije previše voćnog soka, u organizam se unosi velika razina šećera što onda u negativnom smislu nadjača hranjive prednosti. 

Istraživanje naziva Association of ultra-processed food consumption with all cause and cause specific mortality: population based cohort study objavljeno je u časopisu BMJ. 

 
Nastavi čitati

magazin

“CIJENA UMJETNIKA” / U četvrtak u HNK Zadar promocija knjige dr. sc. Dolores Butić

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 9. svibnja s početkom u 12 sati u Maloj dvorani HNK Zadar održat će se promocija knjige “Cijena umjetnika” autorice dr. sc. Dolores Butić.

Knjigu će predstaviti:

izv. prof. dr. sc. Nada Bulić,

doc. dr. sc. Tim Lemac

te autorica dr. sc. Dolores Butić.

Ulomke iz knjige pročitat će Marte Kuštre, studentice Sveučilišta u Zadru, koja će svojom interpretacijom dodatno približiti djelo publici.

Moderatorica ovog događaja bit će Žana Bumber, glumica HNK Zadar.

Dolores Butić, autorica knjige, rođena je 22. veljače 1974. u Zadru gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Zadru (danas Sveučilište u Zadru), gdje je i magistrirala. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2001. do 2013. radila je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kao lektor za latinski i grčki jezik. Od 2013. radi na Sveučilištu u Zadru.

Kreator je i pokretač modula Tekst i govorništvo u okviru kojeg se od 2023. studentima drugih Odjela Sveučilišta u Zadru nudi šest izbornih kolegija. Sudjelovala je s predavanjima na šesnaest znanstvenih i znanstveno-stručnih skupova. Objavila je šest znanstvenih i stručnih radova. Kratke priče objavljivala je u časopisu Nova Istra i Zarez.

CIJENA UMJETNIKA (iz recenzije Lade Španić Žigo)

Čitati priče Dolores Butić znači zalaziti u tajne svjetove književnog teksta, u kojem se miješaju svjesno i nesvjesno, zamišljeno i umišljeno, hermetično i sveobuhvatno. Tekst može funkcionirati i kao alegorija, dosjetka ili groteska – svako tumačenje ima smisla, ako ne nastalo na temelju duboka uživljavanja u ovu kompleksnu poetsko-proznu skladbu. Jasnije rečeno, doživljaj je za interpretaciju ove knjige daleko važniji od racionalne analize. Složene i graciozne rečenice također su povratak zaboravljenim potencijalima kreativnoga pisanja u ovom današnjem vremenu mucanja i natuknica. Dolores Butić važna je čuvarica gospođe Umjetnosti na njezinu prijestolju. I nitko je u ovaj knjizi ne može svrgnuti s vlastima. Jer, za svoj je tron vezana prečvrstim nitima jezika i fantazije. Koju cijenu ima umjetnica Dolores Butić? Nema cijene.

 
Nastavi čitati

U trendu