Connect with us

magazin

TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: Bit će to vatromet morskih delicija iz kuhinja sjajnih mladih chefova te barda dalmatinske gastronomije Hrvoja Zirojevića

Objavljeno

-

U Turističkoj zajednici grada Zadra u tijeku su završne pripreme za ovogodišnji, osmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival koji će se održati u Arsenalu i na Trgu Petra Zoranića od 5. do 10. travnja. Ovu sad već tradicionalnu gastronomsku, turističku i zabavnu manifestaciju obilježit će njezin povratak u zadarski Arsenal, u kojem su se u prvim godinama Festivala održavale zanimljive i bogate gala večere, značajni angažman zadarskih najvećih marikulturnih tvrtki Pelagos Net Farme, Jadran Tune, Kali Tune i Cromarisa te Marikomerca, kao i sudjelovanje mladih hrvatskih kuharskih zvijezda te barda moderne dalmatinske gastronomije Hrvoja Zirojevića.

Gala večera u Arsenalu, u petak, 5.travnja, na kojoj će koncert održati popularna Danijela Martinović, zamišljena je u dva dijela. Donja etaža kluba predviđena je za stajaća mjesta s pet buffet Cornera na kojima će se služiti specijaliteti od jadranske tune i druge vrhunske ribe. Maraska će gostima prirediti cocktail dobrodošlice, a vina zadarskih vinara, odnosno Udruge vinara Zadarske županije Vina ZaDar,  točit će se po promotivnim cijenama. Cijena ulaznice za ovaj dio večere u Arsenalu je 40 Eura.

Istovremeno, gornja etaža Arsenala predviđena je za nešto ekskluzivniju večeru od četiri slijeda u organizaciji Ilirije, na kojoj će se služiti jela od namirnica iz mora od strane tvrtki partnera Festivala.

Ulaznice za gala večeru i koncert Danijele Martinović mogu se kupiti u klubu Arsenal, Turističko-informativnom centru TZ grada Zadra, u Hotelu Ilirija u Biogradu te putem online servisa  Entrio, Eventim i Turneo.

U subotu, 6. travnja Festival će se i službeno otvoriti na Trgu Petra Zoranića. U velikom festivalskom šatoru na tom će trgu za cijelo vrijeme manifestacije biti posloženi pultovi s hranom nazvani Chef’s Kitchen na kojima će jela pripremati gostujući chefovi, Street Food Corner te Sushi Corner. Festivalsku ponudu upotpunit će Wine bar s vinima zadarskih vinara, Cocktail bar te štandovi s proizvodima  OPG-a Žampera, Solane Nin, Udruge maslinara Zadarske županije te Udruge proizvođača paškog sira . Samo otvorenje u subotu obilježit će gastronomski program uz podršku tvrtki Pelagos & Jadran tuna, u kojem će zvijezde biti riblji proizvodi ove dvije tvrtke. U subotu ujutro posjetitelje će zabavljati  Elena Stella & Ante Jeličić Trio, a navečer grupa Kanella.

U gastronomskom smislu ovogodišnje će izdanje Festivala biti najzanimljivije zbog gostovanja chefova koji je priređivati svoja jela na posebnom Chef’s Kitchen kantunu. U nedjelju će u tom dijelu gost biti izuzetno talentirani sushi majstor Mladen Križanović, vlasnik certifikata tokijske sushi Akademije i višegodišnji suradnik Cromarisa. Križanović će pripremati nigiri od Cromarisovog zubaca odležanog u kombu algi, uramaki s tartarom od biološki uzgojenog brancina te chiarashi bowl, zdjelu sa sushi rižom, filetima zubaca i brancina, ikrom od pastrve… Sva će riba stići iz Cromarisovih uzgajališta, a Križanović će svoja jela pripremati na Sushi Corneru svakog jutra do završetka Festivala. U nedjelju navečer na festivalskoj pozornici gostuje Urban sa svojim bendom.

U ponedjeljak ujutro na Chef’s Kitchen stiže jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor. Taj promotor dalmatinske spize pripremljene na kreativne načine u Zadru će posjetitelje poslužiti originalnim morskim „cannellonom” od carpaccia tune, koju će napuniti jetrom grdobine i ikrom morskog ježa.

U utorak na Festivalski kuharski pult stiže jedan od najtalentiranijih zadarskih chefova mlađe generacije Bruno Kalmeta iz sve popularnijeg restorana Karma u Arbanasima. Bruno je maksimalno posvećen dalmatinskoj i zadarskoj gastronomskoj baštini, pa će toga dana kuhati svoj brudet od hame, grdobine i kozica s palentom skuhanom u temeljcu od škampa.

Zadnjeg dana Festivala iz Mirlović zagore kod Šibenika i poznate konobe Campanelo stiže još jedan mladi, ali već nadaleko poznati chef Mate Sučić. Posjetiteljima Festivala pripremit će svoje autorsko jelo: arancine od sipe s espumom od krumpira i šparogama.

Tog zadnjeg festivalskog dana navečer Zadrani će moći uživati u koncertu Natali Dizdar, isto kao što će svih festivalskih dana uživati u sjajnim i originalnim delikatesama pripravljenim od namirnica iz mora Zadarskog arhipelaga.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

HOROSKOP ZA 09.05.2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vraćate romantiku u svoju vezu. Partner(ica) je oduševljen(a). Neki to čine putem fine večere. Udvarači udvaraju.
KARIJERA: Danas ćete imati sreće sa kolegama. Oni će vam biti skloni progledati kroz prste, pa ćete raditi lakše.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte se stalno provlačiti.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vaša plus ljubavna faza nastavlja se i danas. Oni koji su još sami neka izađu van bez obzira što je radni dan.
KARIJERA: Prihvatit ćete svaki posao i biti zahvalni što je tako. Postajete svjesni da ste sretnik kojem se nešto nudi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dva put daje, tko brzo daje.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Inspiraciju za ljubav nalazit ćete u filmovima, na zabavama ili u romanima. Neki će pokazati svoju romantičnu stranu.
KARIJERA: Shvatili ste što vam je cilj, svrha i zadatak, pa sad u miru možete razrađivati buduće poslovne planove.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sve je pod kontrolom.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Zanimljivi susreti, ugodni razgovori uz ponešto vaše samokontrole, humor i dobre vibracije – sve to možete doživjeti danas.
KARIJERA: Bit ćete fokusiratni na tajne u poslu. Kako ste okrenuti drugima, postoji opasnost da se izlanete u nezgodan čas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vaša intuicija danas će vas ispravno voditi i govoriti vam da li krenuti ili stati. Oslonite se na nju.
KARIJERA: Mali tekući poslovi razvijaju se dobro, a danas vas promatraju osobe koje bi željele uložiti sredstva u ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Oni u stabilnim vezama danas će poraditi na svom erotskom životu i tako se nastojati opet zbližiti s partnerom.
KARIJERA: Učinit ćete ono što morate, jer se od vas očekuje da igrate po pravilima igre. To ne znači da gubite nešto svoje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Postajete uredniji.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Imat ćete snažan osjećaj sigurnosti i povjerenja u voljenu osobu. Činit će vam se da ovaj put sve može potrajati.
KARIJERA: Mogli biste se upustiti u posao koji obećava krupniju financijsku dobit. Još malo istražujete oko toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Danas ćete osmisliti ugodan zajednički izlazak ili ćete voljenoj osobi priuštiti posebna zadovoljstva.
KARIJERA: Bavit ćete se tajnama ili onim područjem rada koje nije opipljivo. Neki se zanimaju za alternativu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Istražujete podsvijest.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam biti spremna popustiti, no u isto vrijeme imat će veliku potrebu za nježnostima.
KARIJERA: Dobri poslovni odnosi bit će potkrijepljeni i jednom ponudom u obliku ugovora ili dogovora.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Bit ćete potpuno usredotočeni na partnera i njegove želje. Neće vam smetati što je tako jer ćete se osjećati dobro.
KARIJERA: Na dnevni red odlaze poslovi koji su kreativni. Vi ste zbog toga radosni i radite s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Udružite se s istomišljenicima.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Ni danas nećete biti potpuno sigurni što je to što očekujete od ljubavi i osobe do koje vam je stalo.
KARIJERA: Prepoznat ćete financijske nestabilnosti s kojim se treba nositi uz pomoć znanja. Poradit ćete na tome.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osjetljivost grla.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Bez obzira na sve male zagonetke, danas ćete biti puni vjere i optimizma, pa tako i u svoju ljubav.
KARIJERA: Odlično ćete se povezati s drugima, a primijetit ćete da ste danas i popularni. O vama se priča.
ZDRAVLJE&SAVJET: Raste vaš apetit.

 
Nastavi čitati

Magazin

Ultraprocesirana hrana je povezana s ranom smrću, pokazuje 30-godišnje istraživanje

Objavljeno

-

Konzumacija ultraprerađene, odnosno ultraprocesirane hrane povezana je s rizikom od rane smrti, prema istraživanju koje je trajalo 30 godina, s time da različita hrana ima različite učinke. Prerađeno meso te slatka hrana i pića ne nose isti rizik kao ultraprocesirane cjelovite žitarice, rekao je epidemiolog i stručnjak za prehranu Mingyang Song s Harvardskog fakulteta T.H. Chan School of Public Health, a prenosi CNN.

Što je visoko prerađena hrana? 

Ne postoji konsenzus oko odgovora na pitanje što je točno ultraprocesirana hrana. No, stručnjaci se uglavnom slažu da u nju, među ostalim, spadaju peciva od visoko rafiniranog brašna, brza hrana koja uključuje procesirano i dimljeno meso poput hrenovki ili kobasica, zaslađeni gazirani napici, kolači i razne grickalice. 

Jedan od znakova da je hrana ultraprerađena je ako njezin sastav uključuje tvari koje se uobičajeno ne mogu pronaći u kuhinji, poput fruktozno-glukoznog kukuruznog sirupa, hidrogeniranih ulja ili aditiva poput umjetnih boja, pojačivača okusa, emulgatora, sredstava protiv zgrudnjavanja i zgušnjivača. 

Rizik od rane smrti 

Studija je analizirala podatke više od 100.000 zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama koji nisu bolovali od raka, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Sudionici su od 1986. do 2018. svake dvije godine davali informacije o svom zdravlju i životnim navikama, a svake četiri ispunjavali detaljan upitnik o hrani. 

Oni koji su konzumirali najviše ultraprocesirane imali su generalno gledajući 4% veći rizik od smrti, s time da su imali čak 9% veći rizik od neurodegenerativnih oboljenja sa smrtnim ishodom. 

No Song navodi da rizik od ranije smrti nije jednak kod svake kategorije ultraprocesirane hrane, odnosno da je najsnažnija koleracija između konzumacije i rane smrti uočena kod prerađenog mesa i zaslađenih pića (što uključuje i ona s umjetnim sladilom). 

Trebamo li iz prehrane izbaciti svu ultraprocesiranu hranu? 

Song ne smatra da bi se trebali “riješiti” sve ultraprocesirane hrane s obzirom da se radi o raznim podkategorijama s drugačijim utjecajem na zdravlje. “Primjerice, kruh od cjelovitog zrna se također smatra ultraprerađenom hranom, no u sebi sadrži razne korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina i minerala”, rekao je.  

“S druge strane, mislim da bi ljudi trebali pokušati izbjegavati ili ograničiti konzumaciju prerađenog mesa i zaslađenih pića, potencijalno i onih s umjetnim sladilom”, dodao je. 

Treba imati i na umu da se ovdje radi o opservacijskom studiji, u kojoj se analizira  korelacija (povezanost), ali ne i uzrok. Odnosno, tijekom istraživanja je kod onih koji su konzumirali više ultraprocesirane zabilježen veći rizik od rane smrti, no nema definitivnog dokaza da je uzrok tome bila ultraprerađena hrana. 

Važna kvaliteta ukupne prehrane

“Znanstvenici bi također trebali više istražiti razne komponente ultraprocesirane hrane i njihov utjecaj na zdravlje, bilo da se radi o dodacima hrani, emulgatorima ili aromama”, rekao je Song i dodao kako je u biti najvažnija kvaliteta ukupne prehrane. 

“Ako se uglavnom hranite zdravo, sa što više povrća, voća i cjelovitih žitarica, ne bi se trebali previše bojati. Ukupni obrazac prehrane je još uvijek dominantan čimbenik kada se gleda utjecaj na zdravlje”, navodi Song. 

Song napominje da je bitna i uravnotežena prehrana. Čisti voćni sok bez dodanog šećera nudi tijelu korisne vitamine, minerale i antioksidanse ako se konzumira u umjerenim količinama. Ako se pije previše voćnog soka, u organizam se unosi velika razina šećera što onda u negativnom smislu nadjača hranjive prednosti. 

Istraživanje naziva Association of ultra-processed food consumption with all cause and cause specific mortality: population based cohort study objavljeno je u časopisu BMJ. 

 
Nastavi čitati

magazin

“CIJENA UMJETNIKA” / U četvrtak u HNK Zadar promocija knjige dr. sc. Dolores Butić

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 9. svibnja s početkom u 12 sati u Maloj dvorani HNK Zadar održat će se promocija knjige “Cijena umjetnika” autorice dr. sc. Dolores Butić.

Knjigu će predstaviti:

izv. prof. dr. sc. Nada Bulić,

doc. dr. sc. Tim Lemac

te autorica dr. sc. Dolores Butić.

Ulomke iz knjige pročitat će Marte Kuštre, studentice Sveučilišta u Zadru, koja će svojom interpretacijom dodatno približiti djelo publici.

Moderatorica ovog događaja bit će Žana Bumber, glumica HNK Zadar.

Dolores Butić, autorica knjige, rođena je 22. veljače 1974. u Zadru gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Zadru (danas Sveučilište u Zadru), gdje je i magistrirala. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2001. do 2013. radila je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kao lektor za latinski i grčki jezik. Od 2013. radi na Sveučilištu u Zadru.

Kreator je i pokretač modula Tekst i govorništvo u okviru kojeg se od 2023. studentima drugih Odjela Sveučilišta u Zadru nudi šest izbornih kolegija. Sudjelovala je s predavanjima na šesnaest znanstvenih i znanstveno-stručnih skupova. Objavila je šest znanstvenih i stručnih radova. Kratke priče objavljivala je u časopisu Nova Istra i Zarez.

CIJENA UMJETNIKA (iz recenzije Lade Španić Žigo)

Čitati priče Dolores Butić znači zalaziti u tajne svjetove književnog teksta, u kojem se miješaju svjesno i nesvjesno, zamišljeno i umišljeno, hermetično i sveobuhvatno. Tekst može funkcionirati i kao alegorija, dosjetka ili groteska – svako tumačenje ima smisla, ako ne nastalo na temelju duboka uživljavanja u ovu kompleksnu poetsko-proznu skladbu. Jasnije rečeno, doživljaj je za interpretaciju ove knjige daleko važniji od racionalne analize. Složene i graciozne rečenice također su povratak zaboravljenim potencijalima kreativnoga pisanja u ovom današnjem vremenu mucanja i natuknica. Dolores Butić važna je čuvarica gospođe Umjetnosti na njezinu prijestolju. I nitko je u ovaj knjizi ne može svrgnuti s vlastima. Jer, za svoj je tron vezana prečvrstim nitima jezika i fantazije. Koju cijenu ima umjetnica Dolores Butić? Nema cijene.

 
Nastavi čitati

U trendu