Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“ČUVAJ ŠTO TI JE DRAGOCJENO” / Poziv ženama od 50 do 69 na besplatni mamografski pregled…

Objavljeno

-

Čuvaj što ti je dragocjeno i odazovi se na besplatni mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, stoji u pozivu iz Zavoda za javno zdravstvo.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Republici Hrvatskoj od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak u Hrvatskoj je u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a u 2021. od ove zloćudne bolesti umrlo je 711 žena (stopa 35,4/100.000). U svijetu, prema podacima studije Globalnog opterećenja bolešću iz 2019., zabilježeno je više od 2 milijuna novih slučajeva raka dojke te više od 700.000 smrti od istog.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Većina slučajeva raka dojke dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope su u skupini žena između 65 i 69 godina, čak preko 80% novooobljelih je starije od 50  godina). Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne sa redovitim pregledima grudi.

Prepoznavši veličinu ovog javno zdravstvenog problema, a sukladno preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe te uzimajući u obzir i rezultate provedbe probira pojedinih zemalja Europske unije poput Finske, Švedske ili Nizozemske, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 29. lipnja 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine u okviru programa probira na mamografski pregled pozivaju se žene u dobi 50-69 godina. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%.

Do sada je završeno sedam ciklusa pozivanja žena, a osmi je u tijeku. Svake godine u okviru Programa učini se oko 150.000 mamografskih pregleda, odaziv je oko 60%, a u okviru programa probira u prvih pet ciklusa otkriveno je 6959 novih karcinoma dojke.

U okviru programa probira na rak dojke 60% novootkrivenih karcinoma dojki otkriveno je u lokaliziranom stadiju. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

Raspon odaziva prema županijama kreće se između 45 i 80%, a najveći odaziv imaju Međimurska, Požeško-slavonska, Bjelovarsko-bilogorska i Krapinsko-zagorska, i to u rasponu između 70 i 80%. Osmi ciklus pozivanja žena na mamografski pregled započeo je u ožujku 2023., a uključuje godišta 1954.-1973.

Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. To je svakako jedan od razloga pada mortaliteta od raka dojke u RH uz sve bolju dijagnostiku i oblike liječenja raka dojke.


Što je rak dojke?

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promjene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.
Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u svijetu te predstavlja velik javnozdravstveni problem. Također, i u Hrvatskoj je rak dojke najčešće sijelo raka od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Tako je u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke, a u 2021. umrlo je 711 žena.

Tko može dobiti rak dojke?

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke.

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su:

• Dob
• Prva menstruacija prije 12-godine života
• Menopauza nakon 50-godine života
• Nerađanje ili rađanje poslije 30-godine života
• Pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
• Prethodna bolest dojke

Povećan rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim:

• Nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani)
• Pretilost
• Povećana konzumacija alkohola
• Pušenje
• Izloženost radioaktivnom zračenju

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25% do 30%, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Što je samopregled dojki?

Samopregled dojki je postupak koji ženi omogućuje da sama pregleda svoje grudi. Najbolje je da žena obavi pregled tjedan ili dva nakon početka mjesečnice, a ako žena nema više mjesečnicu najbolje je odrediti jedan dan u mjesecu kada će to učiniti.
Prilikom samopregleda posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće znakove: otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice, bolovi u dojci.
Ako žena uoči bilo koji od navedenih simptoma , obavezno se treba obratiti liječniku.

Kada treba napraviti mamografiju?

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice.
Mamografija se kod žena s mjesečnicom obavlja u razdoblju od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana zadnje mjesečnice.
Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se mamografija ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, posebno kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom.
Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporuča se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda.

Ako imate između 50 i 69 godina, a u posljednje dvije godine niste dobili poziv na mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, možete se obratiti na dolje navedene brojeve telefona županijskih zavoda za javno zdravstvo:

0800/200-157

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Državno natjecanje iz biologije okupilo mlade znanstvenike iz cijele Hrvatske u Zadru

Objavljeno

-

By

Foto: Lucijan Madunić/ Zadar TV

  Od 5. do 8. svibnja, Osnovna škola Zadarski otoci bila je domaćin državnog natjecanja iz biologije, koje je privuklo učenike iz cijele Hrvatske. Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije: Istraživački projekti i Natjecanje u znanju, s ciljem poticanja izvrsnosti i inovativnosti među mladim biolozima.

Prije početka službene ceremonije, prisutni su uživali u zabavnom programu u kojem je sudjelovala i Plesna škola Lux sa svoje dvije očaravajuće plesne točke, dodajući svečanu atmosferu ovom znanstvenom skupu.

Učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola te srednjoškolci od prvog do četvrtog razreda imali su priliku demonstrirati svoje znanje i istraživačke sposobnosti. Natjecanje je bilo živo s mnoštvom prezentacija i obrana projekata, dok su sudionici pokazivali impresivnu razinu razumijevanja složenih bioloških koncepta.

Istraživački projekti – Osnovne škole

7. i 8. razred: Prvo mjesto osvojili su Luka i Filip Kovačić s projektom “Bila boja je boja”, pod mentorstvom Tamare Banović, OŠ Josip Pupačić, Omiš.

Istraživački projekti – Srednje škole

1. i 2. razred: Leona Hajrizi iz V. gimnazije Zagreb, pod mentorstvom Romane Halapir Franković, zauzela je prvo mjesto s projektom “Usporedba enzimske oksidacije u voću i povrću”.

3. i 4. razred: Luka Čus iz SŠ Vrbovec, s mentoricom Sanjom Lugarić, osvojio je prvo mjesto s projektom “Ishrana sivog ćuka (Athene noctua Scopoli, 1769.)”.

Natjecanje u znanju – Srednje škole

1. razred: Irena Ferić, XV. gimnazija, Zagreb, mentor Emil Gaal.

2. razred: Vedrana Landek, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb, mentor Karlo Horvatin.

3. razred: Karlo Domijan, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, mentor Melba Blažić Grubelić; Nina Grubišić, Prirodoslovna škola Split, mentor Romeo Lakoš; Borna Kovačević, III. gimnazija Osijek, mentor Renata Banjan; Nereo Rundić, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, mentor Tvrtko Buger.

4. razred: Karla Hajdarović, Srednja škola Čakovec, mentor Denis Horvat.

Natjecanje u znanju – Osnovne škole

7. razred: Marija Gaši, Osnovna škola Savski Gaj, mentorica Kristina Pavlović.

8. razred: Ana Piroš, Osnovna škola Vladimir Nazor Čepin, mentorica Monika Pavić.

Ovogodišnje natjecanje posebno je bilo značajno zbog širokog spektra tema koje su obuhvaćale sve od ekologije i očuvanja okoliša do genetike i molekularne biologije. Učenici su se natjecali ne samo u znanju već i u sposobnosti da svoje ideje pretoče u praktične istraživačke projekte koji mogu imati stvaran utjecaj na naš svijet.

Rezultati natjecanja, koji su objavljeni na službenoj web stranici škole, pokazuju da je budućnost bioloških znanosti u Hrvatskoj svijetla, s mladim umovima koji su spremni suočiti se s izazovima i pridonijeti globalnoj znanstvenoj zajednici.

Izvor: zadar.tv

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je radove na izgradnji Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, odnosno budućeg hospicija u Babindubu. Riječ je o jednom od strateških projekata Zadarske županije, vrijednom više od 2 milijuna eura, a na terenu su se uvjerili da radovi napreduju predviđenom dinamikom.  

„To je jedan od najznačajnijih projekata Zadarske županije, na kojem sam osobno inzistirao i uložio puno energije zajedno sa suradnicima. Projekt Hospicija pokrenut je 2019. godine kada je država Zadarskoj županiji darovala zgradu bivše vojarne na Babindubu, a iznimno smo zadovoljni što smo u međuvremenu uz veliko razumijevanje Vlade RH uspjeli zatvoriti cjelokupnu financijsku konstrukciju“, istaknuo je župan dodavši da će hospicij biti specijaliziran za pružanje palijativne skrbi. U njemu će se pružati sveobuhvatna zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću.

„Projektom rekonstrukcije je predviđen smještaj deset postelja u pet dvokrevetnih soba. Uz sobe za smještaj bolesnika osigurani su prostorni uvjeti za rad multidisciplinarnog stručnog osoblja te prateće i pomoćne prostorije. U prizemlju i na katu su sobe za smještaj bolesnika, sobe za rad i odmor stručnog osoblja, prateće i pomoćne prostorije“, kazao je župan.
Zgrada ima tri etaže (podrum, prizemlje i kat) i obnovit će se u postojećim gabaritima i arhitektonskom izričaju, uz ugradnju dizala i dogradnju terase kako bi se zadovoljile sve potrebe njenih budućih korisnika.

„Do sada je završena izmjena krovišta, postavljene su sve instalacije u objektu, uključivši elektro instalacije, vodne instalacije i rješavanje oborinskih i otpadnih voda, a montirane su i instalacije grijanja. Pri završetku je izrada strukture vanjskog lifta te su započeli radovi na uređenju okoliša. Radovi teku predviđenom dinamikom i unutar ugovorenog roka izvođenja“, otkrio je pročelnik Kolega dodavši da je u tijeku izrada troškovnika opremanja zgrade koji bi trebao biti gotov do kraja svibnja.  

Podsjetimo, ugovorena vrijednost predmetnih radova na rekonstrukciji zgrade i uređenju okoliša s hortikulturom je 2.060.147,01 eura (s PDV-om). Radove izvodi Krekić d.o.o. iz Bibinja, dok uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova provodi tvrtka GiN company d.o.o. Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Posedarje danas bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 10.05.2024. godine  (petak) od 08:00h do 14:00h bit će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Posedarje.    

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještene u Ulici kardinala Stepinca kod kuć.br. 31., te u Ulici Brune Bušića kod kuć.br. 33.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu