Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Sveučilište angažirano na istraživanju i analizi podataka za potrebe izrade nove Strategije razvoja turizma

Objavljeno

-

Zadarska županija započela je s pripremnim radnjama za izradu nove županijske Strategije razvoja turizma za razdoblje od 2024.-2034. godine. Nakon provedene javne nabave potpisan je Ugovor sa Sveučilištem u Zadru te će oni odraditi usluge istraživanja i analize podataka za potrebe izrade navedene Strategije.

Usluge istraživanja i analize podataka sastoje se od:

–          Provođenja primarnog anketnog istraživanja lokalnog stanovništva,

–          Provođenja primarnog istraživanja dionika javne uprave/turističkog gospodarstva,

–          Provođenja primarnog anketnog istraživanja turista u Zadarskoj županiji te

–          Obrada rezultata istraživanja i izrada Izvješća.

„Strategija razvoja turizma Zadarske županije 2024.-2034. ima cilj podići kvalitetu života i rada lokalnog stanovništva i gospodarski i društveni napredak društva u cjelini. Ključno obilježje Zadarske županije kao turističke destinacije njezina je autentičnost koju odražavaju gostoljubivi, otvoreni i srdačni ljudi, bogata prirodna i kulturna baština. Turizam u Hrvatskoj, ali i u našoj županiji je više od poduzetništva. To je način života“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

Strategija razvoja turizma akt je strateškog planiranja turizma Zadarske županije za razdoblje do 2034. godine, a ona će biti usklađena sa Strategijom razvoja održivog turizma RH do 2030. godine te Nacionalnim planom razvoja održivog turizma do 2027. godine.

„S ciljem zaštite i još bolje prezentacije resursa, kao i očuvanja duha dobrodošlice po kojem je prepoznatljiv naš turizam, nužno je zaustaviti negativne trendove poput prekomjernog opterećenja prostora i sezonalnosti te pokrenuti održivu razvojnu paradigmu u skladu s najboljim praksama na globalnoj razini. I zato, kako bismo ostvarili viziju, želimo, poštujući nasljeđe, valorizirati kulturnu baštinu, ali i način života, autohtonu hranu i ostale brojne prednosti temeljene na identitetu naše županije“, ustvrdio je Sjauš. 

Buduća Strategija razvoja turizma Zadarske županije nadovezat će se na nacionalnu Strategiju razvoja održivog turizma, ali važan utjecaj na njezin sadržaj imat će i novi Zakon o turizmu koji je prije nekoliko dana predstavljen u Hrvatskom Saboru, najavljuje župan Božidar Longin koji ne krije velika očekivanja od novih strateških dokumenata.

„Općepoznatu činjenicu da je turizam naša najjača gospodarska grana mislim da više i ne treba isticati. Ono što, pak, treba ne samo govoriti, već i činiti jest pronaći način kako turizam učiniti boljim. Rezultati su odlični, brojke rastu, ali sada se nalazimo u trenutku u kojem se moramo zapitati što dalje. Kakav turizam želimo i trebamo? Što je ono što moramo napraviti kako bi ova gospodarska grana na našem području biti postojana i uspješna, a da pri tome ne donosi štetu? Održivost i dugoročnost ključni su pojmovi za sve gospodarske aktivnosti pa tako i one u sektoru turizma. Brza i laka zarada ni u kom slučaju ne mogu se svesti pod taj nazivnik. Stoga je važno dobro strateško planiranje kako bi od turizma imali jaku, održivu i otpornu te inovativnu gospodarsku granu“, kaže župan i dodaje da je iznimno važno što se i na lokalnoj, i na regionalnoj i na državnoj razini ova problematika počela sagledavati vrlo ozbiljno. Novi Zakon o turizmu trebao bi dati nove smjernice, upravo u smjeru održivog upravljanja ovim važnim sektorom.

„Naši prirodni resursi su temelj privlačnosti Zadarske županije kao destinacije, osobito u kombinaciji s bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Nove prilike nude nam se svakako na polju gastronomije, zbog čega se i brendiramo kao eno-gastro destinacija, zatim kroz nastavak ‘prodora’ turizma u ruralni dio naše županije u kojem je sve više luksuznih kuća s bazenima, ali i u novim projektima poput budućeg home porta u Gaženici koji bi sa sobom svakako doveo turiste visoke platne moći. Smatram, a vjerujem da će se mnogi s time složiti, da je krajnji čas da nešto poduzmemo prije no što nanesemo trajnu štetu svojim prirodnim resursima, jer ćemo tada i kao destinacija prestati biti zanimljivi. Pred nama je velika borba i protiv ‘sive zone’ u turizmu, ali i protiv sve veće apartmanizacije obale koja već sad radi ogroman pritisak na infrastrukturu. Iskreno vjerujem da zajedničkim angažmanom možemo ostvariti željene rezultate na korist svih naših građana“, zaključuje župan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(NYIOOC 2024) ZADARSKI MASLINARI SJAJNI U NEW YORKU: Pakoštanci osvojili pet od ukupno 80 hrvatskih odličja

Objavljeno

-

By

Pakoštanci: Ante Vulin, Danijela Lalin i Tomislav Čudina. Na forografiji nedostaje  Mario Barešić iz Draga

Treći smo na svijetu, a kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli, kaže Ante Vulin, nagrađivani maslinar iz Pakoštana

Hrvatski maslinari mogu početi slaviti  uspjeh postignut na upravo završenom najvećem i najprestižnijem  svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2024 (World Olive Oil Competition  New York).

“Treći smo na svijetu. Iako s manje uzoraka ponovili smo uspjeh iz prošle godine kada smo također osvojili treće mjesto”, prokomentirao je upravo objavljene rezulate Ante Vulin, maslinar iz Pakoštana u Dalmaciji. On je i ove godine za svoju robnu marku Antino Santa Lucija  od sorte Oblica dobio zlatno odličje.

Ispred Hrvatske samo Italija i Amerika

Ponosni su i ostali hrvatski maslinari.  U konkurenciji 913 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere sa svojih 97 ekstra djevičanskih ulja, osvojili  su ukupno 80 nagrada od kojih 62 zlatne i 18 srebrnih.

Ispred Hrvatske su samo Italija  i SAD. Talijanski maslinari su ove  godine na NYIOOC prijavili  217 uzoraka i osvojili 140 nagrada (95 zlatnih i 45 srebrnih). Po prvi put na visoko drugo mjesto probile su  se Sjedinjene američke države.  Sa  140 prijava američki maslinari osvajaju 93 nagrade (60 zlatnih i 33 srebrne). Četvrta Španjolska  124 uzorka 80 nagrada (61 zlato i 19 srebro).

“Kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli”, kaže Vulin.  Od još nekolicine hrvatskih maslinara čuli smo slične prijedloge. Neki misle da bi, kao na Olimpijadi i sličnim sportskim natjecanjima,  zlatne medalje trebale biti glavni kriterij za plasman svake pojedine države.

  Već i letimičan pogled na ostvarene rezultate govori da su hrvatski maslinari  po stopi uspješnosti daleko najbolji. Od 97 prijava  dobivenih 80 nagrada uspješnost iznosi  iznosi  82 posto, dok Italija ima  65 posto uspješnosti, SAD 66, Španjolska 65, Grčka 52, Portugal 50 itd.

Ante Vulin: Po uspješnosti mi smo ispred svih

“Mi nemamo velike površine  ni količine ulja. Nemamo ni rafinerije.  Ali imamo, tradiciju, sortiment, prirodni način uzgoja, zdrave plodove i vrhunsko  ulje.  poručuje Vulin.

Doprinos maslinara Zadarske županije

Iz Pakoštana,  uz Vulina,  su njih još trojica  osvojili nagrade na upravo završenom NYIOOC-u: Tomislav Čudina sa uljem Olea Viola,  Mario Barešić sa robnom markom Skiper i OPG Lalin sa  svojima Dalma Oleum Oblica i Dalma Oleum Premium. Znači,  četiri Pakoštanca  osvojila  pet od ukupno 80 hrvatskih odličja

Svoj doprinos velikom hrvatskom uspjehu u New Yorku dali su  i maslinari iz drugih mjesta u  Zadarskoj županiji. Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada sa dva zlatna odličja za svoja ulja Forticu Šoltanku i Forticu – Coratina/Leccino,  OPG Morović iz Sali na Dugom Otoku sa robnom markom  Nai 3.3. zatim Miodrag Deša iz Zadra sa svojom Oblicom  iz  maslinika na području općine Poličnik, Grupa Nida sa  robnom markom Grgur iz maslinika na području Nina te PZ Maslina i vino iz Tinja za svoju Light Selektion od sorti Oblica, Istarska Bjelica, Lecino, Buža, Frantoio, Ascolana tenera i Carolea.

“Možemo biti zadodoljni doprinosom maslinara iz Zadarske županije velikom uspjehu Hrvatske  na najvećem svjetskom natjecanju u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku”, kaže dr. Ivica Vlatković i dodaje: “ Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, što se potvrđuje iz godine u godinu”.

 Uspjeh je tim veći ako se zna  s kakvim su se sve problemima  naši maslinari borili  u 2023. malinarskoj godini, počevši od vremenskih nepogoda do štetnika.  “Sve se to odrazilo na količini pa i kvaliteti maslinovih ulja, ali oni najbolji su dokazali da i u najtežim uvjetima mogu proizvesti vrhunska ekstra djevičanska ulja”, kaže Vlatković.

Od 2017. godine otkad sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku njegova ulja su dosad osvojila  ukupno 15 nagrada što ga svrstava među četiri najuspješnija proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja  u Hrvatskoj.

Obećavajuća  situacija u maslinicima

Vlatković kao i ostali hrvatski maslinari zadovoljni su dosadašnjim tijekom ove maslinarske godine. “ Situacija u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu kampanju. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja  na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete u New Yorku”, poručuje Ivica  Vlatković, kojega smatraju   najboljim maslinarom među liječnicima i najboljim liječnikom među maslinarima.

Dr. Ivica Vlatković zadovoljan doprinosom maslinara Zadarske županije

A Vlatković i ostali uspješni hrvatski maslinari ne kriju  da “žive za dan” kad će Hrvatska   na NYIOOC-u osvojiti još više  nagrada. Najviše od svih zemalja sjeverne  hemisfere gdje se preradi više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinovog ulja.   Ako je suditi po obećavajućem stanju u maslinicima  možda im se snovi ostvare već iduće godine  na NYIOOC 2025. Do tada, držimo im palčeve da proizvedu još više vrhunskih ulja i popnu se na vrh svijeta ispred Italije, SAD,  Španjolske, Portugala, Grčke, Turske  i ostalih maslinarskih velesila.

N.J./Dani masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIDEO / Na potopljenom lokalitetu kod Korčule ljudi su prije 6.900 godina uzgajali bademe i masline

Objavljeno

-

By

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru nastavlja s istraživanjima 7.000 godina starog neolitičkog potopljenog lokaliteta Soline na otoku Korčuli. Sustavna istraživanja vodi izv. prof. dr. sc. Mate Parica.

Iako još traju istraživanja, otkriveni su ostatci veće kamene arhitekture unutar nalazišta, s jasno definiranom linijom obalnoga zida. Uz izvrsno sačuvani suhozid, na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje te se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije, izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo.

U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina, te mnoštvo ljuštura badema. Radiokarbonske analize su učinjene direktno na koštici masline i ljušturi badema i pokazuju okvirnu starost od 6.900 godina.

– U vrijeme prije gotovo 7.000 godina na ovom prostoru evidentan je uzgoj bajama, dok su masline najvjerojatnije trgovinom uvezene s istočnog Mediterana, i to su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu, ističe Parica.

Istraživanja financiraju Hrvatska zaklada za znanost (Potopljena neolitička nalazišta u podmorju hrvatskog dijela Jadrana) i udruga Lipa rič (sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije). Uz Sveučilište u Zadru, sudjeluju arheolozi iz različitih institucija i tvrtki: Dubrovački muzeji, Muzej grada Kaštela, Muzej grada Korčule, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru te Kantharos d.o.o.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRED VRATIMA PROMJENA VREMENA! / Nakon sunčane nedjelje, u ponedjeljak naoblaka, od utorka kiša i pljuskovi s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas većinom sunčano, mjestimice uz promjenljivu naoblaku. Osobito sredinom dana lokalno će biti pljuskova praćenih grmljavinom, ponajviše na istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 21 i 26 °C.

U ponedjeljak promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito na istoku i jugu. Mjestimice kiša već prijepodne u Gorskoj Hrvatskoj, popodne i u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, osobito na zapadu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 12, na obali i otocima između 13 i 17 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito na jugu, a povremena kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom bit će češći na kopnu i na sjevernom Jadranu, u oblačniju srijedu i drugdje. Vjetar slab i umjeren jugoistočni, na moru će postupno jačati jugo. Temperatura uobičajena za doba godine, neće se bitno mijenjati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu