Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Sveučilište angažirano na istraživanju i analizi podataka za potrebe izrade nove Strategije razvoja turizma

Objavljeno

-

Zadarska županija započela je s pripremnim radnjama za izradu nove županijske Strategije razvoja turizma za razdoblje od 2024.-2034. godine. Nakon provedene javne nabave potpisan je Ugovor sa Sveučilištem u Zadru te će oni odraditi usluge istraživanja i analize podataka za potrebe izrade navedene Strategije.

Usluge istraživanja i analize podataka sastoje se od:

–          Provođenja primarnog anketnog istraživanja lokalnog stanovništva,

–          Provođenja primarnog istraživanja dionika javne uprave/turističkog gospodarstva,

–          Provođenja primarnog anketnog istraživanja turista u Zadarskoj županiji te

–          Obrada rezultata istraživanja i izrada Izvješća.

„Strategija razvoja turizma Zadarske županije 2024.-2034. ima cilj podići kvalitetu života i rada lokalnog stanovništva i gospodarski i društveni napredak društva u cjelini. Ključno obilježje Zadarske županije kao turističke destinacije njezina je autentičnost koju odražavaju gostoljubivi, otvoreni i srdačni ljudi, bogata prirodna i kulturna baština. Turizam u Hrvatskoj, ali i u našoj županiji je više od poduzetništva. To je način života“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

Strategija razvoja turizma akt je strateškog planiranja turizma Zadarske županije za razdoblje do 2034. godine, a ona će biti usklađena sa Strategijom razvoja održivog turizma RH do 2030. godine te Nacionalnim planom razvoja održivog turizma do 2027. godine.

„S ciljem zaštite i još bolje prezentacije resursa, kao i očuvanja duha dobrodošlice po kojem je prepoznatljiv naš turizam, nužno je zaustaviti negativne trendove poput prekomjernog opterećenja prostora i sezonalnosti te pokrenuti održivu razvojnu paradigmu u skladu s najboljim praksama na globalnoj razini. I zato, kako bismo ostvarili viziju, želimo, poštujući nasljeđe, valorizirati kulturnu baštinu, ali i način života, autohtonu hranu i ostale brojne prednosti temeljene na identitetu naše županije“, ustvrdio je Sjauš. 

Buduća Strategija razvoja turizma Zadarske županije nadovezat će se na nacionalnu Strategiju razvoja održivog turizma, ali važan utjecaj na njezin sadržaj imat će i novi Zakon o turizmu koji je prije nekoliko dana predstavljen u Hrvatskom Saboru, najavljuje župan Božidar Longin koji ne krije velika očekivanja od novih strateških dokumenata.

„Općepoznatu činjenicu da je turizam naša najjača gospodarska grana mislim da više i ne treba isticati. Ono što, pak, treba ne samo govoriti, već i činiti jest pronaći način kako turizam učiniti boljim. Rezultati su odlični, brojke rastu, ali sada se nalazimo u trenutku u kojem se moramo zapitati što dalje. Kakav turizam želimo i trebamo? Što je ono što moramo napraviti kako bi ova gospodarska grana na našem području biti postojana i uspješna, a da pri tome ne donosi štetu? Održivost i dugoročnost ključni su pojmovi za sve gospodarske aktivnosti pa tako i one u sektoru turizma. Brza i laka zarada ni u kom slučaju ne mogu se svesti pod taj nazivnik. Stoga je važno dobro strateško planiranje kako bi od turizma imali jaku, održivu i otpornu te inovativnu gospodarsku granu“, kaže župan i dodaje da je iznimno važno što se i na lokalnoj, i na regionalnoj i na državnoj razini ova problematika počela sagledavati vrlo ozbiljno. Novi Zakon o turizmu trebao bi dati nove smjernice, upravo u smjeru održivog upravljanja ovim važnim sektorom.

„Naši prirodni resursi su temelj privlačnosti Zadarske županije kao destinacije, osobito u kombinaciji s bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Nove prilike nude nam se svakako na polju gastronomije, zbog čega se i brendiramo kao eno-gastro destinacija, zatim kroz nastavak ‘prodora’ turizma u ruralni dio naše županije u kojem je sve više luksuznih kuća s bazenima, ali i u novim projektima poput budućeg home porta u Gaženici koji bi sa sobom svakako doveo turiste visoke platne moći. Smatram, a vjerujem da će se mnogi s time složiti, da je krajnji čas da nešto poduzmemo prije no što nanesemo trajnu štetu svojim prirodnim resursima, jer ćemo tada i kao destinacija prestati biti zanimljivi. Pred nama je velika borba i protiv ‘sive zone’ u turizmu, ali i protiv sve veće apartmanizacije obale koja već sad radi ogroman pritisak na infrastrukturu. Iskreno vjerujem da zajedničkim angažmanom možemo ostvariti željene rezultate na korist svih naših građana“, zaključuje župan.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu