Connect with us

magazin

Ova dijeta je sve popularnija, no stručnjaci upozoravaju na tri ključna problema

Objavljeno

-

Što imaju zajedničko britanski premijer Rishi Sunak i pjevač Bruce Springsteen? Oni se nalaze među sve većom grupom javnih ličnosti koje ističu prednosti jedenja samo jednog obroka dnevno.

Kao rezultat toga, dijeta s jednim obrokom dnevno (OMAD) je najnoviji trend za mršavljenje koji privlači pažnju. Zagovornici tvrde da dovodi do brzog, dugoročnog uspjeha u mršavljenju i boljeg zdravlja, uključujući odgađanje procesa starenja, piše Science Alert.

Kao i većina programa za mršavljenje, dijeta s jednim obrokom dnevno daje velika obećanja. Evo što trebate znati o jedenju jednog obroka dnevno i što to znači za mršavljenje.

Što je OMAD dijeta?

Dijeta s jednim obrokom dnevno je vrsta posta, pri čemu postite 23 sata i konzumirate sve dnevne kalorije u jednom obroku koji se konzumira unutar jednog sata.

Pravila dijete s jednim obrokom dnevno predstavljena su kao jednostavna i laka za pratiti:

1. Možete jesti što god želite, pod uvjetom da stane na standardni tanjur za večeru, bez ograničenja kalorija ili nutricionističkih smjernica.

2. Možete piti napitke bez kalorija tijekom cijelog dana (voda, crni čaj i kava).

3. Morate slijediti dosljedan raspored obroka, konzumirajući svoj jedini obrok otprilike u isto vrijeme svaki dan.

Osim što stvara manjak kalorija, što rezultira mršavljenjem, zagovornici vjeruju da produljeni period posta u dijeti s jednim obrokom dnevno dovodi do fizioloških promjena u tijelu koje promiču bolje zdravlje, uključujući pojačanje metabolizma pokretanjem procesa nazvanog ketoza, pri kojem vaše tijelo sagorijeva pohranjene masti za energiju umjesto glukoze.

Što kažu dokazi?

Nažalost, istraživanja o dijeti s jednim obrokom dnevno (OMAD) su ograničena. Dostupne studije su ispitivale uglavnom njezin utjecaj na životinje, a glavna studija s ljudima uključivala je samo 11 vitkih, mladih osoba koje su slijedile OMAD dijetu samo 11 dana.

Tvrdnje o dijeti OMAD obično se oslanjaju na istraživanje o intervalnom postu, a ne na samu dijetu OMAD.

Postoje dokazi koji podržavaju učinkovitost intervalnog posta u postizanju mršavljenja. Međutim, većina istraživanja fokusira se samo na kratkoročne rezultate, obično uzimajući u obzir rezultate postignute tijekom 12 tjedana ili manje.

Problemi s OMAD dijetom

1. Može uzrokovati nedostatke u prehrani i zdravstvene probleme

Nedostatak nutricionističkih smjernica u dijeti s jednim obrokom dnevno (OMAD) u vezi s time što jesti u jednom obroku dnevno izaziva mnoge polemike.

Obroci koje jedemo svaki dan trebali bi uključivati izvor proteina u ravnoteži s cjelovitim ugljikohidratima, povrćem, voćem, proteinima i zdravim mastima kako bi podržali optimalno zdravlje, prevenciju bolesti i upravljanje tjelesnom težinom.

Nepravilna prehrana rezultirat će nedostatkom hranjivih tvari koje mogu uzrokovati lošu funkciju imunološkog sustava, umor i smanjenje gustoće kostiju, što može dovesti do osteoporoze.

Post od 23 sata dnevno također vjerojatno dovodi do ekstremnih osjećaja gladi i nekontroliranih želja, što može značiti da konzumirate neprestano hranu koja vam nije dobra kada je vrijeme za obrok.

2. Vjerojatno nije održiva

Možda ćete uspjeti prvobitno pridržavati se dijete s jednim obrokom dnevno (OMAD), ali s vremenom će vam postati izazovno.

Ekstremne dijete, pogotovo one koje preporučuju produljene periode posta, nisu ugodne i često uzrokuju osjećaj uskraćenosti i socijalne izolacije tijekom obroka. Dovoljno je teško odbiti komad torte za rođendan na poslu u najboljim okolnostima, zamislite kako bi se osjećali kada niste jeli 23 sata!

Restriktivna prehrana također može dovesti do nezdravog odnosa prema hrani, što čini još težim postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine.

3. Brza rješenja ne djeluju

Kao i druge popularne metode intervalnog posta, dijeta s jednim obrokom dnevno (OMAD) privlači zbog svoje jednostavnosti i brzih vidljivih rezultata.

Međutim, dijeta OMAD je samo još jedan sofisticiran način smanjenja unosa kalorija kako bi brzo izgubili na težini.

Kako vaša težina pada, stvari će brzo krenuti nizbrdo kada vaše tijelo aktivira svoje obrambene mehanizme kako bi sačuvalo izgubljenu težinu. Zapravo, doći će do povratka kilograma – odgovor koji potječe iz potrebe naših lovaca-sakupljača predaka da prežive periode oskudice kada je hrane bilo malo.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR: Predstava “Čarobnjak iz Oza” by Jurica Milin

Objavljeno

-

By

Udruga mladih Ahimsa, uz financijsku podršku Košarkaškog kluba „Diadora“, organizira kazališnu predstavu pod nazivom „Čarobnjak iz Oza“. Autor predstave je Jurica Milin, mladi Zadranin s Down sindromom koji je još jednom pokazao svoju kreativnost i dokazao da za njega i njegov talent, granice ne postoje. Jurica s volonterima i članovima Udruge već nekoliko mjeseci ulaže mnogo vremena, truda i energije kako bi se na kazališne daske postavila njegova vlastita interpretacija romana Čarobnjak iz Oza (1900.), autora L. Franka Bauma. Jurica je veliki ljubitelj istoimenog filma kojeg gleda gotovo svakog vikenda, a upravo iz želje da jednog dana postane glumac i ljubavi prema filmu, proizašla je ideja za ovu kazališnu predstavu.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i uživaju u predstavi te na taj način uveličaju ovaj veliki dan za našega Juru koji će utjeloviti lik Strašila, njegovog najdražeg junaka iz romana. Ostale uloge je dodijelio svojim najdražim prijateljima i rodbini prije više od tri godine. Lik Vještice utjelovit će Juričina majka, Klaudija Milin, Dobru Vilu prikazat će Josipa Ćurić, Toni Lovrović transformirat će se u likove Henrija i Lava, a Tomislav Babić u farmera i Limenog. Mira Treursić preuzima ulogu Doroti, Vida Treursić ulogu tete Eme, a Petra Baković, osim što je zadužena za scenografiju, utjelovit će i Stablo jabuke. Glas liku Čarobnjaka posudio je Tomislav Kabić, a naratoru Donat Kalito Pavić.

Predstava će se održati u subotu, 25. svibnja 2024., u Kazalištu lutaka Zadar, u sljedećim terminima: 17h i 19h.

Rezervacije se vrše putem e-mail adrese: carobnjakizahimse@gmail.com. U slučaju nemogućnosti dolaska, molimo Vas da nas o tome informirate najkasnije dva dana prije održavanja predstave putem iste e-mail adrese.

Mjesta su ograničena, a ulaznice za predstavu su besplatne. Svi oni koji žele poduprijeti budući rad i aktivnosti Udruge to mogu učiniti putem QR koda, koji se može skenirati s mobilnom aplikacijom banke za jednostavniju uplatu, ili uplatom na račun:

Udruga mladih Ahimsa

IBAN: HR9623400091111042030

Model plaćanja: 00

Šifra namjene: Dobrotvorno plaćanje

Opis plaćanja: Donacija za rad Udruge

QR kod za uplatu:

Na dan predstave na ulazu će biti postavljena i kutija za donacije.

Više informacija možete pronaći na našim društvenim mrežama: Udruga mladih Ahimsa (Facebook) i udruga_mladih_ahimsa (Instagram) ili na našoj web stranici: udruga-ahimsa.hr

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Nova pjesma i spot zadarskog glazbenika. Glavna glumica u spotu – Ava Karabatić! 

Objavljeno

-

By

Zadranin Mario Tomas, kojeg pamtimo kao natjecatelja Masterchef Hrvatska i večere za 5 predstavio je svoju novu pjesmu “Bella”.

Mario je ovog puta prešao na drugačiji žanr, odnosno trap. Istaknuo je da podržava  Gršu i njegov stil pjesama.

U spotu su se našla i poznata imena, tako je za glavnu ulogu angažirao Avu Karabatić i Victoriu Memić, kao i reality zvijezdu Marijanu Zonjić.

Za kraj je poručio čitateljima da pjesma ne smije imati ograničenja i zabrane, jer ljubav spaja sve.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu