Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIJAVE DO 4. STUDENOG! / Muzej antičkog stakla raspisao Natječaj za sudjelovanje na 1. hrvatskom bijenalu umjetničkog stakla

Objavljeno

-

Muzej antičkog stakla u Zadru raspisuje Natječaj za sudjelovanje na 1. hrvatskom bijenalu umjetničkog stakla 2024. 

Muzej antičkog stakla u Zadru u proteklih se 14 godina od otvorenja profilirao u modernu muzejsku ustanovu koja, iako po usmjerenju specijalistički arheološki muzej, svoje poslanje promišlja puno šire. S timom stručnjaka arheologa i povjesničara umjetnosti, Muzej je izrastao u referentnu ustanovu za izučavanje antičkog stakla, ali i stakla kasnijih povijesnih razdoblja. Na tom je tragu uz postojanje muzejskih radionica za izradu staklenih predmeta, prvenstveno antičkih replika, ali i suvremenih oblika, Muzej postao i mjesto susreta suvremenih umjetnika koji djeluju u mediju stakla. Na 56 izložbi te tematike predstavilo se stotinjak hrvatskih i stranih umjetnika na samostalnim ili velikim skupnim izložbama. U Muzeju se željom brojnih umjetnika da doniraju svoje radove formirala Zbirka donacija suvremenog umjetničkog stakla, koja broji stotinjak predmeta, a sa svakom novom izložbom, broj doniranih predmeta raste.  

Muzej antičkog stakla u Zadru pokreće bijenalnu manifestaciju s ciljem promicanja umjetničke produkcije u mediju stakla u Hrvatskoj. U programu za Noć muzeja 2024. godine predstavili bi 1. hrvatski bijenale umjetničkog stakla, skupnu izložbu, žiriranu, a uz koju bi se izdao veliki katalog radova s biografijama svih umjetnika koji sudjeluju.  Manifestacija bi se planirano izvodila svake dvije godine, svaki sljedeći natječaj za izlaganje predstavljao bi nove radove hrvatskih umjetnika dajući im na dvogodišnjoj osnovi vremena za izradu novih radova. Mnogi umjetnici, posebno mladi iz nepostojanja adekvatnih uvjeta niti ne mogu isporučiti adekvatan broj radova u staklu za samostalnu izložbu, pa bi na ovaj način pomogli i njihovoj afirmaciji.  

Hrvatsko bijenale umjetničkog stakla će kao jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj pod okriljem Muzeja sustavno raditi na promicanju suvremene umjetničke produkcije staklenih umjetnina i dizajna u Hrvatskoj te poticati stvaranje novih radova u ovom mediju.

Natječaj se objavljuje na mrežnoj stranici Muzeja antičkog stakla u Zadru www.mas-zadar.hr gdje se može preuzeti Prijavni obrazac te saznati uvjeti natječaja.

Rok za prijavu je 4. 11. 2023.

Prijave se šalju digitalnim putem na e-mail adresu kustosice izložbe Jadranke Belevski jbelevski@mas-zadar.hr s naslovom e-maila: 1. hrvatski bijenale umjetničkog stakla. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U petak bez vode Stari Bokanjac

Objavljeno

-

By

Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 24.05.2024. godine  ( petak), u vremenu od 09:00 pa do 13:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru, predio Stari Bokanjac.  

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Trgu Sv. Šime i Tadije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KVAR NA SUSTAVU / Bez vode dio Zadra, Petrčane i Kožino. U tijeku sanacija

Objavljeno

-

By

Zbog hitne sanacije kvara na  vodoopskrbnom sustavu, do okončanja radova privremeno je obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama Fausta Vrančića, Matije Gupca od kućnog broja 59 do 66, Put Nina od kućnog broja 250 do 256, Put Cerodula, te mjestima Petrčane i Kožino.

U gradu Ninu, te mjestima Privlaka i Zaton, moguće su poteškoće u vodoopskrbi.

Normalizacija vodoopskrbe očekuje se u ranim večernjim satima.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene:

U gradu Zadru u Ulici Fausta Vrančića, kod kuć. br. 36 u mjestu Petrčane u Ulici V, kod kuć.br. 26., u mjestu Kožino kod škole.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ: U Etnološkom odjelu izložba “Zalistavac” 

Objavljeno

-

By

U izložbenom  postavu Etnološkog odjela, Narodnog muzeja Zadar 23. svibnja 2024. u 13. sati otvara se izložba ZALISTAVAC; ukrasni plastron NEKAD I DANAS kao mozaik u modnoj ilustraciji, nakitu i odjeći. Izložba predstavlja muzejske predmete iz Zbirke nošnji EO-NMZ uz radove učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar koji pridružuju izložbi modne ilustracije, odjeću i nakit inspiriran zalistavcem.

Svrha projekta je prezentacija i popularizacija ovog nematerijalnog kulturnog dobra. Etnološki odjel NMZ ovu godinu planira uputiti prijedlog Ministarstvu kulture i medija RH za upis zalistavca  u Registarnematerijalnih dobara Republike Hrvatske i time ga trajno zaštititi.

„Zalistavac, plastron, naprsnica, primetača, peturina, sve su to isti dijelovi svečane tradicijske ženske odjeće na području sjeverne Dalmacije, u priobalju i na otocima. Bila im je svrha ukrasiti poprsje žene. Podloga im je od čvrsto podstavljene vunene tkanine crvene, crne, zelene ili modre boje. Mozaik je složen od raznobojnih komadića tkanine iskrojenih u razne geometrijske oblike. Djelići tkanine najčešće su slagani simetrično i ukrašeni srmom (zlatni i srebreni konac)“ (Marija Vrkić Žuvanić, Zalistavac 2009.Eo- NMZ, ).

Tema izložbe je suodnos tradicije i suvremenih nastavnih procesa kao temelj očuvanja vlastitog  kulturnog identiteta. Učenički radovi nastali su u sklopu više različitih projekata provedenih tijekom par godina od 2015. do 2018. godina te su do sada predstavljeni na više izložbi u organizaciji Eo- NMZ i ŠPUD- a, Zadar.

U sklopu ove izložbe predstavljene su dvije modne kolekcije, prva kolekcija realizirana je povodom Etno dana 2015. godine, dok je druga kolekcija izrađena u okviru 19. državnog natjecanja „Dani odjeće, obuće i kožne galanterije 2016.” pod temom „Zalistavac – ukrasni plastron“, rad učenice Martine Borojević.

Nastavno na temu cilj daljnjeg rada bio je osuvremeniti ideju zalistavca u obliku suvenira te mu dati dodatnu vrijednost suvremenom interpretacijom u formi nakita. Ogrlice su predstavljene dvjema izložbama 2017. i 2018. godine Zalistavac – tekstilni mozaik u nakitu, Kneževa palača i ogranak gradske knjižnice Arbanasi. U navedenim projektima sudjelovali su učenici smjera dizajna odjeće i dizajna tekstila.

Na ovaj način odana je počast svim izuzetnim ženama prošlosti, koje su izradile svoje prve zalistavce, te ih ponosno nosile.

Idejni koncept izložbe, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban

Idejni koncept i mentorstvo za ŠPUD: Kate Prskalo, prof., Ivana Vitlov, prof.,  Sandra Bačić, prof., Vlatka Prtenjača, prof.

Ovim projektom i organizacijom spomenute izložbe u sklopu Etnološkog odjela NMZ i voditeljice odjela, kustosice Marije Šarić Ban ostvarena je još jedna odlična suradnja škole i muzeja.

Izložba se održava u sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Izložbu učeničkih radova moguće je pogledati u prostorima Etnološkog odjela NMZ, Gradska straža od 23. svibnja do 11. rujna 2024. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu