Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIVNICA / U subotu proslava 10. rođendana Seljačke tržnice Zadarske županije!

Objavljeno

-

foto: Facebook

Udruga OPG-ova Volim domaće i Udruga za autizam Zadar pozivaju na 10. rođendan Seljačke tržnice Zadarske županije.

“Pridružite nam se u proslavi, podržite rad Udruge za autizam i degustirajte naše proizvode”, stoji u pozivnici.

Proslava je zakazana za subotu, 7. listopada, od 8, a rođendanska torta očekuje se u 10 sati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Državno natjecanje iz biologije okupilo mlade znanstvenike iz cijele Hrvatske u Zadru

Objavljeno

-

By

Foto: Lucijan Madunić/ Zadar TV

  Od 5. do 8. svibnja, Osnovna škola Zadarski otoci bila je domaćin državnog natjecanja iz biologije, koje je privuklo učenike iz cijele Hrvatske. Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije: Istraživački projekti i Natjecanje u znanju, s ciljem poticanja izvrsnosti i inovativnosti među mladim biolozima.

Prije početka službene ceremonije, prisutni su uživali u zabavnom programu u kojem je sudjelovala i Plesna škola Lux sa svoje dvije očaravajuće plesne točke, dodajući svečanu atmosferu ovom znanstvenom skupu.

Učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola te srednjoškolci od prvog do četvrtog razreda imali su priliku demonstrirati svoje znanje i istraživačke sposobnosti. Natjecanje je bilo živo s mnoštvom prezentacija i obrana projekata, dok su sudionici pokazivali impresivnu razinu razumijevanja složenih bioloških koncepta.

Istraživački projekti – Osnovne škole

7. i 8. razred: Prvo mjesto osvojili su Luka i Filip Kovačić s projektom “Bila boja je boja”, pod mentorstvom Tamare Banović, OŠ Josip Pupačić, Omiš.

Istraživački projekti – Srednje škole

1. i 2. razred: Leona Hajrizi iz V. gimnazije Zagreb, pod mentorstvom Romane Halapir Franković, zauzela je prvo mjesto s projektom “Usporedba enzimske oksidacije u voću i povrću”.

3. i 4. razred: Luka Čus iz SŠ Vrbovec, s mentoricom Sanjom Lugarić, osvojio je prvo mjesto s projektom “Ishrana sivog ćuka (Athene noctua Scopoli, 1769.)”.

Natjecanje u znanju – Srednje škole

1. razred: Irena Ferić, XV. gimnazija, Zagreb, mentor Emil Gaal.

2. razred: Vedrana Landek, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb, mentor Karlo Horvatin.

3. razred: Karlo Domijan, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, mentor Melba Blažić Grubelić; Nina Grubišić, Prirodoslovna škola Split, mentor Romeo Lakoš; Borna Kovačević, III. gimnazija Osijek, mentor Renata Banjan; Nereo Rundić, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, mentor Tvrtko Buger.

4. razred: Karla Hajdarović, Srednja škola Čakovec, mentor Denis Horvat.

Natjecanje u znanju – Osnovne škole

7. razred: Marija Gaši, Osnovna škola Savski Gaj, mentorica Kristina Pavlović.

8. razred: Ana Piroš, Osnovna škola Vladimir Nazor Čepin, mentorica Monika Pavić.

Ovogodišnje natjecanje posebno je bilo značajno zbog širokog spektra tema koje su obuhvaćale sve od ekologije i očuvanja okoliša do genetike i molekularne biologije. Učenici su se natjecali ne samo u znanju već i u sposobnosti da svoje ideje pretoče u praktične istraživačke projekte koji mogu imati stvaran utjecaj na naš svijet.

Rezultati natjecanja, koji su objavljeni na službenoj web stranici škole, pokazuju da je budućnost bioloških znanosti u Hrvatskoj svijetla, s mladim umovima koji su spremni suočiti se s izazovima i pridonijeti globalnoj znanstvenoj zajednici.

Izvor: zadar.tv

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je radove na izgradnji Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, odnosno budućeg hospicija u Babindubu. Riječ je o jednom od strateških projekata Zadarske županije, vrijednom više od 2 milijuna eura, a na terenu su se uvjerili da radovi napreduju predviđenom dinamikom.  

„To je jedan od najznačajnijih projekata Zadarske županije, na kojem sam osobno inzistirao i uložio puno energije zajedno sa suradnicima. Projekt Hospicija pokrenut je 2019. godine kada je država Zadarskoj županiji darovala zgradu bivše vojarne na Babindubu, a iznimno smo zadovoljni što smo u međuvremenu uz veliko razumijevanje Vlade RH uspjeli zatvoriti cjelokupnu financijsku konstrukciju“, istaknuo je župan dodavši da će hospicij biti specijaliziran za pružanje palijativne skrbi. U njemu će se pružati sveobuhvatna zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću.

„Projektom rekonstrukcije je predviđen smještaj deset postelja u pet dvokrevetnih soba. Uz sobe za smještaj bolesnika osigurani su prostorni uvjeti za rad multidisciplinarnog stručnog osoblja te prateće i pomoćne prostorije. U prizemlju i na katu su sobe za smještaj bolesnika, sobe za rad i odmor stručnog osoblja, prateće i pomoćne prostorije“, kazao je župan.
Zgrada ima tri etaže (podrum, prizemlje i kat) i obnovit će se u postojećim gabaritima i arhitektonskom izričaju, uz ugradnju dizala i dogradnju terase kako bi se zadovoljile sve potrebe njenih budućih korisnika.

„Do sada je završena izmjena krovišta, postavljene su sve instalacije u objektu, uključivši elektro instalacije, vodne instalacije i rješavanje oborinskih i otpadnih voda, a montirane su i instalacije grijanja. Pri završetku je izrada strukture vanjskog lifta te su započeli radovi na uređenju okoliša. Radovi teku predviđenom dinamikom i unutar ugovorenog roka izvođenja“, otkrio je pročelnik Kolega dodavši da je u tijeku izrada troškovnika opremanja zgrade koji bi trebao biti gotov do kraja svibnja.  

Podsjetimo, ugovorena vrijednost predmetnih radova na rekonstrukciji zgrade i uređenju okoliša s hortikulturom je 2.060.147,01 eura (s PDV-om). Radove izvodi Krekić d.o.o. iz Bibinja, dok uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova provodi tvrtka GiN company d.o.o. Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Posedarje danas bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 10.05.2024. godine  (petak) od 08:00h do 14:00h bit će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Posedarje.    

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještene u Ulici kardinala Stepinca kod kuć.br. 31., te u Ulici Brune Bušića kod kuć.br. 33.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu