Connect with us

magazin

Jednostavan i brz recept koji je oborio sve rekorde New York Timesa

Objavljeno

-

Za pripremu jela, čiji je recept prošle godine bio najčitaniji na stranicama američkog New York Timesa i koji je pogledalo više od 1,2 milijuna ljudi, trebat će vam samo 15 minuta. Neće razočarati one koji vole jednostavna, ali ukusna jela.

Prošle godine najpopularniji recept New York Timesa pogledalo je više od 1,2 milijuna ljudi koji su, kako su komentirali, bili impresionirani okusom jela te jednostavnom i brzom pripremom.

To su vijetnamsko-američki rezanci s češnjakom u stilu San Francisca. Potrebno je malo sastojaka, a cijela priprema traje samo 15 minuta. Ukusni su i bez dodataka što ne znači da ih ne možete začiniti plodovima mora, piše New York Times.

Sastojci:

– 4 žlice maslaca

– 20 srednje velikih mljevenih ili nasjeckanih češnjeva češnjaka

– 4 žličice umaka od kamenica

– 2 žličice svjetlog soja umaka

– 2 žličice ribljeg umaka

– 0,45 kilograma špageta

– 28 grama ribanog parmezana ili pecorino sira

– šaka sitno nasjeckane ljutike (po želji)

Po želji napravite vegetarijansku verziju jela, a umak od ribe i kamenica zamijenite vegetarijanskom ili veganskom verzijom koju možete kupiti u specijaliziranoj trgovini.

Priprema:

Otopite maslac u woku ili na tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i miješajte dvije minute – češnjak bi trebao početi mirisati, ali ne smeđiti. Zatim dodajte umak od kamenica, soje i ribe te promiješajte. Maknite s vatre.

Za to vrijeme u loncu zakuhajte toliko vode da pokrije sve špagete i dodajte kad voda prokuha. Promiješajte da se ne zalijepi i promiješajte još nekoliko puta tijekom kuhanja. Kuhati ih treba nešto manje nego al dente (oko dvije minute manje od vremena kuhanja navedenog na pakiranju).

Kuhane špagete kuhinjskim hvataljkama premjestite iz lonca u tavu s umakom od češnjaka zajedno s vodom koja se još drži. Vodu u kojoj su se špageti kuhali sačuvajte za kasnije. Postavite vatru ispod woka ili tave u kojoj se nalaze češnjak i špageti na jaku i dodajte sir.

Promiješajte drvenom kuhačom i zatim miješajte u tavi dok umak ne postane kremast, oko 30 sekundi. Ako je umak previše vodenast, ostavite ga neko vrijeme na vatri, ali ako je pregust, dodajte malo vode za tjesteninu i ostavite da se ponovno spoji. Neposredno prije posluživanja umiješajte ljutiku.

Popularni recept dolazi iz kuharice J. Kenji López Alt “The Wok”, ali se temelji na jelu koje je izvorno pripremila kuharica Helene An u restoranu Thanh Long u San Franciscu. Zaslužna je za uvođenje vijetnamske kuhinje u američku kuhinju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

(VIDEO) Otkrijte unutarnju snagu: Novi trail film zadarskog arhipelaga

Objavljeno

-

By

Uzbudljiva avantura na otocima zadarskog arhipelaga dobila je svoj nastavak. Nakon uspjeha prvog promotivnog filma koji je oduševio ljubitelje biciklizma i osvojio međunarodnu nagradu na festivalu u Portugalu, devet udruženih turističkih zajednica (Preko, Sali, Pašman, Kali, Kukljica, Tkon, Božava i Silba te zadarska turistička zajednica s otocima Ižom, Ravom, Olibom, Premudom, Molatom i Istom) predstavlja najnoviji promotivni film koji ističe ljepotu trčanja kroz srce ovih netaknutih otoka.
Zadarski arhipelag već dugo privlači pozornost svojom nevjerojatnom prirodom, slikovitim pejzažima i kristalno čistim morem. No, ovaj film ide korak dalje, fokusirajući se na jedinstveno iskustvo trčanja, a kroz snimke koje oduzimaju dah, gledatelje se pokušalo inspirirati da istraže zadarski arhipelag dok pretrčavaju slikovite krajolike. I za ovaj film je bila zadužena produkcijska ekipa Level 52.

Cilj nam je pozicionirati Zadarski arhipelag kao zadivljujuću destinaciju za trail trkače i ljubitelje outdoora diljem svijeta. Želimo privući gledatelje koji su strastveni prema trčanju, prirodi i avanturama, prikazujući arhipelag kao mjesto gdje ljepota prirode poboljšava iskustvo fizičke izdržljivosti i istraživanja, odmiče nas od užurbanog stresnog života, potiče gledatelje da uspore korak, udahnu svjež zrak i povežu se s onim što je zaista važno! Otkrivajući im jedinstveno mjesto na svijetu za taj doživljaj! Zadarski arhipelag!

 
Nastavi čitati

magazin

KINO ZONA: Večeras predstavljanje knjige “Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike”, u srijedu Zlatnom palmom nagrađena triler drama “Bijela vrpca”! 

Objavljeno

-

By

Ljubitelji sedme umjetnosti će danas i sutra imati novih razloga za uživanje u programu Kino Zone. Večeras ćete od 18h tako imati priliku prisustvovati predstavljanju knjige ”Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike” autora prof. dr. sc. Rajka Petkovića s kojim će razgovarati izv. prof. dr. sc. Mirko Duić dok u srijedu 15. svibnja nastavljamo s ciklusom filmova posvećenom velikom redatelju Michaelu Hanekeu kad za vas prikazujemo još jedno njegovo remek-djelo, na festivalu u Cannesu ‘Zlatnom palmom’ nagrađenu povijesnu triler dramu, ”Bijela vrpca”! 

U njemačkom selu Eichwald sve se prividno odvija svojim tokom: većina seljaka u službi je baruna i barunice, a djeca prolaze strogi odgoj kod lokalnog pastora. Jednoga dana netko je postavio konop o koji se spotaknuo barunov konj i zbacio ga, a nedugo zatim izgleda da je netko potpalio štagalj. Ubrzo je i oteto dvoje djece. Nitko ne razumije što se zapravo događa, radi li se o nekoj uroti, te tko kani izazvati metež među miroljubivim seljacima i zbog čega. O tome razmišlja i vođa crkvenog zbora, kojemu se cijela stvar čini pomno isplanirana…

Kad je 2009. premijerno prikazao svoj najnoviji film ”Bijela vrpca”, Michael Haneke je već bio dobro poznat međunarodnoj filmskoj zajednici i ljubiteljima sedme umjetnosti kao hrabar, originalan i izuzetno snažan autor koji nerijetko briše barijere između osjećaja napetosti i potpune nelagode, a to je dokazao i s ovim filmom. ”Bijela vrpca” je njegov obračun s korijenima zla. Radnjom smješten u malo njemačko selo uoči početka Prvog svjetskog rata, film nudi krajnje mračan prikaz društva i obitelji i poručuje kako je je sasvim svejedno da li je zlo začeto religijom ili ratovima pošto je konačni ishod jednako tragičan i bolan. 

”Bijela vrpca” je te 2009. apsolutno pomela festival u Cannesu gdje je uz spomenutu Zlatnu palmu osvojila FIPRESCI nagradu kritičara i onu ekumenskog žirija, a tijekom nadolazećeg perioda i niz drugih prestižnih priznanja poput Zlatnog Globusa za najbolji strani film, Europske filmske nagrade za najbolji film, najboljeg redatelja i scenarista, nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma te brojne druge.

Predstavljanje knjige ”Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike” i razgovor s njezinim autorom je na rasporedu u utorak 14. svibnja s početkom od 18h dok ”Bijelu vrpcu” gledamo u srijedu, 15. svibnja s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ulaz na predstavljanje knjige je BESPLATAN, a ulaznice za ”Bijelu vrpcu” možete kupiti po posebnoj cijeni od 3 eura na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

 
Nastavi čitati

magazin

NAJAVA KONCERTA / Doris Dragović na Višnjiku 23. studenoga 2024.!

Objavljeno

-

By

U nizu glazbenih i scenskih spektakala u Dvorani Krešimira Ćosića bit će i veliki koncert hrvatske pjevačice Doris Dragović.

Organizator je koncert najavio za 23. studenoga 2024. pod motom njezinoga velikoga hita Malo mi za sriću triba.

Ulaznice možete nabaviti na platformi Eventim.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu