Connect with us

Hrvatska

Što ne činiti kod ugriza zmije? Ovo su najopasnije i najčešće vrste u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Brojne životinje vole toplije vrijeme pa se s dolaskom toplijih dana u većoj mjeri možemo susreti s nekim od njih, poput zmija. Provjerili smo je li uočeno povećanje intervencija zbog zmija, koje su to najčešće vrste s kojima se susrećemo u Hrvatskoj, kako se građani trebaju ponašati kada naiđu na ove gmazove, ali i imamo li dovoljno protuotrova budući da u našoj zemlji postoje tri vrste otrovnica.

“Na pojavu zmija, među ostalim, utječu vremenske prilike te dostupnost hrane. Zmije su sastavni dio urbanog ekosustava. Korisne su jer doprinose smanjenju broja glodavaca”, rekao nam je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, koji navodi da nije uočen povećan broj intervencija zbog zmija.

Dodaje da je u posljednje vrijeme terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba najviše posla imala s bjelicama. “Prošle smo godine u travnju i svibnju imali 15 intervencija vezanih uz zmije, a ove smo ih godine u istom razdoblju imali osam.”

Najčešće neotrovne zmije

Zbog visokih temperatura i nedostatka vode, a i zbog glodavaca i ostalih životinja kojima se hrane, a koji se nalaze oko kuća u dvorištima, zmijama okućnice postaju odgovarajuće stanište gdje dolaze potražiti hranu, vodu i zaklon. Tri su najčešće vrste neotrovnica s kojima se možemo sresti.

“U Zagrebu i okolici od neotrovnica žive bjelica, bjelouška i smukulja. Bjelica i bjelouška su sličnog izgleda – maslinasto zelene ili smećkaste boje s više ili manje izraženim bijelim šarama na stražnjem dijelu glave. Obje vrste mogu biti dulje od metra. Smukulja je manja zmija. Smeđa je s nepravilnim tamno smeđim šarama na leđima. Ona kao mlada ima crven trbuh. Po tome se razlikuje od ostalih vrsta”, objasnio je Skok za N1.

Ako dođete u susret s ovim gmazovima, nemojte ih dirati i nemojte ih pokušati loviti jer je to opasna radnja koja može rezultirati ugrizom. U svojim dvorištima možete ukloniti skrovita mjesta poput nakupine kamenja, grana, drva i drugih stvari koje bi zmije mogle koristiti kao zaklon. Uz to, zatvorite pukotine i rupe kroz koje zmije mogu ući u stambene objekte, garaže ili podrume.

Što ne smijete raditi kad sretnete zmiju?

Iako susret sa zmijama može biti neugodan, pogotovo kod onih osoba koje ih se boje, treba ostati miran. Uz to, trebali biste znato što nipošto ne smijete činiti pri takvom susretu.

“Kad primijete ljude, zmije bježe. Ljudi ne bi smjeli uznemiravati zmiju ili je pokušavati uhvatiti. Tada se zmija može osjetiti ugrožom i pokušati ugristi. Sve su zmije zakonom zaštićene, pa molimo ljude da ih ako ih sretnu, puste da nastave svojim putem. Ako je zmiju iz kuće, zgrade ili nekog drugog građevinskog objekta potrebno premjestiti u prirodu, najbolje je da to naprave članovi terenske ekipe Skloništa u Dumovcu“, savjetuje Skoko.

Zmije otrovnice u Hrvatskoj

U Hrvatskoj obitavaju tri zmije otrovnice iz porodice ljutica (Viperidae): poskok (Vipera ammodytes), riđovka (Vipera berus) te planinski žutokrug (Vipera ursinii). Sve tri pripadaju rodu ljutica (Vipera), a mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, glavi koja je širinom jasno odvojena od vrata, te po kratkom zdepastom tijelu i očnim zjenicama u obliku vertikalnog proreza (od neotrovnica takve zjenice ima jedino crnokrpica). piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Poskoka je najlakše prepoznati po karakterističnom roščiću na vrhu njuške. Ovaj gmaz je pepeljasto-sive do smećkaste ili crvenkasto smećkaste boje, a naraste do 65 cm, rijetko do 90 cm. Uzduž hrpta se gotovo uvijek nalazi tamna vijugava linija koja može biti u obliku romba ili “cik-cak”, a ide od glave do vrha repa. Poskok boravi na cijelom području Hrvatske na pogodnim staništima te na nekim otocima.

Riđovku ćemo najčešće naći u kontinentalnim krajevima Hrvatske, od najnižih do viših nadmorskih visina. Najčešće je dužine do 65 cm, a u rijetkim slučajevima i do 90 cm. I ova zmija ima “cik-cak” liniju uzduž tijela koja je ponekad izlomljena, blijeda ili čak nedostaje. Riđovka je najčešće svijetlosive do smećkaste ili crvenkaste boje, a u iznimno rijetkim slučajevima mogu se naći potpuno crni primjerci

Planinski žutokrug nastanjuje planinske travnjake Dinarida i Šarskog sustava. Izgledom podsjeća na riđovku, ali je manja te najčešće naraste do 50 cm. U Hrvatskoj su poznate izolirane populacije, počevši od južnog Velebita, Lisac i Visibaba u Lici, Poštak, Dinara, Troglav i Kamešnica.

Dvije poluotrovne zmije

U Hrvatskoj žive i dvije slabo otrovne zmije tzv. poluotrovnice – zmajur (Malpolon insignitus) i crnokrpica (Telescopus fallax).

Zmajur je najčešće crvenkastosmeđe, maslinaste ili crnkaste boje, uglavnom jednolično obojen, s velikim očima i istaknutim nadočnim pločicama (“obrvama”). Može narasti do dva metra, a pokušate li ju uloviti, glasno sikće. Dolazi u priobalju sve od Istre do južne Dalmacije te na mnogim otocima.

Crnokrpica je najčešće sivkasta ili smećkasta s tamnim mrljama. Lovi najčešće u sumrak i noću, izvlači plijen iz zaklona.

Simptomi nakon ugriza zmije

Otrovi poskoka i riđovke su pretežito hemotoksični jer izravno razaraju tkiva i izazivaju poremećaje u krvnom optoku. Prvi simptomi nakon ugriza su bol od ugriza i oticanje koje se širi od mjesta ugriza. Mogu se javiti i simptomi kao nesvjestica, mučnina, povraćanje, znojenje zato što se u otrovu, iako u puno manjem opsegu, nalaze komponente koje djeluju neurotoksično, navodi HZJZ.

Poluotrovnice imaju žlijezde koje proizvode otrov i stražnje zube kojima ga ubrizgavaju, no ne mogu dovoljno ugristi čovjeka da bi mu ubrizgale otrov. Nakon ugriza zmajura nastaje samo blaža lokalna reakcija s bolom na mjestu ugriza. Iako crnokrpica ima otrovan ugriz, zbog malih usta ne može iskoristiti svoje otrovne zube, pa je klinička slika ista kao i nakon ugriza zmajura.

“U slučaju zmijskog ugriza najbolje je zatražiti hitnu medicinsku pomoć u najbližoj zdravstvenoj ustanovi, gdje će se procijeniti zdravstveno stanje i po potrebi primijeniti antitoksin od strane zdravstvenih djelatnika”, kazali su nam iz Ministarstva zdravstva.

“Prilikom ugriza zmije, ranu je potrebno očistiti, dezinficirati i sterilno prekriti, kako bi se spriječio razvoj infekcije”, savjetuju iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Što ne smijete činiti pri ugrizu zmije?

HZJZ je detaljno naveš što ne smijete činiti prilikom ugriza zmije:

– Nemojte čekati da se pojave simptomi u slučaju ugriza, već odmah potražite liječničku pomoć.

– Nemojte primijeniti ​​podvezivanje jer sprječava protok krvi i može uzrokovati nekrozu.

– Nemojte rezati ranu nožem ili je rezati na bilo koji način.

– Ne pokušavajte isisati otrov.

– Nemojte nanositi led ili uranjati mjesto ugriza u vodu.

– Nemojte piti alkohol kao sredstvo protiv bolova.

– Nemojte uzimati lijekove protiv bolova (kao što su aspirin, ibuprofen).

– Nemojte pokušati uhvatiti zmiju zbog rizika dodatnog ugriza.

– Ne pokušavajte zmiju uhvatiti, jer točna determinacija vrste nije potrebna, liječnici dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a za ugrize svih naših otrovnica primjenjuje se jedinstven protuotrov.

Imamo li dovoljno protuotrova?

“Hrvatska ima dovoljne količine zmijskog antitoksina za ovu sezonu u zdravstvenim ustanovama, a određene količine su dostupne i na veleprodajnim skladištima, te ih zdravstvene ustanove po potrebi mogu naručiti”, kažu nam iz Ministarstva zdravstva.

“Zmijski antitoksin za intravensku primjenu, namijenjen je za primjenu isključivo u jedinicama intenzivnog liječenja, a oblici namijenjeni intramuskularnoj i supkutanoj primjeni također u pravilu nisu predviđeni za samoinicijativno korištenje od strane građana”, dodali su.

I iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu navode da županijski zavodi za hitnu medicinu imaju zmijski protuotrov. “Građani samostalno ne mogu kupiti zmijski protuotrov, s obzirom na to da se isti primjenjuje putem injekcija i nije pogodan za široku primjenu, ako nisu ispunjeni svi uvjeti za njegovu primjenu. Protuzmijski otrov se u pravilu primjenjuje u bolničkim zdravstvenim ustanovama u jedinicama intenzivnog liječenja.”

Zaštićene vrste

Na području Hrvatske obitava 15 vrsta zmija, a samo 3 su otrovnice. No, važno je napomenuti da je 12 vrsta strogo zaštićeno Zakonom o zaštiti prirode zbog čega je zabranjeno ozljeđivati ih, ubijati, uznemiravati i hvatati ili ih držati u zatočeništvu.

Zaštićene vrste u Hrvatskoj su: smukulja, žuta poljarica/smičalina, četveroprugi kravosas, šara poljarica, crna poljarica/crnica, ribarica, šilac, crnokrpica, bjelica, crvenkrpica, poskok, planinski žutokrug.

Za kršenje Zakona o zaštiti prirode prijete visoke novčane kazne. Ako inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata utvrdi povredu odredbi Zakona o zaštiti prirode koje se odnose na strogo zaštićene vrste, kaznit će svaku fizičku osobu novčanom kaznom u rasponu od 7.000,00 do 30.000,00 kuna (od 929 do 3981 eura) odnosno pravnu osobu od 25.000,00 do 200.000,00 kuna (3318 do 26544 eura), ovisno o težini prekršaja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Šef Hanfe: Osiguravatelji previše ulažu u nekretnine, postoji rizik od pada cijena

Objavljeno

-

Hrvatska osiguravajuća društva u portfeljima imaju znatno veći udio nekretnina u usporedbi s prosjekom EU-a, pa bi zbog umanjenja rizika moguće korekcije cijena nekretnina trebala preispitati strategije ulaganja i razmotriti diversifikaciju, poručio je danas čelnik Hanfe Ante Žigman.

Žigman je to rekao na Hrvatskim danima osiguranja, koji se održavaju u Opatiji u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), a okupljaju više od četiri stotine stručnjaka.

Kazao je da svjetsko tržište dionica raste, investitori se lako upuštaju u rizičnija ulaganja, dok gospodarski rast usporava i ne prati taj burzovni optimizam. Istodobno, visoka inflacija i dalje sprječava monetarno popuštanje i pad kamatnih stopa, unatoč očekivanjima da će se to uskoro dogoditi. 

“U takvom okruženju osiguratelji posebno moraju brinuti o potencijalnim tržišnim rizicima i pronaći načine kako umanjiti utjecaj eventualnog pada cijena i vrijednosti portfelja”, upozorio je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izjavi koja se prenosi u odvojenim priopćenjima HUO-a i Hanfe.

Naime, usporavanje prodaje poslovnih i stambenih nekretnina tijekom prošle godine sugerira da bi europsko, a time i domaće tržište nekretnina, moglo doživjeti promjene. To je prema Žigmanovim riječima važan signal za hrvatska osiguravajuća društva, jer imaju znatno veći udio nekretnina u svom portfelju u usporedbi s prosjekom EU-a.

“Tržište osiguranja kao cjelina ima dovoljno kapitalnih rezervi, ali…”

Pritom je iznio podatak da nekretnine u prosjeku iznose oko četvrtine ukupne imovine, dok kod nekih društava ta brojka doseže gotovo 60 posto. To naglašava potrebu, poručio je Žigman, da domaća društva za osiguranje preispitaju svoju strategiju ulaganja, razmotre diversifikaciju kako bi umanjila rizik moguće korekcije cijena nekretnina te osigurala dovoljnu likvidnost.

Iako Hanfina testiranja pokazuju da i u slučaju značajnijeg pada cijena tržište osiguranja kao cjelina ima dovoljno kapitalnih rezervi, Žigman upozorava da osiguravatelji trebaju pažljivo procijeniti rizike povezane s ulaganjem u nekretnine.

Rekao je da se, iako izravno ulaganje u nekretnine ima neke prednosti, ne smiju zanemariti rizici koje takva ulaganja nose. Osim što su sklone velikim fluktuacijama cijena, nekretnine su teže unovčive i ne osiguravaju brzu likvidnost kao neka druga ulaganja.

Za razliku od izravnog ulaganja u nekretnine, osiguravatelji na razini EU-a obično razmjerno raspoređuju svoja ulaganja među nekretninskim fondovima, dionicama i korporativnim obveznicama nekretninskih poduzeća, naveo je Žigman, naglasivši važnost očuvanja stabilnosti financijskog sustava, posebno tržišta osiguranja, koje čini gotovo 20 posto ukupne imovine hrvatskog sektora nebankarskih financijskih usluga.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

“U konzervi graha pronašao sam štakora!” Nakon šokantne objave povlači se cijela serija iz velikog trgovačkog lanca

Objavljeno

-

By

“U konzervi smeđeg graha pronašao sam – štakora!” Tim se riječima, ali i slikom, portalu za potrošače javio unezvijereni kupac nakon što je otvorio pakiranje graha koje je kupio u našem trgovačkom lancu.

Jedan je kupac doživio nemali šok kada je otvorio konzervu smeđeg graha i u njoj vidio veliki komad štakora. Točnije, zadnji dio s repom, a kako je to izgledalo, najbolje svjedoči njegova fotografija koja uistinu nije za one slabijeg želuca.

Javio se Europskom centru izvrsnosti potrošača, odnosno njihovoj stranici na Facebooku Halo, inspektore, gdje je sve objavljeno. Nakon toga reagirao je Državni inspektorat, ali i lanac Konzum, koji pod svojim brandom K plus plasira grah Garden good. Proizvođač je talijanska tvrtka Fiamma Vesuviana S.R.L. Konzum je odlučio povući cijelu seriju neto količine 400 g, LOT broja L M261, najbolje upotrijebiti do 17. 9. 2026.

“Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje. Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere.

Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju. Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila konzum@konzum.hr”, odgovorili su iz Konzuma, prenosi Halo, inspektore.

Ako ste kojim slučajem kupili konzervu graha iz serije koja je povučena s polica, vratite ga u bilo koju Konzumovu trgovinu, gdje ćete dobiti povrat novca.

Proizvod je povučen

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata također je po prijavi pronalaska štakora u konzervi provela nadzor.

“Utvrđeno je da je predmetno trgovačko društvo odmah po zaprimanju prijave potrošača pokrenulo postupak prikupljanja svih podataka o samom proizvodu odnosno prikupljanju podataka o LOT-u i roku trajnosti te su zatražili od proizvođača iz Italije da dostave očitovanje vezano za predmetnu prijavu. Po zaprimanju točnih podataka o LOT-u i roku trajanja sporne hrane dana 7. 5. 2024. godine on je dobrovoljno pokrenuo postupak povlačenja navedenog lota s tržišta Republike Hrvatske.

S obzirom na to da je proizvođač predmetne hrane u Italiji, Državni inspektorat će u skladu s procedurama prijaviti i dostaviti informacije u EU RASFF sustav (Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o predmetnoj prijavi potrošača i povlačenju spornog lota s tržišta kako bi daljnje mjere prema proizvođaču provelo nadležno tijelo za sigurnost hrane u Italiji,” izvijestio je Državni inspektorat RH, prenosi Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Važna obavijest! Povlače se popularne grickalice, provjerite jeste li ih kupili

Objavljeno

-

By

Unsplash

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlače popularne grickalice.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Cheez Zum Cheese ring snacks – Cheddar Cheese Flavor, 25g, zbog prisustva neodobrenog bojila E110 u sadržaju.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) br. 1333/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 16.prosinca 2008. o prehrambenim aditivima, navodi se na web stranici HAPIH-a.

Podaci o proizvodu:

Dobavljač: Beagley Coppermann, De Kwakel, Nizozemska

Maloprodaja: Osmi kontinent d.o.o., Dubrovnik

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu