Connect with us

Svijet

EU u borbi protiv apartmana: Uvode se stroga ograničenja, evo što se mijenja

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Iznajmljivanje apartmana turistima je muka s kojom se bori čitav niz gradova Europe. Apartmana je sve više, stanova i stanovnika sve manje – a konačno i Bruxelles sprema nova pravila.

Najgore je u turističkim odredištima koja i sama nisu osobito velika – kao što je Palma na Mallorci. Sve više vlasnika stanova ih iznajmljuju turistima, što znači i da stanovnici toga grada jedva mogu platiti te cijene – ispod 900 eura mjesečno je praktično nemoguće nešto naći.

Makar vlasnici dobro zarađuju, to je ukupno uzevši katastrofa: furešti jedva imaju ikakvog obzira i prema zgradi i prema susjedima, u sezoni je i ugostiteljima i trgovcima nemoguće naći smještaj za nekoga tko bi radio kod njih, a izvan sezone čitave ulice padaju u mrtvilo Potemkinovog sela. Što je najgore, mnogi ti apartmani se iznajmljuju “na crno” tako da nema niti prihoda od poreza, piše DW.

Tu je i vlada u Madridu shvatila kako se prvo treba isprsiti i platiti 700 tisuća eura za “akcijski plan” grada. Broj kontrolora je povećan s 15 na 20, ali što je još važnije, dobili su i kreditne kartice s kojima se mogu pretvarati da su turisti i knjižiti neki smještaj. Jer jedino tako se često uopće može saznati gdje se točno nalazi taj apartman i tko ga iznajmljuje.

Novina je još jedna: makar je to Španjolska, radi se i preko vikenda jer su mnogi uopće postavljali svoje oglase na portale tek u subotu – i skidali ih u nedjelju navečer, znajući da službenici ne rade. Toga više nema, kaže povjerenik za turizam Antreu Serra: sad se vodi ozbiljna bitka protiv ilegalnih apartmana.

Nije kriv posrednik!

A to je problem koji muči i velegradove kao što su Pariz, Amsterdam, Rim… Uvode se stroga ograničenja broja apartmana, dozvolu za turističko iznajmljivanje je već gotovo nemoguće dobiti, ali i dalje je sve manje stanova iz kojih domaćice ujutro odlaze u kupovinu za ručak, a mališani u školu, nego naviru turisti sa svojim koferima. Svi registri i propisi vode tek da se mnogo toga odvija mimo bilo kakvih zakona, tako da i talijanska ministrica turizma Daniela Santanche vapi kako “trebamo nekakvu pravu regulaciju”.

Jer problem su i platforme kao što je Airbnb: tamo je u ponudi već na stotine tisuća apartmana diljem Europe, ali kad je Balearsko otočje krenulo i u kazneni postupak protiv tog portala što se na njemu nude i ilegalni apartmani, sud je internetski portal oslobodio krivice. Jer on je tek posrednik, krivac je vlasnik apartmana. Na to se u Bruxellesu požalio i balearski ministar turizma Iago Negueruela za kojeg je “neprihvatljivo da platforme kao što je Airbnb nude apartmane koji su ilegalni“”.

Samo one s dozvolom

Upravo je to put kojim želi krenuti i Europska unija: u svim članicama će se uvesti obaveza registriranja apartmana koji se izdaju turistima, a takvi portali će morati provjeriti ima li taj apartman i dozvolu da bi ga uopće smjeli postaviti u svoju ponudu. Europska komisija je uvjerena kako će tako „biti znatno manje ilegalnih ponuda“, kao i da će tako biti “većih mogućnosti nadležnim službama ublažiti štetne posljedice takvih kratkoročnih iznajmljivanja stanova”.

Ova europska uredba bi mogla stupiti na snagu već sljedeće godine, a to jedva čekaju u mnogim gradovima EuropeJanet Sanz iz Barcelone vjeruje kako je to “prvi korak u pravom smjeru”, a traži još stroža pravila za internetske portale koji nude apartmane. I u Berlinu jedva čekaju novu europsku uredbu: tajnik za europske integracije ovog grada-pokrajine Gerry Woop misli da je već i ova uredba “praktična“ i kako će im pomoći u boljem nadzoru i kažnjavanju prijestupnika, piše DW.

A kad od globe zaboli glava…

Jer i Berlin stenje od ovog problema: “normalnim” Berlinčanima je već gotovo nemoguće naći stan koji će moći plaćati, a još 2019. je samo na Airbnb u ponudi bilo 26.500 apartmana u Berlinu – a od onda ih je najvjerojatnije još i više. A niti Airbnb nije jedini portal u ovom poslu. I u Berlinu vladaju stroga pravila o izdavanju apartmana, ali nadzor je veoma težak – a sankcije i protiv prijestupnika praktično nikakve, žali se Woop.

Kad je riječ o sankcijama, to je na nacionalnim vladama da nešto učine – ako to doista žele. Vratimo se na Mallorcu i njihovom “akcijskom planu”: u prva tri mjeseca je provjereno 337 slučajeva izdavanja apartmana, a u 45 slučajeva je započet postupak i naplate novčane kazne. A to je na Mallorci loša vijest za vlasnika takvog ilegalnog apartmana: predviđena je globa u iznosu od 40.000 pa sve do 400.000 eura.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Policija ga poslala “u krevet”: Vozač putničkog autobusa vozio 27 sati bez pauze

Objavljeno

-

By

Vozač putničkog autobusa vozio je iz Italije u Njemačku oko 27 sati bez pauze. To je utvrdila policija koja ga je zaustavila u srijedu ujutro u Hechingenu, u Baden-Württembergu.Policija je utvrdila kako je 53-godišnji vozač autobusa koji je prometovao prema Hessenu, bez pauze vozio 27 sata, piše Fenix.

Kako bi prikrio prekršaj vezan za obvezno uzimanje odmora, koristio se karticom vozača koja nije njegova. Kartica vozača služi za identifikaciju vozača te omogućuje pohranu podataka o aktivnosti vozača.

Kako je priopćila policija, potpuno umornog vozača prvo su poslali na spavanje. Vozač mora odgovarati zbog sumnje da je krivotvorio dokaze.

Za grupu od 30 osoba organiziran je novi autobus. Ostatak puta vozio je vozač iz Baden-Württemberga.

 
Nastavi čitati

Svijet

Kini porasli uvoz i izvoz, potražnja se oporavlja

Objavljeno

-

Kineski izvoz i uvoz ponovo su porasli u travnju, pokazali su danas podaci carinske uprave, signalizirajući poboljšanje domaće i inozemne potražnje.

Izvoz je u travnju porastao za 1.5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, utvrdio je statistički ured. U ožujku se smanjio prvi puta od studenog, i to za 7.5 posto.

Oporavlja se potražnja

Uvoz je poskočio za 8.4 posto. U ožujku se smanjio za 1.9 posto.

Višak u kineskoj robnoj razmjeni sa svijetom poskočio je u travnju za 23.6 posto, na 72.35 milijardi dolara.

Uvoz ugljena uvećan je za jedanaest posto, na 45.25 milijuna metričkih tona, budući da su proizvođači električne energije pojačali nabavu pred vrhunac ljetne potrošnje.

Uvoz željezne rude porastao je za 1.1 posto, blaže nego u ožujku kada su pojedini kupci iskoristili povoljnije cijene za nabavu, računajući da će i potražnja i cijene snažno porasti u ostatku godine.

Uvoz soje poskočio je za 18 posto, također potaknut povoljnim cijenama koje su pritisnule obilne isporuke iz Brazila.

U prva tri ovogodišnja mjeseca izvoz i uvoz porasli su na godišnjoj razini za 1.5 posto.

 
Nastavi čitati

Svijet

Četiri europske zemlje mogle bi uskoro priznati Palestinu

Objavljeno

-

Irska, Španjolska, Slovenija i Malta razmatraju priznanje palestinske države 21. svibnja, prenijela je irska državna televizija.

RTE News je sinoć prenio kako su se intenzivirali razgovori između Dublina, Madrida, Ljubljane i La Valette o potencijalnom zajedničkom priznanju palestinske državnosti. 

Čeka se glasanje na Općoj skupštini UN-a

Irska televizija tvrdi kako te zemlje čekaju glasanje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 10. svibnja koje bi moglo rezultirati otvaranjem puta Palestine prema članstvu u toj organizaciji.

Četiri zemlje su u zajedničkom priopćenju 22. ožujka rekle kako su dogovorile prvi korak prema priznanju Palestine. 

Španjolska i Irska dugo su zagovornice prava Palestinaca. Ova inicijativa dolazi u vrijeme dok međunarodna zajednica zbog velikog broja poginulih civila u izraelskoj ofenzivi na Gazu poziva na primirje i dugotrajno rješenje za mir u regiji. 

Od 1988. palestinsku državu priznalo je 139 od 193 članica Ujedinjenih naroda. 

Izrael tvrdi da plan četiri europske zemlje predstavlja „nagradu za terorizam” koja će smanjiti šanse na pregovorima o miru u Gazi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu