Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OTOK UGLJAN, 17./18. RUJNA Iskoristite posljednje dane za kupovinu najpovoljnijih kotizacija za novo izdanje Zadar Outdoor Festivala!

Objavljeno

-

Ostala su još samo 4 dana do isteka 50% povoljnijih kotizacija za peto izdanje Zadar Outdoor Festivala, koje nas očekuje od 17.-18. rujna u Preku na otoku Ugljanu.

Ove godine se organizatori drže poznate poslovice „Why fix it if it ain’t wrong?” pa vam tako ponovno pripremaju zanimljiva sportska natjecanja u već uvježbanim ZOF kategorijama: trailu, kajaku, SUP-u i brzinskom penjanju, a osim sportskog dijela programa, na rasporedu će biti i zanimljive radionice te ukusni lokalni gastro specijaliteti.

Svoje kotizacije možete kupiti na sljedećem linku: https://bit.ly/366muew

Volite sport i rekreaciju, boravak na čistom zraku u prirodi te uživanje u prekrasnom pogledu na more i otoke, daleko od gradske buke i užurbane svakodnevnice? K tomu još uvijek ne znate čime razveseliti svoju voljenu osobu povodom nadolazećeg Valentinova? Evo idealne prilike da budete potpuno originalni te mu/joj poklonite vikend u prirodi, točnije na Zadar Outdoor Festivalu koji će se održati od 17.-18. rujna u Preku na otoku Ugljanu. Early bird kotizacije po 50% nižim cijenama možete kupiti do 14. veljače na ovom linku https://bit.ly/366muew, stoga požurite!

– Otok Ugljan se pokazao kao izvrstan domaćin, što zbog srdačnih ljudi koji nas uvijek tamo dočekaju, što zbog predivne prirode nadomak Zadra, koja je mnogima još uvijek nepoznanica. Mi ćemo se svakako potruditi da vas pokrenemo, ugostimo i da se svi skupa zabavimo! – poručuju organizatori Zadar Outdoor Festivala.

Zadarska regija poznata je u svijetu kao jedna od najatraktivnijih na Mediteranu, a ono što ZOF-ovci nastavljaju promovirati jest iznimna geografska raznolikost koja ovaj kraj čini idealnim mjestom za organizaciju raznih sportskih aktivnosti na otvorenom. Tako će se po peti put more, kopno i ljepote Zadarske županije u rujnu 2022. godine pretvoriti u prirodna sportska borilišta koja će izazvati natjecatelje iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja da testiraju svoje sportske mogućnosti i pritom se odlično zabave!

“Za natjecatelje u kajaku i SUP-u imamo spremnu fenomenalnu rutu koja vas vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća. Ruta je izazovna, a pogled nezaboravan! Ukoliko se pak držite one „hvali more, drž’ se kraja“, budite bez brige, na vas nestrpljivo čekaju pomno pripremljene trail staze kao i sjajni penjački smjerovi.

Vodimo vas po prelijepim maslinicima otoka Ugljana koje ćete otkriti ako se prijavite na Trail Otoka maslina, a mirisi Mediterana pratit će vas na svakom koraku. Svi su dobrodošli; profesionalci, rekreativci, prijatelji, obitelji, najmlađi – za njih i početnike u trailu imamo stazu od samo 5 km!” – dodaju organizatori Zadar Outdoor Festivala.

Čak je i Lonely Planet, jedan od vodećih medija specijaliziranih za putovanja, u tekstu u popularnoj kategoriji Stories https://bit.ly/35T544P preporučio zadarski arhipelag kao jednu od devet najboljih svjetskih destinacija za veslanje na dasci!

Inače, putničku platformu Lonely Planet mjesečno posjeti 11,5 milijuna jedinstvenih korisnika, a njihova web stranica bilježi oko 32 milijuna mjesečnih pregleda. S više od 12,5 milijuna pratitelja na društvenim mrežama predstavljaju jedan od najznačajnijih travel medija na kojima korisnici traže inspiraciju za putovanje.

Sve detaljne informacije o ovom događanju, kao i kupovinu kotizacija, možete pronaći na njihovom webu www.zadaroutdoor.com, a pratiti ih možete i na društvenim mrežama Facebook https://web.facebook.com/ZadarOutdoor te Instagram https://www.instagram.com/zadaroutdoor/.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska nadbiskupija predstavila novi logotip – evo što predstavlja…

Objavljeno

-

By

Zadarska nadbiskupija kao institucija, za svoj prepoznatljivi vizualni znak, korespondenciju i predstavljanje u javnosti, dobila je novi logo uz koji uvijek stoji i natpis ‘Zadarska nadbiskupija’, s mogućim različitim varijantama, stoji u priopćenju iz Nadbiskupije.

Novi logo sastoji se od dva povezana dijela: kruga oblikovanog od zvijezde i križa te zadarske katedrale sv. Stošije. Prvi dio loga sadrži formu kruga koji je jedan od najstarijih i najraznovrsnijih simbola u kulturi i umjetnosti. U likovnoj umjetnosti, simbolika kruga je sveprisutna i označuje nepromjenjivost, jedinstvo i beskonačnost. Kršćanska zajednica, Crkva, često koristi oblik kruga u različitim varijantama, simbolizirajući jedinstvo vjernika i cjelovitost tijela Kristova.

Oblik kruga u novom logu postignut je pomoću zvijezde koja ide prema križu, time simbolizirajući život Isusa Krista u njegova dva najvažnija trenutka: otajstvo utjelovljenja i rođenja i otajstvo muke, smrti i uskrsnuća. Zvijezda koja je posebno važna u Svetom pismu sa svojih deset krakova predstavlja i svakog čovjeka (usp. Mt 25, 1-13, Prispodoba o deset djevica). Uz pomoć zvijezde čovjek može pronaći novorođenoga Boga u jaslicama (usp. Mt 2, 1-12) koji ga preko križa dovodi do uskrsnuća, oslikavajući tako istinu da “misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi” (GS 22).

U duhovnoj simbolici zvijezde i križa krije se još jedno značenje, a to je život sv. Stošije koja je svojim životom na znakovit način povezala otajstva rođenja, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Prema pobožnoj legendi, sv. Stošija rođena je na Uskrs, što joj i samo ime na grčkom jeziku označava (grč. ἀνάστασις – uskrsnuće), a svoju vjeru u Krista zapečatila je smrću na Božić 304. godine.

Drugi dio loga čini suvremeno minimalistički prikaz pročelja katedrale sv. Stošije i njezinog dominantnog zvonika koji kao Spasiteljev prst pokazuje nebo, s vidljivim anđelom na vrhu. Zajednica vjernika okuplja se u crkvi nastavljajući pashalno otajstvo Isusa Krista. Katedrala, majka svih crkava (lat. ecclesia mater), vidljivi je znak jedinstva vjernika Zadarske nadbiskupije. U njoj se, kao i u drugim crkvama Nadbiskupije, sakramentom euharistijskog kruha posadašnjuje i ozbiljuje jedinstvo vjernika koji tvore jedno tijelo u Kristu, čime se vrši djelo našeg Otkupitelja (usp. LG 3).

Novi primarni logo Zadarske nadbiskupije je jednostavan i jezgrovit. Zahvaljujući tim obilježjima, uz svoj inovativni koncept, otvara široki spektar primjene i interpretacije. Logotip, kao i drugi elementi dizajna, moraju učiniti komunikaciju lako razumljivom i pamtljivom. Jednostavni dizajn upotrebnom linija, minimalizama i ravnoteže omogućili su ravnomjerno raspoređivanje sadržaja i stvaranje estetski ugodne kompozicije. Novi logo Zadarske nadbiskupije osmislili su Paško Ivanović, grafičar i web dizajner i don Mario Karadakić, vicekancelar Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu