Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(GALERIJA) Vikend u znaku Zadar Outdoor Festivala na Ugljanu prepun dobrih sportskih rezultata, odlične zabave i nezaboravnih trenutaka!

Objavljeno

-

“Iako je organizacija Zadar Outdoor Festivala bila neizvjesna do posljednjeg trenutka zbog epidemioloških mjera i cijele situacije vezane uz koronavirus, ovaj brojnim Zadranima omiljeni sportski event ipak se održao, zahvaljujući nepresušnom entuzijazmu organizatora i svih dobrih ljudi koji su nam u tome pomogli i omogućili prisutnima da barem na dva dana zaboravimo u kakvim ‘novonormalnim’ okolnostima živimo”, izvijestio je organizator ZOF-a.

Preko na otoku Ugljanu još jednom je postalo sportsko borilište na kojem su podjednako uživali i sportaši u dobroj kondiciji, kao i obitelji s djecom koji su iskoristili savršene vremenske uvjete kojima nas je ovaj vikend počastio.

ZOF 2021. smo otvorili Trailom Otoka maslina, u tri različite kategorije: Bonaca trail 5 km, Mareta trail 10 km i Fortunal trail 21 km.

Pobjednici traila redom su: Bonaca trail 5 km, žene: 1. Nikolina Jukić, 2. Luce Pavin, 3. Elina Weiss; Mareta trail 10 km, žene: 1. Maja Paskaš, 2. Anđela Kovačević, 3. Hazel Drummond; Fortunal trail 21 km, žene: 1. Maja Urban, 2. Marija Kurta, 3. Claudia Ciavattini.

U muškoj konkurenciji situacija je izgledala ovako: Bonaca trail 5 km – 1. Emil Jones, 2. Tobi Moeller, 3. Ante Bakija; Mareta trail 10 km, muškarci: 1. Mate Nižić, 2. Ervin Mavrinac, 3. Franko Ušalj; Fortunal trail 21 km, muškarci: 1. Marin Mandekić, 2. Ante Špaleta, 3. Vanja Lukačić.

“Ipak, od svih naših sudionika, posebno nam se „uvukao pod kožu“ naš najhrabriji natjecatelj, dječak Ante Mazić koji ima 5 i pol godina, a iza sebe već tri operacije srca. Ante je, unatoč svojoj situaciji, molio majku da mu dopusti da sudjeluje u natjecanju i prešao je Bonaca trail od 5 km u vremenu od 1 sat i 12 minuta. Ante nas je još jednom podsjetio da nema prepreke koju snaga volje i pozitivnog duha ne mogu pobijediti”, kaže organizator.

Poslije zahtjevnog traila, natjecatelji i svi zainteresirani su imali priliku uživati u plesnim koracima kizombe ili pak prodisati i opustiti se uz radionicu joge. Oni koji svaki svoj slobodan trenutak žele provesti na moru, mogli su se uputiti na radionicu kajaka te se pripremiti za nedjeljno natjecanje.

U nedjelju su na rasporedu bile natjecateljske discipline SUP, kajak i nova ovogodišnja ZOF disciplina – brzinsko penjanje. Pobjednik u SUP-u, u muškoj kategoriji je bio Luka Dunatov. U ženskoj kategoriji najbrža je bila Annik Weiss, dok je 2. mjesto zauzela Biljana Cerin.

“I ove godine smo se odlično zabavili na kajak utrci, u kojoj su natjecatelji imali zadatak dotrčati s kajakom do mora te dvaput okružiti prekrasan obližnji otočić Galevac”, dodaju iz ZOF-a.

U kajak utrci poredak je bio sljedeći: 1. Dennis Bottazzo i Zoran Horvat, 2. Filip Grdović Brižić i Marin Gregov, 3. Sebastijan Košta i Luka Dunatov.

I posljednja disciplina, kao šećer na kraju, bilo je brzinsko penjanje na Željinoj litici, na brdu sv. Mihovil, s kojeg puca prekrasan pogleda na zadarski arhipelag.

Rezultati su bili sljedeći: U muškoj kategoriji 1. je bio Lovre Pletikosić, 2. Filip Grdović Brižić, a 3. Paolo Rakocija. Od žena je pobjednica Darija Perić, a 2. je bila Petra Lukačić. Svi natjecatelji su imali pravo na dva pokušaja, a najbrže vrijeme se uzimalo kao konačno. Najbržem natjecatelju je trebalo manje od 30 sekundi da dođe do cilja!

Na radionici joge svi zainteresirani mogli su sudjelovati i u nedjelju, a penjači su imali priliku pripremiti se za natjecanje na radionici penjanja. Na radionici su sudjelovali i entuzijasti koji nisu išli na natjecanje, već su samo htjeli isprobati svoje „visinske mogućnosti.“

Uz natjecateljski dio, svim sudionicima je bila osigurana i vrhunska spiza za koju se pobrinula vrijedna i brižna ekipa iz Turističke zajednice Preko, pa su svi tako „omastili brk“ specijalitetima: čičvardom spremljenom na domaćem maslinovom ulju, manistri sa šalšom, ribljim brudetom i mesnim gulašom.

S obzirom da je Zadar Outdoor Festival u potpunosti „plastic free“ event, svim pobjednicima su dijelili ekološke medalje izrađene od drveta, a uz medalje su im poklanjali i sadnice maslina, po kojima je otok Ugljan poznat.

“Ovom prilikom se želimo zahvaliti Turističkoj zajedinici Preko koja je prepoznala važnost i značaj Zadar Outdoor Festivala za razvoj aktivnog turizma našega kraja te svom trudu kojeg su nam pružili prije i za vrijeme natjecanja, kao i brojnim volonterima koji nam svake godine s guštom pomažu i „žive“ ovaj sportsko-zabavni događaj.

Za sve ljubitelje adrenalina imamo još jednu dobru vijest – za manje od dva tjedna, točnije 9. listopada vas očekuje još jedan novi trail – Trail Ravni kotari, na kojem se možete iskušati u kategoriji 10 i 20 km”, kažu iz ZOF-a.

Sve detalje potražite na web stranici https://zadaroutdoor.com/ravni-kotari-trail, a za novosti nas pratite i na društvenim mrežama Facebook https://web.facebook.com/ZadarOutdoor, te Instagram https://www.instagram.com/zadaroutdoor/.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu