Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBNA BRODSKA LINIJA ZA SUDIONIKE Budi i ti dio lijepe sportske priče na otoku Ugljanu! Ovog vikenda novi Zadar Outdoor Festival!

Objavljeno

-

Zaljubljenike u sport, ali i sve one koji će to tek postati, sigurno će razveseliti vijest kako je pred nama novi Zadar Outdoor Festival!

Peto izdanje će se održati idući vikend, 24. i 25. rujna u Preku na otoku Ugljanu. Na festivalu vas očekuju četiri natjecateljske discipline: Trail Otoka maslina (5, 12 i 18 km), natjecanje u SUP-u, kajakingu i brzinskom penjanju. Na rasporedu su i zanimljiva predavanja, besplatne radionice te program za djecu. Ekipa ZOF-a osigurala je i poseban prijevoz katamaranom u subotu, 24. rujna kako biste na vrijeme stigli na trailove te mogli ostati do kraja koncerta popularnog benda Mjesni Odbor. Partner festivala je lokalna pivovara Brlog, koja vam ovom prigodom priprema i posebnu Festivalsku plavušu, a suorganizatori festivala TZ Preko i Općina Preko i ove godine će se pobrinuti za ukusnu lokalnu spizu.

Prekrasnu prirodu otoka Ugljana imate mogućnost istražiti u subotu, 24. rujna, sudjelovanjem na jednoj od triju ponuđenih trail staza dužine 5, 12 ili 18 km. Kategorije nose imena prema vremenskim prilikama na moru pa je tako kategorija Bonaca (5 km) najlakša te je idealna za obitelji s djecom, početnike pa i umirovljenike dobrog zdravlja i fizičke kondicije. Mareta označava neznatno uznemireno more, a u ovom slučaju riječ je o utrci dugoj 12 km, koju će s užitkom proći rekreativci srednje spremnosti. Kategorija Fortunal (18 km), kako joj i samo ime kaže, nevrijeme na moru s visokim valovima, najzahtjevnija je kategorija koja se preporučuje samo iskusnim trkačima.

Sve detalje vezane uz pravila sudjelovanja na trailovima, kao i rutu kretanja naći ćete na Internet stranici organizatora: https://bit.ly/3BNHjsy

Natjecateljski program u nedjelju, 25. rujna započinje utrkama u kajaku i na SUP-u. Ove utrke će se održati na atraktivnoj ruti koja vodi oko otočića Galevca ispred Preka, kojega krasi crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća.

Iskustvo u vožnji kajaka i SUP-a nije nužno, štoviše organizatori sve sudionike pozivaju da se okušaju u ovim morskim disciplinama koje su postale nezaobilazna rekreacija i zabava na moru, a ukoliko biste ipak voljeli malo vježbati prije natjecanja, imate priliku za isprobati kajak i SUP u subotu poslijepodne.

Nedjeljni program donosi natjecanje u brzinskom penjanju. Mjesto održavanja uspona je penjalište Željina litica podno brda sv. Mihovil. Ova stjenovita barijera široka je tristotinjak metara, a visoka od 10 do 60 metara. Ambijent podno litice, među šumama crnike i prastarim maslinama, uistinu je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag.

U sklopu Zadar Outdoor Festivala organizirat će se i niz zanimljivih besplatnih radionica i predavanja, a osmišljen je i poseban program za djecu. Svi zainteresirani se mogu prijaviti na radionicu joge, kizombe, SUP-a i sportskog penjanja.

Edukativno predavanje na temu Život bez granica održat će kondicijski trener Goran Špaleta, ovogodišnji finalist popularnog TV showa Survivor. O temi disbalansa u prehrani u sklopu istoimenog predavanja okupljenima će govoriti Katarina Skroza, certificirana trenerica i savjetnica za prehranu te višestruka svjetska i europska prvakinja u natjecateljskom bikini fitnessu.

Edukativnih sadržaja, koji su ujedno i zabavni, neće nedostajati ni za najmlađe. Za njih je pripremljena radionica kajakinga, zatim košarkaško natjecanje u šutiranju trica i slobodnih bacanja koje organizira Ženski međunarodni košarkaški kamp Belece te Aquathlon koji uključuje plivanje i trčanje, a organizira ga Triatlon klub Zadar.

Kakav bi to program bio bez malo dobre zabave? Za veselu i rasplesanu atmosferu pobrinut će se poznati šoltanski sastav Mjesni Odbor. Besplatan koncert za sve natjecatelje, ali i ostale prisutne goste održat će se u subotu, 24. rujna u 20:00 sati. Predgrupa popularnom bendu bit će lokalni sastav HighSeas koji će sa svirkom početi u 19:00 sati.

Kako biste na trail utrke stigli na vrijeme te mogli ostati do kraja koncerta, ekipa Zadar Outdoor Festivala osigurala vam je i poseban prijevoz katamaranom Paula koji će voziti 24.09. u 08:00 sati sa Liburnske obale (zadarska riva), a povratak će biti u 24:00 sata sa gata Marine Preko. Cijena karte po osobi iznosi 20 kuna.

Sve spomenute događaje, kao i prirodne ljepote otoka, valja zabilježiti fotoaparatom jer će se ove godine birati i Naj ZOF fotografija. Pritom će pobjednička fotografija osvojiti vrijednu nagradu.

Još jedna posebnost Zadar Outdoor Festivala jest i to što je riječ o #plasticfree festivalu, koji vodi računa o očuvanju svoje okoline i prirode. Krajolik otoka Ugljana nadaleko je poznat po prekrasnim maslinama, a pobjednici pojedinih kategorija će se moći pohvaliti kako su kao nagradu osvojili sadnice masline, što sad već postaje tradicija.

Festival Zadar Outdoor spremno potiče lokalne priče i projekte pa je jedan od partnera na ovogodišnjem izdanju i Brlog zadružna pivovara. Ova zadarska pivovara prepoznatljiva je po svojim craft pivima osebujnih imena; Plavuša, Neposlušna i Špurija, a svim posjetiteljima ZOF-a predstavit će i Festivalsku Plavušu.

Suorganizatori Festivala su Turistička zajednica Preko i Općina Preko, a upravo oni su zaslužni za vrhunsku spizu spravljenu od lokalnih namirnica kojom se natjecatelji krijepe nakon natjecanja.

Možemo zaključiti da je Zadar Outdoor Festival jedna od najpoželjnijih manifestacija ovog rujna!

Na sve Zadar Outdoor discipline možete se prijaviti putem linka: https://bit.ly/2YwmP1T.

Sve novosti vezane uz održavanje festivala možete pratiti i na društvenim mrežama Facebook
https://www.facebook.com/ZadarOutdoor/ te Instagram
https://www.instagram.com/zadaroutdoor/.

 

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu