Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA – I RECEPTI) RADIONICA U ORGANIZACIJI UDRUGE ISHA ZADAR Studenti i učenici oživjeli jela Starog Rima: evo što su jeli i kako su to pripremali…

Objavljeno

-

Udruga studenata povijesti ISHA Zadar i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar organizirali su u Studentskom klubu “Božo Lerotić” radionicu »Kulinarstvo antičke Grčke i Rima«, na kojoj su studenti i učenici mogli vidjeti kako su kuhali stari Rimljani i Grci, što su najviše voljeli jesti, ali i kako im je izgledao život, koliko su dugo spavali i u koje su vrijeme objedovali. Radionica je proizišla iz kolegija »Društva antičke Grčke i Rima«, nakon čega su studenti iz ove udruge željeli naučeno znanje prikazati u stvarnosti.

U uvodnom dijelu predavanja su održali doc. dr. sc. Zrinka Serventi, prof. dr. sc. Anamarija Kurilić, prof. mag. hist. Roko Sven Surać, Tea Miše i Karla Genda, nakon čega su svi zajedno mogli kušati pripravljene delicije.

– Rimljani su imali specifično poimanje vremena, o kojemu nisu puno vodili računa. Kada su iz
ratovanja donijeli sunčanik godinama su krivo mjerili vrijeme, jer je on bio kalibriran na
sicilijansko podneblje. Nakon što su napokon 164. godine postavili sat kalibriran za rimsko
vrijeme, satovi su postajali sve kompleksniji, pa čak i statusni simboli. Ipak, znali su da postoji
vrijeme za rad i vrijeme za odmor te su tvrdili ako se to dvoje pomiješa da čovjek pati od
nesanice, bolesti i na kraju umre, prezentirala je docentica Serventi.

Prof. dr. sc. Anamarija Kurilić govorila kako su stari iskazivali čašćenje bogovima prije jela.
Kada bi priređivali večere ili gozbe svi uzvanici po dolasku bi morali oprati ruke i noge kako bi
na objed stigli pročišćeni.

– Slijedilo je obilno blagovanje nakon kojega bi žene napustile gozbu, a muškarci bi nakon kraće stanke nastavili s pijankom. U tom prijelazu između prehrane i pijenja prinijele bi se žrtve božanstvima, nešto bi im se ponudilo za hranu, nešto bi se i zapalilo, sve kako bi ostatak večere dobro prošao, rekla je prof. Kurilić.

Mag. Surać dao je povijesnu perspektivu o robovima, njihovoj ishrani, pripremanju i serviranju hrane, dok su studentice Miše i Genda iznijele brojne povijesne zanimljivosti o antičkom kulinarstvu i rimskom stolnom posuđu.

Nakon predavanja studenti su s nestrpljenjem krenuli u kušanje slastica. Na stolu kojega su pripravili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, predvođeni mentorima Renatom Kraljevom i Mirkom Poljakom, našlo se svega: začinjenih dagnji (in mitulis), pečene teletine na antički način (vitellina fricta), sufli od malih riba (patina de pisciculis), Isicia omentata i kuhanih jaja s umakom od kikirikija, pečene piletine, slatkih loptica s mendulama…

– Tadašnje namirnice danas su dosta zaboravljene, posebice začinsko bilje kojega je danas teško naći, pa ga nema ni u restoranima i domaćinstvima. Spremali su domaće ali i egzotične životinje, jela na bazi žitarica, s ječmom, slanutkom, datulama, sve je bilo nekako slatko- slano. Naravno, dosta su koristili i pinjole, koje su jako poznate kod nas ali ih ne koristimo dovoljno, rekao je chef Renato Kraljev. U Starom Rimu dogodila se velika revolucija hedonizma. Poznato je da su obrok počinjali jajem, završavali jabukom, a između toga “nema čega nije bilo”.

Učenica Michelle Vukinović objasnila je kako su ljudi u antici koristili dosta začina, a najpopularniji je bio garum, koji se stavljao i na slatka i slana jela. Radio se od usitnjenih srdela, koje su fermentirale na suncu i na kraju pretvorene u pastu.

Iz Udruge studenata povijesti ISHA Zadar zahvalili su svom Odjelu, pročelniku doc. dr. sc. Zlatku Begonji i Sveučilištu u Zadru na podršci, ravnateljici HTUŠ Diani Radić Škara, Arheološkom muzeju Zadar i Zavičajnom muzeju Benkovac na posudbi odjeće i opreme za rimske legionare i svim studentima koji su volontirali u ovom projektu.

Začinjene dagnje
(in mitulis)
Sastojci:
40 – 50 dagnji
1 žlica kima
100 ml ribljeg umaka
pola šalice vina
pola šalice soka od grožđa (ili mladog vina), kuhanog s dodatkom malo meda
1 poriluk, nasjeckan
prstohvat kima i mljevenog vrijeska
Opis:
Oprati školjke. Kuhati ih u sa svim sastojcima tako da budu pokrivene vodom.

Pečena teletina
(Vitellina fricta)
Sastojci:
800 g – 1 kg teletine
300 g grožđica
1 žlica meda
žlice vinskog octa
200 ml vina

100 ml maslinova ulja
100 ml sirupa od smokva
1 čajna žlica soli
papar
kim
origano
malo češnjaka u prahu
Opis:
Pržiti teletinu u maslinovom ulju dok nije gotova. Pomiješati grožđice, vino, ocat, med, ulje, sol i začine i kratko prokuhati u posebnom loncu. Preliti umak preko mesa i kuhati lagano još 10 minuta.

Kuhana jaja s umakom od kikirikija
(Ova cocta et condimentum eros)
Sastojci:
4 tvrdo kuhana jaja
0,5 kg kikirikija
1 žlice octa
malo papra i lišća celera
Opis:
Kikiriki močiti u octu 3-4 sata. Usitniti i izmiješati sve sastojke za umak. Umak servirati uz jaja.

Sufle od malih riba
(Patina de pisciculis)
Sastojci:
500 g kuhanih fileta malih riba ili cijele sardele
150 g grožđica
pola čajne žlice svježe mljevenog papra
1 žlica sjeckanog korijena celera
1 žlica origana
2 mala režnja češnjaka
200 ml ulja
50 ml ribljeg umaka ili pola čajne žlice soli
vino
malo palente
Opis:
Izmiješati grožđice, papar, celer, origano, češnjak, vino, riblji umak i ulje i sve staviti u dublju tavu i kuhati dok nije gotovo. Dodati kuhanu ribu, zgusnuti s malo palente i poslužiti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

10. SVIBNJA / Dan Europe na Narodnom trgu u Zadru

Objavljeno

-

By

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar, u suradnji sa školama ambasadorima EU parlamenta Gimnazijom Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, organizira obilježavanje Dana Europe u Zadru. Događanje će se održati na Narodnom trgu u Zadru u petak, 10. svibnja 2024. godine u razdoblju od 10 do 12 sati.

Evo najave:

“Dođite i proslavite s nama Dan Europe!

I ove godine, EUROPE DIRECT Zadar za posjetitelje je pripremio EU publikacije i prigodne poklone i iznenađenja. Sretnu ruku posjetitelji će moći okušati na „kolu sreće“, a praznih ruku s događanja neće otići ni najmlađi posjetitelji. 

U programu će sudjelovati i Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, te će učenici u pratnji nastavnika mjeriti tlaka i glukozu posjetiteljima.

Dan Europe obilježava u spomen na obljetnicu Schumanove deklaracije. Stoga se u svim zemljama EU početkom svibnja prigodnim programom obilježava sjećanje na taj povijesni dan. Naime, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE CIKLONA / U najavi grmljavinski pljuskovi i jak vjetar. Evo kad će ljepše vrijeme…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo, na zapadu pretežno oblačno, mjestimice kiša te pljuskovi s grmljavinom, u unutrašnjosti lokalno moguće izraženi. Na jugu zemlje uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, uz pljuskove i jači. Na Jadranu većinom umjereno do jako jugo, navečer u slabljenju. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 18 i 23 °C, na istoku ponegdje malo viša.

U srijedu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ponegdje kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu sjeverozapadnjak, na jugu do sredine dana i jugo, a navečer će na sjevernom dijelu zapuhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 13, na Jadranu od 13 do 17 °C. Najviša dnevna većinom između 18 i 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U srijedu mjestimice kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u unutrašnjosti, a u četvrtak i petak oborina tek rijetko. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u četvrtak ponegdje na udare i jak. Na Jadranu u srijedu umjeren sjeverozapadnjak i jugo, navečer će na sjevernom dijelu zapuhati jaka bura s olujnim udarima. U četvrtak će bura puhati duž cijele obale, a u petak oslabjeti i prema otvorenom moru okretati na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: JobIT 2024 – Danu karijera u IT-ju 

Objavljeno

-

By

Želite li JobIT 2024 – Danu karijera u IT-jusaznati više o mogućnostima karijere u području informacijskih tehnologija? Pozivamo Vas da nam se pridružite na JobIT 2024, koji će se održati 9. svibnja 2024. na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.

JobIT u organizaciji Stručnog prijediplomskog studija Informacijske tehnologije pružit će Vam priliku da se povežete s lokalnom obrazovnom/akademskom i poslovnom zajednicom, kao i s drugim sudionicima iz područja informacijskih tehnologija.

JobIT je idealna platforma za umrežavanje i susretanje studenata s potencijalnim poslodavcima iz IT sektora. No, nije rezerviran samo za studente tehničkih fakulteta – pozivamo sve zainteresirane studente s ne-tehnoloških studija, srednjoškolce, njihove nastavnike te sve sugrađane koji su znatiželjni i žele saznati više o aktualnim tehnološkim izazovima i trendovima.

Ne propustite priliku biti dio ovog inspirativnog događaja!

jobit.unizd.hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu