Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PREDSTAVLJEN ROMAN ZADARSKOG LIJEČNIKA BORISA DŽELALIJE “Kad mi je u životu bilo teško, crpio sam snagu iz Stepinčevog života”

Objavljeno

-

Foto: Zvonko Kucelin

Da je zadarski liječnik Boris Dželalija odlučio napisati autobiografiju, napisao bi priču o dječaku iz drniškog kraja, koji je otišao na studij medicine u Zagreb, potom kao liječnik došao u zadarsku bolnicu, sudjelovao u Domovinskom ratu, svjedočeći užasu Škabrnje, a potom kao infektolog pratio početak pošasti koronavirusa, koja je došla nakon što je posao liječnika zamijenio onim sveučilišnog profesora.

Iako u njegovom romanu “Gospodar svojih odluka” glavni lik Mislav prolazi upravo takav, identičan put, on ipak nije (samo) njegova autobiografija, već je kroz epizode iz svoga života, ali i života svojih prijatelja i poznanika, prikazao put kojega je hrvatski narod prolazio nakon Drugog svjetskog rata, u vrijeme velike ideologizacije, upliva socijalizma i komunizma, koji su građanima dirigirali što misliti, a pogotovo pisati, rečeno je sinoć na predstavljanju romana Borisa Dželalije u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

“Riječ je o sjajnoj priči, ispričanoj jednostavno i zato uvjerljivoj, dirljivoj, koja nikoga neće ostati ravnodušnim. Autor ima odvažnost pripovijedanja životne istine koja će mnoge potaknuti na sjećanje, a druge će kroz živopisno kronološko pripovijedanje i odrastanje malog Mislava, zatim i rezone odraslog Mislava, poučiti o onom i ovom vremenu. Dr. Dželalija je čovjek koji ima intelektualnu iskru više, kojemu je istina strast, zbog čega je svima nama uzor”, rekla je u pozdravnoj riječi rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Prof. dr. sc. Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske, nakladnika romana, rekao je kako se ova institucija brine o hrvatskom kulturnom i nacionalnom identitetu upravo tiskanjem ovakvih knjiga. Sam roman, kojega je pročitao već u rukopisu, pokazuje kako su se ljudi u onom vremenu, koji su htjeli ostati gospodari svojih odluka, morali skloniti u znanost. Preko svog lika Dželalija je iznio detalje iz vlastitog života, ali i drugih školaraca, studenata i intelektualaca koji se ničim nisu dali slomiti. U sličnom tonu izlagali su recenzenti prof. dr. sc. Zlatko Begonja i prof. dr. sc. Teodora Vigato.

“Knjiga govori o tome da je potrebno održati svoje dostojanstvo i postojanost, što je danas dobrim dijelom bačeno postrance. Polazna točka je sredina 20. stoljeća, pogled na tada aktualne društvene okolnosti u režimu pod kojim se nalazila Hrvatska. Jedna od slika u kojima se ogleda to vrijeme je način dobivanja osobnih imena, kada režimski činovnici pokušavaju i u tom segmentu imati presudnu ulogu. To pokazuje stvarnu intenciju režima, pokušaj indoktrinacije i preodgoja mladih osoba. U knjizi posebni značaj imaju događaji u Domovinskom ratu, pa tako Dželalija vjerno svjedoči o tragediji Škabrnje, u kojoj je kao hrvatski branitelj proživljavao teške trenutke, okupaciju i likvidaciju brojnih mještana”, istaknuo je dr. Begonja.

Sam autor na kraju je zahvalio nazočnima na dolasku i rekao kako mu je u pisanju romana, kao i u životu, inspiracija bio život bl. Alojzija Stepinca.

“Kad mi je u životu bilo teško, crpio sam snagu iz Stepinčevog života. Ako je on mogao proći sve ono, govorio sam si, zašto i ja ne bih mogao podnositi pravdu i nepravdu? Njegov lik je izvor za moje odluke iz naslova knjige. Nečastivih ima, ali neće zaustaviti kanonizaciju hrvatskog sveca”, poručio je dr. Dželalija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska nadbiskupija predstavila novi logotip – evo što predstavlja…

Objavljeno

-

By

Zadarska nadbiskupija kao institucija, za svoj prepoznatljivi vizualni znak, korespondenciju i predstavljanje u javnosti, dobila je novi logo uz koji uvijek stoji i natpis ‘Zadarska nadbiskupija’, s mogućim različitim varijantama, stoji u priopćenju iz Nadbiskupije.

Novi logo sastoji se od dva povezana dijela: kruga oblikovanog od zvijezde i križa te zadarske katedrale sv. Stošije. Prvi dio loga sadrži formu kruga koji je jedan od najstarijih i najraznovrsnijih simbola u kulturi i umjetnosti. U likovnoj umjetnosti, simbolika kruga je sveprisutna i označuje nepromjenjivost, jedinstvo i beskonačnost. Kršćanska zajednica, Crkva, često koristi oblik kruga u različitim varijantama, simbolizirajući jedinstvo vjernika i cjelovitost tijela Kristova.

Oblik kruga u novom logu postignut je pomoću zvijezde koja ide prema križu, time simbolizirajući život Isusa Krista u njegova dva najvažnija trenutka: otajstvo utjelovljenja i rođenja i otajstvo muke, smrti i uskrsnuća. Zvijezda koja je posebno važna u Svetom pismu sa svojih deset krakova predstavlja i svakog čovjeka (usp. Mt 25, 1-13, Prispodoba o deset djevica). Uz pomoć zvijezde čovjek može pronaći novorođenoga Boga u jaslicama (usp. Mt 2, 1-12) koji ga preko križa dovodi do uskrsnuća, oslikavajući tako istinu da “misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi” (GS 22).

U duhovnoj simbolici zvijezde i križa krije se još jedno značenje, a to je život sv. Stošije koja je svojim životom na znakovit način povezala otajstva rođenja, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Prema pobožnoj legendi, sv. Stošija rođena je na Uskrs, što joj i samo ime na grčkom jeziku označava (grč. ἀνάστασις – uskrsnuće), a svoju vjeru u Krista zapečatila je smrću na Božić 304. godine.

Drugi dio loga čini suvremeno minimalistički prikaz pročelja katedrale sv. Stošije i njezinog dominantnog zvonika koji kao Spasiteljev prst pokazuje nebo, s vidljivim anđelom na vrhu. Zajednica vjernika okuplja se u crkvi nastavljajući pashalno otajstvo Isusa Krista. Katedrala, majka svih crkava (lat. ecclesia mater), vidljivi je znak jedinstva vjernika Zadarske nadbiskupije. U njoj se, kao i u drugim crkvama Nadbiskupije, sakramentom euharistijskog kruha posadašnjuje i ozbiljuje jedinstvo vjernika koji tvore jedno tijelo u Kristu, čime se vrši djelo našeg Otkupitelja (usp. LG 3).

Novi primarni logo Zadarske nadbiskupije je jednostavan i jezgrovit. Zahvaljujući tim obilježjima, uz svoj inovativni koncept, otvara široki spektar primjene i interpretacije. Logotip, kao i drugi elementi dizajna, moraju učiniti komunikaciju lako razumljivom i pamtljivom. Jednostavni dizajn upotrebnom linija, minimalizama i ravnoteže omogućili su ravnomjerno raspoređivanje sadržaja i stvaranje estetski ugodne kompozicije. Novi logo Zadarske nadbiskupije osmislili su Paško Ivanović, grafičar i web dizajner i don Mario Karadakić, vicekancelar Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu