Connect with us

Sport

RAZGOVOR Glavni trener seniorske momčadi HNK Zadra, Želimir Terkeš: “Želja nam je u sljedećem razdoblju doseći najviši stupanj natjecanja u Hrvatskoj”

Objavljeno

-

Dvojica nekadašnjih nogometaša Zadra, ali i niza drugih klubova u Hrvatskoj i u inozemstvu, sa zavidnim karijerama – a obojica su bili vrsni napadači – nedavno su preuzeli seniorsku momčad HNK Zadar. Želimir Terkeš je trener, a Dragan Blatnjak njegov prvi suradnik.

– Za Dragana ne mogu reći da mi je samo pomoćnik, mi smo više suradnici – kaže Želimir Terkeš.

Seniorska momčad okupila se početkom siječnja ove godine i intenzivno se priprema za nastavak sezone, za natjecanje u Prvoj županijskoj ligi i u Županijskom kupu.

– Sve smo odradili prema planu i programu kad je riječ o treninzima. Zbog epidemiološke situacije oglednih utakmica, nažalost, još nema, ali kako je drugima, tako je i nama.

Za trenersko se zvanje Želimir Terkeš opredijelio još u vrijeme igračke karijere i u tom je segmentu manje iskusan od Dragana Blatnjaka koji je vodio Zadar, Raštane, biogradski Primorac i Zagoru.

– Meni se ukazala prilika kad sam dobio poziv za trenerski angažman u Bugarskoj, u plovdivskom Lokomotivu. Bio sam pomoćnik Brunu Akrapoviću i mogu reći da mi je to razdoblje, koje je potrajalo nešto više od dvije godine, bilo itekako zanimljivo i nadasve korisno. Nogometnu igru promatrao sam i doživljavao iz drugačije perspektive u odnosu na igračko vrijeme. Naravno, učio sam što uopće znači biti trener i kako treba raditi. Osvojili smo Bugarski kup, bilo je to sjajno doživjeti.

Pandemija koronavirusa poremetila je mnoge stvari svakom stanovniku planeta, pa i sportašima. Želimir se vratio u Zadar.

– Zadar je dom mojoj obitelji. Eto i Dragan se, poslije svojih angažmana u inozemstvu, opredijelio za život u Zadru, a poznamo se već dugo, još tamo iz juniorskih igračkih dana.

Vodstvo HNK Zadar u danom je trenutku iniciralo razgovore o mogućoj suradnji sa Želimirom Terkešom, a Dragan je Blatnjak već ionako bio u klubu.

– Moja ambicija jest raditi kao trener, ali kao trener u onom klubu koji ima izražene natjecateljske ambicije. To je pojednostavljeno rečeno, no posve se poklapamo HNK Zadar i ja. Meni su dolazile neke ponude iz trećeligaša, pa i Draganu, ali nisam prihvatio jer nisam uočio da imaju značajnije ambicije. HNK  Zadar želi u sljedećem razdoblju doseći najviši stupanj natjecanja u Hrvatskoj, a ja se kao trener želim kontinuirano razvijati i napredovati. HNK Zadar je novi klub, klub koji je počeo djelovati na ispravnim načelima i na stabilnom temelju, te klub koji je jasno proklamirao svoje ciljeve. Meni se to svidjelo, a priključio mi se u prvoj momčadi i Dragan Blatnjak jer želi svojim znanjem, iskustvom i energijom pridonijeti razvoju kluba.

Nedavno se seniorskoj momčadi priključio i Jurica Buljat, iskusni internacionalac.

– To je velika stvar jer će Jurica Buljat u momčad unijeti sebe kao ozbiljnoga čovjeka, vrsnog igrača i kao nekoga tko ima respektabilni autoritet. K tomu, značit će puno za razvoj mlađih igrača.

Je li seniorska momčad definirana za drugi dio sezone?

Zadržali smo igrače koje smo željeli, dobili Juricu Buljata i priključili još neke mlađe. Moguć je dolazak još nekih igrača. Ovo je vrijeme koje trebamo razumjeti kao vrijeme u kojem se i momčad i klub pripremaju za trećeligaški stupanj što je prvi sportski cilj u sklopu srednjoročnog projekta.

Kako je raditi s igračima među kojima ima i onih koji su u vaše vrijeme skupljali lopte na utakmicama?

Momčad je izvrsno pristupila treninzima i drugim obvezama. Želimo napraviti što je više moguće i na fizičkoj i na psihičkoj razini, dakako i na taktičko-strateškoj, te na definiranju igre. Uspjet ćemo…

Seniorska momčad HNK Zadar većinu svojih treninga realizira u Stanovima, na prirodnoj travi, te na igralištu NK Arbanasa – Pomoćnom igralištu Stanovi koje ima umjetnu podlogu. HNK Zadar ovom prilikom i zahvaljuje Arbanasima na razumijevanju i na dobroj suradnji.

Tekst: HNK Zadar
Fotografije: Nenad Opačić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

TENISOM DO ZDRAVLJA / Od ponedjeljka u Zadru humanitarni teniski turnir – igra se za Cukriće i Udrugu za Down sindrom

Objavljeno

-

By

Nakon uspješno održana dva humanitarna turnira Tenisom do zdravlja, vrijeme je da i po treći puta u Zadru zajednički napravimo lijepe stvari za našu zajednicu, stoji u najavi iz Teniskog kluba Zara.

Ovogodišnji turnir Tenisom do zdravlja počinje 6. svibnja 2024., a sudionike turnira i finaliste ćemo bodriti dva tjedna.

Cilj ovogodišnjeg turnira je podizanje svijesti o osobama s Down sindromom  i osobama oboljelima od šećerne bolesti  te omogućavanje daljnjih terapijskih postupaka za članove Udruge za Down sindrom Zadar i Udruge Cukrići Zadar.

“S obzirom na to da se trudimo svake godine napraviti još i više, treći turnir Tenisom do zdravlja obogatiti ćemo i Pub kvizom teniske tematike koji će se održati 15. svibnja 2024. u 20:30 sati u caffe baru Porat.

Prijavite se na kviz putem e-mail adrese klisej@yahoo.com. Prostora ima za 20 ekipa po 5 članova pa požurite jer se mnogo ekipa već prijavilo.

S obzirom da je događanje humanitarnog karaktera, nema klasične kotizacije nego će na samom kvizu biti postavljena kasica za dobrovoljne priloge. U prijavi je potrebno navesti ime ekipe i broj članova. Nagrade za najbolje plasirane ekipe osigurava cafe bar Porat. Vidimo se jer zaista, dobro je činiti dobro”, poručuju iz Kluba.

 
Nastavi čitati

Sport

5. SVIBNJA / Niko Kovač dolazi u Zadar trčati Wings for Life World Run 

Objavljeno

-

By

Bivši kapetan i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač dolazi u Zadar trčati 5. svibnja za one koji ne mogu, na 11. izdanju Wings for Life World Run utrke.

Zadar će i ove prve svibanjske nedjelje biti krcat pozitivnom energijom. Ukupno 8 tisuća natjecatelja velikog srca jurnut će točno u 13 sati s Liburnske obale, ujedinjeni u želji učiniti ozljede leđne moždine izlječivima.

A među njima će biti i jedno svima poznato lice. Riječ je o proslavljenom bivšem nogometašu Niki Kovaču. Poznat po svojoj borbenosti i disciplini na travnjaku, Kovač je početkom novog milenija bio kapetan i jedan od najvažnijih igrača hrvatske nogometne reprezentacije.

U klupskoj karijeri može se pohvaliti da je osvojio dvostruku titulu s Bayernom 2003. godine, a igrao je još za Herthu, Bayer Leverkusen i HSV. Igračku karijeru je završio titulom u Austriji s Red Bull Salzburgom 2007. godine, a s istim klubom je kao pomoćnik započeo i svoju trenersku karijeru.

Danas 52-godišnji strateg može također reći da je vodio hrvatsku reprezentaciju kao izbornik na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, nakon čega je s Eintrachtom oduševio osvajanjem njemačkog Kupa 2018. godine. Ponovio je kao trener dvostruku krunu iz igračkih dana s Bayernom 2019. godine, a zatim je još trenirao Monaco i Wolfsburg.

Sada jedan od najcjenjenijih hrvatskih trenera dolazi u Zadar, gdje će se pridružiti zaljubljenicima u kretanje koji iz godine u godinu neumorno trče za one koji ne mogu, u humanitarnoj utrci u kojoj stopostotna vrijednost svih startnina i donacija ide za istraživanja ozljeda leđne moždine.

Iako je zadarski Wimgs for Life World Run rasprodan, još uvijek se možete prijaviti i sudjelovati na utrci uz aplikaciju bilo gdje, osim u Zadru.

 
Nastavi čitati

Sport

SJAJNA! Klara Bošnjak iz KDP Donat oborila rekord na Državnom prvenstvu u Zagrebu

Objavljeno

-

By

Na jučer održanom Državnom prvenstvu u Zagrebu, na 5 km u bazenu, Klara Bošnjak članica kluba daljinskog plivanja Donat je postala prvakinja Hrvatske i srušila 13 godina star hrvatski rekord koji sada iznosi 58 minuta, 59 sekundi i 58 stotinki. 

Klara je time poboljšala stari rekord čak za 23 sekunde, što je fantastično, a kad je to napravila u odnosu na bivšu vlasnicu Karlu Šitić onda je to još cjenjenije.

Za podsjetnik – Karla Šitić je najbolja hrvatska maratonka koja je osvojila 11. mjesto na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. 

Sa ovim rekordom je Klara pokazala da pred njom stoji lijepa maratonska budućnost.

Dražen Adžić, predsjednik Kluba:

“Znamo da je Klara najbolja Hrvatska plivačica, ali moram priznati da me ugodno iznenadila ovim rušenjem rekorda. Klara je jako mlada plivačica za ovaj sport i izgleda da se sve lagano slaže u njezinoj karijeri. 

Ovo je fantastičan motiv našoj Klari za Europsko prvenstvo koje slijedi početkom lipnja u Beogradu.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu